ZA OKO 3.100 DJECE

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zapocelo je danas realizaciju Programa voce, povrce, mlijeko i mljecni proizvodi za skole, koji ima za cilj poboljsanje prehrambenih navika djece i promociju zdravih stilova zivota kod najmladih generacija.

Za pocetak, obuhvaceno je 3.165 djece, od prvog do petog razreda, u sedam osnosnih skola na podrucju cetiri opstine – Berane, Bijelo Polje, Kolasin i Danilovgrad, sa ambicijom da se u narednom periodu i narednih godina napravi veci obuhvat skola, opstina i djece.

Osnovci nizih razreda u skolama u Danilovgradu, Kolasinu i Bijelom Polju danas su dobili mljecni obrok.

Sjutra ce zdrav mljecni obrok dobiti i djeca u tri skole u Beranama. U nastavku skolske godine, jednom sedmicno, sprovodice se podjela i ostalih proizvoda sa utvrdene prihvatljive liste voca, povrca i mlijecnih proizvoda.

Pocetku realizacije Skolskog programa, u skoli u Danilovgradu prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simovic koji je tom prilikom razgovarao sa djecom i ohrabrio ih da ce na putu usvajanja zdravih zivotnih navika imati podrsku.

Simovic je kazao da je prvi put kroz ovogodisnji Agrobudzet kreiran ovaj program za skole isticuci da je njegova realizacij izuzetno vazna kako bi se podstakle zdrave prehrambene navike kod djece, sto je, kako je kazao, garancija zdravog, kvalitetnog i dugog zivota.

,,Sve je to put za stvaranje, ne samo zdravih prehrambenih navika, nego i drugih, prije svega radnih navika. Da osjete proces proizvodnje hrane, kako bi to bio dio njihovog odrastanja i vazna pretpostavka da odgovore svim zivotinim izazovima”, porucio je Simovic.

Opstine i skole dace maksimalan doprinos

Predsjednica Opstine Danilovgrad Zorica Kovacevic iskazala je zadovoljstvo sto je OS “Vuko Jovovic” medu prvima usla u ovaj program, kao jedan od znacajnih Vladinih projekata koji idu u pravcu poboljsanja kvaliteta zivota gradana, posebno najmladih.

Prema rijecima Kovaceviceve, Opstina je uvijek spremna da podrzi ovakve i slicne projekte. Ona je izrazila uvjerenje da ce sve skole u Danilovgradu i Crnoj Gori biti dio ovog programa koji ce biti, kako vjeruje, vrlo uspjesan.

Zdrave navike formiraju se od djetinjstva

Nutricionista iz Instituta za javno zdravlje dr Zorica Dordevic, koja je danas ucenicima u danilovgradskoj skoli odrzala interaktivnu prezentaciju o pravilima zdrave ishrane, kazala je da je veoma vazno da se zdrave navike formiraju od najranijih dana.

,,Odgovorno dijete, kasnije ce biti odgovoran odrasli covjek i imati adekvatne navike, ne samo kada je u pitanju ishrana, nego i uopste pravilni zivotinistilovi. Vrlo je vazno, da djecu naucimo da je bitno da uzimamu dovoljne kolicine mlijeka i mlijecnih proizvoda, voca i povrca, jer prema podacima koje posjedujemo nasa populacija to nedovoljno konzumira”, kazala je Dordevic.

Podaci o gojaznosti djece upozoravajuci

Sefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajovic istice da je Program Ministarstva poljoprivrede za skole sjajan i da ce imati visestruke benefite.

Brajovic je podsjetila da Crna Gora i cijeli svijet prozivljavaju epidemiju gojaznosti u djecijoj populaciji, sa zabrinjavajucim projekcijama vezanim za javno zdravlje.

,,Danas gojazno dijete je sjutra gojazna odrasla osoba koja je visestruko podlozna riziku od obolijevanja od hipertenzije, bolesti srca, mozdanog udara, dijabetesa 2. Gojaznost je veliko opterecene za pojedinca, porodicu i drustva i budzete zemalja. Stoga je neophodno da svi sektori rade skupa, zdruzeno, kako bi obezbijedili da ovakve insveticije budu ulagaja u zdravlje nase djece i odrzivi razvoj cjelokupnog drustva”, kazala je Brajovic.

Pomocnica ministra prosvjete Arijana Nikolic Vukcevic istakla da ce Ministarstvo prosvjete podrzati program, posebno u dijelu aktivnosti neophodnih da se u program ukljuce sve skole u Crnoj Gori.

Danasnju isporuku zdravog obroka u odabranim skolama u Crnoj Gori realizovala je mljekara Lazine.

“Osim ove mljekare na javni poziv Ministarstva za sada su se javile i mljekare iz Bijelog Polja i Niksica. Ovih dana privode se kraju dogovori sa zainteresovanim dobaljacima voca da se ukljuce u Program, a potom ce se raditi i na uspostavljanju saradnje sa proizvodacima povrca”, saopsteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • DNP: Suspenzija podrške Vladi do ispunjenja zahtjeva
  on 25/05/2024 at 11:28

  Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

 • Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za stabilnost Crne Gore
  on 25/05/2024 at 10:28

  Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost Crne Gore, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

 • "Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere"
  on 24/05/2024 at 20:41

  Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija, kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • "Vlada posvećena izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta"
  on 24/05/2024 at 20:09

  Vlada Crne Gore posvećena je izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta koji će omogućiti da se mladi ljudi koji se obrazuju u inostranstvu vrate u Crnu Goru, kako bi u u svojoj zemlji nastavili da rade i stvaraju. To je poručio ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus plus korisnika“.

 • Mujović sjutra u radnoj posjeti Trebinju
  on 26/05/2024 at 20:04

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće sjutra u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.