SEKULIC O EPCG

Elektroprivreda (EPCG) je do sada italijanskoj kompaniji A2A za otkup sopstvenih akcija isplatila 103,65 miliona eura, dok je iz drzavnog budzeta za tu svrhu isplaceno 108,86 miliona eura, saopstila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulic.

Ona je u Skupstini, odgovarajuci na pitanje posalanika Demokratske partije socijalista (DPS), Bogdana Fatica, kazala da su primjetni brojni benefiti i povoljnosti od izlaska italijanskog partnera iz vlasnickih i upravljackih struktura EPCG, sto se desilo 1. jula 2017. godine.

,,Trosak put opcije smo sa 250 miliona eura smanjili na 230 miliona eura. Vlasnistvo u EPCG smo povratili umjesto za sedam za dvije godine i po osnovu vlasnistva u kompaniji naplatili 91 milion eura dividende”, precizirala je Sekulic.

Ona je podsjetila da je Vlada u pregovorima prvobitno dogovorila izlazak kompanije A2A i prodaju akcija za ukupno 250 miliona eura, uz mogucnost otplate u sedam rata, pocev od 1. maja prosle godine.

,,Mi smo u tom trenutku mogli da pregovaramo sa A2A da za put opciju smanjimo period otplate sa sedam na dvije godine i time obezbijedimo popust. Dosli smo do cifre od 230 miliona eura u cetiri polugodisnje rate”, kazala je Sekulic.

Dvije rate je trebalo da isplati drzava, a dvije EPCG.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanovic, pitao je Sekulic da li je zadovoljna dinamikom izgradnje solarne elektrane Briska gora u Ulcinju.

Sekulic je kazala da je ugovor potpisan krajem decembra prosle godine sa konzorcijumom koji cine EPCG, finska kompanija Fortum i indijska firma Sterling and Wilson.

,,Na samom terenu se u ovom trenutku fizicki nista ne desava, jer je sami dogovor predvidao odredene elemente koji treba da budu zavrseni do kraja ove godine i koji idu u skladu sa ugovorenom dinamikom”, objasnila je Sekulic.

Ona je kazala da se radi o zakupu 6,6 miliona kvadrata, od cega je polovina tog zemljista bila pokrivena prostorno-planskom dokumentacijom za potrebu solarne elektrane.

,,Nasa ugovorna obaveza je da i ostatak zemljista pokrijemo prostorno-planskom dokumentacijom, gdje su inicirane izmjene Prostornog urbanistickog plana (PUP) u Ulcinju kako bi svih 6,6 miliona kvadrata bilo predvideno za izgradnju solarne elektrane”, navela je Sekulic.

Ona je podsjetila da ugovor predvida izgradnju solarne elektrane od 250 megavati (MW) instalisane snage u dvije faze.

,,Prva faza je 50 MW, a u januaru bi mogli da pocnu radovi na lokaciji Briska gora, zato sto je taj dio pokriven planskom dokumentacijom i postojeca infrastruktura Crnogorskog elektroprenosa moze da prihvati enegiju proizvedenu u buducih 50 MW”, precizirala je Sekulic.

Prema njenim rijecima, paralelno ce poceti druga faza kad se ispune uslovi.

,,Radi se o investiciji od oko 200 miliona eura koja prema tenderskoj dokumentaciji podrazumijeva zaposljavanje 226 ljudi”, dodala je Sekulic.

Ona je, odgovarajuci na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Filipa Vukovica, kazala da je Crna Gora u prvih devet mjeseci uvezla 866,42 hiljade megavat sati (MWh), dok se izvezlo 641,6 hiljada MWh.

,,Za isti taj period proizvodnja elektricne energije iznosila je 2,32 miliona MWh, a potrosnja 2,47 miliona MWh”, rekla je Sekulic.

Prema njenim rijecima, energetskim bilansom za ovu godinu planirano je da energetski objekti u Crnoj Gori proizvedu 3,41 miliona MWh kako bi zadovoljili potrebe za elektricnom energijom potrosaca u Crnoj Gori koja je procijenjena na 3,55 miliona MWh.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Za CG važno da dobije proevropsku Vladu"
  on 03/10/2023 at 15:25

  Za Crnu Goru je veoma važno da ima snažnu proevropsku Vladu, koja će biti kredibilan NATO partner i koja će posvećeno raditi na sprovođenju EU agende, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimovića sa ambasadorom Grčke u Panajotisom Parcosom.

 • Crna Gora otvara ambasadu u Švajcarskoj
  on 03/10/2023 at 14:45

  Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o otvaranju Ambasade naše države u Švajcarskoj.

 • Miler: Pitanje formiranja vlade stvar Crne Gore
  on 03/10/2023 at 14:44

  Pitanje formiranja nove crnogorske vlade je isključivo u rukama Crne Gore, i Evropska unije ne treba da bude uključena u taj proces, kazao je ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler. On kaže i da je prozor Evropske unije (EU) za Crnu Goru širom otvoren i, ako i građani i institucije ulože napore, nije nemoguće da država postane dio evropske porodice 2028. godine.

 • Propao i posljednji pokušaj za smjenu Ćulafića
  on 03/10/2023 at 10:49

  Sprečavanjem održavanja sjednice Skupštine opštine od strane građana Andrijevice, propao je i posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Željka Ćulafića (SNP).

 • Vladi prihvatljiva platforma koju je predložio Milatović
  on 03/10/2023 at 10:29

  Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to kazao tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.

 • Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske
  on 03/10/2023 at 08:26

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

 • “Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”
  on 03/10/2023 at 08:09

  Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"
  on 03/10/2023 at 05:46

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

 • "Milatović želi da ubaci ZBCG u Vladu"
  on 02/10/2023 at 19:36

  Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju "Za budućnost Crne Gore" u sastav nove Vlade, tvrdi član Izvršnog odbora DPS-a Arsenije Boljević.

 • "Milatović radi na tome da se vlada ne sastavi"
  on 02/10/2023 at 15:28

  Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na današnjoj pres konferenciji u želji da sebe predstavi kao državnika zapravo, kako su kazali, nije pokazao ništa izuzev narcisoidnosti, površnosti i neznanja.

 • Detaljnije o saradnji sa Saudijskom Arabijom
  on 03/10/2023 at 14:38

  O mogućnostima dalje saradnje Crne Gore i Saudijske Arabije detaljnije će biti razgovora na bilateralnom susretu ovog mjeseca u Marakešu u Maroku, saopšteno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa kolegama iz Saudijske Arabije.

 • Kolić: Vlada nas nezakonito smijenila
  on 03/10/2023 at 14:05

  Obrazloženje odluke Vlade o razrješenju predsjednika i članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo, ne odgovara činjenicama i pokazuje da Vlada nije raspolagala sa tačnim informacijama prilikom donošenja ove odluke ili je namjerno prećutala činjenicu da je Savjet ACV svoje obaveze u tom dijelu u roku ispunio, poručio je smijenjeni predsjednik ovog tijela Dženan Kolić.

 • Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema
  on 03/10/2023 at 13:45

  Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

 • Za dva dana 36 prekršajnih naloga, naplatiće 11.500 eura
  on 03/10/2023 at 12:50

  Turistički i sanitarni inspektori su 29. i 30. septembra u Podgorici kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i izdali 36 prekršajnih naloga, u iznosu od 11.500 eura.

 • Imenovan novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo
  on 03/10/2023 at 12:12

  Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

 • Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani
  on 03/10/2023 at 10:02

  Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

 • Link sa informacijama u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+
  on 03/10/2023 at 09:51

  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je link na kojem se mogu pronaći svi podaci u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+, koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije.

 • "Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena"
  on 03/10/2023 at 07:53

  Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

 • Cijene nekih namirnica snižene gotovo 40 odsto
  on 03/10/2023 at 05:56

  Građani su zadovoljni početkom akcije „Stop inflaciji 100+“, koja se odnosi na gotovo 150 artikla, što je, kako kažu više nego dobrodošlo.

 • Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje
  on 02/10/2023 at 18:31

  Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje, ukoliko bi se to poskupljenje moralo desiti, poručila je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić.