Zatvorenik smjesten u Specijalnoj bolnici objavio fotografiju neprimjerenog sadrzaja

Izvrsni direktor firme Vector system security Ratko Popovic, kazao je “Vijestima” da su upravi Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota dostavili evidenciju svih ulazaka i snimke sa nadzornih kamera. Objasnio je da gosce D.P. nijesu evidentirane na nadzornim kamerama, ali ni u sveskama posjetilaca

Ko je i kako omogucio zatvoreniku D. P. da u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru uvede dvije djevojke, fotografise se sa njima i eksplicitne zajednicke snimke objavi na drustvenoj mrezi Fejsbuk.

To pokusavaju da utvrde Ministarstvo zdravlja i Uprava kotorske bolnice za psihijatriju, u saradnji sa policijom.

“Povodom neprimjerenog sadrzaja koji je objavljen na drustvenim mrezama, a koji se dovodi u vezu sa Specijalnom bolnicom za psihijatriju ‘Dobrota’, Ministarstvo zdravlja preduzima neophodne mjere iz svoje nadleznosti radi utvrdivanja cinjenica i eventulane odgovornosti zaposlenih u ovoj ustanovi. U postupak utvrdivanja cinjenicnog stanja ukljuceni su svi relevantni drzavni organi koji mogu doprinijeti rasvjetljavanju okolnosti predmetnog dogadaja”, saopsteno je juce iz Ministarstva zdravlja.

“Vijesti” su jos u nedjelju tim povodom poslale pitanja vrsiocu duznosti direktora te ustanove Aleksandru Tomcuku i do kraja ispostovale njegov zahtjev da se o tome ne objavljuje tekst, dok ne utvrde da li je u toj ustanovi napravljena sporna fotografija.

Uprkos tome, on je juce saopstenje dostavio svim medijima: “Zbog osnovane sumnje da je sporna fotografija, na kojoj je pacijent Specijalne bolnice za psihijatriju P. D. fotografisan sa dvije nepoznate zenske osobe nastala u nasoj ustanovi, Uprava bolnice je preduzela sve neophodne aktivnosti u cilju utvrdivanja svih okolnosti nastanka objavljene fotografije”, pise u njegovom saopstenju.

Objasnjava se da je o tom problemu obavijesteno Ministarstvo zdravlja, podrucno odjeljenje Uprave policije, upucen zahtjev za izjasnjenje firmi “Vector system security” angazovanoj na poslovima obezbjedenja Sudskog odjeljenja bolnice, kao i da su organizovani sastanci sa Kolegijumom ustanove i zdravstvenim osobljem…

“S obzirom na to da je prikupljanje cinjenica u toku, Uprava bolnice ce nakon utvrdivanja svih okolnosti, blagovremeno informisati javnost o rezultatima istrage i eventualnom pokretanju disciplinske, prekrsajne ili krivicne odgovornosti zaposlenog osoblja i/ili firme angazovane na poslovima obezbjedenja”.

Tomcuk je u ranijem odgovoru “Vijestima” kazao da ce bolnica hitno preduzeti sve neophodne korake na ispitivanju okolnosti, mjesta i vremena nastanka fotografije: “P. D. se aktuelno nalazi na hospitalnom lijecenju u nasoj ustanovi, na Sudskom (forenzickom) odjeljenju nase bolnice. Odjeljenje je zatvorenog tipa sa prisutnim video-nadzorom i uposlenicima privatne firme obezbjedenja, pored redovno zaposlenog medicinskog osoblja. Sama specificnost odjeljenja i cinjenica da se radi o sudskim (forenzickim) pacijentima, cesto pociniocima najtezih krivicnih djela, diktira i drugaciji sistem nadzora ove kategorije pacijenata, sto podrazumijeva: 24-casovni video-nadzor odjeljenja; restriktivni rezim posjete pacijentima uz evidenciju svih posjeta od strane ovlascene firme obezbjedenja u posebnoj knjizi”.

D.P. koji je osuden na zatvorsku kaznu od pet godina i sedam mjeseci, jula 2018. pobjegao je iz psihijatrijske bolnice u Kotoru, gdje je boravio po naredbi Viseg suda u Podgorici.

On je pocetkom pocetkom te godine pravosnazno osuden kao organizator otmice Predraga Mirkovica i pokusaja iznude 100.000 eura. Za to djelo pravosnazno su osudeni i njegovi sugradani Marko Perovic i Vladan Mijuskovic.

Desetak dana kasnije uhapsen je na Kosovu, sa Mariom Milosevicem.

Nisu zaposlene, a nisu ni pacijentkinje

U prvom obracanju “Vijestima”, Tomscuk je saopstio da “u ovom trenutku” odgovorno tvrdi da zenske osobe sa fotografije nisu zaposlene u Specijalnoj bolnici, kao i da nisu pacijentkinje te ustanove.

“Bolnica je organizaciono strukturisana na nacin da su postojece organizacione jedinice (odjeljenja) razdvojena po polu i ne hospitalizuje pacijente razlicitog pola na istom odjeljenju. U konkretnoj situaciji, dvije zenske osobe na slici su mogle biti iskljucivo i samo posjeta pacijentu P. D., a ukoliko se utvrdi da je sporna fotografija napravljena u bolnici, svakako ce biti sprovedene sve radnje u smislu utvrdivanja eventualne disciplinske, prekrsajne ili krivicne odgovornosti zaposlenih i/ili sluzbe obezbjedenja na okolnosti spornog slucaja, a u saradnji sa ovlascenim sluzbenim licima Uprave policije…”, naveo je Tomcuk.

Gosce nisu evidentirane na kamerama, ali ni medu posjetiocima

Izvrsni direktor firme Vector system security Ratko Popovic, kazao je “Vijestima” da su upravi Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota dostavili evidenciju svih ulazaka i snimke sa nadzornih kamera.

Objasnio je da gosce D.P. nijesu evidentirane na nadzornim kamerama, ali ni u sveskama posjetilaca.

“Kako su usle ne znam. Bas ne mogu da razumijem…Sveske se uredno vode…Hard disk biljezi snimke za zadnjih 15 dana… Bilo je toliko problema, ali mi nikad nismio imali propust. Radimo po standardima i prosto je nemoguce da se nesto takvo desi, da produ pored nas. Koliko je sjutra mi cemo ponovo pregledati sve snimke i traziti da se utvrdi sto se desilo i kuda su usle”, kazao je Popovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Bliski istok: Iran optužio Izrael za napad dronovima i najavio odgovor
  on 02/02/2023 at 13:21

  Izrael i Iran poslednjih godina vode „rat u senci" koji se sastoji od napada na imovinu, infrastrukturu i državljane.

 • I ovog vikenda vanredna vakcinacija protiv malih boginja
  on 02/02/2023 at 13:20

  Dom zdravlja Podgorica (DZPG) organizovaće i ovog vikenda vanrednu vakcinaciju MMR vakcinom u Domu zdravlja (DZ) Stara Varoš. Iz DZPG su podsjetili da je vakcinacija MMR vakcinom obavezna.

 • Veliko interesovanje Azerbejdžana za ulaganje u infrastrukturu i turizam u CG
  on 02/02/2023 at 13:15

  Šefom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori Nj.E. Azad Nagijev tokom razgovora sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodragom Lekićem ukazao je na veliku zainteresovanost azerbejdžana za dalje ulaganje u crnogorsku infrakstrukturu, kao i za intenziviranje saradnje u oblasti turizma.

 • Incident u Skupštini Srbije, opozicija prekinula obraćanje Vučića
  on 02/02/2023 at 13:11

  Žučna rasprava tokom sjednice Skupštine Srbije, na kojoj se govori o Kosovu i Metohiji, u jednom trenutku pretvorila se u incident. Došlo je do koškanja između opozicionih i poslanika vladajuće koalicije.

 • Od opstanka Bolnice Meljine i Instituta zavisi i turistička privreda
  on 02/02/2023 at 13:00

  Predstavnici turističke privrede iz Herceg Novog uputili su otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kojem apeluju na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica Meljine i Institut "Simo Milošević". Poručuju da je pitanje opstanka tih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede.

 • Krivična prijava protiv preduzeća Čelebić i izvršnog direktora
  on 02/02/2023 at 12:55

  Uprava policije podnijela je krivičnu prijavu protiv, preduzeća "Č. DOO", i izvršnog direktora u toj firmi A.R. koje sumnjiče da su počinili krivično djelo skidanje i povreda službenog pečata i znaka. Kako saznajemo, riječ je o preduzeću Čelebić doo. Odgovorno lice je, kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva Andrija Radusinović.

 • "Dogovor oko tri sudije ohrabruje, očekujem saglasnost i za četvrtog"
  on 02/02/2023 at 12:52

  Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je za Radio Crne Gore da je ohrabrujuća činjenica da je postignuta dvotrećinska saglasnost oko izbora tri sudije Ustavnog suda, te da očekuje da će se adekvatna i potrebna saglasnost uspostaviti i za četvrtog potencijalnog sudiju.

 • "Otvoreni za dogovor, očekujemo podršku Demokrata"
  on 02/02/2023 at 12:45

  Uvažavajući napore kolega Demokratske Crne Gore da doprinesu jačanju bloka progresivnih snaga, smatramo da kucaju na otvorena vrata, kad je u pitanju Pokret Evropa sad, saopšteno je iz ovog Pokreta.

 • Staljingrad - velika prekretnica
  on 02/02/2023 at 12:44

  Industrijski grad na Volgi, za nemački Vermaht je zapravo bio samo usputni cilj na putu ka osvajanju naftnih polja na Kavkazu. Zbog svog imena, Staljingrad je, kako za Adolfa Hitlera, tako i za Josifa Staljina bio od posebno velikog značaja.

 • Andrija Mandić predsjednički kandidat
  on 02/02/2023 at 12:43

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.

 • "Dogovor oko tri sudije ohrabruje, očekujem saglasnost i za četvrtog"
  on 02/02/2023 at 12:52

  Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je za Radio Crne Gore da je ohrabrujuća činjenica da je postignuta dvotrećinska saglasnost oko izbora tri sudije Ustavnog suda, te da očekuje da će se adekvatna i potrebna saglasnost uspostaviti i za četvrtog potencijalnog sudiju.

 • "Otvoreni za dogovor, očekujemo podršku Demokrata"
  on 02/02/2023 at 12:45

  Uvažavajući napore kolega Demokratske Crne Gore da doprinesu jačanju bloka progresivnih snaga, smatramo da kucaju na otvorena vrata, kad je u pitanju Pokret Evropa sad, saopšteno je iz ovog Pokreta.

 • Andrija Mandić predsjednički kandidat
  on 02/02/2023 at 12:43

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.

 • Ustavni odbor u utorak predlaže sudije
  on 02/02/2023 at 12:15

  Ustavni odbor Skupštine Crne Gore utvrdiće u utorak predlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, na osnovu javnog poziva od 25. decembra.

 • Odbori sjutra o izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu
  on 02/02/2023 at 11:57

  Skupštinski odbori razmatraće sjutra predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu kojim je predviđeno da mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

 • Prava Crna Gora nastaviće borbu za prava samohranih roditelja
  on 02/02/2023 at 11:43

  Predstavnici Prave Crne Gore, Generalna sekretarka Aleksandra Deletić, predsjednik Odbora Prave Crne Gore Podgorica Stefan Vešović i sekretarka Odbora Prave Crne Gore Podgorica Ana Dujović održali su sastanak sa predstavnicima NVO Roditelji, Kristinom Mihailović i Dejanom Ponoš, tom prilikom razgovarali su o problemima samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u Crnoj Gori.

 • "Kandidat centra donio bi pobjedu na izborima"
  on 02/02/2023 at 07:58

  Kandidat partija centra izvjesno bi donio pobjedu i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović. Istakao je da će Demokrate vjerovatno izaći sa svojim kandidatom ukoliko Evropa sad ne prihvati njihovu ponudu po pitanju koalicije i predloga za predsjedničku i premijersku funkciju.

 • Ovo su kandidatkinje za sutkinje Ustavnog suda
  on 02/02/2023 at 05:41

  Kandidatkinje za sutkinje Ustavnog suda Crne Gore su, po jučerašnjem dogovoru predstavnika vlasti i opozicije, Momirka Tešić, Snežana Armenko i Dragana Đuranović. Njihove kandidature dobile su podršku članova Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora. Portal RTCG predstavlja tri kandidatkinje, koje su na sjednicama Odbora, tokom, januara, odgovarale na pitanja poslanika.

 • Kandidati za sudije: Dogovoren izbor Tešić, Armenko i Đuranović
  on 01/02/2023 at 19:43

  Članovi Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora postigli su na današnjem sastanku saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda, saopštila je predsjednica parlamenta Danijela Đurović. Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG, dogovoreno je da se podrže kandidature Momirke Tešić, Snežane Armenko i Dragane Đuranović.

 • Većina u opoziciji za zajedničkog kandidata na izborima
  on 01/02/2023 at 18:25

  Većina učesnika večerašnjeg sastanka predstavnika opozicije smatra da na predsjedničke izbore moraju izaći sa zajedničkim kandidatom, nezvanično saznaje Portal RTCG. Očekuje se da se do kraja sedmice, odnosno tokom vikenda, nastave razgovori.

 • Veliko interesovanje Azerbejdžana za ulaganje u infrastrukturu i turizam u CG
  on 02/02/2023 at 13:15

  Šefom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori Nj.E. Azad Nagijev tokom razgovora sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodragom Lekićem ukazao je na veliku zainteresovanost azerbejdžana za dalje ulaganje u crnogorsku infrakstrukturu, kao i za intenziviranje saradnje u oblasti turizma.

 • Od opstanka Bolnice Meljine i Instituta zavisi i turistička privreda
  on 02/02/2023 at 13:00

  Predstavnici turističke privrede iz Herceg Novog uputili su otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kojem apeluju na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica Meljine i Institut "Simo Milošević". Poručuju da je pitanje opstanka tih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede.

 • "Pomoć iz EU za prevazilaženje krize morala biti dodijeljena i CEDIS-u"
  on 02/02/2023 at 10:32

  Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Cađenovic kazao je u emisiji Link na Radiju Crne Gore da očekuje da će EPCG u narednom periodu nastaviti sa odobrenjima koja će pokriti gibitke nastale zbog promjena cijena na berzi.

 • Namjera bila da se Budvanska rivijera proda manje nego što vrijedi
  on 02/02/2023 at 10:19

  Povećanje procijenjene vrijednosti imovine Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera za 55 miliona eura dokaz je namjere Demokratske partije socijalista (DPS) da je proda po mnogo nižoj cijeni od njene stvarne, ocijenjeno je iz Prave Crne Gore.

 • "Možemo da se radujemo budućim zaradama"
  on 02/02/2023 at 06:16

  Premijer Dritan Abazović kazao je da su prosvjetni radnici i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova već primili uvećane zarade, a da se ostali zaposleni u javnom sektoru tome mogu nadati čim bude potpisan Granski kolektivni ugovor.

 • Turizam će ove godine biti na nivou prije krize
  on 02/02/2023 at 06:00

  Vlada Crne Gore objavila je da sve relevantne međunarodne institucije predviđaju kako će ekonomija Crne Gore u 2023. godini rasti brže od regionalnog prosjeka, uz poboljšanje uslova na tržištu rada, postepeno povećanje broja zaposlenih i dalji pad stope nezaposlenosti ispod nivoa prije pandemije. To je navedeno u Programu ekonomskih reformi za period 2023. do 2025. godine, a taj je dokument izvršna vlast objavila. Istaknuto je da se ove godine očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo.

 • EPCG da ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži
  on 01/02/2023 at 12:24

  Vlada je Odboru direktora Elektroprivrede (EPCG) preporučila da za period od 1. januara do 28. februara ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), na nivou regulatorno odobrene cijene metodom knjižnog odobrenja.

 • CEFTA počinje primjenu prelaznih pravila
  on 01/02/2023 at 08:43

  Članice CEFTA-e počinju primjenu prelaznih pravila o preferencijalnom porijeklu robe, zajedno sa pravilima Paneuromediteranske (PEM) konvencije.

 • MMF poboljšao prognoze za svjetsku ekonomiju
  on 01/02/2023 at 07:26

  Svjetska ekonomija pokazuje male znakove poboljšanja. Međunarodni monetarni fond (MMF) ažurirao je svoje prognoze i iako je naslov njegovog izvještaja još uvijek zastrašujući (inflacija dostigla vrhunac usred niskog rasta), ima mjesta i za dobre vijesti.

 • MMF poboljšao izglede za globalni rast u ovoj godini
  on 31/01/2023 at 20:12

  Međunarodni monetarni fond (MMF) neznatno je povećao izglede za globalni rast ove godine, zbog iznenađujući otporne potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon ublažavanja ograničenja u vezi sa koronavirusom.