HERCEG NOVI

Opstini Herceg Novi odobrena su cetiri projekta u okviru Drugog poziva Interreg IPA programa prekogranicne saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Nosilac tri projekta je Opstina, koja je za bespovratna sredstva aplicirala preko Kancelarije za medunarodnu saradnju, a na jednom je partner Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Ukupna vrijednost navedenih projekata je 6.767.406,96 eura, a samo za Herceg Novi 1.692.713,51 eura, saopstila je na danasnjoj konferenciji za novinare sefica Kancelarije za medunarodnu saradnju Simonida Kordic.

,,Izvanredan uspjeh je postignut, i na nivou Crne Gore, a rekla bih i na nivou regiona”, kazala je Kordic, isticuci da ukupna vrijednost projekata prevazilazi do sada postignute rezultate u ovoj oblasti.

Opstina Herceg Novi je jedina lokalna samouprava koja je vodeci partner na nekom od projekata u Crnoj Gori i ovo je najveci broj projekata odobrenih jednom subjektu u nasoj zemlji na ovakvim programima, rekla je Kordic. Objasnila je da je na trilaterali Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora bio prijavljen ukupno 161 projekat, od toga je odobreno 30, medu kojima su cak cetiri za Herceg Novi.

Dva projekta su prvoplasirana na svojoj tematskoj osi – ,,Flood&Fire” na kojem je Opstina vodeci partner i ,,Wood Key”. Pored toga, Herceg Novom je odobren projekat ,,Fortitude”, koji je nastavak projekta ,,Fortress ReInvented”, kao i projekat ,,Ciro II” na kojem je partner Agencija za izgradnju i razvoj, a podrsku u pripremi aplikacije pruzila je Kancelarija za medunarodnu saradnju.

Vozilo Sluzbi zastite i spasavanja, toplifikacija Sportskog centra, oprema za Forte Mare, bike staza trasom stare pruge

,,Flood&Fire” je projekat koji se tice unaprijedenja sistema zastite od poplava u prekogranicnom podrucju Herceg Novog, Trebinja i ?onavala. Izmedu ostalog, kroz ovaj projekat ce biti nabavljeno visoko-sofisticirano vatrogasno vozilo i druga oprema za potrebe gradske Sluzbe zastite i spasavanja, sto ce znacajno unaprijediti rad. Projektna sredstva namijenjena Opstini Herceg Novi iznose 502.289 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 2.030.933 eura.

Projekat ,,Wood ?ey” promovise upotrebu obnovljivih izvora energije, odnosno koriscenje ovih izvora za grijanje javnih objekata. Tokom realizacije projekta bice uraden kompletan sistem toplifikacije sportske dvorane u Igalu, pored toga bice odrzane radionice o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Ukupan budzet ovog projekta je 1.157.451,69 eura, od cega Opstini Herceg Novi pripada 200.177,58 eura.

,,Fortitude” je projekat usmjeren ka ocuvanju i valorizaciji kulturno-istorijskog nasljeda, prevashodno fortifikacionih objekata u gradovima partnerima, kao i diversifikaciju turisticke ponude. U slucaju Herceg Novog, na tvrdavi Forte Mare ce biti postavljena: mobilna bina, mobilno gledaliste, mobilno platno, 3D projektor, moderni audio sistem, scensko osvjetljenje sa pametnom rasvjetom.

Takode, bice ureden i opremljen izlozbeni prostor sa odgovarajucim rekvizitima, kao i otvorena moderna suvenirnica. Ukupna vrijednost projekta ,,Fortitude” je 1.651.150,80 eura, od cega je za Opstinu Herceg Novi opredijeljeno 374.109,40 eura.

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog partner je ne projektu ,,Ciro II”, kroz koji ce imati priliku da uredi, obiljezi i opremi biciklisticke staze na potezu od Zelenike do Sutorine, trasom stare zeljeznicke pruge. Projekat je vrijedan 1 927 871,46, a za nasu opstinu opredijeljeno je 616 137,53 eura.

,,Rijec je o veoma vrijednim sadrzajima koji su vec dugo potrebni Herceg Novom i koje je bilo tesko nabaviti iz redovnih budzetskih sredstava, ali sa ovim doprinosom od 1,7 miliona eura, sto je oko 15% naseg prosjecnog budzeta, i ove stvari ce biti moguce”, kazala je Kordic predstavljajuci odobrene projekte.

