NAMIJENJEN SKOLARCIMA

Edukativni kutak Nacionalnog parka (NP) Biogradska gora otvoren je danas u Kolasinu, u prostorijama upravne zgrade, saopsteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Kako su naveli iz NPCG-a, otvaranje kutka je dio projekta Posmatranje medvjeda u Nacionalnom parku Biogradska gora, koji je posvecen razvoju turizma orjentisanog na prirodu uz promovisanje mjera zastite i unapredenja stanista medvjeda i sprjecavanja krivolova.

,,Edukativni kutak NP Biogradska gora namijenjen je prvenstveno skolskoj populaciji, lokalnoj zajednici i posjetiocima koji ce dobiti priliku da se edukuju o vrijednostima u zasticenim podrucjima, i na taj nacin ucestvuju u razvoju ekoloskog turizma zasnovanog na posmatranju zivog svijeta”, navodi se u saopstenju.

Direktor Javnog preduzeca za NPCG, Elvir Klica, na otvaranju je kazao da osim promocije prirodnih i kulturnih vrijedosti ovog podrucja veliki dio aktivnosti koje realizuju, odnosi se na strateski razvoj turisticke ponude.

On je podsjetio da je NP Biogradsku goru ove godine posjetilo oko 20 odsto vise turista, odnosno oko 70 hiljada posjetioca, sto je dokaz da je taj park u znacajnoj mjeri ucestvuje u turistickoj ponudi Kolasina i Mojkovca.

“Ovaj kutak doprinijece Kolasinu, pored svoje i ponude Skijalista Crne Gore, omoguci turistima da saznaju vise informacija o NP Biogradska gora. Turisti koji ovdje budu boravili tokom zimske sezone moci ce da se o samom parku informisu u ovom kutku”, kazao je Klica.

On je rekao da je zahvalan ucenicima Osnovne skole “Risto Manojlovic” koji su upotpunili dogadaj, i naveo da ce NPCG nastaviti saradnju sa skolama u cilju podizanja svijesti mladih o znacaju zastite prirode.

Klica je dodao i da je pocetkom godine realizovan znacajan projekat u NP Biogradska gora, koji ima za cilj smanjenje karbonskog uticaja na park.

“Nazalost nijesmo uspjeli do kraja sezone da krenemo sa izgradnjom parkinga. Nadamo se da ce realizacija ovog dijela projekta biti pocetkom naredne sezone. Tada cemo zaokruziti kompletan projekat, u cilju smanjenja broja automobila u samom srcu nacionalnog parka”, kazao je Klica.

Izvrsni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak kazao je da su tokom prethodne cetiri godine u pet parkova u regionu radeni inovativni projekti u cilju podizanja strucnih znanja u vezi sa zasticenim podrucjima, a u slucaju NP Biogradska gora akcenat je stavljen na istrazivanje krupnih sisara, odnosno, mrkog medvjeda.

“Cilj projekta je bio povecanje interakcije izmedu zasticenog podrucja i lokalne zajednice. Mislim da smo u slucaju NP Biogradska gora u tome uspjeli”, dodao je Mrdak.

Predstavnica nevladine organizacije Parkovi Dinarida, Jelena Marojevic Galic, je kazala da je otvaranje Edukativnog kutka, predstavlja zavrsnu fazu projekta Posmatranje medvjeda u NP Biogradska gora koju su ti parkovi zapoceli u martu 2016. godine.

“Cilj projekta je bio, pored iniciranja razvoja odrzivih vidova turizma zasnovanih na posmatranju prirode i razvoju lokalnih proizvoda, uspostaviti monitoring populacije medvjeda, ali i drugog zivog svijeta na podrucju NP Biogradska gora”, rekla je Marojevic Galic.

Iz NPCG-a su istakli da je kroz projekat inicirano i unapredenje upravljanja mrkim medvjedom u Crnoj Gori, pa je na tu temu osnovan i Savjet za upravljanje velikim zvjerima koji ima zadatak da u narednom periodu pripremi Plan upravljanja mrkim medvjedom.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "ASK prati izborni proces, trudimo se da ga učinimo transparentnim"
  on 05/02/2023 at 19:17

  Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kazala je gostujući u Dnevniku 2 se ova Agencija trudi da prati svaki izborni proces. "ASK čini svaki izborni proces transparentnim", smatra Perović.

