Zatvorenik smjesten u Specijalnoj bolnici objavio fotografiju neprimjerenog sadrzaja

Izvrsni direktor firme Vector system security Ratko Popovic, kazao je “Vijestima” da su upravi Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota dostavili evidenciju svih ulazaka i snimke sa nadzornih kamera. Objasnio je da gosce D.P. nijesu evidentirane na nadzornim kamerama, ali ni u sveskama posjetilaca

Ko je i kako omogucio zatvoreniku D. P. da u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru uvede dvije djevojke, fotografise se sa njima i eksplicitne zajednicke snimke objavi na drustvenoj mrezi Fejsbuk.

To pokusavaju da utvrde Ministarstvo zdravlja i Uprava kotorske bolnice za psihijatriju, u saradnji sa policijom.

“Povodom neprimjerenog sadrzaja koji je objavljen na drustvenim mrezama, a koji se dovodi u vezu sa Specijalnom bolnicom za psihijatriju ‘Dobrota’, Ministarstvo zdravlja preduzima neophodne mjere iz svoje nadleznosti radi utvrdivanja cinjenica i eventulane odgovornosti zaposlenih u ovoj ustanovi. U postupak utvrdivanja cinjenicnog stanja ukljuceni su svi relevantni drzavni organi koji mogu doprinijeti rasvjetljavanju okolnosti predmetnog dogadaja”, saopsteno je juce iz Ministarstva zdravlja.

“Vijesti” su jos u nedjelju tim povodom poslale pitanja vrsiocu duznosti direktora te ustanove Aleksandru Tomcuku i do kraja ispostovale njegov zahtjev da se o tome ne objavljuje tekst, dok ne utvrde da li je u toj ustanovi napravljena sporna fotografija.

Uprkos tome, on je juce saopstenje dostavio svim medijima: “Zbog osnovane sumnje da je sporna fotografija, na kojoj je pacijent Specijalne bolnice za psihijatriju P. D. fotografisan sa dvije nepoznate zenske osobe nastala u nasoj ustanovi, Uprava bolnice je preduzela sve neophodne aktivnosti u cilju utvrdivanja svih okolnosti nastanka objavljene fotografije”, pise u njegovom saopstenju.

Objasnjava se da je o tom problemu obavijesteno Ministarstvo zdravlja, podrucno odjeljenje Uprave policije, upucen zahtjev za izjasnjenje firmi “Vector system security” angazovanoj na poslovima obezbjedenja Sudskog odjeljenja bolnice, kao i da su organizovani sastanci sa Kolegijumom ustanove i zdravstvenim osobljem…

“S obzirom na to da je prikupljanje cinjenica u toku, Uprava bolnice ce nakon utvrdivanja svih okolnosti, blagovremeno informisati javnost o rezultatima istrage i eventualnom pokretanju disciplinske, prekrsajne ili krivicne odgovornosti zaposlenog osoblja i/ili firme angazovane na poslovima obezbjedenja”.

Tomcuk je u ranijem odgovoru “Vijestima” kazao da ce bolnica hitno preduzeti sve neophodne korake na ispitivanju okolnosti, mjesta i vremena nastanka fotografije: “P. D. se aktuelno nalazi na hospitalnom lijecenju u nasoj ustanovi, na Sudskom (forenzickom) odjeljenju nase bolnice. Odjeljenje je zatvorenog tipa sa prisutnim video-nadzorom i uposlenicima privatne firme obezbjedenja, pored redovno zaposlenog medicinskog osoblja. Sama specificnost odjeljenja i cinjenica da se radi o sudskim (forenzickim) pacijentima, cesto pociniocima najtezih krivicnih djela, diktira i drugaciji sistem nadzora ove kategorije pacijenata, sto podrazumijeva: 24-casovni video-nadzor odjeljenja; restriktivni rezim posjete pacijentima uz evidenciju svih posjeta od strane ovlascene firme obezbjedenja u posebnoj knjizi”.

D.P. koji je osuden na zatvorsku kaznu od pet godina i sedam mjeseci, jula 2018. pobjegao je iz psihijatrijske bolnice u Kotoru, gdje je boravio po naredbi Viseg suda u Podgorici.

On je pocetkom pocetkom te godine pravosnazno osuden kao organizator otmice Predraga Mirkovica i pokusaja iznude 100.000 eura. Za to djelo pravosnazno su osudeni i njegovi sugradani Marko Perovic i Vladan Mijuskovic.

Desetak dana kasnije uhapsen je na Kosovu, sa Mariom Milosevicem.

Nisu zaposlene, a nisu ni pacijentkinje

U prvom obracanju “Vijestima”, Tomscuk je saopstio da “u ovom trenutku” odgovorno tvrdi da zenske osobe sa fotografije nisu zaposlene u Specijalnoj bolnici, kao i da nisu pacijentkinje te ustanove.

“Bolnica je organizaciono strukturisana na nacin da su postojece organizacione jedinice (odjeljenja) razdvojena po polu i ne hospitalizuje pacijente razlicitog pola na istom odjeljenju. U konkretnoj situaciji, dvije zenske osobe na slici su mogle biti iskljucivo i samo posjeta pacijentu P. D., a ukoliko se utvrdi da je sporna fotografija napravljena u bolnici, svakako ce biti sprovedene sve radnje u smislu utvrdivanja eventualne disciplinske, prekrsajne ili krivicne odgovornosti zaposlenih i/ili sluzbe obezbjedenja na okolnosti spornog slucaja, a u saradnji sa ovlascenim sluzbenim licima Uprave policije…”, naveo je Tomcuk.

Gosce nisu evidentirane na kamerama, ali ni medu posjetiocima

Izvrsni direktor firme Vector system security Ratko Popovic, kazao je “Vijestima” da su upravi Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota dostavili evidenciju svih ulazaka i snimke sa nadzornih kamera.

Objasnio je da gosce D.P. nijesu evidentirane na nadzornim kamerama, ali ni u sveskama posjetilaca.

“Kako su usle ne znam. Bas ne mogu da razumijem…Sveske se uredno vode…Hard disk biljezi snimke za zadnjih 15 dana… Bilo je toliko problema, ali mi nikad nismio imali propust. Radimo po standardima i prosto je nemoguce da se nesto takvo desi, da produ pored nas. Koliko je sjutra mi cemo ponovo pregledati sve snimke i traziti da se utvrdi sto se desilo i kuda su usle”, kazao je Popovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Eksploatacijom šljunka u rizik dovedena i rijeka Morača i Skadarsko jezero
  on 22/04/2024 at 08:19

  Ekološki aktivista Vuk Vujisić kaže da je skoro svaka deponija u Crnoj Gori nelegalna, te i da opštine čine krivična djela u ovoj oblasti.

 • U Kini nestalo 11 osoba poslije obilnih kiša na jugu
  on 22/04/2024 at 08:15

  Ukupno 11 osoba se vode kao nestale na jugu Kine zbog poplava koje su dovele do evakuacije desetina hiljada stanovnika, javili su danas tamošnji mediji.

 • Izraelski dron oboren na teritoriji Libana
  on 22/04/2024 at 08:04

  Izraelska bespilotna letjelica srušila se u Libanu pošto je pogođena raketom, saopštila je jutros izraelska vojska dok libanski pokret Hezbolah tvrdi da ju je oborio.

 • Bivši dekan brani Katnića i Kaluđerovića
  on 22/04/2024 at 07:54

  Raniji dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnan Čirgić stao je u odbranu Milivoja Katnića, osumnjičenog za teška krivična djela. Čirgić je u tekstu "Crna Gora - tamnica za Crnogorce" takođe pomenuo i Nena Kaluđerovića, osumnjičenog za teška krivična djela i veze sa "kavačkim klanom".

 • Bez vode potrošači na Kakarickoj gori i u Ulici Vladike Danila
  on 22/04/2024 at 07:34

  Potrošači u podgoričkom naselju Kakaricka gora i u Ulici Vladike Danila danas će sedam sati biti bez vode, saopšteno je iz DOO "Vodovod i kanalizacija" Podgorica.

 • "Očekuje se rekordna sezona, velika potražnja za sezonskim radnicima"
  on 22/04/2024 at 07:32

  Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kazao je da prema bukingu koji je krenuo ranije, najavama turo-operatera i popunjenosti hotelijera u periodu predsezone ali i tokom cijele godine, može se reći da su očekivanja da će biti jedna veoma uspješna turistička sezona, možda čak i rekordna u svakom smislu.

 • Banke ostaju bez naplate troškova obrade kredita?
  on 22/04/2024 at 07:23

  Banke nemaju pravo da više naplaćuju troškove obrade kredita, a građani koji su to platili mogu da traže povraćaj novca, smatraju u Centru za zaštiti potrošača, pozivajući se na nedavnu presudu Višeg suda u slučaju jedne banke. Dok iz Centralne banke ukazuju na obavezu bankara da usklade svoje poslovanje sa tom presudom, iz Udruženja banaka najavljuju da će tražiti reviziju takve odluke suda.

