U SAMOOPREDJELJENJU OCEKUJU

Nova pristinska vlada ce biti formirana najkasnije za dvije nedjelje, kaze zamjenik predsjednika Pokreta “Samopredjeljenje” Glauk Konjufca.

On je, poslije petog sastanka radnih grupa dvije vodece stranke, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, rekao da je postignuta stopostotna saglasnost oko uskladivanja programa buduce vlade, pise pristinski “Zeri”.

Teme jucerasnje sastanka bile su zdravstvo i obrazovanje.

Konjufca je to rekao iako jos nijesu saopsteni zvanicni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora, koji su na Kosovu odrzani 6. oktobra.

Pristinska “Gazeta Expres”, medutim, pise da sudeci prema misljenjima politickih analiticara sukobi pojedinih clanova tih stranaka, koji se uglavnom ispoljavaju na drustvenim mrezama, izrazavaju volju da vlada bude formirana, ali i istrah od saradnje dvije stranake.

DSK Ise Mustafe i “Samoopredjeljenje” Aljbina Kurtija pregovarali su i o formiranju predizborne koalicije, ali je dogovor izostao jer se nijesu saglasile o kandidatu za premijera.

Politicki analiticar Artan Muhadziri kaze da su slicne kotroverze izmedu predstavnika dvije stranke mogle da se cuju i tokom predizborne kampanje.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "Države regiona nisu u EU jer imaju političke elite kojima odgovara status kvo"
    on 25/04/2024 at 07:45

    Predsjednik pokreta URA Dritan Abazović, donedavni premijer Crne Gore, rekao je da države regiona nisu već u Evropskoj uniji (EU) zato što, kako je naveo, imamo političke elite kojima odgovara status kvo, a iza svega je korupcija.

  • Nova imenovanja jasno ukazuju da je veting neophodan
    on 25/04/2024 at 05:41

    Izborom Mirjane Popović za predsjednicu Apelacionog suda nijesmo dobili sudiju koja može biti primjer koji će opovrgnuti tvrdnje da je crnogorsko pravosuđe pod političkim uticajem i potpuno nezavisno u donošenju odluka, smatra direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac. Popović je juče na sjednici Sudskog savjeta izabrana na ovu poziciju, koju je do sada obnašao Mušika Dujović, koji ide u penziju.

  • Majke Srebrenice pozvale Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji UN o Srebrenici
    on 24/04/2024 at 20:32

    Crna Gora je uvijek bila na pravoj strani istorije, kazale su danas "Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajica da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

  • Birači "selice" najveći problem u Šavniku, politički dijalog jedina opcija
    on 24/04/2024 at 20:15

    Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

  • "Odbijamo razgovore sa DPS, SDP i 'satelit listama' i ostali da se izjasne"
    on 24/04/2024 at 19:43

    Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

  • Perović dala uslovni otpust iz zatvora lažnom svjedoku ubistva
    on 24/04/2024 at 19:22

    Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica rekao je da je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović dok je bila na čelu Osnovnog suda na Cetinju počinila zloupotrebu.

  • "Perspektiva o ulasku zemalja ZB u EU realnija više nego ikad"
    on 24/04/2024 at 18:59

    Crna Gora će učiniti sve da što prije dostigne evropski standard i postane članica EU, kazao je u Tivtu predsjednik Jakov Milatović. Iz Slovenije poručuju da zemlje koje teže da uđu u Evropsku zajednicu moraju da shvate da Brisel ima određena pravila, te da je 2030. posljednji termin da države uđu u EU, jer će kasnije biti teže. S druge strane, bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini tvrdi da je perspektiva proširenja veća nego ikad, te da je i Evropa shvatila da joj treba Zapadni Balkan, i to što prije.

  • Poslanici opozicije traže kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića
    on 24/04/2024 at 18:06

    Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini Crne Gore zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

  • U sljedećem mandatu EP neka od zemalja ZB može biti nova članica
    on 24/04/2024 at 17:11

    Poslanici EP su sa 517 glasova za, 56 protiv i 30 uzdržanih odobrili Plan rasta za zapadni Balkan. Fond je osmišljen da podrži unutrašnje reforme u zemljama Zapadnog Balkana, pružajući određene pogodnosti članstva u EU čak i prije pristupanja EU. Obezbijediće do 6 milijardi eura do 2027.godine. Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula smatra da neka od zemalja Zapadnog Balkana

  • Najveći izazov biće povlačenje novca, Spajić ima odličan tim
    on 24/04/2024 at 16:43

    Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Biličik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.