PET NVO

Pet nevladinih organizacija dostavilo je Ministarstvu javne uprave brojne primjedbe na Nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Oni smatraju da su predlozene izmjene suprotne Ustavu Crne Gore, medunarodnim konvencijama, kao i praksi Evropskog suda za ljudska prava. Ocekuu da Vlada povuce predlozene izmjene Zakona i, kako su kazali, uskladi ih sa Ustavom i medunarodnim standardima.

“Tim nacrtom se uvode sistemska ogranicenja pristupa informacijama, novi osnovi za skrivanje podataka, ukidaju se postojeca prava gradana i obaveze organa vlasti, a ne rjesavaju se problemi u praksi koji dovode do visestrukog krsenja prava i izostanka bilo kakve odgovornosti”, navodi se u saopstenju pet NVO, Mreza za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, Institut Alternativa – IA, Akcija za ljudska prava – HRA, Centar za Monitoring i istrazivanje – CEMI, Centar za gradanske slobode – CEGAS.

Oni smatraju da gotovo sve predlozene izmjene Zakona suzavaju postojeca prava gradana.

Sistemska ogranicenja

Oni ocjenjuju da se nacrtom ugrozava kompletan sistem pristupa informacijama.

“Uvodi se ‘zloupotreba prava’ na pristup informacijama kao osnov za odbijanje zahtjeva, a uopstena i neprecizna formulacija omogucava da se te odredbe primjenjuju proizvoljno u maltene svim slucajevima, suzava se definicija informacije i ostavlja mogucnost da se u svakom pojedinacnom slucaju proizvoljno utvrduje da li su trazeni podaci ‘od javnog znacaja'”, naveli su.

Prema stavovima Evropskog suda za ljudska prava, kako dodaju, zakon mora biti “predvidljiv”, odnosno fomulisan sa dovoljnom preciznoscu da omoguci svakoj osobi da u skladu s njim uredi svoje postupanje, i da obezbijedi pravnu zastitu protiv arbitrarnog mijesanja javnih vlasti u uzivanje ljudskih prava garantovanih Konvencijom.

“Medutim, Vladin nacrt zakona je upravo napisan tako da omogucava neogranicenu samovolju organa u odlucivanju o pristupu informacijama”, kazali su iz NVO.

Tajne

Smatraju da se Nacrtom Zakona omogucava da neogranicen broj podataka bude proglasen tajnom.

“Uvode se apsolutna ogranicenja pristupa podacima u obavjestajno – bezbjedonosnom sektoru, kao i informacijama koje se razmjenjuju u okviru saradnje sa medunarodnim organizacijama ili drugim zemljama, predvida se da osnov za skrivanje informacija moze da se uvodi i drugim zakonima, sto znaci da je lista izuzetaka neogranicena”, kazali su.

Iz pet NVO navode da Nacrt Zakona ne propisuje ni pojam poslovne tajne, koji se, kako su kazali, u praksi najcesce navodi kao razlog za ogranicenje pristupa informacijama, iako ni jednim zakonom nije definisano sta moze biti proglaseno poslovnom tajnom.

Oni ukazuju da se medunarodni standardi predvidaju preciznu listu mogucih ogranicenja prava na pristup informacijama.

“Nacrtom je predvideno da se za podatke koji su proglaseni tajnom zbog zastite privatnosti, bezbjednosti, odbrane, spoljnje, monetarne i ekonomske politike, ne sprovodi test stetnosti. Prema medunarodnim standardima, u svakom pojedinacnom slucaju mora se utvrditi da li je veci javni interes da informacija bude objavljena, od interesa koji se stiti skrivanjem podataka”, navodi se u saopstenju.

Ukidanje postojecih prava i obaveza

Nacrtom se, kako dodaju, ukidaju prava gradana i obaveze institucija.

“Ukida se obaveza politickih partija da objavljuju podatke o svom finansiranju, pa se u susret izbornoj godini iskljucuju iz obveznika zakona, ukida se obaveza institucija da proaktivno objavljuju javne registre koji su u njihovom posjedu, misljenja eksperata na nacrte i predloge zakona, kao i podatke o prihodima javnih funkcionera, ukidaju se troskovi postupka, pa ce gradani morati da sami placaju troskove advokata cak i kada je im je prekrseno Ustavno pravo, i snositi teret zato sto su pokrenuli postupak protiv nezakonite odluke nekog organa vlasti”, navodi se u saopstenju.

Nacrtom se, kako su kazali, produzavaju rokovi za odlucivanje i po zahtjevima i po zalbama. Smatraju da to pristup podacima odlaze u tako velikoj mjeri da obesmisljava dobijanje informacije.

“Medunarodni standardi propisuju da stranka mora imati pristup sudu i u vezi sa obestecenjem i naknadom troskova koje je uzrokovala druga stranka, u ovom slucaju drzava, odnosno organ vlasti. Svako ogranicenje pristupa sudu mora imati legitiman cilj, a sredstva koja se koriste moraju biti proporcionalna tom cilju”, kazali su iz NVO.

Zadrzane “korisne nejasnoce”

Samtraju da nijesu rijeseni problemi u primjeni Zakona koji dovode do visestrukog krsenja prava i izostanka odgovornosti organa vlasti.

“Ne propisuje se obaveza meritornog odlucivanja po zalbama kojim bi se prekinuli visegodisnji postupci u kojima organi vlasti uporno krse zakon, iako su njihova rjesenja vise puta ponistavana, ne rjesava se pitanje nadzora nad sprovodenjem Zakona, iako se odredbe o prekrsajnoj odgovornosti ne sprovode u praksi, pa se prava gradana na pristup informacijama krse bez bilo kakvih posljedica”, navodi se u saopstenju.

Pet NVO ocekuje da Vlada povuce predlozene izmjene Zakona i, kako su kazali, uskladi ih sa Ustavom i medunarodnim standardima.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • "Odluke o rezoluciji o Srebrenici donositi vođenjem interesima naše zemlje"
  on 19/05/2024 at 13:00

  Uprkos javnim pritiscima zvaničnika drugih država uoči dugo najavljivanog glasanja o rezoluciji o Srebrenici, predstavnici Vlade, kao što su i najavili, treba da donose odluke vođeni isključivo interesima Crne Gore, uvažavajući odluke i kredibilitet međunarodnih sudova, kazao je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

 • Amandmani Crne Gore pobjeda su za sve narode u regionu
  on 19/05/2024 at 12:44

  Amandmani Crne Gore na Rezoluciju Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995. su prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu, saopšteno je iz Kabineta premijera.

 • "Vlada da utiče da se povuče rezolucija o Jasenovcu"
  on 19/05/2024 at 12:23

  Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da očekuju da će Vlada uticati da se iz skupštinske procedure povuče predlog Rezolucije o Jasenovcu.

 • Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24
  on 19/05/2024 at 11:33

  U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti razlog za nedobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), smatra glavni pregovarač Predrag Zenović.

 • Fokus u radu - neriješeni predmeti u specijalnom odjeljenju
  on 19/05/2024 at 06:15

  Novog predsjednika Višeg suda u Podgorici Zorana Radovića čeka veliki broj neriješenih predmeta, a to pitanje ključno je u pregovorima sa Evropskom unijom. Prije svega, kako kaže Radović za TVCG, tražiće se rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dodaje da je najvažniji cilj da se predmeti okončaju pravosnažnim presudama.

 • Spajić Plenkoviću: Nadam se bliskoj saradnji naših prijateljskih država
  on 18/05/2024 at 20:43

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić uputio je čestitku Andreju Plenkoviću povodom izbora za predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

 • Vlade u regionu aktivno da podrže Rezoluciju o Srebrenici
  on 18/05/2024 at 19:51

  Strateška grupa za Zapadni Balkan pozvala je vlade država regiona, posebno Srbije i Crne Gore, da aktivno podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici.

 • DNP: Đeljošaj promijenio stav o Rezoluciji o Jasenovcu
  on 18/05/2024 at 19:34

  Potpredsjednik vlade i ministar ekonomije Nik Đeljošaj promijenio svoj stav o podršci Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, jer je na sastanku lidera parlamentarne većine početkom protekle nedjelje saopštio da će istu podržati, navela je u reagovanju Jovana Todorović, portparolke Demokratske narodne partije.

 • Nikolić: Spajić popustio pred ucjenom Kneževića i zaustavio put ka EU
  on 18/05/2024 at 17:58

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić i zvanično je zaustavio put Crne Gore ka EU nakon što je popustio pred ucjenom koju je pred njega stavio Milan Knežević, a koja se odnosi na potpisivanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saopštio je Miloš Nikolić, portparola DPS Crne Gore.

 • Albanski forum: PES i Demokrate da ne prihvataju uslove za tuđe interese
  on 18/05/2024 at 17:45

  Albanski forum, zbog evropskog puta i dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), neće podržati rezoluciju o Jasenovcu, poručili su iz te koalicije i dodali da su zabrinuti zbog potencijalnog sukoba sa jednom članicom Evropske unije (EU).

 • U Herceg Novom 8,02 hiljade turista
  on 19/05/2024 at 14:07

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 8,02 hiljade turista, što je 604 više prijavljenih nego u istom periodu prošle godine.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.