NAMIJENJEN SKOLARCIMA

Edukativni kutak Nacionalnog parka (NP) Biogradska gora otvoren je danas u Kolasinu, u prostorijama upravne zgrade, saopsteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Kako su naveli iz NPCG-a, otvaranje kutka je dio projekta Posmatranje medvjeda u Nacionalnom parku Biogradska gora, koji je posvecen razvoju turizma orjentisanog na prirodu uz promovisanje mjera zastite i unapredenja stanista medvjeda i sprjecavanja krivolova.

,,Edukativni kutak NP Biogradska gora namijenjen je prvenstveno skolskoj populaciji, lokalnoj zajednici i posjetiocima koji ce dobiti priliku da se edukuju o vrijednostima u zasticenim podrucjima, i na taj nacin ucestvuju u razvoju ekoloskog turizma zasnovanog na posmatranju zivog svijeta”, navodi se u saopstenju.

Direktor Javnog preduzeca za NPCG, Elvir Klica, na otvaranju je kazao da osim promocije prirodnih i kulturnih vrijedosti ovog podrucja veliki dio aktivnosti koje realizuju, odnosi se na strateski razvoj turisticke ponude.

On je podsjetio da je NP Biogradsku goru ove godine posjetilo oko 20 odsto vise turista, odnosno oko 70 hiljada posjetioca, sto je dokaz da je taj park u znacajnoj mjeri ucestvuje u turistickoj ponudi Kolasina i Mojkovca.

“Ovaj kutak doprinijece Kolasinu, pored svoje i ponude Skijalista Crne Gore, omoguci turistima da saznaju vise informacija o NP Biogradska gora. Turisti koji ovdje budu boravili tokom zimske sezone moci ce da se o samom parku informisu u ovom kutku”, kazao je Klica.

On je rekao da je zahvalan ucenicima Osnovne skole “Risto Manojlovic” koji su upotpunili dogadaj, i naveo da ce NPCG nastaviti saradnju sa skolama u cilju podizanja svijesti mladih o znacaju zastite prirode.

Klica je dodao i da je pocetkom godine realizovan znacajan projekat u NP Biogradska gora, koji ima za cilj smanjenje karbonskog uticaja na park.

“Nazalost nijesmo uspjeli do kraja sezone da krenemo sa izgradnjom parkinga. Nadamo se da ce realizacija ovog dijela projekta biti pocetkom naredne sezone. Tada cemo zaokruziti kompletan projekat, u cilju smanjenja broja automobila u samom srcu nacionalnog parka”, kazao je Klica.

Izvrsni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak kazao je da su tokom prethodne cetiri godine u pet parkova u regionu radeni inovativni projekti u cilju podizanja strucnih znanja u vezi sa zasticenim podrucjima, a u slucaju NP Biogradska gora akcenat je stavljen na istrazivanje krupnih sisara, odnosno, mrkog medvjeda.

“Cilj projekta je bio povecanje interakcije izmedu zasticenog podrucja i lokalne zajednice. Mislim da smo u slucaju NP Biogradska gora u tome uspjeli”, dodao je Mrdak.

Predstavnica nevladine organizacije Parkovi Dinarida, Jelena Marojevic Galic, je kazala da je otvaranje Edukativnog kutka, predstavlja zavrsnu fazu projekta Posmatranje medvjeda u NP Biogradska gora koju su ti parkovi zapoceli u martu 2016. godine.

“Cilj projekta je bio, pored iniciranja razvoja odrzivih vidova turizma zasnovanih na posmatranju prirode i razvoju lokalnih proizvoda, uspostaviti monitoring populacije medvjeda, ali i drugog zivog svijeta na podrucju NP Biogradska gora”, rekla je Marojevic Galic.

Iz NPCG-a su istakli da je kroz projekat inicirano i unapredenje upravljanja mrkim medvjedom u Crnoj Gori, pa je na tu temu osnovan i Savjet za upravljanje velikim zvjerima koji ima zadatak da u narednom periodu pripremi Plan upravljanja mrkim medvjedom.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Poslanici opet o dva IBAR zakona
  on 19/06/2024 at 11:32

  Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • "Ne budite kukavice, pozovite i Abazovića na kontrolno saslušanje"
  on 19/06/2024 at 11:10

  Građanski pokret URA je u cilju transparentnosti principijelno uvijek bio za to da se održi kontrolno saslušanje na Odboru za bezbjednost i odbranu bilo kog javnog funkcionera, počev od naših pa nadalje. Tako su se nebrojano puta na kontrolnom saslušanju u prethodnom mandatu Skupštine Crne Gore, između ostalih i na naš zahtjev, našli kao tadašnji premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, saopšteno je iz te partije.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

 • "Izbori u Podgorici jedino rješenje, PES građanima prodavao maglu"
  on 19/06/2024 at 07:47

  Izbori u Podgorici su jedino rješenje da se prevaziđe politička kriza, a čisto sumnjam da će i danas na sastanku doći do dogovora političkih konstituenata, smatra odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

 • Kriza vlasti u Podgorici: Sastanak većine najavljen za danas
  on 19/06/2024 at 07:02

  Sastanak većine podgoričkog parlamenta sa temom kako da se prevaziđe kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima, nastaviće se danas.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.