HERCEG NOVI

Opstini Herceg Novi odobrena su cetiri projekta u okviru Drugog poziva Interreg IPA programa prekogranicne saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Nosilac tri projekta je Opstina, koja je za bespovratna sredstva aplicirala preko Kancelarije za medunarodnu saradnju, a na jednom je partner Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Ukupna vrijednost navedenih projekata je 6.767.406,96 eura, a samo za Herceg Novi 1.692.713,51 eura, saopstila je na danasnjoj konferenciji za novinare sefica Kancelarije za medunarodnu saradnju Simonida Kordic.

,,Izvanredan uspjeh je postignut, i na nivou Crne Gore, a rekla bih i na nivou regiona”, kazala je Kordic, isticuci da ukupna vrijednost projekata prevazilazi do sada postignute rezultate u ovoj oblasti.

Opstina Herceg Novi je jedina lokalna samouprava koja je vodeci partner na nekom od projekata u Crnoj Gori i ovo je najveci broj projekata odobrenih jednom subjektu u nasoj zemlji na ovakvim programima, rekla je Kordic. Objasnila je da je na trilaterali Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora bio prijavljen ukupno 161 projekat, od toga je odobreno 30, medu kojima su cak cetiri za Herceg Novi.

Dva projekta su prvoplasirana na svojoj tematskoj osi – ,,Flood&Fire” na kojem je Opstina vodeci partner i ,,Wood Key”. Pored toga, Herceg Novom je odobren projekat ,,Fortitude”, koji je nastavak projekta ,,Fortress ReInvented”, kao i projekat ,,Ciro II” na kojem je partner Agencija za izgradnju i razvoj, a podrsku u pripremi aplikacije pruzila je Kancelarija za medunarodnu saradnju.

Vozilo Sluzbi zastite i spasavanja, toplifikacija Sportskog centra, oprema za Forte Mare, bike staza trasom stare pruge

,,Flood&Fire” je projekat koji se tice unaprijedenja sistema zastite od poplava u prekogranicnom podrucju Herceg Novog, Trebinja i ?onavala. Izmedu ostalog, kroz ovaj projekat ce biti nabavljeno visoko-sofisticirano vatrogasno vozilo i druga oprema za potrebe gradske Sluzbe zastite i spasavanja, sto ce znacajno unaprijediti rad. Projektna sredstva namijenjena Opstini Herceg Novi iznose 502.289 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 2.030.933 eura.

Projekat ,,Wood ?ey” promovise upotrebu obnovljivih izvora energije, odnosno koriscenje ovih izvora za grijanje javnih objekata. Tokom realizacije projekta bice uraden kompletan sistem toplifikacije sportske dvorane u Igalu, pored toga bice odrzane radionice o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Ukupan budzet ovog projekta je 1.157.451,69 eura, od cega Opstini Herceg Novi pripada 200.177,58 eura.

,,Fortitude” je projekat usmjeren ka ocuvanju i valorizaciji kulturno-istorijskog nasljeda, prevashodno fortifikacionih objekata u gradovima partnerima, kao i diversifikaciju turisticke ponude. U slucaju Herceg Novog, na tvrdavi Forte Mare ce biti postavljena: mobilna bina, mobilno gledaliste, mobilno platno, 3D projektor, moderni audio sistem, scensko osvjetljenje sa pametnom rasvjetom.

Takode, bice ureden i opremljen izlozbeni prostor sa odgovarajucim rekvizitima, kao i otvorena moderna suvenirnica. Ukupna vrijednost projekta ,,Fortitude” je 1.651.150,80 eura, od cega je za Opstinu Herceg Novi opredijeljeno 374.109,40 eura.

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog partner je ne projektu ,,Ciro II”, kroz koji ce imati priliku da uredi, obiljezi i opremi biciklisticke staze na potezu od Zelenike do Sutorine, trasom stare zeljeznicke pruge. Projekat je vrijedan 1 927 871,46, a za nasu opstinu opredijeljeno je 616 137,53 eura.

,,Rijec je o veoma vrijednim sadrzajima koji su vec dugo potrebni Herceg Novom i koje je bilo tesko nabaviti iz redovnih budzetskih sredstava, ali sa ovim doprinosom od 1,7 miliona eura, sto je oko 15% naseg prosjecnog budzeta, i ove stvari ce biti moguce”, kazala je Kordic predstavljajuci odobrene projekte.

Ona je dodala da Opstina Herceg Novi ima i jos jedan projekat, ,,Solar” koji je trenutno prvi ispod crte. U ovoj fazi radi se revizija budzeta na svim odobrenim projektima, i ako se nakon nje pojave nerasporedena sredstva ona se usmjeravaju na projekte koji nisu prosli. Kako je ovaj projekat prvi sledeci na listi, jos uvijek je otvorena mogucnosti da i on bude odobren. Projektom ,,Solar” predvideno je osvjetljavanje zidina Kanli Kule kroz odrzive izvore energije.

Izrazavajuci zadovoljstvo i ponos zbog ostvarenog uspjeha, Kordic se zahvalila saradnicima iz Kancelarije za medunarodnu saradnju koji su ucestvovali u pripremi projekata: Emiliji Knezevic, Ivanu Otovicu i Aleksandri Petronijevic.

Rad na pripremi projekata trajao je cijelu proteklu godinu, a neki su pripremljeni i prije raspisivanja samog poziva. Uspjeh nije slucajan, vec rezultat dobro postavljenih projekata, sa dobrim partnerima, ali i reputacije koju je Opstina Herceg Novi stekla.

,,Projekti koje smo do sada implementirali isli su besprekorno, a to su stvari koje se gledaju, pomocu te reputacije uspjeli smo da obezbijedimo kvalitetna partnerstva i kvalitetnu poziciju kada su nasi projekti ocjenjivani”, ispricala je Kordic, dodajuci da ovo predstavlja licni i profesionalni uspjeh svih clanova tima.

Rezultati Drugog poziva Intereg IPA programa prekogranicne saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora su veliki podstrek za dalji rad Kancelarije za medunarodnu saradnju, narocito u oblasti pripreme i sprovodenja EU projekata, zakljucila je Kordic. Uslijedice potpisivanje ugovora sa Zajednickim sekretarijatom koji je upravljacko tijelo Evropske unije, a naredne godine se ulazi u implementaciju koja ce trajati dvije do tri godine, u zavisnosti od projektom datih rokova.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • “Nikšićki Dom za stare srozan na niske grane”
  on 23/09/2023 at 16:52

  Skandali koji potresaju nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji svojim neznanjem i nesposobnostima, baš kao što su to učinili i sa CEDIS-om i Poštom Crne Gore, ruiniraju i ovu izuzetno važnu ustanovu, saopšteno je iz opštinskog odbora DPS Nikšić.

 • "Neće biti potrebe za odlaganjem popisa"
  on 23/09/2023 at 16:04

  Neće biti potrebe za odlaganjem popisa, poručio je za Televiziju Crne Gore ministar finansija Aleksandar Damjanović. On je to kazao nakon što je predsjednik popisne komisije Tuzi Nik Đeljošaj, od Vlade zatražio da popis odgodi za mjesec, jer smatra da do sada nije urađeno sve po zakonu.

 • Svaki zahtjev za odlaganje popisa je odlaganje boljeg sjutra
  on 23/09/2023 at 15:00

  Potpredsjednik SNP-a i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručuo je predsjedniku Opštine Tuzi Niku Đeljošaju, da tehničke stvari u vezi sa predstojećim popisom ne izdiže na nivo koji bi mogao da remeti i odloži taj proces.

 • Abazović: Imamo najbolju perspektivu u regionu
  on 23/09/2023 at 11:42

  Crna Gora ima najbolju perspektivu u regionu, kazao je premijer Dritan Abazović dodajući da Evropska unija (EU) mora da otvori vrata za nove članice, naročito nakon situacije u Ukrajini.

 • "Investitori sa Djevičanskih ostrva promjenom naziva projekta zbunjuju javnost"
  on 23/09/2023 at 10:50

  Poslanik Demokrata Dragan Krapović apeluje na MEPPU i ministarku Anu Novaković Đurović da razmisli da li je i dalje prijava gradnje za “Riviera Montenegro Hotel & Residences” na snazi.

 • Abazović počasni građanin Nju Orleansa i ambasador Luizijane
  on 23/09/2023 at 06:34

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović postao je počasni građanin Nju Orleansa i počasni ambasador Luizijane.

 • Izvjestiteljki UN govorili o aferi "Stanovi", istragama o torturi...
  on 23/09/2023 at 06:10

  Specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt tokom boravka u Crnoj Gori posjetila je instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a razgovorala je i sa predstavnicima nevladinih organizacija koji su joj prenijeli da su zabrinuti zbog izostanka reformi i upoznali su je sa ključnim izazovima u pravosuđu.

 • Đeljošaj poziva Vladu da odgodi Popis stanovništva
  on 22/09/2023 at 20:10

  Vlada mora hitno da reaguje, da odloži Popis stanovništav za 30 dana i zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku, poručio je u izjavi za medije predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Priliv stranih investicija na kraju jula 515,8 miliona eura
  on 23/09/2023 at 13:20

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju jula iznosio je 515,79 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 229,47 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "ES2 ukida doprinose za PIO"
  on 23/09/2023 at 11:35

  Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad 2. Fidelity consulting navodi da smo dobili matematički iskaz da će doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti ukinuti, čime se, kako navode, uništava koncept međugeneracijske solidarnosti.

 • Spremni da podnesu zahtjev za zvaničnu validaciju CEFTA-i
  on 23/09/2023 at 08:16

  Usklađivanjem carinskih procedura, snaženjem povjerenja među trgovinskim partnerima i smanjivanjem administrativnih opterećenja, CEFTA region će uskoro biti spreman da napravi značajne korake ka međusobno povezanom i efikasnijem ekonomskom pejzažu, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

 • Značajan doprinos računovodstveno - revizorske profesije
  on 22/09/2023 at 14:14

  Direktor Uprave prihoda i carina (UPC), Vladimir Bulajić je ocijenio da računovodstveno - revizorska profesija daje značajan doprinos u kreiranju standarda uspješnog i zakonitog poslovanja, kao i pravilne primjene poreskih propisa.

 • Saveljić imenovana za izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje
  on 22/09/2023 at 13:30

  Za novu izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje imenovana je Valerija Saveljić, koju su članovi Odbora direktora te kompanije na sjednici jednoglasno izabrali kao prvorangiranu kandidatkinju.

 • UPC posvećena poreskoj reformi, SB vidi pomake u RARP projektu
  on 22/09/2023 at 11:48

  Tim Uprave prihoda i carina (UPC), na čelu sa direktorom Vladimirom Bulajićem, razgovarao je sa ekspertima Svjetske banke (SB) koji su u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru redovne misije za podršku sprovođenju i procjenu napretka projekta Reforma poreske administracije (RARP).

 • "Rebalans budžeta čeka jesenje zasijedanje Skupštine"
  on 21/09/2023 at 16:37

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu za smanjenje akciza na naftne derivate razmatraju, a smatra da bi trebalo nastaviti sa akcijom "Stop inflaciji" o čemu će biti više riječi naredne nedjelje. Povećanje plata i penzija neće biti moguće bez dodatnog zaduživanja, što bi, kako kaže, dovelo do kompletnog urušavanja sistema.

 • Ibrahimović: Crna Gora povoljno tlo za strana ulaganja
  on 21/09/2023 at 15:45

  Crnogorsko tržište je povoljno tlo za ulaganja inostranih partnera iz zemalja sa rastućom ekonomijom, zaključak je nakon susreta potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića sa zamjenikom generalnog sekretara UNECE Dimitrijem Mariasinom.

 • Izabran novi Odbor direktora Rudnika uglja
  on 21/09/2023 at 14:59

  Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, zasijedajući u funkciji vanredne sjednice Skupštine akcionara Rudnika uglja, izabrao nove članove Borda tog pljevaljskog preduzeća.