VUKOVIC PORUCIO

Demokratska partija socijalista u novom programu, koji ce biti usvojen na kongresu 30. novembra, a u koji je Radio Crne Gore imao uvid, navodi se da ce ta stranka raditi na obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijala crnogorskog drzavnog i nacionalnog identiteta. To je Radiju CG potvrdio i visoki funkcioner i poslanik DPS-a Miodrag Vukovic.

“Mi smo kao ozbiljan politicki subjekt duzni to da uradimo, polazeci prije svega od nesporne cinjenice, da smo temeljna partija, savremenog politickog sistema i ukupnih drustvenih odnosa u nasoj drzavi. Mi smo se identitetskim pa i pitanjem crkve bavili u kontinuitetu. I na prethodnom kongresu, prije cetiri godine, mi smo se na objektivan nacin bavili ovim pitanjima pa i pitanjem polozaja vjerskih zajednica”, kazao je Vukovic.

Po njegovom misljenju sadasnje stanje je po vise osnova neodrzivo. Prije svega, sve vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju imati regulisan pravni polozaj.

Trenutno, kako navodi Vukovic, Srpska pravoslavna crkva nema definisan pravni status u Crnoj Gori, sto je neprihvatljivo.

,,Srpska pravoslavna crkva djeluje kao relikt jednog vremena, koje je prije vise od deceniju ostalo ili je trebalo da ostane iza nas. Javnost zna da su potpisani sporazumi sa Islamskom zajednicom, Katolickom crkvom, Jevrejskom zajednicom. Ti sporazumi su uradeni po ugledu na slicne u najrazvijenijim demokratijama u svijetu. Drzava nikako ne moze naci ocekivani stepen razumijevanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ostali smo da vodimo distanciranu korespondenciju, punu neprihvatljivih i neshvatljivih diskursa sa njihove strane. Za upucene, ocekivano, i od strane prvih ljudi Srpske pravoslavne crkve i u Crnoj Gori i u patrijarsiji. U to je ukljucena cijela jedna masinerija u odbrani neprihvatljivog polozaja i nacina komunikacije sa drzavom i drzavnim organima”, istice Vukovic.

Porucuje da se doslo do trenutka kada se stvari vise ne mogu odlagati. DPS kao ozbiljan politicki subjekt preuzeo je obavezu na sebe da po ugledu na savremene demokratije inicira rjesenje i za ovu oblast.

“Istorijske cinjenice nas obavezuju, takode. Ne smijemo zaboraviti da je kao posljedica nelegitimne Podgoricke skupstine pored nasilnog gubljenja drzavne nezavisnosti, Crna Gora izgubila i svoju autokefalnu crkvu” , naveo je Vukovic.

Vukovic tvrdi da primjer Ukrajine nijesu koristili kao model, vec su im vodilja bili evropski standardi i potrebe i okolnosti crnogorskog drustva.

,,Krenuli smo mi u ovaj posao prije nego je slucaj Ukrajinske pravoslavne postao aktuelan. Ovo je autonomni iskaz drzavnih struktura Crne Gore, koji u komunikaciji, prije svega sa svojom javnoscu, gradi temelje nove demokratske drzave”, kaze Vukovic.

Perovic: Namjera DPS-a klasicno krsenje Ustava

Za Srpsku pravoslavnu crkvu, namjera DPS-a je klasicno krsenje Ustava, kaze za Radio Crne Gore protojerej Gojko Perovic.

“Smatram da je u pitanju udzbenicki primjer krsenja Ustava Crne Gore, koja je sekularna drzava. Odvojenost crkve i drzave je civilizacijska tekovina. Na svim meridijanima se zna sto znaci odvojenost crkve i drzave. To ne znaci da su one neprijateljske jedna prema drugoj i da ne treba da saraduju i da ne treba medusobno da se postuju. Ali da crkva i crkveni Sabor proglasi da ce da formira vladu ili da ce da ucestvuje na izborima, odnosno da ce partija koja vlada vec trideset godina u jednoj gradanskoj, multikonfesionalnoj, demokratskoj drzavi proglasi da ce da obnovi crkvu, to je nista drugo do krsenje Ustava”, naglasava Perovic.

Vucinic: Pozdravljamo odluku DPS-a

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi pozdravljaju odluku DPS-a. Stevo Vucinic iz pravnog savjeta te crkve kaze za Radio CG da su se konacno stekli uslovi za obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

“Usvajanje Zakona o polozaju vjerskih zajednica od kljucnog je znacaja. Nakon sto taj zakon bude usvojen, a vjerujem da vlada nece odustati od svoje namjere , krenuce se i u proces obnove autokefalnosti. Siguran sam da ce se i to pitanje vrlo brzo rijesiti. A to je i glavni razlog bijesa antidrzavnih struktura i opozicije u Crnoj Gori cija je agresija upravo i okrenuta protiv aktuelne vlasti”, istice Vucinic.

Zarko Bozovic, Radio Crne Gore

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Eksploatacijom šljunka u rizik dovedena i rijeka Morača i Skadarsko jezero
  on 22/04/2024 at 08:19

  Ekološki aktivista Vuk Vujisić kaže da je skoro svaka deponija u Crnoj Gori nelegalna, te i da opštine čine krivična djela u ovoj oblasti.

 • U Kini nestalo 11 osoba poslije obilnih kiša na jugu
  on 22/04/2024 at 08:15

  Ukupno 11 osoba se vode kao nestale na jugu Kine zbog poplava koje su dovele do evakuacije desetina hiljada stanovnika, javili su danas tamošnji mediji.

 • Izraelski dron oboren na teritoriji Libana
  on 22/04/2024 at 08:04

  Izraelska bespilotna letjelica srušila se u Libanu pošto je pogođena raketom, saopštila je jutros izraelska vojska dok libanski pokret Hezbolah tvrdi da ju je oborio.

 • Bivši dekan brani Katnića i Kaluđerovića
  on 22/04/2024 at 07:54

  Raniji dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnan Čirgić stao je u odbranu Milivoja Katnića, osumnjičenog za teška krivična djela. Čirgić je u tekstu "Crna Gora - tamnica za Crnogorce" takođe pomenuo i Nena Kaluđerovića, osumnjičenog za teška krivična djela i veze sa "kavačkim klanom".

 • Bez vode potrošači na Kakarickoj gori i u Ulici Vladike Danila
  on 22/04/2024 at 07:34

  Potrošači u podgoričkom naselju Kakaricka gora i u Ulici Vladike Danila danas će sedam sati biti bez vode, saopšteno je iz DOO "Vodovod i kanalizacija" Podgorica.

 • "Očekuje se rekordna sezona, velika potražnja za sezonskim radnicima"
  on 22/04/2024 at 07:32

  Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kazao je da prema bukingu koji je krenuo ranije, najavama turo-operatera i popunjenosti hotelijera u periodu predsezone ali i tokom cijele godine, može se reći da su očekivanja da će biti jedna veoma uspješna turistička sezona, možda čak i rekordna u svakom smislu.

 • Banke ostaju bez naplate troškova obrade kredita?
  on 22/04/2024 at 07:23

  Banke nemaju pravo da više naplaćuju troškove obrade kredita, a građani koji su to platili mogu da traže povraćaj novca, smatraju u Centru za zaštiti potrošača, pozivajući se na nedavnu presudu Višeg suda u slučaju jedne banke. Dok iz Centralne banke ukazuju na obavezu bankara da usklade svoje poslovanje sa tom presudom, iz Udruženja banaka najavljuju da će tražiti reviziju takve odluke suda.

 • Putevi mokri u višim planinskim predjelim i klizavi
  on 22/04/2024 at 07:12

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim putevima, a u všim planinskim predjelima i klizavim, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).

 • Rakete ispaljene iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji
  on 22/04/2024 at 06:54

  Najmanje pet raketa lansirano je sinoć iz iračkog grada Zumara ka američkoj vojnoj bazi na sjeveroistoku Sirije, rekla su "Rojtersu" dva iračka bezbjednosna izvora.

 • Bivši radnici Košute od danas radikalizuju protest
  on 22/04/2024 at 06:43

  Bivši radnici cetinjske Košute najavili su da će od danas radikalizovati protest i blokirati saobraćaj između Podgorice i Cetinja svaki drugi dan.

 • "Članstvo u EU glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore"
  on 22/04/2024 at 15:41

  Članstvo u Evropskoj uniji glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore i naša zemlja je u proteklih šest mjeseci postigla izuzetno mnogo na tom putu, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Jusijem Hala-ahom, predsjednikom Parlamenta Finske. Oni su se susreli danas u Palma de Majorci - Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

 • DPS Pljevlja: Na Lekića "kidišemo" zbog njegovog kriminala
  on 22/04/2024 at 15:19

  Kada je Demokratska partija socijalista ukazivala javnosti na dosadašnja (ne)djela koja su produkt raznih „direktorovanja“ Milana Lekića, isti je “kojevitezao” da na njega “kidišemo” zato što je Srbin, a kada je krao kao izvršni direktor Rudnika, odbrana je drugačija – “kidišemo“ na njega jer je sačuvao Rudnik uglja od gašenja, smatraju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • CGO: PES da odustane od nauma da Zenović predvodi listu u Budvi
  on 22/04/2024 at 14:59

  Povodom medijskih navoda da će glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, nositi izbornu listu Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi u maju ove godine, a uoči sjednice Glavnog odbora PES, CGO poziva i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog i da odustanu od ovog nauma.

 • "Abazović nastavlja sa banalnim neistinama"
  on 22/04/2024 at 14:38

  Iako smo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću radili u saradnji sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope, SDT-om i drugim relevantnim institucijama, Dritan Abazović po starom običaju nastavlja sa banalnim neistinama u cilju provincijske teatralizacije politike u kojoj se jedino i snalazi, saopštio je ministar pravde Andrej Milović. On je reagovao nakon što je lider GP URA Dritan Abazović kazao da je Vlada Milojka Spajića predložila zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom".

 • Mandić se sreo sa španskim kraljem Felipeom VI
  on 22/04/2024 at 12:26

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sreo se danas u Palma de Majorci sa kraljem Felipeom VI od Španije.

 • "Mikijelj doprinio razvoju Budve i poboljšanju kvaliteta života građana"
  on 22/04/2024 at 12:15

  Mladen Mikijelj, nosilac liste "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" i budući predsjednik opštine Budva, istakao se kao sekretar Sekretarijata za investicije u opštini Budva, saopšteno je iz koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad". 

 • "Skupština postigla velike rezultate po pitanju reformi"
  on 22/04/2024 at 11:41

  Skupština Crne Gore postigla velike rezultate kada su u pitanju reforme neophodne za dalji proces pristupanja EU, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Laslo Koverom.

 • Podržan predlog o novoj metodologiji za izbor potpredsjednika Skupštine
  on 22/04/2024 at 11:31

  Na 21. sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore većinom glasova usvojen je predlog o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim se, kako je saopštio Vasilije Čarapić (PES) omogućava da se potpredsjednik skupštine iz manjinskih radova bira po drugačijoj metodologiji: "Može ga predložiti jedan poslanik, grupa poslanika iz reda manjina ili jedan klub".

 • Luci Kotor ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu
  on 22/04/2024 at 10:30

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović saopštio je da je Vlada odlučila da ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu ubuduće ima Luka Kotor.

 • "Vlada predložila "mafija zakon", potpuno suprotan od našeg zakona"
  on 22/04/2024 at 10:24

  Vlada Crne Gore Milojka Spajića predložila je zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom" koji smo mi sačinili, ovo što su oni predložili je "mafija zakon", kazao je lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović.