MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Djeca u beranskim skolama ,,Vuk Karadzic”, Vukasin Radunovic” i ,,Radomir Mitrovic”, danas su dobili prvu isporuku zdravih obroka u okviru Programa voce, povrce, mlijeko i mljecni proizvodi za skole.

Realizaciju Skolskog programa sa ciljem poboljsanja prehrambenih navika djece i promocije zdravih stilova zivota Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zapocelo je juce, podjelom besplatnih zdravih obroka djeci u osnovnim skolama u Danilovgradu, Bijelom Polju i Kolasinu.

“Za pocetak, obuhvaceno je 3.165 djece, od prvog do petog razreda, u sedam osnovnih skola na podrucju cetiri opstine, sa ambicijom da se broj sklola i obuhvat djece znacajno poveca u narednom periodu”, navodi se u saopstenju.

Iz uprava tri skole u Beranama koje su danas krenule sa realizacijom Programa saglasni su da je rijec o izuzetnoj aktivnosti od koje ce benefite imati djeca, a samim tim i cijelo drustvo.

” Sudeci po raspolozenju djece tokom danasnje isporuke i razgovora sa nastavnicima na temu zdrave ishrane, vjeruju da ce program biti uspjesan”, saopsteno je iz Ministarstva.

Direktor OS ,,Vuk Karadzic” Vukadin Bozovic istice da je za tu skolu saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede kroz Program voce, povrce, mlijeko i mlijecni proizvodi od velikog znacaja.

,,Moramo svi zajedno da radimo sa nasom djecom, kroz razlicite aktivnosti, da im omogucimo da usvoje znanja o zdravim navikama u ishrani, i uopste u zivotu. Tako cemo dobiti odgovorne mlade ljude koji ce od najranijih dana biti odgovorni prema svom zdravlju”, kaze Bozovic.

U ime kolektiva OS Vukasin Radunovic” direktor te ustanove Milutin Golubovic zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede na prilici da skola bude medu prvima koje ce ucestvovati u ovom novom i sjajnom programu.

,,Sa uvazavanjem pozdravljamo realizaciju projekta koji ce, prema nasem misljenju, izgraditi svijest kod ucenika o vaznosti zdrave i pravilne ishrane. Takode, smatramo da ce istovremeno doprinijeti i promociji domacih kvalitetnih proizvoda – mlijeka i mljecnih proizvoda, voca i povrca, proizvoda koji zbog kvaliteta i svjezine treba da budu dio svakodnevne ishrane nase djece i svih nasih sugradana”, kazao je Golubovic.

U prvim isporukama tokom ove sedmice, djeci ce se dijeliti mljecni obrok, a u nastavku skolske godine, po dinamici jednom sedmicno, ukljucice se i ostali proizvodi sa utvrdene prihvatljive liste voca, povrca i mlijecnih proizvoda. Skolski program podrazumijeva, ne samo podjelu zdravih obroka, nego i edukaciju najmladih o pravilnoj ishrani, zdravim zivotnim navikama, nacinu proizvodnje hrane, kroz razne oblike radionica, predavanja, boravak na farmama, a koje ce se organizovati u saradnji sa skolama, institucijama i svim zainteresovanim partnerima na realizaciji ove ideje.

Podsjecamo, Program se za pocetak, sprovodi u sljedecim skolama: OS ,,Vuko Jovovic” iz Danilovgrada, OS ,,Radomir Mitrovic”, OS ,,Vukasin Radunovic” i OS ,,Vuk Karadzic” iz Berana, OS ,,Risto Ratkovic” i OS ,,Marko Miljanov” iz Bijelog Polja i OS ,,Risto Manojlovic” iz Kolasina.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Od reformi Crne Gore korist mogu imati i države regiona"
  on 05/12/2023 at 16:39

  Bosna i Hercegovina (BiH) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka EU, poručio je ambasador te države Branimir Jukić i poručio da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona. On je danas razgovarao sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić.

 • EU: Ograničeni napredak Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  on 05/12/2023 at 16:32

  Očekuje se da Savjet za opšte poslove Evropske unije na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava, saznaje portal koha.net.

 • IDF: Trupe u Kan Junisu, najintenzivnije borbe od početka operacije
  on 05/12/2023 at 16:17

  Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim djelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Junisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa. Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

 • Micev podnio ostavku u Zavodu za hidrometeorologiju
  on 05/12/2023 at 16:09

  Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Brgljez u potrazi za hranom na sjeveru Crne Gore
  on 05/12/2023 at 15:48

  Brgljez (latinski: Sitta europaea) vrsta je ptice koja pripada rodu Sitta. Čitalac Portala RTCG poslao nam je snimak druženja sa ovom pticom.

 • Lavrov: Stvaranje Kaspijskog savjeta znači jačanje regionalne saradnje
  on 05/12/2023 at 15:39

  Stvaranje Kaspijskog savjeta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

 • Britanska nagrada za modu 2023: Šta je ko obukao i ko je dominirao crvenim tepihom
  on 05/12/2023 at 15:38

  Svetske zvezde, među kojima su Pamela Anderson i Gvinet Paltrou, prošetale su crvenim tepihom u Londonu.

 • U trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola
  on 05/12/2023 at 15:30

  U Crnoj Gori je u trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

 • Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“
  on 05/12/2023 at 15:25

  „U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

 • Milatović upriličio svečanu večeru u čast diplomatskog kora
  on 05/12/2023 at 20:49

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

 • Važno depolitizovati izbornu administraciju
  on 05/12/2023 at 20:12

  Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, ocijenio je advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji "Okrugli sto" na TVCG.

 • Intenziviranje saradnje sa Alžirom da počiva na snažno postavljenim temeljima
  on 05/12/2023 at 19:45

  Intenziviranje saradnje Crne Gore i Alžira treba da počiva na snažno postavljenim temeljima i razumijevanju koje je u osnovi istorijskih odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Okrugli sto: Je li izborna reforma osuđena na propast?
  on 05/12/2023 at 19:18

  Izborna reforma uprkos zahtjevima iz Brisela skoro deceniju osuđena na propast. Je li vrijeme za iskorak, tema je emisije Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Ivanović sa ambasadorima: Poziv na prekid vatre na Bliskom istoku
  on 05/12/2023 at 14:31

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili, naglasivši da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

 • Spajić: Naredne godine da smanjimo budžetski deficit
  on 05/12/2023 at 14:22

  Za Crnu Goru je jako bitno da naredne godine smanji fiskalni i budžetski deficit, smatra premijer Milojko Spajić.

 • "Za rezultate na PISA testiranju kriva vlast i revanšizam"
  on 05/12/2023 at 14:07

  Za loše rezultate na PISA testiranju kriva je vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete, već revanšizmom i indoktrinacijom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

 • Zoran Šljukić v.d. direktor EPCG
  on 05/12/2023 at 13:52

  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao Zorana Šljukića, saznaje TVCG.

 • Naredne sedmice ponovno saslušanje kandidata za Sudski savjet
  on 05/12/2023 at 11:59

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ponovo će 12. decembra saslušati kandidate za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.