 • "Demokrate spremne za pobjedu na predsjedničkim izborima"
  on 05/02/2023 at 17:39

  Opštinski odbor Demokrata Nikšić saopštio je da je da daju punu podršku  Predsjedništvu tog političkog subjekta da pripremi i zakaže sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti utvrđen kandidat Demokrata za predsjednika Crne Gore.

 • "Nepokolebljiva vjera liberala u zajedničkog kandidata"
  on 05/02/2023 at 17:18

  Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je nepokolebljiva vjera liberala da Crna Gora ima zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • “Mijenjali vlasništva nad nekretninama da prikriju izvor novca”
  on 05/02/2023 at 17:04

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su bivši ministar finansija i kandidat za predsjednika Crne Gore Milojko Spajić, i njegova vanbračna supruga mijenjali vlasništva nad nekretninama da bi prikrili izvor novca.

 • "Nemamo dilemu da će Mandić biti novi predsjednik Crne Gore"
  on 05/02/2023 at 16:21

  Povodom predsjedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart ove godine, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da nema dilemu da će Andrija Mandić biti novi predsjednik države. Istakao je da je Mandićeva kandidatura predata u petak, a da potvrdu očekuju već sjutra.

 • "Kandidatura Spajića ogolila djelovanje DPS-a i Medojevića"
  on 05/02/2023 at 12:26

  Kandidatura Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore ogolila je sinhronizovano djelovanje DPS-a i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

 • Zakoni po mjeri partijskog, a ne javnog interesa
  on 05/02/2023 at 06:01

  Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

 • Spajić: Stan sam prodao
  on 04/02/2023 at 22:03

  Čelnik Pokerta Evropa Sad Milojko Spajić odgovorio je na navode Nebojše Medojevića (DF) da je sakrio stan u Beogradu.

 • Upozorenje Turskoj zbog izvoza u Rusiju
  on 04/02/2023 at 21:20

  Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne izvozi u Rusiju hemikalije, mikročipove i druge proizvode koji se mogu koristiti u ratu Moskve protiv Ukrajine, piše novinska agencija Rojters. 

 • Medojević: Spajić ima stan od 88 kvadrata u Beogradu na vodi
  on 04/02/2023 at 20:36

  Čelnik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je da je došao do dokumenta koji pokazuje da predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima stan u kompleksu "Beograd na vodi", u Republici Srbiji. Medojević je rekao da Spajić ima stan od 88 kvadrata, i garažu od 12 kvadrata, te da vrijednost te nekretnine iznosi od 500 hiljada do milion eura.  

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.

 • MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
  on 04/02/2023 at 21:35

  Kineska privreda bi trebalo da doprinese četvrtini globalnog ekonomskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko korone i stanja u sektoru nekretnina mogla da uspori zamah, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 • Bar i Crna Gora da postanu energetsko čvorište Zapadnog Balkana
  on 04/02/2023 at 09:41

  Izgradnja terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar pozicionirao bi taj primorski grad i Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta.

 • "Ugovor je već prekršen, procedura raskida jednostavna"
  on 04/02/2023 at 09:00

  Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kako je za Radio Crne Gore izjavio predsjednik te asocijacije, Agim Mila, podržava namjeru Vlade da Port of Adria ponovo bude dio Luke Bar, ali nijesu saglasni da država otkupi akcije i preuzme dug od 30 miliona eur. To je dug koji je nagomilao od početka privatizacije 2014. godine turski investitor.

 • Potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između CG i Azerbejdžana
  on 04/02/2023 at 07:57

  Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, saopšteno je nakon susreta Potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rašada Nabijeva.

 • Ko će upravljati trajektom: Cirkulišu milioni, mnogi bi rado u posao
  on 03/02/2023 at 18:54

  Nakon najave premijera Dritana Abazovića da će na narednoj sjednici Vlade staviti van snage zaključak kojim je Pomorskom saobraćaju, biznismena Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića, dato upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, iz Morskog dobra ne isključuju mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije.

 • Otvaranje novog energetskog koridora razvojna šansa Crne Gore
  on 03/02/2023 at 17:01

  Otvaranje novog energetskog koridora za region jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, nova je razvojna šansa Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Željezarci počeli pregovore sa predstavnicima EPCG
  on 03/02/2023 at 14:59

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.

 • Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura
  on 03/02/2023 at 10:39

  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.