Predsjednik Opstine Tivat Sinisa Kusovac (DPS) ni nakon skoro mjesec nije odgovorio kada ce Opstina pokrenuti proces upisivanja novosagradene komunalne infrastrukture u Porto Montenegru na lokalnu samoupravu. To shodno cinjenici da je kompaniji Adriatic Marinas, koja stoji iza Porto Montenegra, Opstina lani otpisala dug od 5,6 miliona eura na ime neplacenih komunalija.

Ukoliko Opstina ne upise na sebe novu komunalnu infrastrukturu napravljenu na lokaciji Porto Montenegra, a ciju je gradnju ,,platila” Porto Montenegru prebijajuci njegov dug za komunalije, izvjesno je da ce Tivat pretrpjeti milionsku finansijsku stetu, a sumnje da je kompaniji data nezakonita pomoc iz javnih fondova dobice potvrdu.

Ovaj kontroverzni postupak lokalne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu pod lupom je Agencije za zastitu od konkurencije ciji je Savjet, na trazenje delegacije EU u Crnoj Gori koja ovo pitanje smatra znacajnim za otvaranje pregovarackog Poglavlja 8 – Konkurencija, nedavno pokrenuo ispitni postupak utvrdivanja uskladenosti drzavne pomoci dodijeljene Adriatic Marinasu kroz ovaj otpis dugova, sa Zakonom o kontroli drzavne pomoci. Savjet Agencije sumnja da je Opstina Tivat, kao davalac drzavne pomoci, “dodijelila potencijalno neuskladenu drzavnu pomoc privrednom drustvu Adriatic Marinas u iznosu od oko 5,6 miliona eura”.

Korist za investitora

Spornu novu komunalnu infrastrukturu Adriatic Marinas koristi za ostvarivanje dodatnih profita na nacin da je svoju kcerku kompaniju PM Power licencirao kao distributera elektricne energije koji struju jahtama i vlasnicima stanova u Porto Montenegru naplacuje po uvecanim cijenama. Isti je slucaj i sa snabdijevanjem jahti vodom, a na vecem dijelu novosagradenih puteva kroz Porto nije dozvoljen javni pristup, sto se ne bi moglo dogoditi da su ti putevi i saobracajnice upisani na Opstinu Tivat kao vlasnika.

“To nije oprost dugova, to je kompenzacija za opremanje gradskog gradevinskog zemljista gdje je strateski investitor ulozio novac i shodno ulozenom novcu i shodno zakonu, sve pravno regularno, trazili su odredeni iznos da se kompenzuje, imajuci u vidu da su oni to sve ulozili, a ono sto je bilo obaveza Opstine Tivat u okviru te infrastrukture da uloze. Prema tome, to je kompenzacija za komunalno opremanje gradevinskog zemljista i ovaj drugi dio pitanja – institucije su rekle svoje. Skupstina kao najvisi organ Opstine Tivat je rekla svoje, dala zeleno svjetlo, misljenje specijalnog drzavnog tuzioca koje je takode obavezujece, te tu ne vidim nista sporno po osnovu potpisivanja tog ugovora”, kazao je Kusovac 13. avgusta prosle godine, neposredno prije nego sto je stavio potpis na ugovor sa Porto Montenegrom kojim je pricinjena steta gradskom budzetu od 5,6 miliona eura.

Na potezu Agencija

Do danas, Opstina nije dobila i na sebe upisala 5,6 miliona eura vrijednosti nove elektro, vodovodne i putne infrastrukture u elitnom nautickom kompleksu, ciji vlasnici zaraduju novac naplatom njenog koriscenja svojim klijentima.

Gradonacelnik Kusovac ni nakon mjesec, otkad su “Vijesti” pitale, nije odgovorio kako Opstina Tivat dozvoljava da kompanija Porto Montenegro i njena kcerka kompanija PM Power dobiju licencu za snabdjevaca elektricnom energijom potrosaca u marini i naselju i sticu imovinsku korist na onome sto bi trebalo da bude opstinska imovina.

Ukoliko se stanje po ovim pitanju ubrzo ne promijeni – Tivcani su nezakonito castili stranog investitora iznosom dovoljnim da on sagradi infrastrukturu koju komercijalno eksploatise, a Agencija za zastitu konkurencije morala bi da nalozi Adriatic marinasu da ili Opstini vrati 5,6 miliona, ili da iz svog vlasnistva isknjizi tu infrastrukturu i da bude upisana na Opstinu. Ta druga varijanta bi podrazumijevala i da Adriatic marinas vise ne moze da stice ekstraprofit kao snabdjevac strujom i vodom.

Kontroverzni posao sa Porto Montenegrom ponikao je iz diskutabilnih odredaba kupoprodajnog ugovora za prodaju Arsenala i Doma vojske u Tivtu, koji su u jesen 2006. potpisali tadasnji premijer i lider DPS-a Milo Dukanovic i tadasnji investitor Porto Montenegra, kanadski biznismen Piter Mank.

Bivsa gradonacelnica Snezana Matijevic (DPS) odbila je da potpise kontroverzni ugovor od 5,6 miliona, sumnjajuci u njegovu zakonitost, javno rekavsi da ona ,,ne zeli da pode u zatvor”. Nakon toga je ubrzo i doslo do toga da ona napusti funkciju, a Kusovac je preuzeo mjesto gradonacelnika i potpisao ugovor sa Portom, a koji, uprkos javnim tvrdnjama gradonacenika i funkcionera DPS-a, nije ,,kompenzacija za komunalno opremanje”.

U ugovoru stoji da Opstina Tivat Porto Montenegru na ime ,,do sada ulozenih sredstava u ekolosku sanaciju lokacije” Arsenala oprasta 541.441,37 eura, na ime ,,sredstava ulozenih u rusenje objekata koji nemaju gradevinsku dozvolu” 827.411,05 te na ime ,,umanjenja iznosa, koji se odnosi na stvarne povrsine objekata izgradenih prije 1945. godine”, sumu od 4.222.658,82 eura.

Nijedan od ova tri navedena osnova u ugovoru nema uporista ni u jednom zakonu o planiranju i izgradnji prostora, odnosno Zakonu o finansiranju lokalne uprave koji vaze, ni koji su vazili u vrijeme sklapanja ugovora o prodaji Arsenala.

Mijenja se prica na pomen infrastrukture

Kad su Kusovcu novinari pocetkom ove godine pomenuli da ako je sa Portom napravio ,,kompenzaciju za komunalno opremanje,” a ne castio tu kompaniju sa 5,6 miliona, mora novoizgradenu infrastrukturu u marini upisati na Opstinu, gradonacelnik je promijenio dotadasnju pricu, tvrdeci da je Portu obracunao samo povrsinu vojnih objekata Arsenala na cijem mjestu se gradi nauticki centar.

Kusovac je objasnio da su strucna komisija i vjestaci gradevinske struke utvrdili da je dug od 2015. godine Porto Montenegra za komunalije oko 16 miliona eura i da je 5,6 miliona eura “uracunato za uklanjanje dijela objekata koji su se nalazili na lokaciji bivseg Remontnog zavoda i koji su bili uknjizeni u listu nepokretnosti od strane vojno-stambene komisije”. Dodao je da je to “podrazumijevalo da su za te objekte placene dazbine, porezi i gradevinske dozvole i da je po tom osnovu izvrsena kompenzacija za opremanje gradevinskog zemljista.”

,,Za svaku drugu infrastrukturu u dijelu puteva i saobracajnica od 5,6 do 16 miliona eura opstina je saopstila izricit stav da ukoliko dode do kompenzacije da to bude uknjizeno na opstinu Tivat”, rekao je u februaru Kusovac.

On nije saopstio cinjenicu da Arsenal nikada nije platio komunalije za vecinu svojih objekata jer se nekadasnje vojno brodogradiliste smatralo objektom od interesa za odbranu zemlje i bilo je izuzeto od tih dadzbina.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • S. Makedonija snižava cijene hrane
  on 26/09/2023 at 16:01

  Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas izvijestio je da se spisak proizvoda sa oznakom "Garantovana cijena" proširuje i najavio da će od sjutra biti snižene i cijene bezalkoholnih pića, gazirane i negazirane vode i piva, kao i dodatno voća i povrća.

 • Njemačka bi mogla postati bolesnik Evrope
  on 26/09/2023 at 15:55

  Izvršni direktor Dojče banke Kristijan Seving, upozorio je da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.

 • PES: Interne i eksterne opstrukcije oko formiranja vlade
  on 26/09/2023 at 15:27

  Iz Pokreta Evropa sad (PES) poručili su da će narednih dana ulagati dodatne napore kako bi dobili Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, kako su kazali, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1. Iz PES-a su kazali da proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, kako su kazali, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija.

 • Neophodno političke stabilnosti, daleko smo od nove Vlade
  on 26/09/2023 at 15:25

  Skoro tri i po mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora Crna Gora još uvijek daleko od nove Vlade, kazao je generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Andžejem Papježem.

 • Uz pomoć UNOPS-a nova era reforme pravosudnog sistema
  on 26/09/2023 at 15:22

  Memorandum o razumijevanju između Ministarstva Pravde Crne Gore i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) potpisan je danas u Vili Gorica. Uz pomoć stručnjaka ove kancelarije UN-a unaprijediće se pravosudne institucije, kroz izgradnju novih objekata i povećanje nivoa bezbjednosti, kao i kroz uvođenje savremenih tehnologija.

 • Crna Gora peta u Evropi po Indeksu organizovanog kriminala
  on 26/09/2023 at 15:10

  Crna Gora je peta u Evropi po Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu. Od 193 države u svijetu, Crna Gora je na 54 mjestu. Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) predstavila je danas Indeks transnacionalnog organizovanog kriminala u svijetu.

 • Odložiti početak popisa i uključiti opoziciju u proces
  on 26/09/2023 at 14:47

  Popis stanovništva, koji je zakazan za period od 1. do 15. novembra, treba odložiti, a predstavnici opozicije moraju se uključiti u taj proces po uzoru na dva prethodna, poručila su Socijaldemokrate (SD).

 • Izabrano idejno rješenje za školu u Siti kvartu
  on 26/09/2023 at 14:44

  Na međunarodnom Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City kvartu u Podgorici, žiri Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izabrao je rješenje zajedničkog tima iz Crne Gore i Mađarske, autora Mirka Popovića, Žakline Nježić i Zoltana Šramela.

 • Kosovo: Policajac ubijen u selu Banjska u blizini severnog dela Mitrovice
  on 26/09/2023 at 14:39

  Tokom obavljanja redovnih aktivnosti, kosovska policija je naišla na most koji su blokirali kamioni u selu Banjska.

 • Ministarstvo o incidentu: Odrediti vaspitne mjere
  on 26/09/2023 at 14:29

  Ministarstvo prosvjete oglasilo se oko današnjeg incidenta u Bijelom Polju, navodeći da su sugerisali Upravi Srednje elektro-ekonomske škole da momentalno, po Pravilniku i zakonu, odredi vaspitne mjere prema učesnicima incidenta.

 • PES: Interne i eksterne opstrukcije oko formiranja vlade
  on 26/09/2023 at 15:27

  Iz Pokreta Evropa sad (PES) poručili su da će narednih dana ulagati dodatne napore kako bi dobili Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, kako su kazali, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1. Iz PES-a su kazali da proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, kako su kazali, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija.

 • Neophodno političke stabilnosti, daleko smo od nove Vlade
  on 26/09/2023 at 15:25

  Skoro tri i po mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora Crna Gora još uvijek daleko od nove Vlade, kazao je generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Andžejem Papježem.

 • Odložiti početak popisa i uključiti opoziciju u proces
  on 26/09/2023 at 14:47

  Popis stanovništva, koji je zakazan za period od 1. do 15. novembra, treba odložiti, a predstavnici opozicije moraju se uključiti u taj proces po uzoru na dva prethodna, poručila su Socijaldemokrate (SD).

 • Oprema sa Ćilipa popisana još 2004, obaviješten Dubrovnik
  on 26/09/2023 at 13:25

  Službenica Aerodroma Crne Gore Biljana Knežević tvrdi da je oprema sa Ćilipa evidentirana još 2004. godine te da je tada o tome obaviješten i aerodrom u Dubrovniku.

 • Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva
  on 26/09/2023 at 12:30

  Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih članica, ocijenila je državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Milena Žižić.

 • "Spajić previše optimističan, ne zna se ima li većine"
  on 26/09/2023 at 09:52

  Predsjednik Demos-a Miodrag Lekić kazao je da mu jučerašnji sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića nejasan, a da je Spajić previše optimističan.

 • Nađena oprema ukradena sa aerodroma Ćilipi
  on 26/09/2023 at 09:21

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992.

 • "Novi izbori realniji od formiranje vlade"
  on 26/09/2023 at 09:07

  Nova Vlada treba da bude odraz izborne volje građana, a sve drugo bi nas odvelo u nestabilnosti, kazala je poslanica koalicije “Za budućnost Crne Gore” Jelena Božović. Ona ocjenjuje da je nedopustivo da Vladu Crne Gore formiraju ambasadori.

 • Rastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva
  on 26/09/2023 at 09:00

  Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Mirsad Rastoder pozvao je Vladu da donese odluku o odlaganju popisa u Crnoj Gori na mjesec dana, ili dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se popis uradi kvalitetno,temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način.

 • Građanin čeka da nova vlada sjedne u fotelje i ispuni obećanja
  on 26/09/2023 at 07:58

  Lider Pokreta Preokret Srđan Perić smatra da se udaljavamo od onoga što su predizborna obećanja i da su političari zaboravili na građanina koji je podršku dao vladi koja će popraviti životni standard.