PRIVREDNA KOMORA

Niksicka preduzeca su u prosloj godini prihodovale su ukupno od 900,5 miliona eura, ili 10,2 odsto ukupnog prihoda na nivou drzave, sto je, prema rijecima predsjednika Privredne komore (PKCG) Vlastimira Golubovica, snazan doprinos ekonomskom razvoju Crne Gore.

Golubovic je, tokom posjete Niksicu, cestitao rukovodstvu te Opstine na rezultatima koje lokalna uprava postize u razvoju ambijenta za poslovanje i podizanju ekonomske aktivnosti na njenoj teritoriji.

Prema analizi poslovanja privrednih subjekata koju je PKCG uradila za sve crnogorske opstine, niksicka preduzeca su u prosloj godini iskazala i povecanje od 4,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Iz PKCG je saopsteno da rezultati analize poslovanja preduzeca pokazuju da je u prosloj godini finansijske iskaze predalo 1,37 hiljada firmi registrovanih u Niksicu, sto je 7,5 odsto vise nego 2017.

Najveci broj njih registrovan je za poslove trgovine 34,9 odsto, preradivacke industrije 12,6 odsto i gradevinarstva 10,3 odsto. Preduzeca u Opstini Niksic su u prosloj godini zaposljavala ukupno 8,99 hiljada osoba, 1,9 odsto vise nego 2017. godine.

Predsjednik Opstine Veselin Grbovic je uporedio danasnje pokazatelje sa stanjem od prije nekoliko godina kada kompanije nijesu dobro poslovale, ali su uz podrsku Vlade i lokalne samouprave ponovo “stale na noge”.

“U posljednje dvije godine nezaposlenost u Niksicu je sa 22 odsto pala na 12 odsto”, naveo je Grbovic.

On je kazao da je za lokalnu samoupravu izazov ukidanje i smanjenje iznosa pojedinih lokalnih taksi, cime se otezavaju aktivnosti pojedinih gradskih funkcija.

Golubovic je rekao da privrednici traze rasterecenje od brojnih dazbina na svim nivoima, ali da duboko uvazavaju neophodnost odrzivosti lokalnih samouprava.

Delegacija PKCG sastala se, tokom posjete Niksicu, sa predstavnicima Pivare Trebjesa.

Golubovic je cestitao Pivari na odrzivom poslovanju i rastu koji ce zabiljeziti i u ovoj godini. On je dodao da se PKCG zalaze za unapredenje poslovnog ambijenta, narocito kroz uticaj na zakonska rjesenja, medu kojima se posebno izdvaja regulativa koja se odnosi na oblast rada, privredna drustva i javne nabavke.

Delegacija PKCG sastala se predstavnicima Instituta za crnu metalurgiju (ICM) koji su kazali da Institut danas stabilno posluje, razvijajuci saradnju sa domacim i regionalnim kompanijama iz sektora metalurgije.

Golubovic je cestitao na postignutim uspjesima i dodao da je ICM u kratkom roku od preduzeca sa problemima postala stabilna kompanija koja je podigla kvalitet proizvoda i internacionalizuje poslovanje.

Delegacija PKCG se sastala i sa predstavnicima NTC grupe, obisla njihov hotel Onogost, pogon gdje proizvode kraft pivo Mamut i logisticki centar.

Golubovic se sastao i sa predsjednikom Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Dokom Krivokapicem, koji je kazao da je
vracanje te elektroenergetske kompanije pod upravu drzave bilo od izuzetnog znacaja za njen razvoj i pokretanje njenih disperzivnih investicionih aktivnosti u energiju iz obnovljivih izvora.

Golubovic je kazao da je veliko ohrabrenje sto se planiraju novi objekti i revitalizuju postojeci, sto umnogome doprinosi stabilnosti i razvoju energetskog sistema.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Od reformi Crne Gore korist mogu imati i države regiona"
  on 05/12/2023 at 16:39

  Bosna i Hercegovina (BiH) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka EU, poručio je ambasador te države Branimir Jukić i poručio da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona. On je danas razgovarao sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić.

 • EU: Ograničeni napredak Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  on 05/12/2023 at 16:32

  Očekuje se da Savjet za opšte poslove Evropske unije na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava, saznaje portal koha.net.

 • IDF: Trupe u Kan Junisu, najintenzivnije borbe od početka operacije
  on 05/12/2023 at 16:17

  Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim djelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Junisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa. Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

 • Micev podnio ostavku u Zavodu za hidrometeorologiju
  on 05/12/2023 at 16:09

  Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Brgljez u potrazi za hranom na sjeveru Crne Gore
  on 05/12/2023 at 15:48

  Brgljez (latinski: Sitta europaea) vrsta je ptice koja pripada rodu Sitta. Čitalac Portala RTCG poslao nam je snimak druženja sa ovom pticom.

 • Lavrov: Stvaranje Kaspijskog savjeta znači jačanje regionalne saradnje
  on 05/12/2023 at 15:39

  Stvaranje Kaspijskog savjeta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

 • Britanska nagrada za modu 2023: Šta je ko obukao i ko je dominirao crvenim tepihom
  on 05/12/2023 at 15:38

  Svetske zvezde, među kojima su Pamela Anderson i Gvinet Paltrou, prošetale su crvenim tepihom u Londonu.

 • U trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola
  on 05/12/2023 at 15:30

  U Crnoj Gori je u trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

 • Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“
  on 05/12/2023 at 15:25

  „U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

 • Milatović upriličio svečanu večeru u čast diplomatskog kora
  on 05/12/2023 at 20:49

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

 • Važno depolitizovati izbornu administraciju
  on 05/12/2023 at 20:12

  Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, ocijenio je advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji "Okrugli sto" na TVCG.

 • Intenziviranje saradnje sa Alžirom da počiva na snažno postavljenim temeljima
  on 05/12/2023 at 19:45

  Intenziviranje saradnje Crne Gore i Alžira treba da počiva na snažno postavljenim temeljima i razumijevanju koje je u osnovi istorijskih odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Okrugli sto: Je li izborna reforma osuđena na propast?
  on 05/12/2023 at 19:18

  Izborna reforma uprkos zahtjevima iz Brisela skoro deceniju osuđena na propast. Je li vrijeme za iskorak, tema je emisije Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Ivanović sa ambasadorima: Poziv na prekid vatre na Bliskom istoku
  on 05/12/2023 at 14:31

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili, naglasivši da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

 • Spajić: Naredne godine da smanjimo budžetski deficit
  on 05/12/2023 at 14:22

  Za Crnu Goru je jako bitno da naredne godine smanji fiskalni i budžetski deficit, smatra premijer Milojko Spajić.

 • "Za rezultate na PISA testiranju kriva vlast i revanšizam"
  on 05/12/2023 at 14:07

  Za loše rezultate na PISA testiranju kriva je vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete, već revanšizmom i indoktrinacijom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

 • Zoran Šljukić v.d. direktor EPCG
  on 05/12/2023 at 13:52

  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao Zorana Šljukića, saznaje TVCG.

 • Naredne sedmice ponovno saslušanje kandidata za Sudski savjet
  on 05/12/2023 at 11:59

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ponovo će 12. decembra saslušati kandidate za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.