ZA OKO 3.100 DJECE

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zapocelo je danas realizaciju Programa voce, povrce, mlijeko i mljecni proizvodi za skole, koji ima za cilj poboljsanje prehrambenih navika djece i promociju zdravih stilova zivota kod najmladih generacija.

Za pocetak, obuhvaceno je 3.165 djece, od prvog do petog razreda, u sedam osnosnih skola na podrucju cetiri opstine – Berane, Bijelo Polje, Kolasin i Danilovgrad, sa ambicijom da se u narednom periodu i narednih godina napravi veci obuhvat skola, opstina i djece.

Osnovci nizih razreda u skolama u Danilovgradu, Kolasinu i Bijelom Polju danas su dobili mljecni obrok.

Sjutra ce zdrav mljecni obrok dobiti i djeca u tri skole u Beranama. U nastavku skolske godine, jednom sedmicno, sprovodice se podjela i ostalih proizvoda sa utvrdene prihvatljive liste voca, povrca i mlijecnih proizvoda.

Pocetku realizacije Skolskog programa, u skoli u Danilovgradu prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simovic koji je tom prilikom razgovarao sa djecom i ohrabrio ih da ce na putu usvajanja zdravih zivotnih navika imati podrsku.

Simovic je kazao da je prvi put kroz ovogodisnji Agrobudzet kreiran ovaj program za skole isticuci da je njegova realizacij izuzetno vazna kako bi se podstakle zdrave prehrambene navike kod djece, sto je, kako je kazao, garancija zdravog, kvalitetnog i dugog zivota.

,,Sve je to put za stvaranje, ne samo zdravih prehrambenih navika, nego i drugih, prije svega radnih navika. Da osjete proces proizvodnje hrane, kako bi to bio dio njihovog odrastanja i vazna pretpostavka da odgovore svim zivotinim izazovima”, porucio je Simovic.

Opstine i skole dace maksimalan doprinos

Predsjednica Opstine Danilovgrad Zorica Kovacevic iskazala je zadovoljstvo sto je OS “Vuko Jovovic” medu prvima usla u ovaj program, kao jedan od znacajnih Vladinih projekata koji idu u pravcu poboljsanja kvaliteta zivota gradana, posebno najmladih.

Prema rijecima Kovaceviceve, Opstina je uvijek spremna da podrzi ovakve i slicne projekte. Ona je izrazila uvjerenje da ce sve skole u Danilovgradu i Crnoj Gori biti dio ovog programa koji ce biti, kako vjeruje, vrlo uspjesan.

Zdrave navike formiraju se od djetinjstva

Nutricionista iz Instituta za javno zdravlje dr Zorica Dordevic, koja je danas ucenicima u danilovgradskoj skoli odrzala interaktivnu prezentaciju o pravilima zdrave ishrane, kazala je da je veoma vazno da se zdrave navike formiraju od najranijih dana.

,,Odgovorno dijete, kasnije ce biti odgovoran odrasli covjek i imati adekvatne navike, ne samo kada je u pitanju ishrana, nego i uopste pravilni zivotinistilovi. Vrlo je vazno, da djecu naucimo da je bitno da uzimamu dovoljne kolicine mlijeka i mlijecnih proizvoda, voca i povrca, jer prema podacima koje posjedujemo nasa populacija to nedovoljno konzumira”, kazala je Dordevic.

Podaci o gojaznosti djece upozoravajuci

Sefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajovic istice da je Program Ministarstva poljoprivrede za skole sjajan i da ce imati visestruke benefite.

Brajovic je podsjetila da Crna Gora i cijeli svijet prozivljavaju epidemiju gojaznosti u djecijoj populaciji, sa zabrinjavajucim projekcijama vezanim za javno zdravlje.

,,Danas gojazno dijete je sjutra gojazna odrasla osoba koja je visestruko podlozna riziku od obolijevanja od hipertenzije, bolesti srca, mozdanog udara, dijabetesa 2. Gojaznost je veliko opterecene za pojedinca, porodicu i drustva i budzete zemalja. Stoga je neophodno da svi sektori rade skupa, zdruzeno, kako bi obezbijedili da ovakve insveticije budu ulagaja u zdravlje nase djece i odrzivi razvoj cjelokupnog drustva”, kazala je Brajovic.

Pomocnica ministra prosvjete Arijana Nikolic Vukcevic istakla da ce Ministarstvo prosvjete podrzati program, posebno u dijelu aktivnosti neophodnih da se u program ukljuce sve skole u Crnoj Gori.

Danasnju isporuku zdravog obroka u odabranim skolama u Crnoj Gori realizovala je mljekara Lazine.

“Osim ove mljekare na javni poziv Ministarstva za sada su se javile i mljekare iz Bijelog Polja i Niksica. Ovih dana privode se kraju dogovori sa zainteresovanim dobaljacima voca da se ukljuce u Program, a potom ce se raditi i na uspostavljanju saradnje sa proizvodacima povrca”, saopsteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Miler: Nije nemoguće da Crna Gora postane dio EU 2028.
  on 03/10/2023 at 13:53

  Prozor Evropske unije (EU) za Crnu Goru je širom otvoren i, ako i građani i institucije ulože napore, nije nemoguće da država postane dio evropske porodice 2028. godine, rekao je austrijski ambasador u Podgorici Karl Miler.

 • Propao i posljednji pokušaj za smjenu Ćulafića
  on 03/10/2023 at 10:49

  Sprečavanjem održavanja sjednice Skupštine opštine od strane građana Andrijevice, propao je i posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Željka Ćulafića (SNP).

 • Vladi prihvatljiva platforma koju je predložio Milatović
  on 03/10/2023 at 10:29

  Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to kazao tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.

 • Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske
  on 03/10/2023 at 08:26

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

 • “Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”
  on 03/10/2023 at 08:09

  Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"
  on 03/10/2023 at 05:46

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

 • "Milatović želi da ubaci ZBCG u Vladu"
  on 02/10/2023 at 19:36

  Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju "Za budućnost Crne Gore" u sastav nove Vlade, tvrdi član Izvršnog odbora DPS-a Arsenije Boljević.

 • "Milatović radi na tome da se vlada ne sastavi"
  on 02/10/2023 at 15:28

  Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na današnjoj pres konferenciji u želji da sebe predstavi kao državnika zapravo, kako su kazali, nije pokazao ništa izuzev narcisoidnosti, površnosti i neznanja.

 • Abazović – Maske: Francuska jača svoje prisustvo u regionu
  on 02/10/2023 at 15:13

  Predsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas novoizabranu ambasadorku Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

 • Zabrinuti zbog biračkog spiska, zloupotrebe resursa i potpisa
  on 02/10/2023 at 14:38

  Dugogodišnje zabrinutosti vezane za tačnost biračkog spiska, posebno zbog preminulih i osoba koje žive van Crne Gore a imaju pravo glasa podriva povjerenje javnosti u proces upisa u birački spisak, ukazala je posmatračka misija Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (PSSE) u konačnom Izvještaju o praćenju parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 11. juna 2023. Autor izvještaja je Rajnhold Lopatka, a dokument će biti pred poslanicima PSSE sledeće sedmice u Strazburu.

 • Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema
  on 03/10/2023 at 13:45

  Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

 • Za dva dana 36 prekršajnih naloga, naplatiće 11.500 eura
  on 03/10/2023 at 12:50

  Turistički i sanitarni inspektori su 29. i 30. septembra u Podgorici kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i izdali 36 prekršajnih naloga, u iznosu od 11.500 eura.

 • Imenovan novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo
  on 03/10/2023 at 12:12

  Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

 • Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani
  on 03/10/2023 at 10:02

  Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

 • Link sa informacijama u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+
  on 03/10/2023 at 09:51

  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je link na kojem se mogu pronaći svi podaci u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+, koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije.

 • "Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena"
  on 03/10/2023 at 07:53

  Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

 • Cijene nekih namirnica snižene gotovo 40 odsto
  on 03/10/2023 at 05:56

  Građani su zadovoljni početkom akcije „Stop inflaciji 100+“, koja se odnosi na gotovo 150 artikla, što je, kako kažu više nego dobrodošlo.

 • Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje
  on 02/10/2023 at 18:31

  Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje, ukoliko bi se to poskupljenje moralo desiti, poručila je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić.

 • Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta Igalo
  on 02/10/2023 at 17:32

  Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta „Simo Milošević“, saopštio je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović nakon sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem. Sastankom su zadovoljni i u sindikatu, iz kojeg su kazali da su dogovorili potpisivanje kolektivnog ugovora, rješavanje duga prema Jugobanci i povećanje cijena Instituta prema Fondu za zdravstvo.

 • "PKCG eliminiše sektor malih i srednjih trgovaca naftom"
  on 02/10/2023 at 14:40

  Netransparentnim i neinkluzivnim procesom formiran je novi saziv Odbora Udruženja za rudarstvo i energetiku, pa je takvim načinom PKCG u potpunosti eliminisala predstavnike sektora malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, ukazuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore Boris Spalević.