OD ULASKA U NATO

Od ulaska u NATO Crna Gora je vec sklopila dva velika ugovora o kupovini helikoptera i oklopnih vozila od ukupno 66 miliona eura, pise Dojce vele.

Poput svojih susjeda, kako navode, CG povecava vojni budzet i sve cesce salje vojnike u misije sirom svijeta.

U skladu sa cuvenom krilaticom Donalda Trampa “Prvo Amerika”, prilikom nedavne posjete americkog drzavnog sekretara Majka Pompea Crnoj Gori, dogovoren je posao po kojem ce ta zemlja od SAD kupiti 67 oklopnih vozila, koja ce kostati 36 miliona dolara.

To je prva nabavka takvih vozila za crnogorsku vojsku u posljednjih 40 godina. Radi se o nasljednicima popularnih hamera, koje pravi americka kompanija Oshkosh. Prvi kontigent stize naredne godine i Crna Gora ce biti prva u Evropi koja ce ih imati u svojim vojnim snagama, a kupice ih iz kredita.

“Ta lako-oklopna patrolna vozila predstavljaju znacajan iskorak u modernizaciji Vojske Crne Gore. S njima ce nase kopnene snage dostici neophodnu sposobnost razmjestaja, manevra, mobilnosti i zastite, a time i zahtijevani nivo kompatibilnosti sa saveznickim zemljama u NATO i partnerskim drzavama”, kazali su za DW iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

To je vec druga velika vojna nabavka od ulaska Crne Gore u NATO. Prosle godine stigla su tri helikoptera koja su za 30 miliona dolara kupljena iz Kanade. Ne treba podsjecati da su ovolike nabavke ranije bile nezamislive za crnogorsku vojsku, cija je percepcija u dobrom dijelu javnosti bila da je brojcano mala i slabo opremljena da odgovori izazovima 21. vijeka. Iz Ministarstva odbrane kazu da su, zahvaljujuci tim helikopterima, pojacali sposobnosti za transport trupa, vazdusnu podrsku jedinicama, medicinsku evakuaciju i traganje i spasavanje, kao i za pomoc stanovnistvu u slucaju prirodnih nepogoda.

Trka u naoruzanju na Balkanu
Od ulaska u NATO, Crna Gora je za opremanje vojske vec platila oko 20 miliona eura, a narednih godina ce jos najmanje 46, pise DW. No, dodaju, to nije sve. Iz Ministarstva kazu da su u posljednje dvije godine dobili brojne donacije od SAD u vidu razne komunikacione, medicinske i druge opreme, dok je Njemacka donirala sest oklopnih patrolnih vozila Mercedes Benz. Najvrednija donacija tek se ceka, a to je radar velikog dometa, pomocu kojeg ce Crna Gora moci sama da nadzire svoj vazdusni prostor. Trenutno, nebo Crne Gore stite i njime patroliraju borbeni avioni NATO-clanica Italije i Grcke.

“Navedeni radar je prilagoden NATO-sistemima kontrole i povezivanja. Ocekujemo da bude instaliran do 2021. godine”, saopstili su iz Ministarstva.

Amerikanci, osim sto im prodaju oruzje i doniraju opremu svojim saveznicima na Balkanu. Tako je nedavno portal Balkanska bezbjednosna mreza objavio da su SAD odobrile 110 miliona dolara pomoci za cetiri zemlje Zapadnog Balkana za nabavku naoruzanja, a u okviru programa koji za cilj ima zamjenu borbenih sistema iz perioda Sovjetskog Saveza naoruzanjem zapadnog porijekla. Tako ce Pentagon platiti nabavku borbenih vozila za Vojsku Hrvatske i Armiju Sjeverne Makedonije, i helikoptera za Oruzane snage Bosne i Hercegovine i Albanije.

Ipak, ulaganje u modernizaciju Vojske Crne Gore je minorno u odnosu na to sta posljednjih godina rade susjedne drzave. Mediji i analiticari govore o trci u naoruzanju izmedu Srbije i Hrvatske, koje ulazu na stotine miliona u nove avione, helikoptere i drugo naoruzanje. Srbija kupuje i besplatno dobija dosta naoruzanja iz Rusije, dok Hrvatska planira kupovinu borbenih aviona od SAD.

Interesantno je, medutim, da je predsjednik Srbije Aleksandar Vucic nedavno prvi put u kontekstu naoruzavanja u regionu pomenuo i Crnu Goru: “Naoruzavaju se i Bugarska, Rumunija, Madarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogucnostima. Vidimo ko sa strane naoruzava i Albance na Kosovu i Metohiji i koje helikoptere trazi Crna Gora, i sve to pratimo”, rekao je Vucic.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane nijesu zeljeli direktno da komentarisu tu Vucicevu opasku, ali porucuju da ,,svakako pomno prate aktuelne svjetske trendove koji se ticu opreme i naoruzanja”.

“Modernizacija Vojske Crne Gore nije rezultat samo potrebe ispunjavanja NATO-ciljeva vec je to, prije svega, u skladu s nacionalnim interesima. Odluke o naoruzavanju donose se pazljivom analizom, kako realnih potreba, tako i savremenih bezbjednosnih izazova”, navode iz Ministarstva.

Vojni budzet stalno raste
Od ulaska u NATO vojni budzet Crne Gore prilicno raste, a i nastavice, sve dok se ne ispuni cuveni Trampov zahtjev “da sve clanice najmanje dva odsto BDP odvajaju za odbranu”. Tako je budzet 2018. bio blizu 54 miliona eura, a ove godine vec 61,6 miliona. I tesko da naredne godine moze biti manji – samo jos veci.

“Crna Gora planira da dostigne izdvajanje za sistem odbrane u iznosu od dva odsto BDP 2024. i to postepenim povecavanjem budzeta za potrebe odbrane u narednih pet godina”, jasno porucuju iz Ministarstva.

Dio opozicije koji se ostro protivio ulasku Crne Gore u NATO, prije dvije godine je porucivao da ce Alijansa biti “samo dodatni namet za ionako prezaduzene gradane Crne Gore”. Prognozirali su da ce vojni budzet morati da bude najmanje 700 miliona eura za deset godina i pitali se: sta ce Crna Gora dobiti za te pare? Ujedno su porucili da je bolje iskoristiti taj novac za nove vrtice, skole, bolnice…

U Ministarstvu i tada, a i sada, istrajavaju da je realno stanje potpuno suprotno. “Da Crna Gora nije clanica NATO morala bi mnogo vise da izdvaja za sistem odbrane nego kao clanica kolektivnog sistema bezbjednosti. Takode, brojno stanje same vojske moralo bi da bude znacajno vece nego sada”.

Ipak, brojno stanje Vojske Crne Gore nije se mnogo povecalo od ulaska u NATO. Novina je to da je od ove godine uvedeno dobrovoljno sluzenje vojnog roka, koji je Crna Gora ukinula prije petnaestak godina. “Vojska je u posljednje tri godine, zbog podmladivanja kadra, ostala bez veceg broja pripadnika. Iz sistema je izaslo oko 300 vojnika, a u isto vrijeme uniformu je zaduzilo oko 270 momaka i djevojaka. Vojska Crne Gore trenutno broji 2.368 vojnika”, posljednji je podatak Ministarstva odbrane.

Vojnici Crne Gore sve cesce u misijama
Crnogorski vojnici su posljednjih godina ucestvovali u brojnim misijama po svijetu, najvise u Avganistanu. Ostre proteste Srbije izazvala je odluka da Crna Gora posalje jednog oficira u misiju KFOR na Kosovu. Naredne godine dva crnogorska vojnika idu i u Irak, gdje ce obucavati tamosnje snage bezbjednosti. Ipak, najvise paznje izazvala je misija u Letoniji gdje su crnogorski vojnici dio misije odvracanja Rusije od pritiska na pribalticke clanice NATO.

U Ministarstvu odbrane kazu da su svjesni da je Crna Gora mala, ali porucuju da zele ravnopravno da pruze doprinos kolektivnoj odbrani saveza, iako su najmlada clanica.

“U Letoniji trenutno imamo angazovanu drugu rotaciju, odnosno jedno inzenjersko odjeljenje od deset pripadnika. Doprinos naporima NATO na ocuvanju stabilnosti saveznicke teritorije nastavicemo i u narednom periodu”, porucuju iz Ministarstva. I zakljucuju da je to “nemjerljivo iskustvo za crnogorske vojnike”.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Kolašin grad koji je prepoznatiljiv po turističkim i kulturnim sadržajima"
  on 01/02/2023 at 14:42

  Ambasador Austrije u CG Karl Miler sastao se sa predsjednikom Opštine Vladimirom Martinovićem i tom prilikom zahvalio na gostoprimstvu, ističući da je Kolašin grad prepoznatiljiv ne samo po turističkim već i kulturnim sadržajima, navodi se u saopštenju Opštine Kolašin.

 • Radnici tvrde da su branili Željezaru i radna mjesta
  on 01/02/2023 at 14:21

  Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za "ometanje službenog lica u vršenju službene radnje". Radnici su poručili da se ne osjećaju krivima, jer su branili fabriku i svoja radna mjesta.

 • Rusija će se na različite načine umiješati u predstojeće izbore, djelovati na vrijeme
  on 01/02/2023 at 13:21

  Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da će se Rusija na različite načine umiješati u predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori koji će se održati 19. marta. On vjeruje da je isti scenario spreman i za očekivane parlamentarne izbore.

 • Crna Gora prati dešavanja u vezi sa sukobom između Palestine i Izraela
  on 01/02/2023 at 13:03

  Crna Gora sa pažnjom prati dešavanja u vezi sa sukobom između Palestine i Izraela, nažalost svjedočeći eskalaciji tenzija i gubicima života, kako u prethodnoj, tako i početkom tekuće godine, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić tokom sastanka sa ambasadorom Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem.

 • "Prvi smo predložili Lekića, ali i Damjanović dobar kandidat"
  on 01/02/2023 at 12:44

  Pobjednici parlamentarnih izbora iz 2020. godine treba da imaju zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima 19. marta jer je to siguran recept za uspjeh, kazao je funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Darko Stojanović. On je na konferenciji za medije rekao da su prvi predložili Miodraga Lekića za zajedničkog kandidata, ali da su spremni da podrže i nekog drugog koga bi dogovorile stranke većine. Naglasio je da bi dobar kandidat bio i ministar finansija Saša Damjanović, jer, kako smatra, njegov rad se uvažava.

 • Vlada razriješila tri članice Odbora Skijališta
  on 01/02/2023 at 11:19

  Vlada je donijela Rješenje o razrješenju članova Odbora direktora d.o.o. „Skijališta Crne Gore” Zorice Vojinović, Ivana Ašanina i Ljiljane Đukić. Kako je saopšteno iz Službe za odnose s javnošću, donijeto je i Rješenje o imenovanju novih članova ovog društva i to Anje Vukićević, Milene Vlahović i Ivana Radevića.

 • "Crna Gora nije postigla nezavisnost od ruskog imperijalizma"
  on 01/02/2023 at 11:00

  Crna Gora, iako članica NATO-a, još nije postigla funkcionalnu geopolitičku nezavisnost od ruskog imperijalizma, prije svega zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

 • Danas nastavak pregovora o kandidatima za ustavne sudije
  on 01/02/2023 at 10:22

  Članovi Ustavnog odbora i šefovi poslaničkih klubova sastaće se u 16 sati u Skupštini Crne Gore, kako bi razgovarali o kandidatima za sudije Ustavnog suda. Cilj sastanka je da se dođe do dogovora oko kandidata koji bi dobili potrebnu podršku u Parlamentu.

 • Bojović: Formirati 44. Vladu
  on 01/02/2023 at 09:32

  Potpredsjednik DNP-a i poslanik DF-a u Skupštini Crne Gore Dragan Bojović, pozvao je još jednom sve članice parlamentarne većine od 30. avgusta da se što prije izađe iz tehničkog mandata i VD stanja i formira nova, 44. Vlada Crne Gore.

 • "Čvrsta opredijeljenost Crne Gore da bude pouzdan partner NATO-a"
  on 01/02/2023 at 08:59

  Činjenica da Crna Gora aktivno učestvuje u mirovnim misijama, ispunjava sve međunarodno preuzete obaveze i našom podrškom po prvi put izdvaja 2% BDP-a za odbranu poštujući NATO standarde, potvrđuje čvrstu opredijeljenost Crne Gore da bude pouzdan i kredibilan partner Sjevernoatlantskog saveza, kazao je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

 • EPCG da ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži
  on 01/02/2023 at 12:24

  Vlada je Odboru direktora Elektroprivrede (EPCG) preporučila da za period od 1. januara do 28. februara ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), na nivou regulatorno odobrene cijene metodom knjižnog odobrenja.

 • CEFTA počinje primjenu prelaznih pravila
  on 01/02/2023 at 08:43

  Članice CEFTA-e počinju primjenu prelaznih pravila o preferencijalnom porijeklu robe, zajedno sa pravilima Paneuromediteranske (PEM) konvencije.

 • MMF poboljšao prognoze za svjetsku ekonomiju
  on 01/02/2023 at 07:26

  Svjetska ekonomija pokazuje male znakove poboljšanja. Međunarodni monetarni fond (MMF) ažurirao je svoje prognoze i iako je naslov njegovog izvještaja još uvijek zastrašujući (inflacija dostigla vrhunac usred niskog rasta), ima mjesta i za dobre vijesti.

 • MMF poboljšao izglede za globalni rast u ovoj godini
  on 31/01/2023 at 20:12

  Međunarodni monetarni fond (MMF) neznatno je povećao izglede za globalni rast ove godine, zbog iznenađujući otporne potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon ublažavanja ograničenja u vezi sa koronavirusom.

 • "Što prije riješiti pitanje štrajka zaposlenih u Telekomu"
  on 31/01/2023 at 17:48

  Predsjednik Kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar apelovao je na nadležne institucije da budu efikasne kako bi se problemi zaposlenih u Crnogorskom Telekomu riješili što prije, uz istovremeni poziv menadžmentu te kompanije i predstavnicima sindikata da kroz dijalog i argumentovani razgovor što prije riješe probleme koji su doveli do postojećeg štrajka zaposlenih.

 • Privatizacija "Primorke" Bar pod lupom ove godine
  on 31/01/2023 at 15:35

  Predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Maksim Vučinić sastao se danas sa predstavnicima bivših radnika AD "Primorka" Bar. Kako je naglasio, proces privatizacije ove kompanije biće u planu Komisije za ovu godinu.

 • Obezbijeđena sredstva za povećanje zarada u javnom sektoru
  on 31/01/2023 at 14:50

  Ministarstvo finansija aktivno pregovara i finalizuje detalje u vezi novog Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje zarada državnih službenika i namještenika na državnom i lokalnom nivou, saopšteno je iz tog resora. Ističu da su sredstva za povećanje zarada u javnom sektora obezbijeđena i biće realizovano nakon što se zaključi granski kolektivni ugovor čije se usaglašavanje privodi kraju.

 • "Ako ne bude poziva iz EPCG do ponedjeljka, počinjemo proteste"
  on 31/01/2023 at 14:00

  Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje, te da ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, poručio je predstavnik Sindikata Ivan Vujović.

 • "Kandidati zanimljivi, neke bih volio na mjestu predsjednika"
  on 31/01/2023 at 13:20

  Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, saopštio je da je najvažnije da dobijemo novog, građanskog i evropskog predsjednika. Samim tim, kako kaže predsjednik Vlade, svi ćemo biti na dobitku. Ocijenio je da su dosadašnji kandidati zanimljivi i da među njima postoje ljudi koje bi volio da vidi na mjestu predsjednika.

 • "Unaprijedićemo saradnju u oblasti carinskog sistema"
  on 31/01/2023 at 11:21

  Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja saradnju sa crnogorskim institucijama u cilju unaprjeđenja rada carinskog sistema saopštio je pomoćnik direktora i rukovodioca međunarodnih poslova za region Zapadnog Balkana, u sastavu Uprave poreza i carine Ujedinjenog Kraljevstva Dejvid Hantli. Njega je ugostio predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.