Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1656. roden je engleski astronom i geofizicar Edmund Halej, sekretar britanskog Kraljevskog drustva i direktor Grinicke opservatorije, koji je prvi odredio putanju jedne komete i predvidio njeno periodicno pojavljivanje (Halejeva kometa). Halej je, naime, utvrdio da su komete iz 1682, 1601. i 1531. bile u stvari razlicite pojave iste komete i predvidio njen povratak 1758, sto se s malim zakasnjenjem i dogodilo. Prvi je otkrio da se i zvijezde krecu i da je Sunce obicna zvijezda, i izradio prvi katalog sjajnih zvijezda juznog neba i prvu meteorolosku kartu.

1674 – Umro je engleski pisac Dzon Milton, po mnogima najveci engleski pjesnik uz Sekspira. Pristalica Olivera Kromvela i gradanske revolucije, postaje 1649. sekretar za latinski u Kromvelovoj vladi i pise politicke, religiozne i filozofske pamflete. Svoja najbolja djela napisao je nakon restauracije, slijep, siromasan i razocaran u politiku i drustvo:”Izgubljeni raj”, religijski ep u dvanaest pjevanja 1663, “Ponovo zadobijeni raj”, u cetiri pjevanja 1671, i iste godine tragediju “Samson (Borac)” prema biblijskoj prici o Samsonu, koja na izvjestan nacin odrazava i pjesnikovu gorku sudbinu.

1717 – U Herceg Novom sastali su se vladika Danilo Petrovic i mletacki izaslanik Alvizo Mocenigo, od koga je crnogorski vladika i gospodar trazio da Venecija, na racun usluga koje joj je Crna Gora cinila na vojnom planu, obezbijedi sredstva za izdrzavanje crnogorskih jedinica stacioniranih na granici, da bi sprijecile iznenadne turske upade.

1785 – Tokom boravka u Petrogradu, gdje je cekao na prijem kod carice Katarine II, kako bi uticao na normalizaciju odnosa s ruskim dvorom, Petar I Petrovic i njegov buduci sekretar Franjo Dolci prisiljeni su, grubo i neocekivano od ruske policije, da prekinu boravak u Rusiji. Povodom tog besprimjernog postupka, vladika Petar I napisao je protestno pismo kolegiju inostranih poslova Rusije.

1847 – Roden je irski knjizevnik i pozorisni kriticar Bram Stoker, autor romana o Drakuli (1897), koji je za autorova zivota ostao potpuno nezapazen. Otkrila ga je filmska produkcija ostvarivsi niz filmova o egzoticnom transilvanskom grofu-vampiru.

1851 – Tokom boravka u Becu, Danilo Petrovic kojega je Njegos testamentom odredio za nasljednika, saznavsi za vladicinu smrt, odustao je od puta u Rusiju, gdje je trebalo da nastavi skolovanje, i krenuo natrag u Crnu Goru da bi preuzeo rukovodenje drzavnim poslovima.

1858 – Poslije pobjede nad turskom vojskom na Grahovu, Crna Gora je dobila medunarodno utvrdene granice prema Otomanskom carstvu koje su garantovale velike sile: Rusija, Austrija, Francuska i Pruska.

1885 – U Skadarsko jezero uplovio je parobrod “Zabljak”. Dva dana potom, njegova plovidba na liniji Rijeka Crnojevica-Virprazar-Plavnica oznacila je uspostavljanje prve redovne putnicko-teretne linije na Skadarskom jezeru. Vapor “Zabljak”, koji je u Veneciji kupio Slavo Durkovic, sluzio je istovremeno i za postanske potrebe.

1895 – Njemacki fizicar i univerzitetski profesor Vilhelm Konrad Rendgen otkrio je X-zrake koji su po njemu nazvani Rendgenovi zraci, najpoznatiji po primjeni u medicini za razne vrste dubinskih snimanja pojedinih organa i zracenja. Za taj izum dobio je 1901. prvu Nobelovu nagradu za fiziku, a njen novac poklonio svom univerzitetu u Minhenu. U novembru 2004. Internacionalna unija za cistu i primijenjenu hemiju dala je njemu u cast 111. elementu u periodnom sistemu ime rendgenijum (Rg).

1918 – Na Cetinju je osnovan odbor pristalica bezuslovnog ujedinjenja Crne Gore i Srbije, za cijeg je predsjednika izabran dr Gavrilo Dozic i clanovi Ljubo Glomazic, Spasoje Piletic i Aleksandar K. Matanovic. Odbor je formiran na isti nacin kao i samozvani Centralni odbor za ujedinjenje, koji je trebalo da organizuje Podgoricku skupstinu, detronizuje kralja Nikolu i proglasi pripajanje Crne Gore Srbiji.

1923 – Sprijecen je pokusaj Adolfa Hitlera u Minhenu da s generalom Ludendorfom izvede puc. Voda nacista je uhapsen cetiri dana kasnije i osuden na pet godina zatvora, ali je krajem 1924. amnestiran. Tokom boravka u zatvoru napisao je knjigu “Majn kampf” (Moja borba), koja je kasnije postala biblija nacizma.

1999 – U 101. godini umro je slovenacki i jugoslovenski gimnasticar Leon Stukelj, najstariji olimpijski sampion i prvi olimpijski pobjednik s prostora bivse Jugoslavije. Stukelj, koji je samo dvije godine bio mladi od modernih Olimpijskih igara, osvojio je sest olimpijskih medalja, medu kojima tri zlatne – dvije u Parizu 1924. i jednu u Amsterdamu 1928.

2007 – U marokanskom gradu Marakesu zavrseno je visednevno zasjedanje 76. Generalne skupstine Interpola, na kojoj je prvi put ucestvovala delegacija crnogorske Uprave policije.

2008 – Njemacki list “Bild” objavio je originalne crteze planova za gradnju koncentracionog logora Ausvic. Prema navodima tog visokotiraznog lista, 28 tehnickih crteza potice izmedu 1941. i 1943. i svjedoce o sistematski planiranom genocidu nad evropskim Jevrejima i prije 1942, koja je prema istoricarima vazila za godinu kada je takva odluka donesena na konferenciji u Vanzeu.

2009 – U Moskvi je, u 94. godini, umro ruski nobelovac, fizicar Vitalij Ginzburg, koji je ucestvovao u izradi sovjetske hidrogenske bombe. Ginzburg je Nobelovu nagradu za fiziku dobio s jos dva naucnika 2003. za doprinos teoriji superprovodljivosti, odnosno mogucnosti nekih materijala da prenose elektricitet bez otpora.

2012 – U Podgorici je, u 88. godini, umro ugledni crnogorski kulturni radnik, publicista i jedan od osnivaca Matice crnogorske Radun Mickovic. Roden je u selu Bezjovu u Kucima 1924, a Filozofski fakultet zavrsio je u Sarajevu. Ucestvovao je u Narodnooslobodilackom ratu od 13. jula 1941. i bio oficir JNA do 1955. godine. Nakon vojne karijere radio je u sarajevskom casopisu ,,Pregled”, a potom bio pomocnik Republickog sekretara za obrazovanje nauku i kulturu Socijalisticke Republike Crne gore, kao i clan brojnih republickih i saveznih kulturnih, naucnih i spoljnopolitickih savjeta i komisija. Objavio je veliki broj strucnih i publicistickih radova, od kojih su najpoznatiji: ,,Odnos Marka Miljanova s knjazom Nikolom”,”Marko Miljanov – stvarni autor Poslanice serdaru Jolu Pileticu”, ,,Aktuelna pitanja razvoja crnogorske kulture 1970-1984.”, ,,Novo tumacenje Gorskog vijenca”, ,,Argumenti protiv Cosica”.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1793 – Prvi put je za javnost otvoren Luvr, dvorac francuskih kraljeva od 1204, koji je odlukom revolucionarne vlade 1791. pretvoren u muzej.

1960 – Kandidat Demokratske stranke Dzon Kenedi postao je u 43. godini najmladi predsjednik u istoriji SAD. Ubijen je u atentatu u Dalasu 22. novembra 1963.

2006 – Americki ministar odbrane Donald Ramsfeld podnio je ostavku zbog pobjede demokrata nad republikancima u Predstavnickom domu i Senatu, na izborima 7. novembra.

2011 – U Podgorici je, u 62. godini, umro Slobodan Stankovic, novinar Radija i Televizije Crne Gore. Bio je urednik Privrednih redakcija Radija i Televizije, kao i urednik informativnih emisija Novosti dana i televizijskog Dnevnika.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rusija spremna da pruži pomoć za ublažavanje patnje civila u Gazi
  on 10/12/2023 at 16:29

  Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao da je Ruska Federacija spremna da pruži svu moguću pomoć za ublažavanje patnje civila i deeskalaciju sukoba, saopštila je služba za informisanje Kremlja.

 • IDF: Hamas pokazuje "znakove sloma"; Palestina: U Gazi poginulo 18.000 ljudi
  on 10/12/2023 at 16:22

  Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze 65. dana rata. Deluju u svim djelovima enklave, sa kopna, mora i iz vazduha. Palestinski zvaničnici optužili su Izrael da je nastavio da bombarduje djelove Gaze gdje je civilima rečeno da bježe.

 • Na Cetinju potvrđen prvi slučaj velikog kašlja
  on 10/12/2023 at 16:14

  Na Cetinju je registrovan prvi slučaj zarazne bolesti velikog kašlja, kazao je direktor cetinjskog Doma zdravlja Marko Radović.

 • Gusinje i Petnica i dalje bez važnih institucija za građane
  on 10/12/2023 at 16:00

  Iako su na papiru već deceniju opštine, Petnjici i Gusinju i dalje nedostaju brojne institucije da bi građani imali sve što je potrebno za normalan život. U lokalnim samoupravama trude se da poboljšaju uslove, a očekuju da će država imati više sluha za građane tih sjevernih opština.

 • Sjutra predstavljanje budžeta za 2024. godinu
  on 10/12/2023 at 15:36

  Vlada Crne Gore održaće sjutra u 13 sati sjednicu na kojoj će razmatrati Predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu. Nakon sjednice, u 15 sati u Vili “Gorica” održaće se konferencija za medije na kojoj će govoriti predsjednik Vlade Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković.

 • Uloga djece ključna u našem društvu
  on 10/12/2023 at 15:29

  Uloga djece u crnogorskom društvu je ključna, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Francuska fregata presrela dva drona lansirana s obale Jemena
  on 10/12/2023 at 15:20

  Francuska vojska objavila je protekle noći da je njena fregata koja patrolira Crvenim morem presrela dva drona lansirana iz jemenske luke koju drže pobunjenici Huti.

 • Predlog GP URA o povećanju penzija populizam
  on 10/12/2023 at 15:00

  U Pokretu Evropa sad ističu da aktuelna 44. Vlada ima odgovoran pristup prema svim građankama i građanima Crne Gore, pa i prema penzionerima svih kategorija, i ocjenjuju da je istup GP URA u pogledu predloga za povećanje penzija populistički.

 • Skinuti oznaku tajnosti sa dokumenata o hedžingu i isplata za auto-put
  on 10/12/2023 at 14:50

  Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputiće sjutra formalnu inicijativu predsjedniku Vlade Milojku Spajiću da naloži ministru finansija da se sa dokumentacije o raskidu hedžing aranžmana skine oznaka tajnosti, a istovremeno traži informacije o isplatama angažovanima u ranijem Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), a sadašnjem Ministarstvu saobraćaja, u vezi projekta auto-puta i to mjesecima pošto je prva dionica bila završena.

 • Prekid vatre između Ukrajine i Rusije zavisi od Zelenskog
  on 10/12/2023 at 14:35

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da rat u Ukrajini nije mogao da se izbjegne zbog dugogodišnjeg djelovanja Sjedinjenih Država na planu brisanja ruske kulture i jezika na istoku Ukrajine.

 • Mandić: Prioritet jačanje pravne države i vladavina prava
  on 10/12/2023 at 18:07

  Kao zemlji koja ima ambiciju da postane prva naredna članica Evropske unije, prioritet nam moraju biti jačanje pravne države i vladavina prava, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

 • Predlog GP URA o povećanju penzija populizam
  on 10/12/2023 at 15:00

  U Pokretu Evropa sad ističu da aktuelna 44. Vlada ima odgovoran pristup prema svim građankama i građanima Crne Gore, pa i prema penzionerima svih kategorija, i ocjenjuju da je istup GP URA u pogledu predloga za povećanje penzija populistički.

 • Spreman predlog za povećanje i minimalne i ostalih penzija
  on 10/12/2023 at 10:18

  GP URA pripremila je predlog za povećanje i minimalne i svih ostalih penzija u Crnoj Gori. Kako je kazao potpredsjednik partije Miloš Konatar predlog o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju je spreman za Skupštinu Crne Gore.

 • Oduzimanjem imovine uništava se kapital za budući kriminal
  on 10/12/2023 at 10:08

  Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica donošen novog zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine jedan je od reformskih prioriteta vlada čime će se obezbijediti još bolji bilans rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije.

 • Crna Gora ima priliku da najbrže uđe u EU
  on 10/12/2023 at 07:40

  Crna Gora ima realnu šansu da najbrže od svih zemalja Zapadnog Balkana napreduje na putu ka Evropskoj uniji, poručuju briselski dopisnici iz Srbije i Hrvatske, Dušan Gajić i Augustin Palokaj. Ističu da je izgubljeno mnogo vremena za napredak ka evropskom putu, ali da se od nove vlade očekuje politička stabilnost koja bi omogućila ubrzanje reformi.

 • Brđanin, po sudskoj presudi, direktor policije
  on 09/12/2023 at 18:37

  U Vladi Crne Gore saglasni da su potrebne reforme u bezbjednosnom sektoru, a prioritet borba protiv korupcije. Kadrovske reforme moraju biti u skladu sa zakonom, a Zoran Brđanin shodno presudi Upravnog suda direktor je policije, ocijenio je u Dnevniku TVCG Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova.

 • Partijski izbori u DPS-u 28. januara
  on 09/12/2023 at 16:53

  Predsjedništvo DPS-a odlučilo je da neposredni partijski izbori budu održani 28. januara.

 • Loš izvještaj učinio bi nas nepoželjima za investitore
  on 09/12/2023 at 13:59

  Član Predsjedništva SDP Petar Odžić ističe da ćemo najkasnije do 15. decembra znati da li smo na "sivoj listi" Radne grupe za finansijsku akciju (FATF). Koliko je to ozbiljno za jednu zemlju pokazuju i analize upravo u zemljama koje se nalaze na "sivoj listi". One nedvosmisleno ukazuju na permanentan pad BDP-a čak do tri odsto, kao i konstantan pad direktnih stranih investicija od preko 10% godšnje.

 • Borba protiv korupcije prioritetni cilj Crne Gore
  on 09/12/2023 at 11:48

  Borba protiv korupcije prioritetni je cilj Crne Gore, kao i svih država koje teže stvaranju pravednijeg i održivijeg društva, kazao je potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

 • URA će glasati za Maju Jovanović, Marković profesionalac
  on 09/12/2023 at 11:03

  Građanski pokret (GP) URA glasaće za izbor Maje Jovanović za vrhovnu državnu tužiteljku (VDT), najavila je politička direktorica te stranke Ana Novaković Đurović.

 • Budžet projektovan na 3,4 milijarde
  on 10/12/2023 at 18:33

  Budžet za narednu godinu projektovan je na 3,4 milijarde i analizirali smo sveobuhvatno prihodno i rashodno stanje, saopštio je ministar finansija Novica Vuković gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore. Dodao je da iduće godine na naplatu stiže dug od pola milijarde.

 • Gost Dnevnika 2 ministar Novica Vuković
  on 10/12/2023 at 18:18

  Gost večerašnjeg Dnevnika 2 TVCG od 19:30 sati je ministar finansija Novica Vuković.

 • Sjutra predstavljanje budžeta za 2024. godinu
  on 10/12/2023 at 15:36

  Vlada Crne Gore održaće sjutra u 13 sati sjednicu na kojoj će razmatrati Predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu. Nakon sjednice, u 15 sati u Vili “Gorica” održaće se konferencija za medije na kojoj će govoriti predsjednik Vlade Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković.

 • Od početka godine tunel Sozina opslužio 3,32 miliona vozila
  on 10/12/2023 at 14:21

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 1. do 7. decembra prošlo 48,14 hiljada vozila, većinom automobila.

 • Potrebno mijenjati Zakon o finansiranju lokalne samouprave
  on 10/12/2023 at 11:30

  Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kako bi na pravi način oslikao razlike među opštinama i način finansiranja, jedan je od zaključaka sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 2,18 miliona vozila
  on 09/12/2023 at 14:37

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka godine prošlo skoro 2,18 miliona vozila.

 • Cijene hrane mirovale u novembru
  on 09/12/2023 at 08:20

  Indeks globalnih cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UNFAO) ostao je nepromijenjen u novembru u odnosu na prethodni mjesec, pošto su niže međunarodne cijene žitarica nadoknađene poskupljenjem biljnih ulja.

 • Platni promet sa Srbijom i BiH do kraja godine
  on 09/12/2023 at 07:25

  Universal Capital banka (UCB), jedina koja je u Crnoj Gori našla interes da uspostavi direktni platni promet sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom (BiH), očekuje da će taj sistem biti u funkciji do kraja godine.

 • Zbog "sive liste" pad stranih investicija i do tri odsto
  on 09/12/2023 at 06:20

  Analize ukazuju da prilivi direktnih stranih investicija opadaju u prosjeku za 3% kada jedna država dospije na "sivu listu" Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) zbog problema u vezi sa pranjem novca i finansiranjem terorizma. To se navodi na sajtu poznate advokatske firme White & Case iz Njujorka, gdje je analiziran efekat "sive liste" na ekonomiju i bankarske poslove.

 • Ozbiljne kazne za nelegalne objekte, moguć moratorijum na Žabljaku
  on 08/12/2023 at 20:48

  Građani će pod veoma povoljnim uslovima moći da legalizuju nelegalne objekte, ali će kazne za buduću gradnju mimo Zakona biti veoma oštre, saopštio je ministar prostornog palaniranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović gostujući u emisiji "Okvir".