PKCG

Preduzeca u Danilovgradu iskazala su u prosloj godini ukupan prihod od 173,9 miliona eura, 10,5 odsto veci u odnosu na proslu godinu, saopstio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubovic na sastanku sa predsjednicom Opstine Danilovgrad, Zoricom Kovacevic.

Golubovic je, predstavljajuci rezultate analize poslovanja privrednih subjekata koju je PKCG uradila za sve crnogorske opstine, kazao da su preduzeca prosle godine zaposljavala ukupno 2,16 hiljada osoba, 10,5 odsto vise nego 2017.

“Podaci Poreske uprave (PU) pokazuju da je zavrsne racune za proslu godinu u Opstini Danilovgrad predalo 348 privrednih subjekta, sto je 32,3 odsto vise nego prosle”, saopsteno je iz PKCG.

Najveci broj preduzeca u Danilovgradu registrovan je za poslove trgovine 31,3 odsto, preradivacke industrije 16,7 odsto i gradevinarstva 14,7 odsto.

“Cestitam na svim aktivnostima kojima ste unaprijedili poslovni ambijent u Danilovgradu i zahvaljujem na podrsci koju pruzate Komori. Raduje sto u Danilovgradu posluje vise preduzeca nego prethodne godine, ali ujedno ukazujemo da je njih 178 prijavilo samo jednog zaposlenog, sto je moguc pokazatelj poslovanja u sivoj zoni”, rekao je Golubovic.

On je objasnio da posjeta Danilovgradu predstavlja dio programskih aktivnosti Privredne komore u cilju razvijanja institucionalnog partnerstva sa donosiocima odluka na lokalnom nivou.

Golubovic je prezentovao aktivnosti asocijacije na unapredenju regulatornog okvira, promociji privrede kroz organizaciju predstavljanja na sajmovima u okruzenju i projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domace i Domaci ukusi.

On je apostrofirao znacaj arbitraze za brze i efikasnije rjesavanje privrednih sporova, te pozvao Opstinu Danilovgrad da u ugovore koje sklapa ukljuci arbitraznu klauzulu.

Golubovic je istakao i ulogu Komore u reformi sistema obrazovanja, posebno u afirmaciji dualnog, te upoznao sa brojnim edukativnim aktivnostima asocijacije i projektima koje realizuje.

“U svim ovim oblastima postoji prostor za jacanje saradnje sa lokalnom samoupravom Danilovgrada”, naveo je Golubovic.

Kovacevic je kazala da Opstina tezi da privuce sto vise kvalitetnih investitora, cemu doprinosi snizavanje, odnosno ukidanje pojedinih taksi i niske stope poreza na nepokretnosti.

“Zelimo da obezbijedimo najbolje uslove kako bi investitori poslovali na podrucju Danilovgrada. Nasa opstina ima odlicnu perspektivu razvoja”, saopstila je Kovacevic, navodeci da se krupne investicije planiraju ili realizuju na Slapu i Glavi Zete, kolektoru, objektu kompanije Voli, kao i saobracajnoj infrastrukturi.

Prema njenim rijecima, izazovi sa kojima se suocavaju su deficit radne snage i borba protiv sive ekonomije.

“Borba protiv sive ekonomije je za nas na prvom mjestu. Moze da se doprinese smanjenju sive ekonomije snizavanjem taksi, poreza i doprinosa, ali smatram da su za to presudne rigorozne kontrole nadleznih inspekcija”, kazala je Kovacevic.

Za Opstinu predstavlja problem i naplata poreza u slucajevima kada vlasnistvo nad imovinom nije prevedeno sa preminulih osoba. Kovacevic se zato zalaze za unapredenje zakonskog rjesenja kako bi se ubrzali ostavinski postupci, te time jasno identifikovali poreski obveznici. Na tom poslu ocekuje snaznu podrsku Privredne komore.

Tokom sastanka su prezentovane aktivnosti Danilovgrada na procesu sertifikacije opstine po BFC standardu namijenjenom opstinama sa povoljnim poslovnim ambijentom.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • DNP: Suspenzija podrške Vladi do ispunjenja zahtjeva
  on 25/05/2024 at 11:28

  Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

 • Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za stabilnost Crne Gore
  on 25/05/2024 at 10:28

  Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost Crne Gore, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

 • "Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere"
  on 24/05/2024 at 20:41

  Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija, kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • "Vlada posvećena izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta"
  on 24/05/2024 at 20:09

  Vlada Crne Gore posvećena je izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta koji će omogućiti da se mladi ljudi koji se obrazuju u inostranstvu vrate u Crnu Goru, kako bi u u svojoj zemlji nastavili da rade i stvaraju. To je poručio ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus plus korisnika“.

 • Mujović sjutra u radnoj posjeti Trebinju
  on 26/05/2024 at 20:04

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće sjutra u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.