“Do sada su imali manir brisanja imena sa dokumenata kojim su, iako neuspjesno, ipak pokusavali prikriti identitet lica koja nezakonito zaposljavaju po partijskoj direktivi. Medutim, kada su poslije brojnih javnih upozorenja konacno shvatili da to ne smiju raditi, dosjetili su se da pod izgovorom zastite licnih podataka proglase tajnom iznose naknada koje isplacuju po ugovorima, od kojih je ogromna vecina nezakonita”

Opstinski odbor Crnogorske Tivat otkriva skandalozno ponasanje Kusovca i njegovih sluzbenika koji na perfidne nacine pokusavaju sakriti informacije o nezakonitom zaposljavanju i trosenju budzeta, saopsteno je danas iz te partije.

“Do sada su imali manir brisanja imena sa dokumenata kojim su, iako neuspjesno, ipak pokusavali prikriti identitet lica koja nezakonito zaposljavaju po partijskoj direktivi. Medutim, kada su poslije brojnih javnih upozorenja konacno shvatili da to ne smiju raditi, dosjetili su se da pod izgovorom zastite licnih podataka proglase tajnom iznose naknada koje isplacuju po ugovorima, od kojih je ogromna vecina nezakonita. Skandalozna je cinjenica da u zvanicnim rjesenjima izmisljaju obrazlozenja koja nemaju utemeljenje niti u jednom propisu. Ne radi se ovdje o zaradama u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, mada ni tada ne bi smjeli sakriti iznos, nego o naknadama koje se proizvoljno odreduju mimo zakona za kratkorocno angazovanje lica za obavljanje nekog posla van djelatnosti organa, a vecinom se radi o nezakonitom zaposljavanju lica zloupotrebom ugovora o privremenim i povremenim poslovima, pa tim prije ne smiju biti skriveni od javnosti. Interes javnosti je da zna kome i koliko se isplacuje iz budzeta koji se puni placanjem poreza svih gradana, a narocito je interes javnosti da zna kako bahato, bezobzirno i krajnje nezakonito trose nase pare radi licnih i partijskih interesa”, istakao je Goran Bozovic, predsjednik OO Crnogorske Tivat i clan Predsjednistva Crnogorske.

U Crnogorskoj navode da skrivanje naknada po ugovorima predstavlja odraz skandalozne beskrupuloznosti i bezobrazluka, koji prevazilazi svaku mjeru, a jednako karakterisu i nonsalantno ponasanje sluzbenika Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode na celu sa Rajkom Jovicevic (DPS) koji u kontinuitetu ignorisu zahtjeve kojima traze informacije u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

“G-da Jovicevic “cuti” na sest dostavljenih zahtjeva jer je potpuno svjesna da ce nakon toga neizbjezno uslijediti dodatno raskrinkavanje Kusovca i njegovih pulena, ali i nje kao lica koje finalno odobrava isplate. Tu su brojne sumnjive isplate sa tekuce budzetske rezerve bez ikakvog obrazlozenja koje se mjere desetinama hiljada eura, zatim isplate sredstava odredenim sportskim klubovima iz Niksica, kao da je Niksic mjesna zajednica u Tivtu. Posebno je interesantna za javnost isplata pozajmice Sindikalnoj organizaciji JP Regionalni vodovod na cijem je celu Goran Jevric, koordinator DPS-a za Tivat, u iznosu od 50 hiljada eura, ali i isplate naknada clanovima raznih komisija kojima svojim partijskim uhljebima obezbjeduju dodatne apanaze, izvjestaj o naplati zakupa opstinske sale de sumnjamo na zloupotrebu drzavnih resursa u partijske svrhe, kao i popis lica na platnom spisku Opstine Tivat kojim bi se utvrdilo dodatno povecanje broja zaposlenih koji sada iznosi oko 195 lica samo u organima lokalne uprave. Jos skandaloznija je cinjenica da Agencija za zastitu licnih podataka i slobodan pristup informacijama cutanjem na podnesene zalbe stiti nezakonito ponasanje u kontinuitetu g-de Jovicevic, cime direktno stimulisu dalje krsenje zakona, a cime i sama Agencija evidentno cini prekrsaj. S tim u vezi podnesene su tuzbe upravnom sudu za cutanje uprave i krsenje zakona, za sto ce i Opstina i Agencija, kao i g-da Jovicevic i g-din Dokaj, predsjednik Savjeta agencije, kao odgovorna lica u navedenim organima platiti paprene kazne za nacinjene prekrsaje u kontinuitetu, i opet dostaviti sve trazene informacije, jer jednostavno to moraju uciniti po zakonu”, naglasava Bozovic.

Iz Crnogorske isticu da Kusovac brutalno krsi odluku Vlade Crne Gore o moratorijumu na zaposljavanje u javnom sektoru koja je na snazi od jula 2018. godine, a koja je nedavno produzena do 1. marta 2020. godine, te da otvoreno prkosi premijeru Dusku Markovicu i ministarki javne uprave Suzani Pribilovic koji kao floskule demagoski ponavljaju da zele smanjiti javnu administraciju i uciniti je efikasnijom i funkcionalnijom.

“Pored zloupotrebe nezakonitih ugovora kojima partijski bukvalno ,,trpa” u Opstinu Tivat clanove vladajuce koalicije po sopstvenom nahodenju, njemu podobne, bez javnog oglasavanja, bez ikakve provjere, samovoljno im odredujuci visinu naknade za obavljanje posla, Opstina Tivat konstantno raspisuje javne oglase kojima postepeno lica sa nezakonitih ugovora zaposljava u skladu sa zakonom na neodredeno vrijeme. Na ovaj nacin Kusovac svjesno i namjerno uskracuje prava gradana na slobodno zaposljavanje pod jednakim uslovima, sto predstavlja ozbiljno krivicno djelo”, porucuju iz Crnogorske

“Dzabe krijete informacije koje predstavljaju dokaze kako zloupotrebom polozaja i nesavjesnim radom u sluzbi unistavate nas grad. Da li ste svjesni cinjenice da ste potpisali preko 160 nezakonitih akata o zaposljavanju u Opstini Tivat za vrijeme Vaseg mandata u trajanju od nepunih 15 mjeseci, g-dine Kusovac, te da ste time direktno ostetili budzet u bruto iznosu od preko 250 hiljada eura, uz izvjesno nanosenje stete i dalje, jer mnogi ugovori jos traju, a u meduvremenu zakljucujete nove ili ih produzavate sa istim licima? Da li ste svjesni da cinite krivicna djela u produzenom trajanju za koja su predvidene dugogodisnje zatvorske kazne, od kojih Vas uz ostala brojna nedjela ni Bog sam ne moze spasiti, ako je Crna Gora pravna drzava? Ako nije sad, bice uskoro, budite sigurni. I dzabe nadlezni zmure na sve ovo uprkos brojnim dokazima, jasno nam je da im ne pada na pamet da pokrenu postupak po sopstvenoj inicijativi, i zato cu se licno potruditi da ne sede skrstenih ruku kad ste Vi i vasi saradnici u pitanju”, zakljucio je Bozovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Miler: Nije nemoguće da Crna Gora postane dio EU 2028.
  on 03/10/2023 at 13:53

  Prozor Evropske unije (EU) za Crnu Goru je širom otvoren i, ako i građani i institucije ulože napore, nije nemoguće da država postane dio evropske porodice 2028. godine, rekao je austrijski ambasador u Podgorici Karl Miler.

 • Propao i posljednji pokušaj za smjenu Ćulafića
  on 03/10/2023 at 10:49

  Sprečavanjem održavanja sjednice Skupštine opštine od strane građana Andrijevice, propao je i posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Željka Ćulafića (SNP).

 • Vladi prihvatljiva platforma koju je predložio Milatović
  on 03/10/2023 at 10:29

  Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to kazao tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.

 • Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske
  on 03/10/2023 at 08:26

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

 • “Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”
  on 03/10/2023 at 08:09

  Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"
  on 03/10/2023 at 05:46

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

 • "Milatović želi da ubaci ZBCG u Vladu"
  on 02/10/2023 at 19:36

  Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju "Za budućnost Crne Gore" u sastav nove Vlade, tvrdi član Izvršnog odbora DPS-a Arsenije Boljević.

 • "Milatović radi na tome da se vlada ne sastavi"
  on 02/10/2023 at 15:28

  Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na današnjoj pres konferenciji u želji da sebe predstavi kao državnika zapravo, kako su kazali, nije pokazao ništa izuzev narcisoidnosti, površnosti i neznanja.

 • Abazović – Maske: Francuska jača svoje prisustvo u regionu
  on 02/10/2023 at 15:13

  Predsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas novoizabranu ambasadorku Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

 • Zabrinuti zbog biračkog spiska, zloupotrebe resursa i potpisa
  on 02/10/2023 at 14:38

  Dugogodišnje zabrinutosti vezane za tačnost biračkog spiska, posebno zbog preminulih i osoba koje žive van Crne Gore a imaju pravo glasa podriva povjerenje javnosti u proces upisa u birački spisak, ukazala je posmatračka misija Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (PSSE) u konačnom Izvještaju o praćenju parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 11. juna 2023. Autor izvještaja je Rajnhold Lopatka, a dokument će biti pred poslanicima PSSE sledeće sedmice u Strazburu.

 • Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema
  on 03/10/2023 at 13:45

  Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

 • Za dva dana 36 prekršajnih naloga, naplatiće 11.500 eura
  on 03/10/2023 at 12:50

  Turistički i sanitarni inspektori su 29. i 30. septembra u Podgorici kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i izdali 36 prekršajnih naloga, u iznosu od 11.500 eura.

 • Imenovan novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo
  on 03/10/2023 at 12:12

  Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

 • Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani
  on 03/10/2023 at 10:02

  Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

 • Link sa informacijama u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+
  on 03/10/2023 at 09:51

  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je link na kojem se mogu pronaći svi podaci u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+, koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije.

 • "Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena"
  on 03/10/2023 at 07:53

  Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

 • Cijene nekih namirnica snižene gotovo 40 odsto
  on 03/10/2023 at 05:56

  Građani su zadovoljni početkom akcije „Stop inflaciji 100+“, koja se odnosi na gotovo 150 artikla, što je, kako kažu više nego dobrodošlo.

 • Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje
  on 02/10/2023 at 18:31

  Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje, ukoliko bi se to poskupljenje moralo desiti, poručila je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić.

 • Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta Igalo
  on 02/10/2023 at 17:32

  Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta „Simo Milošević“, saopštio je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović nakon sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem. Sastankom su zadovoljni i u sindikatu, iz kojeg su kazali da su dogovorili potpisivanje kolektivnog ugovora, rješavanje duga prema Jugobanci i povećanje cijena Instituta prema Fondu za zdravstvo.

 • "PKCG eliminiše sektor malih i srednjih trgovaca naftom"
  on 02/10/2023 at 14:40

  Netransparentnim i neinkluzivnim procesom formiran je novi saziv Odbora Udruženja za rudarstvo i energetiku, pa je takvim načinom PKCG u potpunosti eliminisala predstavnike sektora malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, ukazuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore Boris Spalević.