“Pristisak na mene poceo je prosle godine… bio sam pod velikim stresom i u strahu, sto jos postoji – jer su se predstavljali kao bogovi, govorili da iza sebe imaju ljude iz vrha drzave i kriminogene zone”

Gradevinski inspektori Vladan Juretic i Zoran Boskovic svakodnevno su mi prijetili i trazili novac, govoreci da nisu sami, vec da iza njih stoji krem drzave i mafije.

To je juce “Vijestima” ispricao investitor Bosko Nenezic, nakon saslusanja u Visem drzavnom tuzilastvu u svojstvu osumnjicenog za davanje mita.

“Pristisak na mene poceo je prosle godine… bio sam pod velikim stresom i u strahu, sto jos postoji – jer su se predstavljali kao bogovi, govorili da iza sebe imaju ljude iz vrha drzave i kriminogene zone”.

Boskovic i Juretic uhapseni su dan nakon sto je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora izmedu njih i Nenezica, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura sluzbeniku Ministarstva odrzivog razvoja i turizma (MORT) kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Istog dana suspendovao ih je resorni ministar Pavle Radulovic i nekoliko sati kasnije podnio ostavku…

Nenezic je u razgovoru za “Vijesti” ponovio da je krivicnu prijavu predao u maju, a dopunu iste u oktobru i da se njegov pravni zastupnik, advokat Nikola Kavedzeic vise puta u policiji interesovao za taj predmet: “Nastavio sam da radim, ali sam svakodnevno osjecao pritisak od tih ljudi… Nakon zgrade u Lastvi, nastavio sam da gradim zgradu u Ivanovicima, a pritisci nisu prestajali, narocito od Juretica”.

Tvrdi da ga je Juretic pocetkom jula 2018. godine, dok je gradio u Lastvi, doveo u zabludu i rekao mu da ce krivicno odgovarati, otici u zatvor i da ce mu srusiti objekat, jer mu je istekla gradevinska dozvola: “Ali kazao mi je da to njegov sef – Zoran Boskovic, moze da sredi”.

Od tada su, kaze, svakodnevno od njega trazili novac i pritiskali ga.

Na pitanje zasto je pristao da plati, rekao je da je svjesno odigrao tu ulogu kako bi ih snimio u slucaju da mu se nesto desi:

“Kada sam vidio da ne mogu vise da ih izbjegavam, da moram da dam novac, odlucio sam da to snimim i dokumentujem. Nikome prije nisam dao novac, niti cu. Ovo sam bio primoran da uradim, jer sam svjesno isao na to da ih snimim u slucaju da mi se nesto desi… Da ovim ostavim trag – da postoji krak mafije u vidu drzavnih cinovnika koji reketiraju narod”, kazao je Nenezic.

Rekao je da ga je Juretic plasio Boskovicem, govoreci mu da je to “bog koji hoda zemljom i da je svemoguc”…

Advokat Kavedzic (desno) i Nenezic juce dolaze u tuzilastvo
Advokat Kavedzic (desno) i Nenezic juce dolaze u tuzilastvo(Foto: Savo Prelevic)

“Boskovic mi je trazio da prihvatim da im dugujem jos 10.000 eura i davao mi rok do septembra, na koji ja nisam pristao. Zbog toga su poceli da me proganjaju kada sam poceo da gradim u Ivanovicima”.

Objasnio je da se u tom budvanskom naselju samo pripremao za gradnju, cisteci plac – kada je dosao Juretic i trazio 5.000 eura, prijateci da ce mu pisati prijavu sto nije ogradio gradiliste…

“Rekao sam mu – u redu, 500, 1.000, 50.000 eura cu platiti kaznu, ali vama necu ni dinara i dovidenja… Pitao sam ga zbog cega kazna, posjekao sam tri cempresa i ocistio jednu baraku u kojoj niko nije zivio 15 godina”…

Tvrdi da je Juretic tada otisao i prijavio njega, njegovog sina i prijatelja M. K., optuzujuci ih da su ga pretukli.

“Posljednjih 20 godina nisam bio u policiji, dok Juretic nije poceo da me prijavljuje. Trazi mi reket, ja odbijem da dam novac, a on ode u policiju i prijavi da sam ga tukao ili vrijedao na nacionalnoj osnovi. Naravno da nisam. Pretpostavljam da oni nisu sami vec da imaju pomagace, da je to citav jedan klan… To je klan koji reketira mnoge po Croj Gori. Drago mi je da sam prekinuo lanac cutanja, ali mi je krivo jer znam da mnogi i dalje cute i trpe reket i otimacinu, cak i oni koji se ne bave biznisnom vec grade porodicne kuce… Godinu i po smo moja porodica i ja prezivljavali psihicku torturu”.

Dan nakon toga, kaze da se povjerio advokatu Kavedzicu koji ga je savjetovao da sve prijavi policiji, sto je ucinio i odnio dokaze o reketiranju.

“Prilozio sam telefon i sat kojima sa snimao, i tu ima toliko materijala da ih osude, pa da su ne znam ko… Juretic samo trazi novac, mislio sam da ga se mogu otarasiti. Novac je pokusao da iznudi i u septembru, nakon sto sam ga prijavio… To su radili toliko bahato. Juretic mi je trazio novac pred sinom i djevojkom koja radi u nasoj firmi… Kad je u Ivanovice dosao M. K. da se dogovorimo oko betona, i njemu je tarzio novac. I sada smatram da iza njih stoji neko iz drzave”.

Pritiskali i na dan TV emisije

Nenezic tvrdi da su Boskovic i njegovi prijatelji pokusali sa njim da stupe u kontakt i na dan gostovanja njegovog pravnog zastupnika u emisiji “Nacisto”, Televizije Vijesti.
“Zvao me je prijatelj koji je sjedio sa Boskovicem i ovaj je trazio da se nademo i zaustavimo to. Zvao je i mog prijatelja pokusavajuci i preko njega da utice da se sve to stopira”.

Kavedzic je potvrdio da ga je Boskovic dva puta zvao, ali da nije odgovarao na telefonske pozive…

Nenezic osumnjicen za davanje mita

Nenezic je juce u Visem tuzilastvu saslusan kao osumnjicen za davanje mita. Advokat Kavedzic kazao je da je Nenezic najprije dobio poziv da izjavu da u svojstvu svjedoka, a da je dan uoci saslusanja pozvan kao osumnjiceni.

Duze od cetiri sata pricao je tuziocu Zoranu Vucinicu kako su poceli njegovi problemi sa gradevinskim inspektorima i zasto im je navodno placao usluge.

“Nije mi nuden status svjedoka saradnika, ne bih ni pristao na to. Predmet je potpuno cist. Imam snimak, koji sam napravio iskljucivo zbog toga sto je ta ekipa mogla da naudi mojoj djeci ili meni”, rekao je Nenezic.

Ponovio je tvrdnje advokata – da nije odmah sve prijavio zbog straha od osvete.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • S. Makedonija snižava cijene hrane
  on 26/09/2023 at 16:01

  Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas izvijestio je da se spisak proizvoda sa oznakom "Garantovana cijena" proširuje i najavio da će od sjutra biti snižene i cijene bezalkoholnih pića, gazirane i negazirane vode i piva, kao i dodatno voća i povrća.

 • Njemačka bi mogla postati bolesnik Evrope
  on 26/09/2023 at 15:55

  Izvršni direktor Dojče banke Kristijan Seving, upozorio je da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.

 • PES: Interne i eksterne opstrukcije oko formiranja vlade
  on 26/09/2023 at 15:27

  Iz Pokreta Evropa sad (PES) poručili su da će narednih dana ulagati dodatne napore kako bi dobili Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, kako su kazali, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1. Iz PES-a su kazali da proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, kako su kazali, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija.

 • Neophodno političke stabilnosti, daleko smo od nove Vlade
  on 26/09/2023 at 15:25

  Skoro tri i po mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora Crna Gora još uvijek daleko od nove Vlade, kazao je generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Andžejem Papježem.

 • Uz pomoć UNOPS-a nova era reforme pravosudnog sistema
  on 26/09/2023 at 15:22

  Memorandum o razumijevanju između Ministarstva Pravde Crne Gore i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) potpisan je danas u Vili Gorica. Uz pomoć stručnjaka ove kancelarije UN-a unaprijediće se pravosudne institucije, kroz izgradnju novih objekata i povećanje nivoa bezbjednosti, kao i kroz uvođenje savremenih tehnologija.

 • Crna Gora peta u Evropi po Indeksu organizovanog kriminala
  on 26/09/2023 at 15:10

  Crna Gora je peta u Evropi po Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu. Od 193 države u svijetu, Crna Gora je na 54 mjestu. Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) predstavila je danas Indeks transnacionalnog organizovanog kriminala u svijetu.

 • Odložiti početak popisa i uključiti opoziciju u proces
  on 26/09/2023 at 14:47

  Popis stanovništva, koji je zakazan za period od 1. do 15. novembra, treba odložiti, a predstavnici opozicije moraju se uključiti u taj proces po uzoru na dva prethodna, poručila su Socijaldemokrate (SD).

 • Izabrano idejno rješenje za školu u Siti kvartu
  on 26/09/2023 at 14:44

  Na međunarodnom Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City kvartu u Podgorici, žiri Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izabrao je rješenje zajedničkog tima iz Crne Gore i Mađarske, autora Mirka Popovića, Žakline Nježić i Zoltana Šramela.

 • Kosovo: Policajac ubijen u selu Banjska u blizini severnog dela Mitrovice
  on 26/09/2023 at 14:39

  Tokom obavljanja redovnih aktivnosti, kosovska policija je naišla na most koji su blokirali kamioni u selu Banjska.

 • Ministarstvo o incidentu: Odrediti vaspitne mjere
  on 26/09/2023 at 14:29

  Ministarstvo prosvjete oglasilo se oko današnjeg incidenta u Bijelom Polju, navodeći da su sugerisali Upravi Srednje elektro-ekonomske škole da momentalno, po Pravilniku i zakonu, odredi vaspitne mjere prema učesnicima incidenta.

 • PES: Interne i eksterne opstrukcije oko formiranja vlade
  on 26/09/2023 at 15:27

  Iz Pokreta Evropa sad (PES) poručili su da će narednih dana ulagati dodatne napore kako bi dobili Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, kako su kazali, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1. Iz PES-a su kazali da proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, kako su kazali, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija.

 • Neophodno političke stabilnosti, daleko smo od nove Vlade
  on 26/09/2023 at 15:25

  Skoro tri i po mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora Crna Gora još uvijek daleko od nove Vlade, kazao je generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Andžejem Papježem.

 • Odložiti početak popisa i uključiti opoziciju u proces
  on 26/09/2023 at 14:47

  Popis stanovništva, koji je zakazan za period od 1. do 15. novembra, treba odložiti, a predstavnici opozicije moraju se uključiti u taj proces po uzoru na dva prethodna, poručila su Socijaldemokrate (SD).

 • Oprema sa Ćilipa popisana još 2004, obaviješten Dubrovnik
  on 26/09/2023 at 13:25

  Službenica Aerodroma Crne Gore Biljana Knežević tvrdi da je oprema sa Ćilipa evidentirana još 2004. godine te da je tada o tome obaviješten i aerodrom u Dubrovniku.

 • Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva
  on 26/09/2023 at 12:30

  Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih članica, ocijenila je državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Milena Žižić.

 • "Spajić previše optimističan, ne zna se ima li većine"
  on 26/09/2023 at 09:52

  Predsjednik Demos-a Miodrag Lekić kazao je da mu jučerašnji sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića nejasan, a da je Spajić previše optimističan.

 • Nađena oprema ukradena sa aerodroma Ćilipi
  on 26/09/2023 at 09:21

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992.

 • "Novi izbori realniji od formiranje vlade"
  on 26/09/2023 at 09:07

  Nova Vlada treba da bude odraz izborne volje građana, a sve drugo bi nas odvelo u nestabilnosti, kazala je poslanica koalicije “Za budućnost Crne Gore” Jelena Božović. Ona ocjenjuje da je nedopustivo da Vladu Crne Gore formiraju ambasadori.

 • Rastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva
  on 26/09/2023 at 09:00

  Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Mirsad Rastoder pozvao je Vladu da donese odluku o odlaganju popisa u Crnoj Gori na mjesec dana, ili dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se popis uradi kvalitetno,temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način.

 • Građanin čeka da nova vlada sjedne u fotelje i ispuni obećanja
  on 26/09/2023 at 07:58

  Lider Pokreta Preokret Srđan Perić smatra da se udaljavamo od onoga što su predizborna obećanja i da su političari zaboravili na građanina koji je podršku dao vladi koja će popraviti životni standard.