IZVJESTAJ SB

U najnovijem izvjestaju Doing business-a za 2020. godinu Crna Gora je u pod-indikatoru “dobijanje kredita”, koji ukljucuje i procjenu kvaliteta kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, rangirana na visokom 15. mjestu, znatno ispred zemalja u okruzenju, saopsteno je iz CBCG.

Rijec je o istrazivanju Svjetske banke koje se odnosi na procjenu kvaliteta biznis okruzenja 190 zemalja.

,,U okviru Doing Business 2020 izvjestaja, novost je i da Crna Gora, zajedno sa Novim Zelandom, izdvojena kao zemlja koja je prva na svjetskom nivou i ima najveci stepen kvaliteta zakonskih rjesenja zastite klijenata (korisnika kredita i zajmodavca)”, saopsteno je iz CBCG.
Taj indeks mjeri stepen do kojeg zakoni o kolateralu i stecaju i likvidaciji banaka stite prava korisnika kredita i zajmodavca i na taj nacin olaksavaju proces kreditiranja.

Takode, Crna Gora u odnosu na OECD razvijene zemlje ima bolju pokrivenost kreditnim registrom (41% populacije u odnosu na 24,4% populacije), s obzirom da su svi korisnici kredita u Crnoj Gori obuhvaceni ovim registrom.

,,Osnov za ovakav znacajan rezultat Crne Gore u DB predstavlja stalno unapredenje kreditnog registra CBCG, jedinstvene i standardizovane elektronske baze podataka o kreditnim i drugim zaduzenjima lica u Crnoj Gori, formirane na osnovu podataka i informacija koje su obveznici izvjestavanja (banke, mikrokreditne finansijske institucije, Investiciono-razvojni fond Crne Gore, drustva za lizing i faktoring, banke u stecaju i posebni obveznici izvjestavanja) duzni dostavljati Centralnoj banci”, saopsteno je iz CBCG.

Podsjecaju da je kreditni registar uspostavljen 2006. godine i od tada se, kako dodaju, kontinuirano razvija i unapreduje, a cime je kvalitet i obuhvat pracenja sistemskih rizika u finansijskom sektoru znatno poboljsan.

Tokom posljednje dvije godine Centralna banka Crne Gore je, kako porucuju, sprovela znacajne aktivnosti na unapredenju funkcionisanja Kreditnog registra i poboljsanja kvaliteta usluga koje registar pruza.

,,Osim detaljnog mjesecnog izvjestaja o zaduzenju klijenta u sistemu, Kreditni registar prikuplja i razmjenjuje podatke o novoodobrenim plasmanima kao i o izvrsenim placanjima na dnevnoj osnovi, cime se postize dnevna azurnost podataka o svim plasmanima u sistemu. Kreiran je set novih izvjestajnih obrazaca sistemskog karaktera, ukljucujuci i izvjestaj o kreditnoj istoriji svakog klijenta ponaosob”, navodi se u saopstenju.

Svi korisnici kredita u Crnoj Gori su obuhvaceni registrom.

,,Kreditni registar je u svojoj bazi na kraju 2018. godine imao evidentirana 144.783 lica koja imaju zaduzenost po osnovu kredita, lizinga, kreditnih kartica, dozvoljenog minusa po tekucem racunu, garancija, akreditiva i ostalih prijavljenih zaduzenja”, porucuju iz CBCG i dodaju da ce se kreditni registar i u buducem periodu unapredivati.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • SD: Dobar rezultat naše koalicije u Budvi, bićemo još jači
  on 27/05/2024 at 10:17

  Rezultat koalicije "Čist izbor" pokazuje da su građanke i građani Budve prepoznali potencijal ovog političkog saveza koji će svakim danom biti sve jači, poruče

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.