 • Putevi mokri u višim planinskim predjelim i klizavi
  on 22/04/2024 at 07:12

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim putevima, a u všim planinskim predjelima i klizavim, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).

 • Rakete ispaljene iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji
  on 22/04/2024 at 06:54

  Najmanje pet raketa lansirano je sinoć iz iračkog grada Zumara ka američkoj vojnoj bazi na sjeveroistoku Sirije, rekla su "Rojtersu" dva iračka bezbjednosna izvora.

 • Bivši radnici Košute od danas radikalizuju protest
  on 22/04/2024 at 06:43

  Bivši radnici cetinjske Košute najavili su da će od danas radikalizovati protest i blokirati saobraćaj između Podgorice i Cetinja svaki drugi dan.

 • "Članstvo u EU glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore"
  on 22/04/2024 at 15:41

  Članstvo u Evropskoj uniji glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore i naša zemlja je u proteklih šest mjeseci postigla izuzetno mnogo na tom putu, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Jusijem Hala-ahom, predsjednikom Parlamenta Finske. Oni su se susreli danas u Palma de Majorci - Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

 • DPS Pljevlja: Na Lekića "kidišemo" zbog njegovog kriminala
  on 22/04/2024 at 15:19

  Kada je Demokratska partija socijalista ukazivala javnosti na dosadašnja (ne)djela koja su produkt raznih „direktorovanja“ Milana Lekića, isti je “kojevitezao” da na njega “kidišemo” zato što je Srbin, a kada je krao kao izvršni direktor Rudnika, odbrana je drugačija – “kidišemo“ na njega jer je sačuvao Rudnik uglja od gašenja, smatraju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • CGO: PES da odustane od nauma da Zenović predvodi listu u Budvi
  on 22/04/2024 at 14:59

  Povodom medijskih navoda da će glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, nositi izbornu listu Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi u maju ove godine, a uoči sjednice Glavnog odbora PES, CGO poziva i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog i da odustanu od ovog nauma.

 • "Abazović nastavlja sa banalnim neistinama"
  on 22/04/2024 at 14:38

  Iako smo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću radili u saradnji sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope, SDT-om i drugim relevantnim institucijama, Dritan Abazović po starom običaju nastavlja sa banalnim neistinama u cilju provincijske teatralizacije politike u kojoj se jedino i snalazi, saopštio je ministar pravde Andrej Milović. On je reagovao nakon što je lider GP URA Dritan Abazović kazao da je Vlada Milojka Spajića predložila zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom".

 • Mandić se sreo sa španskim kraljem Felipeom VI
  on 22/04/2024 at 12:26

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sreo se danas u Palma de Majorci sa kraljem Felipeom VI od Španije.

 • "Mikijelj doprinio razvoju Budve i poboljšanju kvaliteta života građana"
  on 22/04/2024 at 12:15

  Mladen Mikijelj, nosilac liste "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" i budući predsjednik opštine Budva, istakao se kao sekretar Sekretarijata za investicije u opštini Budva, saopšteno je iz koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad". 

 • "Skupština postigla velike rezultate po pitanju reformi"
  on 22/04/2024 at 11:41

  Skupština Crne Gore postigla velike rezultate kada su u pitanju reforme neophodne za dalji proces pristupanja EU, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Laslo Koverom.

 • Podržan predlog o novoj metodologiji za izbor potpredsjednika Skupštine
  on 22/04/2024 at 11:31

  Na 21. sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore većinom glasova usvojen je predlog o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim se, kako je saopštio Vasilije Čarapić (PES) omogućava da se potpredsjednik skupštine iz manjinskih radova bira po drugačijoj metodologiji: "Može ga predložiti jedan poslanik, grupa poslanika iz reda manjina ili jedan klub".

 • Luci Kotor ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu
  on 22/04/2024 at 10:30

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović saopštio je da je Vlada odlučila da ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu ubuduće ima Luka Kotor.

 • "Vlada predložila "mafija zakon", potpuno suprotan od našeg zakona"
  on 22/04/2024 at 10:24

  Vlada Crne Gore Milojka Spajića predložila je zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom" koji smo mi sačinili, ovo što su oni predložili je "mafija zakon", kazao je lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović.