PKCG

Preduzeca u Danilovgradu iskazala su u prosloj godini ukupan prihod od 173,9 miliona eura, 10,5 odsto veci u odnosu na proslu godinu, saopstio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubovic na sastanku sa predsjednicom Opstine Danilovgrad, Zoricom Kovacevic.

Golubovic je, predstavljajuci rezultate analize poslovanja privrednih subjekata koju je PKCG uradila za sve crnogorske opstine, kazao da su preduzeca prosle godine zaposljavala ukupno 2,16 hiljada osoba, 10,5 odsto vise nego 2017.

“Podaci Poreske uprave (PU) pokazuju da je zavrsne racune za proslu godinu u Opstini Danilovgrad predalo 348 privrednih subjekta, sto je 32,3 odsto vise nego prosle”, saopsteno je iz PKCG.

Najveci broj preduzeca u Danilovgradu registrovan je za poslove trgovine 31,3 odsto, preradivacke industrije 16,7 odsto i gradevinarstva 14,7 odsto.

“Cestitam na svim aktivnostima kojima ste unaprijedili poslovni ambijent u Danilovgradu i zahvaljujem na podrsci koju pruzate Komori. Raduje sto u Danilovgradu posluje vise preduzeca nego prethodne godine, ali ujedno ukazujemo da je njih 178 prijavilo samo jednog zaposlenog, sto je moguc pokazatelj poslovanja u sivoj zoni”, rekao je Golubovic.

On je objasnio da posjeta Danilovgradu predstavlja dio programskih aktivnosti Privredne komore u cilju razvijanja institucionalnog partnerstva sa donosiocima odluka na lokalnom nivou.

Golubovic je prezentovao aktivnosti asocijacije na unapredenju regulatornog okvira, promociji privrede kroz organizaciju predstavljanja na sajmovima u okruzenju i projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domace i Domaci ukusi.

On je apostrofirao znacaj arbitraze za brze i efikasnije rjesavanje privrednih sporova, te pozvao Opstinu Danilovgrad da u ugovore koje sklapa ukljuci arbitraznu klauzulu.

Golubovic je istakao i ulogu Komore u reformi sistema obrazovanja, posebno u afirmaciji dualnog, te upoznao sa brojnim edukativnim aktivnostima asocijacije i projektima koje realizuje.

“U svim ovim oblastima postoji prostor za jacanje saradnje sa lokalnom samoupravom Danilovgrada”, naveo je Golubovic.

Kovacevic je kazala da Opstina tezi da privuce sto vise kvalitetnih investitora, cemu doprinosi snizavanje, odnosno ukidanje pojedinih taksi i niske stope poreza na nepokretnosti.

“Zelimo da obezbijedimo najbolje uslove kako bi investitori poslovali na podrucju Danilovgrada. Nasa opstina ima odlicnu perspektivu razvoja”, saopstila je Kovacevic, navodeci da se krupne investicije planiraju ili realizuju na Slapu i Glavi Zete, kolektoru, objektu kompanije Voli, kao i saobracajnoj infrastrukturi.

Prema njenim rijecima, izazovi sa kojima se suocavaju su deficit radne snage i borba protiv sive ekonomije.

“Borba protiv sive ekonomije je za nas na prvom mjestu. Moze da se doprinese smanjenju sive ekonomije snizavanjem taksi, poreza i doprinosa, ali smatram da su za to presudne rigorozne kontrole nadleznih inspekcija”, kazala je Kovacevic.

Za Opstinu predstavlja problem i naplata poreza u slucajevima kada vlasnistvo nad imovinom nije prevedeno sa preminulih osoba. Kovacevic se zato zalaze za unapredenje zakonskog rjesenja kako bi se ubrzali ostavinski postupci, te time jasno identifikovali poreski obveznici. Na tom poslu ocekuje snaznu podrsku Privredne komore.

Tokom sastanka su prezentovane aktivnosti Danilovgrada na procesu sertifikacije opstine po BFC standardu namijenjenom opstinama sa povoljnim poslovnim ambijentom.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "ASK prati izborni proces, trudimo se da ga učinimo transparentnim"
  on 05/02/2023 at 19:17

  Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kazala je gostujući u Dnevniku 2 se ova Agencija trudi da prati svaki izborni proces. "ASK čini svaki izborni proces transparentnim", smatra Perović.

 • "Demokrate spremne za pobjedu na predsjedničkim izborima"
  on 05/02/2023 at 17:39

  Opštinski odbor Demokrata Nikšić saopštio je da je da daju punu podršku  Predsjedništvu tog političkog subjekta da pripremi i zakaže sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti utvrđen kandidat Demokrata za predsjednika Crne Gore.

 • "Nepokolebljiva vjera liberala u zajedničkog kandidata"
  on 05/02/2023 at 17:18

  Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je nepokolebljiva vjera liberala da Crna Gora ima zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • “Mijenjali vlasništva nad nekretninama da prikriju izvor novca”
  on 05/02/2023 at 17:04

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su bivši ministar finansija i kandidat za predsjednika Crne Gore Milojko Spajić, i njegova vanbračna supruga mijenjali vlasništva nad nekretninama da bi prikrili izvor novca.

 • "Nemamo dilemu da će Mandić biti novi predsjednik Crne Gore"
  on 05/02/2023 at 16:21

  Povodom predsjedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart ove godine, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da nema dilemu da će Andrija Mandić biti novi predsjednik države. Istakao je da je Mandićeva kandidatura predata u petak, a da potvrdu očekuju već sjutra.

 • "Kandidatura Spajića ogolila djelovanje DPS-a i Medojevića"
  on 05/02/2023 at 12:26

  Kandidatura Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore ogolila je sinhronizovano djelovanje DPS-a i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

 • Zakoni po mjeri partijskog, a ne javnog interesa
  on 05/02/2023 at 06:01

  Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

 • Spajić: Stan sam prodao
  on 04/02/2023 at 22:03

  Čelnik Pokerta Evropa Sad Milojko Spajić odgovorio je na navode Nebojše Medojevića (DF) da je sakrio stan u Beogradu.

 • Upozorenje Turskoj zbog izvoza u Rusiju
  on 04/02/2023 at 21:20

  Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne izvozi u Rusiju hemikalije, mikročipove i druge proizvode koji se mogu koristiti u ratu Moskve protiv Ukrajine, piše novinska agencija Rojters. 

 • Medojević: Spajić ima stan od 88 kvadrata u Beogradu na vodi
  on 04/02/2023 at 20:36

  Čelnik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je da je došao do dokumenta koji pokazuje da predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima stan u kompleksu "Beograd na vodi", u Republici Srbiji. Medojević je rekao da Spajić ima stan od 88 kvadrata, i garažu od 12 kvadrata, te da vrijednost te nekretnine iznosi od 500 hiljada do milion eura.  

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.

 • MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
  on 04/02/2023 at 21:35

  Kineska privreda bi trebalo da doprinese četvrtini globalnog ekonomskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko korone i stanja u sektoru nekretnina mogla da uspori zamah, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 • Bar i Crna Gora da postanu energetsko čvorište Zapadnog Balkana
  on 04/02/2023 at 09:41

  Izgradnja terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar pozicionirao bi taj primorski grad i Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta.

 • "Ugovor je već prekršen, procedura raskida jednostavna"
  on 04/02/2023 at 09:00

  Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kako je za Radio Crne Gore izjavio predsjednik te asocijacije, Agim Mila, podržava namjeru Vlade da Port of Adria ponovo bude dio Luke Bar, ali nijesu saglasni da država otkupi akcije i preuzme dug od 30 miliona eur. To je dug koji je nagomilao od početka privatizacije 2014. godine turski investitor.

 • Potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između CG i Azerbejdžana
  on 04/02/2023 at 07:57

  Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, saopšteno je nakon susreta Potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rašada Nabijeva.

 • Ko će upravljati trajektom: Cirkulišu milioni, mnogi bi rado u posao
  on 03/02/2023 at 18:54

  Nakon najave premijera Dritana Abazovića da će na narednoj sjednici Vlade staviti van snage zaključak kojim je Pomorskom saobraćaju, biznismena Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića, dato upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, iz Morskog dobra ne isključuju mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije.

 • Otvaranje novog energetskog koridora razvojna šansa Crne Gore
  on 03/02/2023 at 17:01

  Otvaranje novog energetskog koridora za region jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, nova je razvojna šansa Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Željezarci počeli pregovore sa predstavnicima EPCG
  on 03/02/2023 at 14:59

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.

 • Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura
  on 03/02/2023 at 10:39

  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.