“Do sada su imali manir brisanja imena sa dokumenata kojim su, iako neuspjesno, ipak pokusavali prikriti identitet lica koja nezakonito zaposljavaju po partijskoj direktivi. Medutim, kada su poslije brojnih javnih upozorenja konacno shvatili da to ne smiju raditi, dosjetili su se da pod izgovorom zastite licnih podataka proglase tajnom iznose naknada koje isplacuju po ugovorima, od kojih je ogromna vecina nezakonita”

Opstinski odbor Crnogorske Tivat otkriva skandalozno ponasanje Kusovca i njegovih sluzbenika koji na perfidne nacine pokusavaju sakriti informacije o nezakonitom zaposljavanju i trosenju budzeta, saopsteno je danas iz te partije.

“Do sada su imali manir brisanja imena sa dokumenata kojim su, iako neuspjesno, ipak pokusavali prikriti identitet lica koja nezakonito zaposljavaju po partijskoj direktivi. Medutim, kada su poslije brojnih javnih upozorenja konacno shvatili da to ne smiju raditi, dosjetili su se da pod izgovorom zastite licnih podataka proglase tajnom iznose naknada koje isplacuju po ugovorima, od kojih je ogromna vecina nezakonita. Skandalozna je cinjenica da u zvanicnim rjesenjima izmisljaju obrazlozenja koja nemaju utemeljenje niti u jednom propisu. Ne radi se ovdje o zaradama u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, mada ni tada ne bi smjeli sakriti iznos, nego o naknadama koje se proizvoljno odreduju mimo zakona za kratkorocno angazovanje lica za obavljanje nekog posla van djelatnosti organa, a vecinom se radi o nezakonitom zaposljavanju lica zloupotrebom ugovora o privremenim i povremenim poslovima, pa tim prije ne smiju biti skriveni od javnosti. Interes javnosti je da zna kome i koliko se isplacuje iz budzeta koji se puni placanjem poreza svih gradana, a narocito je interes javnosti da zna kako bahato, bezobzirno i krajnje nezakonito trose nase pare radi licnih i partijskih interesa”, istakao je Goran Bozovic, predsjednik OO Crnogorske Tivat i clan Predsjednistva Crnogorske.

U Crnogorskoj navode da skrivanje naknada po ugovorima predstavlja odraz skandalozne beskrupuloznosti i bezobrazluka, koji prevazilazi svaku mjeru, a jednako karakterisu i nonsalantno ponasanje sluzbenika Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode na celu sa Rajkom Jovicevic (DPS) koji u kontinuitetu ignorisu zahtjeve kojima traze informacije u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

“G-da Jovicevic “cuti” na sest dostavljenih zahtjeva jer je potpuno svjesna da ce nakon toga neizbjezno uslijediti dodatno raskrinkavanje Kusovca i njegovih pulena, ali i nje kao lica koje finalno odobrava isplate. Tu su brojne sumnjive isplate sa tekuce budzetske rezerve bez ikakvog obrazlozenja koje se mjere desetinama hiljada eura, zatim isplate sredstava odredenim sportskim klubovima iz Niksica, kao da je Niksic mjesna zajednica u Tivtu. Posebno je interesantna za javnost isplata pozajmice Sindikalnoj organizaciji JP Regionalni vodovod na cijem je celu Goran Jevric, koordinator DPS-a za Tivat, u iznosu od 50 hiljada eura, ali i isplate naknada clanovima raznih komisija kojima svojim partijskim uhljebima obezbjeduju dodatne apanaze, izvjestaj o naplati zakupa opstinske sale de sumnjamo na zloupotrebu drzavnih resursa u partijske svrhe, kao i popis lica na platnom spisku Opstine Tivat kojim bi se utvrdilo dodatno povecanje broja zaposlenih koji sada iznosi oko 195 lica samo u organima lokalne uprave. Jos skandaloznija je cinjenica da Agencija za zastitu licnih podataka i slobodan pristup informacijama cutanjem na podnesene zalbe stiti nezakonito ponasanje u kontinuitetu g-de Jovicevic, cime direktno stimulisu dalje krsenje zakona, a cime i sama Agencija evidentno cini prekrsaj. S tim u vezi podnesene su tuzbe upravnom sudu za cutanje uprave i krsenje zakona, za sto ce i Opstina i Agencija, kao i g-da Jovicevic i g-din Dokaj, predsjednik Savjeta agencije, kao odgovorna lica u navedenim organima platiti paprene kazne za nacinjene prekrsaje u kontinuitetu, i opet dostaviti sve trazene informacije, jer jednostavno to moraju uciniti po zakonu”, naglasava Bozovic.

Iz Crnogorske isticu da Kusovac brutalno krsi odluku Vlade Crne Gore o moratorijumu na zaposljavanje u javnom sektoru koja je na snazi od jula 2018. godine, a koja je nedavno produzena do 1. marta 2020. godine, te da otvoreno prkosi premijeru Dusku Markovicu i ministarki javne uprave Suzani Pribilovic koji kao floskule demagoski ponavljaju da zele smanjiti javnu administraciju i uciniti je efikasnijom i funkcionalnijom.

“Pored zloupotrebe nezakonitih ugovora kojima partijski bukvalno ,,trpa” u Opstinu Tivat clanove vladajuce koalicije po sopstvenom nahodenju, njemu podobne, bez javnog oglasavanja, bez ikakve provjere, samovoljno im odredujuci visinu naknade za obavljanje posla, Opstina Tivat konstantno raspisuje javne oglase kojima postepeno lica sa nezakonitih ugovora zaposljava u skladu sa zakonom na neodredeno vrijeme. Na ovaj nacin Kusovac svjesno i namjerno uskracuje prava gradana na slobodno zaposljavanje pod jednakim uslovima, sto predstavlja ozbiljno krivicno djelo”, porucuju iz Crnogorske

“Dzabe krijete informacije koje predstavljaju dokaze kako zloupotrebom polozaja i nesavjesnim radom u sluzbi unistavate nas grad. Da li ste svjesni cinjenice da ste potpisali preko 160 nezakonitih akata o zaposljavanju u Opstini Tivat za vrijeme Vaseg mandata u trajanju od nepunih 15 mjeseci, g-dine Kusovac, te da ste time direktno ostetili budzet u bruto iznosu od preko 250 hiljada eura, uz izvjesno nanosenje stete i dalje, jer mnogi ugovori jos traju, a u meduvremenu zakljucujete nove ili ih produzavate sa istim licima? Da li ste svjesni da cinite krivicna djela u produzenom trajanju za koja su predvidene dugogodisnje zatvorske kazne, od kojih Vas uz ostala brojna nedjela ni Bog sam ne moze spasiti, ako je Crna Gora pravna drzava? Ako nije sad, bice uskoro, budite sigurni. I dzabe nadlezni zmure na sve ovo uprkos brojnim dokazima, jasno nam je da im ne pada na pamet da pokrenu postupak po sopstvenoj inicijativi, i zato cu se licno potruditi da ne sede skrstenih ruku kad ste Vi i vasi saradnici u pitanju”, zakljucio je Bozovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • Mujović u Trebinju o Bilećkom jezeru
  on 27/05/2024 at 06:22

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće danas u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.