HRA SAOPSTILA

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Radovan Vlaovic, u ponovljenom sudenju je odbacio tuzbu Gorana Durovica protiv Skupstine Crne Gore zbog nenadleznosti, navodi se u saopstenju Akcije za ljudska prava (HRA).

Sudija Vlaovic, kako se dodaje, se pozvao na kontroverzni pravni stav Vrhovnog suda od 27. juna po kome redovni sudovi nijesu nadlezni da ispituju zakonitost odluka Skupstine. Durovic je presudom obavezan da plati 750 eura sudskih troskova.

Kako objasnjavaju u HRA, Goran Durovic je bio clan Savjeta RTCG kao predstavnik nevladinih organizacija za ljudska prava sve dok ga Skupstina Crne Gore nije nezakonito razrijesila te funkcije 29. decembra 2017. godine i na njegovo mjesto izabrala novog kandidata 9. marta 2018. godine. Durovic od tada bezuspjesno pokusava da ostvari pravnu zastitu protiv odluke o razrjesenju, jer nijedan redovni sud u Crnoj Gori nije prihvatio nadleznost. Ovaj nedostatak crnogorskog pravnog sistema ga je do sada sprijecio ne samo da se vrati na funkciju u Savjet RTCG, vec i da se kandiduje za bilo koju drugu javnu funkciju u roku od cetiri godine od razrjesenja.

“Prije posljednje odluke Osnovnog suda u Podgorici, Visi sud u Podgorici je 16. jula, pozivajuci se na stav Vrhovnog suda, ukinuo prvu presudu sudije Vlaovica, kojom je on prvobitno odlucio u korist Durovica i ponistio odluku Skupstine Crne Gore o njegovom razrjesenju. Sudija Vlaovic se sada povinovao pravnom stavu Vrhovnog suda, slijedeci praksu Viseg suda, iako nacelni pravni stavovi nijesu izvor prava i za sud nijesu obavezujuci. Ovakvom praksom je ignorisana i ranija praksa Vrhovnog suda i odluka Ustavnog suda Crne Gore (U-III br. 225/18 od 27.3.2018), kojom je taj sud prethodno odbacio Durovicevu ustavnu zalbu zbog nezakonitog razrijesenja iz Savjeta RTCG, zakljucujuci da su nadlezni redovni sudovi i da Durovic treba da ceka da oni zavrse postupak, pa da se onda obrati Ustavnom sudu”, istice se u saopstenju HRA.

Kako se dodaje, poslije skoro dvije godine od kako ga je Skupstina razrijesila clanstva u Savjetu RTCG, jos nijedan sud u Crnoj Gori nije prihvatio nadleznost u sporu Durovica protiv te odluke zakonodavne vlasti.

Umjesto da mu obezbijedi pravo na pravnu zastitu, sud je obavezao Durovica da plati znatne sudske troskove samo zato sto je uopste preduzimao pravne radnje u skladu sa vazecim propisima o sudskoj nadleznosti. Njemu, kako navode, sada predstoji postupak po zalbi protiv odluke Osnovnog suda u Podgorici, kao i ponovno obracanje Ustavnom sudu, koji je nedavno sam sebi ukinuo rok za odlucivanje, tako da se njegova odluka u ovoj stvari moze ocekivati za nekoliko godina, kada Savjet RTCG u ovoj formi vjerovatno vise nece ni postojati.

“Uskracivanje sudske zastite za Gorana Durovica, kao i za Nikolu Vukcevica, Vanju Calovic Markovic i Darka Ivanovica, koji su kao predstavnici NVO izbaceni iz regulatornih tijela, pokazuju da u Crnoj Gori nema djelotvorne pravne zastite za one koje politicka vecina u Skupstini odluci da izbaci iz nezavisnih organa javne uprave. Ovakvo stanje je obeshrabrujuce i za slobodu izrazavanja i za povjerenje u sudstvo, jer se stice utisak da sudovi rade po diktatu, a u istom cilju u kome i politicka vlast – da se njeni neistomisljenici na svaki nacin udalje sa javnih funkcija”, smatra Tea Gorjanc-Prelevic, izvrsna direktorica HRA.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Potpisan programski okvir za saradnju Crne Gore sa UNFAO
  on 08/12/2023 at 22:09

  Programski okvir za saradnju Crne Gore sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UNFAO) za period do 2027, koji je potpisan u Podgorici, učvršćuje zajedničku posvećenost održivoj, inkluzivnoj i otpornoj budućnosti za poljoprivredu i ruralni razvoj.

 • Crna Gora posvećena međunarodnom miru i stabilnosti
  on 08/12/2023 at 21:45

  Crna Gora će, kao kredibilna NATO članica, ostati posvećena konstantnom doprinpšenju međunarodnom miru i stabilnosti, u cilju jačanja kolektivne bezbjednosti, rekao je ministar odbrane Dragan Krapović.

 • Zara uvodi novu uslugu u 14 evropskih zemalja
  on 08/12/2023 at 19:31

  Španski lanac trgovina odjećom, Zara, planira da proširi digitalnu platformu za prodaju, popravak i darivanje polovne odjeće na još 14 evropskih zemalja, hvatajući korak s procvatom tržišta u Evropi.

 • Pravda za Palestinu predugo izostala
  on 08/12/2023 at 18:38

  Ambasador Države Palestine i dekan diplomatskog kora akreditovanog u Crnoj Gori Rabi Al Hantuli, na novogodišnjem prijemu koji je danas organizovao ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, kazao je da želi uspjeh u uvođenju diplomatski aktivne Crne Gore u regionalne i međunarodne diplomatske tokove.

 • Digitalizacija katastra nepokretnosti staviće tačku na divlju gradnju
  on 08/12/2023 at 18:31

  Minstar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović sastao se danas sa Njemačkim abasadorom Peterom Feltenom, i poručio da će se digitalizacijom katastra nepokretnosti konačno staviti tačka na divlju gradnju.

 • Spajić: Lokalna uprava Danilovgrada u Vladi ima partnera
  on 08/12/2023 at 17:32

  Povodom 9. decembra, Dana oslobođenja i Dana opštine Danilovgrad, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić je uputio čestitku predsjedniku Opštine Aleksandru Grguroviću, predsjedniku Skupštine opštine Velimiru Đokoviću, odbornicima, građankama i građanima.

 • Poslanici razmatraju zakon o sprečavanju pranja novca
  on 08/12/2023 at 17:05

  Predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma na dnevnom je redu sjednice parlamenta u ponedjeljak, saopšteno je iz Skupštine.

 • "Reakcija URA dokaz da sam pogodio u centar, a tek sam počeo"
  on 08/12/2023 at 16:32

  Razumijem nervozu i koordinisane napade na mene od onih koji su kadrirali bezbjednosnim sektorom poslednje tri godine i koristili bezbjednosni sektor za aktivnosti koje sada ispituje SDT, kazao je ministar pravde Andrej Milović (Evropa sad).

 • Dodatno unaprijediti odnose sa Turskom
  on 08/12/2023 at 16:00

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se u Ankari, tokom svoje zvanične posjete Republici Turskoj, sa Fuatom Oktajem, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Velike narodne Skupštine Turske.

 • Adžić: Kriminalni klanovi pronašli svog džokera u novoj Vladi
  on 08/12/2023 at 15:40

  Kriminalni klanovi pronašli su svog džokera u novoj Vladi i preko njega pokušavaju da zaustave obračun koji je Vlada Dritana Abazovića vodila protiv organizovanog kriminala i korupcije, rekao je potpredsjednik Građanskog pokreta (GP) URA Filip Adžić.

 • Ozbiljne kazne za nelegalne objekte, moguć moratorijum na Žabljaku
  on 08/12/2023 at 20:48

  Građani će pod veoma povoljnim uslovima moći da legalizuju nelegalne objekte, ali će kazne za buduću gradnju mimo Zakona biti veoma oštre, saopštio je ministar prostornog palaniranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović gostujući u emisiji "Okvir".

 • Poboljšati saradnju Crne Gore i SAD u oblasti energetike
  on 08/12/2023 at 18:42

  Saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u oblasti energetike, može biti poboljšana, naročito u kontekstu geopolitičkih dešavanja i turbulentnih promjena i zahtjeva na tržištu energenata, ocijenjeno je na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke.

 • EU daje 112,6 miliona eura za rekonstrukciju pruge Bar - Golubovci
  on 08/12/2023 at 15:13

  Evropska unija dodijeliće Crnoj Gori dodatnih 112,6 miliona eura za infrastrukturne projekte, potvrđeno je na sastanku u Briselu.

 • "Oko 4.000 majki sa troje i više djece vratiće se na penziju"
  on 08/12/2023 at 06:16

  Ukoliko se usvoje izmjene Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju pravo na minimalnu penziju u iznosu od 450 eura imaće nešto oko 72. 000 crnogorskih penzionera. To je za TVCG kazao direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić, koji je istakao da je ovo povećanje ključno za podizanje standarda penzionera.

 • Za Eko-zgradu 3,1 miliona eura, skijalištu u Kolašinu milion
  on 08/12/2023 at 05:41

  Skoro osam i po miliona eura iz ovogodišnjeg kapitalnog budžeta ostalo je neutrošeno, pa su ta sredstva preusmjerena za 20-ak drugih projekata. To se navodi u Informaciji o preusmjeravanju sredstava Uprave za kapitalne projekte za 2023. godinu.

 • Prava radnika metalskog sektora biće amandmana na Zakon o PIO
  on 07/12/2023 at 19:35

  Predlog izmjena i dopuna Zakon o PIO koji se tiče radnika metalskog i rudarskog sektora će biti povučen iz procedure, da bi bio upućen u formi amandmana na Zakon o PIO koji će uskoro predložiti Vlada Crne Gore, saopštio je  predsjednik Kluba poslanika SNP-CIVIS Bogdan Božović.

 • Crna Gora i Kipar istražuju mogućnosti bliže avio-saradnje
  on 07/12/2023 at 14:54

  Predstavnici nacionalne avio-prevoznika To Montenegra i avio-kompanije Cyprus Airways saopštili su na sastanku sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Filipom Radulovićem, da su otvoreni za istraživanje mogućnosti bliže saradnje u narednom periodu.

 • Dug države na kraju septembra 60,18 odsto BDP-a
  on 07/12/2023 at 11:37

  Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra je iznosio 3,98 milijardi eura ili 60,18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

 • EPCG neće povećavati cijenu struje na dio koji se odnosi na nju, CEDIS hoće
  on 07/12/2023 at 08:00

  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) neće povećavati cijenu električne energije na dio koji se odnosi na nju, saopštio je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

 • Prenijeto 90 hiljada telefonskih brojeva
  on 06/12/2023 at 16:45

  U Crnoj Gori je, od početka pružanja usluge prenosa telefonskih brojeva, prenijeto njih 90 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).