Ona je dodala da Opstina Herceg Novi ima i jos jedan projekat, ,,Solar” koji je trenutno prvi ispod crte. U ovoj fazi radi se revizija budzeta na svim odobrenim projektima, i ako se nakon nje pojave nerasporedena sredstva ona se usmjeravaju na projekte koji nisu prosli. Kako je ovaj projekat prvi sledeci na listi, jos uvijek je otvorena mogucnosti da i on bude odobren. Projektom ,,Solar” predvideno je osvjetljavanje zidina Kanli Kule kroz odrzive izvore energije.

Izrazavajuci zadovoljstvo i ponos zbog ostvarenog uspjeha, Kordic se zahvalila saradnicima iz Kancelarije za medunarodnu saradnju koji su ucestvovali u pripremi projekata: Emiliji Knezevic, Ivanu Otovicu i Aleksandri Petronijevic.

Rad na pripremi projekata trajao je cijelu proteklu godinu, a neki su pripremljeni i prije raspisivanja samog poziva. Uspjeh nije slucajan, vec rezultat dobro postavljenih projekata, sa dobrim partnerima, ali i reputacije koju je Opstina Herceg Novi stekla.

,,Projekti koje smo do sada implementirali isli su besprekorno, a to su stvari koje se gledaju, pomocu te reputacije uspjeli smo da obezbijedimo kvalitetna partnerstva i kvalitetnu poziciju kada su nasi projekti ocjenjivani”, ispricala je Kordic, dodajuci da ovo predstavlja licni i profesionalni uspjeh svih clanova tima.

Rezultati Drugog poziva Intereg IPA programa prekogranicne saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora su veliki podstrek za dalji rad Kancelarije za medunarodnu saradnju, narocito u oblasti pripreme i sprovodenja EU projekata, zakljucila je Kordic. Uslijedice potpisivanje ugovora sa Zajednickim sekretarijatom koji je upravljacko tijelo Evropske unije, a naredne godine se ulazi u implementaciju koja ce trajati dvije do tri godine, u zavisnosti od projektom datih rokova.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Eksploatacijom šljunka u rizik dovedena i rijeka Morača i Skadarsko jezero
  on 22/04/2024 at 08:19

  Ekološki aktivista Vuk Vujisić kaže da je skoro svaka deponija u Crnoj Gori nelegalna, te i da opštine čine krivična djela u ovoj oblasti.

 • U Kini nestalo 11 osoba poslije obilnih kiša na jugu
  on 22/04/2024 at 08:15

  Ukupno 11 osoba se vode kao nestale na jugu Kine zbog poplava koje su dovele do evakuacije desetina hiljada stanovnika, javili su danas tamošnji mediji.

 • Izraelski dron oboren na teritoriji Libana
  on 22/04/2024 at 08:04

  Izraelska bespilotna letjelica srušila se u Libanu pošto je pogođena raketom, saopštila je jutros izraelska vojska dok libanski pokret Hezbolah tvrdi da ju je oborio.

 • Bivši dekan brani Katnića i Kaluđerovića
  on 22/04/2024 at 07:54

  Raniji dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnan Čirgić stao je u odbranu Milivoja Katnića, osumnjičenog za teška krivična djela. Čirgić je u tekstu "Crna Gora - tamnica za Crnogorce" takođe pomenuo i Nena Kaluđerovića, osumnjičenog za teška krivična djela i veze sa "kavačkim klanom".

 • Bez vode potrošači na Kakarickoj gori i u Ulici Vladike Danila
  on 22/04/2024 at 07:34

  Potrošači u podgoričkom naselju Kakaricka gora i u Ulici Vladike Danila danas će sedam sati biti bez vode, saopšteno je iz DOO "Vodovod i kanalizacija" Podgorica.

 • "Očekuje se rekordna sezona, velika potražnja za sezonskim radnicima"
  on 22/04/2024 at 07:32

  Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kazao je da prema bukingu koji je krenuo ranije, najavama turo-operatera i popunjenosti hotelijera u periodu predsezone ali i tokom cijele godine, može se reći da su očekivanja da će biti jedna veoma uspješna turistička sezona, možda čak i rekordna u svakom smislu.

 • Banke ostaju bez naplate troškova obrade kredita?
  on 22/04/2024 at 07:23

  Banke nemaju pravo da više naplaćuju troškove obrade kredita, a građani koji su to platili mogu da traže povraćaj novca, smatraju u Centru za zaštiti potrošača, pozivajući se na nedavnu presudu Višeg suda u slučaju jedne banke. Dok iz Centralne banke ukazuju na obavezu bankara da usklade svoje poslovanje sa tom presudom, iz Udruženja banaka najavljuju da će tražiti reviziju takve odluke suda.

 • Putevi mokri u višim planinskim predjelim i klizavi
  on 22/04/2024 at 07:12

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim putevima, a u všim planinskim predjelima i klizavim, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).

 • Rakete ispaljene iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji
  on 22/04/2024 at 06:54

  Najmanje pet raketa lansirano je sinoć iz iračkog grada Zumara ka američkoj vojnoj bazi na sjeveroistoku Sirije, rekla su "Rojtersu" dva iračka bezbjednosna izvora.

 • Bivši radnici Košute od danas radikalizuju protest
  on 22/04/2024 at 06:43

  Bivši radnici cetinjske Košute najavili su da će od danas radikalizovati protest i blokirati saobraćaj između Podgorice i Cetinja svaki drugi dan.

 • "Članstvo u EU glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore"
  on 22/04/2024 at 15:41

  Članstvo u Evropskoj uniji glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore i naša zemlja je u proteklih šest mjeseci postigla izuzetno mnogo na tom putu, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Jusijem Hala-ahom, predsjednikom Parlamenta Finske. Oni su se susreli danas u Palma de Majorci - Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

 • DPS Pljevlja: Na Lekića "kidišemo" zbog njegovog kriminala
  on 22/04/2024 at 15:19

  Kada je Demokratska partija socijalista ukazivala javnosti na dosadašnja (ne)djela koja su produkt raznih „direktorovanja“ Milana Lekića, isti je “kojevitezao” da na njega “kidišemo” zato što je Srbin, a kada je krao kao izvršni direktor Rudnika, odbrana je drugačija – “kidišemo“ na njega jer je sačuvao Rudnik uglja od gašenja, smatraju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • CGO: PES da odustane od nauma da Zenović predvodi listu u Budvi
  on 22/04/2024 at 14:59

  Povodom medijskih navoda da će glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, nositi izbornu listu Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi u maju ove godine, a uoči sjednice Glavnog odbora PES, CGO poziva i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog i da odustanu od ovog nauma.

 • "Abazović nastavlja sa banalnim neistinama"
  on 22/04/2024 at 14:38

  Iako smo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću radili u saradnji sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope, SDT-om i drugim relevantnim institucijama, Dritan Abazović po starom običaju nastavlja sa banalnim neistinama u cilju provincijske teatralizacije politike u kojoj se jedino i snalazi, saopštio je ministar pravde Andrej Milović. On je reagovao nakon što je lider GP URA Dritan Abazović kazao da je Vlada Milojka Spajića predložila zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom".

 • Mandić se sreo sa španskim kraljem Felipeom VI
  on 22/04/2024 at 12:26

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sreo se danas u Palma de Majorci sa kraljem Felipeom VI od Španije.

 • "Mikijelj doprinio razvoju Budve i poboljšanju kvaliteta života građana"
  on 22/04/2024 at 12:15

  Mladen Mikijelj, nosilac liste "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" i budući predsjednik opštine Budva, istakao se kao sekretar Sekretarijata za investicije u opštini Budva, saopšteno je iz koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad". 

 • "Skupština postigla velike rezultate po pitanju reformi"
  on 22/04/2024 at 11:41

  Skupština Crne Gore postigla velike rezultate kada su u pitanju reforme neophodne za dalji proces pristupanja EU, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Laslo Koverom.

 • Podržan predlog o novoj metodologiji za izbor potpredsjednika Skupštine
  on 22/04/2024 at 11:31

  Na 21. sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore većinom glasova usvojen je predlog o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim se, kako je saopštio Vasilije Čarapić (PES) omogućava da se potpredsjednik skupštine iz manjinskih radova bira po drugačijoj metodologiji: "Može ga predložiti jedan poslanik, grupa poslanika iz reda manjina ili jedan klub".

 • Luci Kotor ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu
  on 22/04/2024 at 10:30

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović saopštio je da je Vlada odlučila da ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu ubuduće ima Luka Kotor.

 • "Vlada predložila "mafija zakon", potpuno suprotan od našeg zakona"
  on 22/04/2024 at 10:24

  Vlada Crne Gore Milojka Spajića predložila je zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom" koji smo mi sačinili, ovo što su oni predložili je "mafija zakon", kazao je lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović.