OD AB REVOLUCIJE DO NATO-A

Crna Gora se u proslosti suocavala sa mnostvom izazova i opasnosti od kojih su mnoge direktno i grubo prijetile njenom opstanku, ocijenio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulovic na naucnom skupu na Filozofskom fakultetu u Niksicu.

Skup pod nazivom Crna Gora tri decenije nakon rusenja Berlinskog zida – Od AB revolucije do NATO-a, organizovali su Matica crnogorska, Centar za geopolitiku i Filozofski fakultet organizator naucnog skupa.

Radulovic je rekao da 30 godina u u istorijskom smislu hiljadugodisnjeg trajanja nije dug period, ali ga posebno znacajnim cini njegov politicki i drustveni sadrzaj.

,,U njemu su nasi gradani i elita bili prinudeni da temeljno preispitaju 19. i 20. vijek i da na goruca pitanja o buducnosti zemlje pruze odgovore koje savremenost moze da priihvati i podrzi”, kazao je Radulovic.

Direktor Centra za geopolitiku, Zivko Andrijasevic, kazao je da su bili brojni razlozi da se organizuje naucni skup i posveti mnogim temama iz savremene bliske proslosti, o kojima se uglavnom zna iz sjecanja, sto je nepouzdano i povrsno.

Andrijasevic je dao osvrt na temu Crnogorski komunisti 1987. godine – problemi prepoznavanja stvarnosti i kroz istrazivacka pitanja naveo sta je dio crnogorske vlasti zaduzenog za njeno sistemsko uoblicavanje vidio 1987. godine, kao glavni politicki problem neposredno prije AB revolucije i na koji je nacin mislio da to treba rijesiti.

Dekan Filozofskog fakulteta u Niksicu, Goran Barovic, rekao je da je ta univerzitetska jedinica, formiranjem Centra za geopolitiku dobila jaku instituciju koja se bavi bitnim temama.

Profesor Gordana Durovic navela je da je Crna Gora 30 godina nakon rusenja Berlinskog zida u Berlinskom procesu, duboko u procesu Evropskih integracija kao nezavisna drzava koja se ekonomski povratila u realnim kategorijma na nivo iz 1990-tih tek 2007. godine.

,,Od tada biljezi dinamican, stabilan rast,bez obzira na krizu 2009. i 2012.godine. Crna Gora je, uprkos svim izazovima koji su tesko pogadali prvo SFRJ kroz tragican raspad zemlje, pa drzavnu zajednicu sa Srbijom, izasla ekonomski oporavljena, reintegrisana u mednarodnu zajednicu, clanica NATO-a”, rekla je Durovic.

Prema njenim rijecima, od 2006. godine u Crnoj Gori je ostvarena dobra, realna stopa rasta koja je prosjecno godisnje bila na nivou od 3,5 odsto.

,,U Crnu Goru je stiglo vise od 6, 5 milijardi EUR stranog kapitala direktnih investicija i u, u odnosu na Jugoslaviju u kojoj je bila jedna od najnerazvijenih republika, danas biljezi, najbolju poziciju u regionu, u odnosu na evropski prosjek, koja iznosi 47 odsto bruto domaceg proizvoda per capita u paritetu kupovne moci gdje je 100 odsto evropski prosjek”, navela je Durovic.

Iza Crne Gore, kako je kazala, su i Srbija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo.

,,Mozemo reci da se Crna Gora ekonomski oporavila, ojacala i reintegrisala se u medunarodnu zajednicu, a u bezbjednosnom kontekstu je jedina clanica bivse Jugoslavije u kojoj nikada nije bilo rata, sto se cesto prenebregava i uvijek se treba ponavljati”, rekla je Durovic.

Crna Gora se, kako je ocijenila, izmakla drugom talasu inflacije, iako je prvi tesko prezivjela, kada su plate i penzije na mjesecnom nivou bile u vrijednosti sapuna ili olovke, pa je zatim bio deda Avramov dinar, da bi na kraju iznasla mudro rjesenje krajem 1990-tih uvodeci njemacku marku, a danas euro.

,,Nasa dzava sa eurom ima stabilniji finansisjki sistem, povratak u stednju, manje transakcione troskove u turizmu, vise investitora, sto znaci da treba pozitivno gledati naprijed”, ocijenila je Durovic.

Prema njenim rijecima, 30 godina je bilo velikih izazova, tragicnog pada ekonomije, najgoreg scenarija raspada zemlje.

Govoreci o crnogorskom visepartizmu u poslednjoj deceniji 20 vijeka, Ivan Tepavcevic je podsjetio je da su izborne kampanje bile relativno ceste, s obzirom da su se parlamentarni izbori odrzavali 1990, 1992, 1996, 1998. godine, kao i predsjednicki izbori, i niz lokalnih izbora.

Tepavcevic je u ocjeni o izbornoj kampanji naveo da u maloj drzavi, kao sto je Crna Gora, sa svega pola miliona biraca, nije neizvodljivo fizicki doprijeti do svakog biraca, sto ima nesumnjivo jaci ehekat od bilo koje skupe televizijske kampanje.

,,U fokusu politickih kampanja obicno se nalaze licnosti, To je izraz duboke petsinalizacije politickih partija u vidu vezivanja stranaka za njihove lidere”, rekao je Tepavcevic.

Profesor Adnan Prekic, koji je jedan od inicijatora organizovanja Naucnog skupa, dao je osvrt o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori u drugoj polovini 80-tih godina 20 vijeka, dok se istoricar Dragutin Papovic bavio politickom, ekonomskom i drustvenom situacijom u Crnoj Gori uoci AB revolucije.

Osvrt o 1997. kao prelomnoj godini savremene crnogorske istorije dao je MIlan Scekic, o ulozi NATO-a u procesu demokratske konsolidacije govorila je Nikoleta Dukanovic, dok je Rade Bojovic dao osvrt na temu Crnaa Gora u vrtlogu bespokojne i opsesivne postjugoslovenske stvarnosti.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Majke Srebrenice pozvale Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji UN o Srebrenici
  on 24/04/2024 at 20:32

  Crna Gora je uvijek bila na pravoj strani istorije, kazale su danas "Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajica da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

 • Birači "selice" najveći problem u Šavniku, politički dijalog jedina opcija
  on 24/04/2024 at 20:15

  Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

 • "Odbijamo razgovore sa DPS, SDP i 'satelit listama' i ostali da se izjasne"
  on 24/04/2024 at 19:43

  Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

 • Perović dala uslovni otpust iz zatvora lažnom svjedoku ubistva
  on 24/04/2024 at 19:22

  Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica rekao je da je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović dok je bila na čelu Osnovnog suda na Cetinju počinila zloupotrebu.

 • "Perspektiva o ulasku zemalja ZB u EU realnija više nego ikad"
  on 24/04/2024 at 18:59

  Crna Gora će učiniti sve da što prije dostigne evropski standard i postane članica EU, kazao je u Tivtu predsjednik Jakov Milatović. Iz Slovenije poručuju da zemlje koje teže da uđu u Evropsku zajednicu moraju da shvate da Brisel ima određena pravila, te da je 2030. posljednji termin da države uđu u EU, jer će kasnije biti teže. S druge strane, bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini tvrdi da je perspektiva proširenja veća nego ikad, te da je i Evropa shvatila da joj treba Zapadni Balkan, i to što prije.

 • Poslanici opozicije traže kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića
  on 24/04/2024 at 18:06

  Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini Crne Gore zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

 • U sljedećem mandatu EP neka od zemalja ZB može biti nova članica
  on 24/04/2024 at 17:11

  Poslanici EP su sa 517 glasova za, 56 protiv i 30 uzdržanih odobrili Plan rasta za zapadni Balkan. Fond je osmišljen da podrži unutrašnje reforme u zemljama Zapadnog Balkana, pružajući određene pogodnosti članstva u EU čak i prije pristupanja EU. Obezbijediće do 6 milijardi eura do 2027.godine. Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula smatra da neka od zemalja Zapadnog Balkana

 • Popović predsjednica Apelacionog suda
  on 24/04/2024 at 17:09

  Na dvanaestoj sjednici Sudskog savjeta, Savjet je obavio intervju sa kandidatima prijavljenim na oglas za izbor predsjednika Apelacionog suda Crne Gore, Mirjanom Popović i Dijanom Radulović, sutkinjama ovog suda. Na osnovu utvrđene rang liste za predsjednika Apelacionog suda izabrana je Mirjana Popović.

 • Najveći izazov biće povlačenje novca, Spajić ima odličan tim
  on 24/04/2024 at 16:43

  Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Biličik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

 • Canović podržao inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju o Srebrenici
  on 24/04/2024 at 15:54

  Član Predsjedništva SD-a i predsjednik opštine Plav Nihad Canović podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici, saopšteno je iz te partije.

 • CG da bude integrisana u EU tržište električne energije ali i tržište Z.Balkana
  on 24/04/2024 at 20:32

  Želimo da Crna Gora bude potpuno integrisana u EU tržište električne energije, posebno sa Italijom ali i da bude u potpunosti integrisana sa zemljama Zapadnog Balkana, kazao je direktor Sekretarijata energetske zajednice Artur Lorkovski koji sa saradnicima boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

 • "Nakon izbora izvođača odmah kreću radovi na drugoj dionici auto-puta"
  on 24/04/2024 at 17:05

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da očekuje da će se do kraja godine odabrati izvođači za izgradnju druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice, te da će se nakon toga odmah krenuti sa radovima.

 • Višak mlijeka CG farmera biće izvezen u BiH
  on 24/04/2024 at 16:51

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

 • Neformalna ekonomija glavna prepreka održivom rastu i konkurentnosti
  on 24/04/2024 at 16:03

  Rast crnogorske ekonomije bi od ove mogao da uspori na 3,2% u prosjeku, navodi se u ocjeni Programa ekonomskih reformi Crne Gore 2024-2026. koju je usvojila Evropska komisija. Kao glavna prepreka inkluzivnom, održivom rastu i konkurentnosti Crne Gore navodi se neformalna ekonomija. Očekuje se da rast prihoda od turizma bude jednocifren a uvoz viši od očekivanog ukoliko se realizuju investicioni planovi, posebno izgradnja autoputa.

 • EBRD objavila pretkvalifikacioni tender za dionicu Mateševo-Andrijevica
  on 24/04/2024 at 14:28

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

 • Radović: CBCG podržava put ka zelenijoj i održivijoj ekonomiji
  on 24/04/2024 at 14:20

  Centralna banka podržava put ka zelenijoj, održivijoj i otpornijoj ekonomiji, poručila je guvernerka CBCG Irena Radovi.

 • "Cijene eurosupera se polako približavaju rekordnim cijenama"
  on 24/04/2024 at 14:03

  Vladi je omogućeno, zahvaljujući našoj zakonskoj inicijativi koja je u Parlamentu prihvaćena, da privremeno snizi akcize na gorivo do 50 odsto. Poslednji put je Vlada tu zakonska mogućnost iskoristila prije više od godinu dana, kazao je šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša.

 • Radulović: Smijenićemo Odbore direktora koji ne pokažu rezultate
  on 24/04/2024 at 11:37

  Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

 • "Građani da ne brinu za penzije"
  on 24/04/2024 at 10:19

  Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije.

 • Budžetska inspekcija dobija još operativaca
  on 24/04/2024 at 06:28

  Tokom hapšenja direktorice ASK-a aktuelizovan je rad budžetske inspekcije. Iako postoji 11 godina, tek prije dva mjeseca počela je da kontroliše korisnike državne kase. I dok u nevladinom sektoru strahuju da će brzi rezultati izostati jer su svega dva budžetska inspektora, iz Ministarstva finansija, pod čijem okriljem funkcioniše ova inspekcija, tvrde da to neće biti problem jer planiraju da povećaju broj inspektora.