BOGDANOVIC PORUCIO

Kada je rijec o spomen obiljezjima, Ministarstvo kulture, prema rijecima ministra Aleksandra Bogdanovica, postupa po zakonu, a zakon kaze da nije dozvoljeno podizanje spomenika za dogadaj koji oznacava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, kao ni licu koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji covjecanstva imalo negativnu ulogu.

To je bio Bogdanovicev odgovor na pitanje u Skupstini Crne Gore povodom poslanickog pitanja koje se odnosilo na spomen obiljezje u Vusanju.

“Ministarstvo kulture je, imajuci u vidu odredbe propisa koji ureduju podizanje spomen-obiljezja, i do sada postupalo u skladu sa zakonom, cijeneci da su spomen-obiljezja bitan aspekt identiteta savremenog crnogorskog drustva, izraz drustvene memorije o slobodi, otporu protiv okupatora, anifasizmu, ali i postovanju razlicitosti”, kazao je Bogdanovic.

On je istakao da je propis jasan.

“I definise da nije dozvoljeno podizanje spomen-obiljezja za dogadaj koji oznacava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, simbolizuje, odnosno oznacava saradnju sa okupatorom, njegovim saveznikom ili pomagacem i predstavlja sukob naroda iskljucivo na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, kao i licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagaca, zastupalo fasisticke, sovinisticke ili nacisticke ideje ili ideologije, bilo osudeno za krivicno djelo protiv covjecnosti ili drugih dobara zasticenih medunarodnim pravom ili je proglaseno ratnim zlocincem, odnosno licu koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji covjecanstva imalo negativnu ulogu”, zakljucio je on.

Poslanike je zanimalo i u kojoj je mjeri Ministarstvo kulture do sada finansiralo projekte koji se ticu spomen obiljezja ucesnicima NOB-a.

“Kroz Program zastite i ocuvanja kulturnih dobara od 2012. godine je ulozeno preko osam miliona eura za ocuvanje kulturne bastine, od cega vise od 500 hiljada eura za ukupno 55 projekata koji se odnose na spomen-obiljezja sa statusom kulturno dobro. Samo ove godine za 6 projekata je opredijeljeno gotovo 50 hiljada eura” – naglasio je on.

Tokom danasnje sjednice Skupstine Crne Gore ministar culture odgovarao je na pitanja su se odnosila na brojne aktivnosti ministarstva, odnosno razlicite oblasti – od medija, preko kreativnih industrija, sve do zastite kulturne bastine.

Poslanike u zakonodavnom domu interesovali su dosadasnji rezultati realizacije programa ,,Kreativna Crna Gora”.

“Naglasicu kako je program “Kreativna Crna Gora” tek u povoju – njegovu realizaciju poceli smo ove godine i u toku je drugi konkurs. No, uprkos tome, vec imamo opipljive i ohrabrujuce rezultate – pa, vjerujem da necu pretjerati ako kazem, i gotove proizvode koji su dostupni na trzistu”, naveo je Bogdanovic.

On je istakao da su iz “Kreativne Crne Gore” iznikli projekti poput prve crnogorske pametne klupe – koja je danas dostupna u vise gradova, VR Montenegro – zahvaljujuci kojem su u Crnoj Gori proteklih mjeseci snimali neki od najznacajnijih globalnih brendova, ali i brojnih drugih proizvoda koji su dostupni na domacem, a dio njih vec i na regionalnom trzistu.

“Upravo to i bio je nas kljucni cilj u oblasti kreativnih industrija – napraviti sponu izmedu stvaralastva i biznis sektora” – kazao je ministar Bogdanovic, podsjecajuci kako je do kraja drugog konkursa za program ,,Kreativna Crna Gora” ostalo jos dvadesetak dana.

Tokom sjednice, upuceno je i pitanje u vezi sa gradnjom objekta u barskom naselju Zaljevo, na parceli na kojoj se, kako je naglaseno, nalaze ostaci ranohriscanske crkve.

“Ministarstvo kulture postupalo je u skladu sa zakonom i nadleznostima. Imamo odgovoran odnos prema kulturnoj bastini, i to ne samo kada je u pitanju predmetna lokacija. Kada je rijec o lokaciji u Zaljevu, na snazi je prethodna zastita, odnosno privremena zabrana izvodenja aktivnosti do zavrsetka arheoloskih istrazivanja, na osnovu cijih rezultata ce biti planirana dalja postupanja nadleznih organa”, odgovorio je Bogdanovic.

Poboljsanje statusa zaposlenih u sektoru kulture takode je bilo jedan od predmeta interesovanja poslanika.

“Ovom prilikom zelim da podsjetim na cinjenicu da je u ime Vlade Crne Gore 2017. godine ministar kulture potpisao sa Sindikatom zaposlenih u kulturi Sporazum o utvrdivanju iznosa za rjesavanje stambenih potreba zaposlenih u kulturi, a sve u cilju poboljsanja socijalno-ekonomskog statusa zaposlenih u nacionalnim ustanovama kulture, na nacin sto ce se u periodu 2017-2020. godine obezbijediti novcana sredstva u iznosu od 700.000 eura za izgradnju stambenih jedinica”, kazao je Bogdanovic.

On je napomenuo da je Prijestonica Cetinje 2017. godine obezbijedila parcelu za izgradnju stambene zgrade i oslobodila Sindikat placanja naknade za komunalno opremanje dodijeljene parcele.

“Takode, u avgustu 2019. godine, Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva kulture, usvojila Informaciju o zakljucivanju kolektivnog ugovora Javne ustanove Crnogorsko narodno pozoriste, te ovlastila ministra kulture da u ime Vlade potpise Kolektivni ugovor Javne ustanove Crnogorsko narodno pozoriste”, istakao je on.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zeleno svjetlo za nadogradnju zgrade tehničkih fakulteta
  on 25/06/2024 at 09:03

  Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, prema zahtjevu Univerziteta Crne Gore (UCG), izdalo je saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i nadogradnju dijela objekta tehničkih fakulteta (Lamela C).

 • Četiri radna dana nedeljno: kakva su iskustva u Nemačkoj?
  on 25/06/2024 at 09:02

  Kompanija za čišćenje tepiha, građevinska firma, marketinška agencija… To su samo neka od preduzeća koja učestvuju u do sada najvećem istraživanju u Nemačkoj u vezi s uvođenjem četvorodnevne radne sedmice. „Četiri dana“ je radni naziv tog eksperimenta. A kako i u kojem obliku će smanjiti radno vreme zaposlenima, to je od početka bilo prepušteno samim firmama, odnosno njihovom rukovodstvu.

 • "Obrazovanje jedini preduslov za uspjeh u životu"
  on 25/06/2024 at 08:52

  Predsjednik države Jakov Milatović upriličio je u Vili Gorica prijem za istaknute učenike i đake srednjih škola generacije 2023/2024. On je istakao, da posvećenost obrazovanju i želja za napredovanjem koju je ova generacija pokazala, služe kao inspiracija ne samo njihovim vršnjacima, već i svima nama.

 • Džulijan Asanž na slobodi posle nagodbe sa Amerikom
  on 25/06/2024 at 08:45

  Posle pet godina provedenih u zatvoru u Londonu, Asanž na slobodi posle nagodbe sa američkim vlastima koje su tražile njegovo izručenje.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

 • Upravni sud: Vlada nezakonito razriješila Brđanina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Upravni sud usvojio je žalbu bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaje Portal RTCG.

 • Pronađeni Izraelci za kojima se tragalo na Biogradskoj gori
  on 25/06/2024 at 08:30

  Službi zaštite i spašavanja Kolašin sinoć je oko 21 sat i 30 minuta prijavljeno da je troje izraelskih državaljana izgubljeno u Nacionalnom parku Biogradska gora. Brzom intervencijom vatrogasaca - spasilaca i dva nadzornika oni su pronađeni u reonu Strugovi, kazao je Portalu RTCG Boško Šuković iz Službe zaštite i spašavanja Kolašin.

 • Poništeno rješenje Vlade o smjeni Valentine Pavličić
  on 25/06/2024 at 08:24

  Upravni sud usvojio je tužbu bivše zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić i poništio rješenje Vlade kojim je prestao njen mandat. Vlada se obavezuje da isplati Pavličić 400 eura na ime nadoknade troškova.

 • Pojačana frekvencija saobraćaja na važnim putevima
  on 25/06/2024 at 08:08

  U Crnoj Gori danas se očekuju visoke temperature i pojačana frekvencija vozila na važnim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i savjetovali opreznu vožnju prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

 • Diskografske kuće u SAD tuže muzičke AI servise
  on 25/06/2024 at 08:07

  Velike američke diskografske kuće odlučile su u ponedjeljak da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pjesme uz pomoć vještačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena djela poznatih umjetnika - od Čaka Berija do Maraje Keri.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.

 • Spajić: Od “rak rane” do povratka na put uspjeha
  on 25/06/2024 at 12:06

  Komentarišući jučerašnje optimistične izjave zvaničnika u Briselu o Crnoj Gori, premijer Milojko Spajić kazao je da evropski partneri prepoznaju i vrednuju napredak Vlade.

 • "Crna Gora tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima"
  on 25/06/2024 at 11:58

  Crna Gora je tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima, želeći da na svaki mogući način ublaži patnje i probleme sa kojima se oni suočavaju. To je, u razgovoru sa predstavnikom UNHCR-a u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem, poručio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

 • Brzina zatvaranja poglavlja zavisi isključivo od Pogorice
  on 25/06/2024 at 11:45

  Međuvladina konferencija koja će sjutra biti održana sa Crnom Gorom znak je da je zemlja značajno napredovala tokom posljednjih godina u ispunjavanju zahtjeva EU i dobar je signal za cijeli region. To je dopisniku iz Brisela saopštio jedan visoki EU diplomata, koji je zahtijevao anonimnost.

 • Istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju iskoristiti
  on 25/06/2024 at 10:17

  Na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, ministar za savezne, evropske i međunarodne poslove, debirokratizaciju i opunomoćenik savezne pokrajine Hesen na saveznom nivou, Manfred Pentz, istakao je da će Crna Gora predstavljati obogaćenje za Evropsku uniju i da je došao istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju zajedno iskoristiti.

 • "Relaksirano čekam razvoj situacije, sjednica u Beranama u narednih 10 dana"
  on 25/06/2024 at 10:11

  Sjednica lokalnog parlamenta u Berana danas definitivno neće biti nastavljena, već se to desiti u narednih sedam do deset dana, kazao je odbornik Demokrata Damjan Ćulafić, koji je prema koalicinom sporazumu, trebao da zamijeni dosadašnjeg predsjednika Opštine Berane.

 • Do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta
  on 25/06/2024 at 09:56

  Programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Pejović smatra da do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta.

 • Ništa od sjednice u Beranama, nije bilo kvoruma
  on 25/06/2024 at 09:26

  Današnja sjednica lokalnog parlamenta u Beranama nije održana zbog nedostatka kvoruma. Kako je kazao predsjednik SO Berane Milun Rmuš, na današnjoj sjednici se nisu pojavili odbornici parlamentarne većine.

 • Saglasnost sa zvaničnicima EU oko važnosti političke stabilnosti Crne Gore
  on 25/06/2024 at 09:15

  Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, učestvovala je na sjednici političke Skupštine Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u sjedištu EPP-a u Briselu.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.