NP DURMITOR

Nacionalni park (NP) Durmitor imao je najuspjesniju turisticku i poslovnu godinu do sada, a ocekuje se da ce taj park do kraja godine posjetiti 270 hiljada turista, saopsteno je na Socio-ekonomskom forumu NP-a.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), Elvir Klica, kazao je da su nacionalni parkovi imali rekordnu posjetu i da je u pet parkova boravilo vise od pola miliona turista.

On je rekao da se pored uvijek dobre posjete NP Durmitor, ove godine izdvojio se sa dobrim rezultatima i NP Skadarsko jezero.

“Ipak, nijesu finansijski parametri ono sto nam je prioritet, vec zastita prirodnih i kulturnih vrijednosti parkova koji su i razlog zbog kojeg se iz godine u godinu i povecava interesovanje za njih”, kazao je Klica.

On je dodao da je cilj Socio-ekonomskog savjeta da sa predstavnicima institucija, lokalnih turistickih organizacija, NVO sektora i reprezentativnim predstavnicima turisticke privrede durmitorskog podrucja zajedno planiraju i narednu zimsku sezonu.

“Naredna sezona je od izuzetnog znacaja jer nas ocekuje Ekspo Dubai koji je planiran da bude krajem sljedece godine, odnosno u oktobru i traje sest mjeseci”, rekao je Klica.

Prema njegovim rijecima, dogadaj je prilika za promociju ljepota parkova jer ce privuci druga trzista koja nisu zastupljena u Crnoj Gori i animirati ih da posjete drzavu.

“Ocekujemo jos bolje rezultate u sljedecoj sezoni, a u NP Durmitor ih ocekujemo vise od 300 hiljada. Organizovacemo sastanke sa turistickim agencijama, sa lokalnim turistickim organizacijama i NTO, gdje cemo dogovoriti ucesce na sajmovima”, dodao je Klica.

Klica je kazao da ce inicirati izgradnju trece trake i kruznog toga na samom ulazu u NP zbog velike guzve i pritiska koji trpi tokom sezone.

Direktor NP Durmitor, Tomo Pajovic, istakao je da je i ove godine veliki priliv gostiju iz razlicitih krajeva dolazio da posjeti i boravi u Nacionalnom parku.

“Lijepo vrijeme bilo je pogodno za posjetu parkovima, pa smo i u septembru i oktobru takode imali znacajno povecanje posjete”, naveo je Pajovic.

Govoreci o raftingu, Pajovic je rekao da se vise od 26 hiljada osoba spustilo se kanjonom rijeke Tare, sto je za 23 odsto vise u odnosu na proslu godinu.

“Sve ovo nam pokazuje da se za ovaj park saznalo, da on vrijedi da bude posjecen, da ima prirodne ljepote koje posjetioci zele da vide i posjete. To ujedno znaci da ima prostora za poboljsanje i osmisljavanje novih ponuda”, naveo je Pajovic.

Savjetnik za zastitu i odrzivi razvoj Veselin Luburic istakao je da je jedna od kljucnih strateskih odrednica u Planovima upravljanja, unaprijedenje saradnje sa lokalnom zajednicom i korisnicima prostora parka.

On je podsjetio je da je tokom godine izvrsena markacija i remarkacija planinarskih staza, postavljen mobilijar, u potpunosti realizovan projekat “Panoramski put – Durmitorski prsten”, da su NPCG predstavljeni na brojnim sajmovima u regionu i inostranstvu.

Luburic je istakao da je u ovoj programskoj godini sproveden monitoring krovnih vrsta biodiverziteta i njihovih stanista.

Predsjednik Opstine Zabljak, Veselin Vukicevic, saopstio je da ce za narednu godinu ponovo razmotriti da kandiduju projekte koji se ticu obnove infrastrukture do Crnog jezera, izgradnju kanalizacije, kruznog toka, parkinga, kao i nove rasvjete i vodovodne mreze.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "Crna Gora može biti uspješna EU priča"
    on 15/04/2024 at 21:41

    Iz Brisela stižu nove ohrabrujuće poruke da Crna Gora može biti uspješna EU priča, poruka je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za proširenje i susjedstvo Hertom Janom Kopmanom.

  • "Hapšenja se mogla očekivati"
    on 15/04/2024 at 18:51

    Poslanici vlasti i opozicije različito su reagovali na hapšenje bivših visokorangiranih članova policije i tužilaštva Zorana Lazovića i Milivoja Katnića. Dok predstavnici vladajuće koalicije pozdravljaju hapšenja i najavljuju nastavak obračuna sa, kako kažu "kriminalnom hobotnicom", iz opozicije pozivaju na poštovanje pretpostavke nevinosti.

  • PES: DPS spinovima pokušava da relativizuje aktuelna hapšenja
    on 15/04/2024 at 18:40

    Spinovi na račun ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, kojima se služi DPS jesu pokušaj da se relativizuju aktuelna hapšenja, koja svjedoče o sprezi organizovanog kriminala sa najvišim policijskim i pravosudnim funkcionerima iz perioda neprikosnovene DPS vlasti, saopštili su iz Pokreta "Evropa sad".

  • Ministar mijenja državni stav o Kosovu ili se plaši da ne prođe kao Gorčević?
    on 15/04/2024 at 18:15

    Današnji pokušaj ministra Ivanovića da relativizuje stav svoje koleginice ministarke Maide Gorčević koja je u Tirani rekla da će Crna Gora glasati za prijem Kosova u Savjet Evrope, i za to dobila uvrede od predsjednika Srbije, novi je vid podešavanja spoljne politike po zahtjevima bivšeg Demokratskog fronta, smatraju i Demokratskoj partiji socijalista. Ističu da može biti i izraz straha ministra vanjskih poslova da jasno saopšti stav, i, kako su rekli, prođe isto kao i njegova koleginica.

  • "Značajno uključivanje mladih u procese tranzicione pravde"
    on 15/04/2024 at 17:01

    Mladi u Crnoj Gori imaju snagu da oblikuju društvo u kojem će živjeti, a njihov angažman u procesu suočavanja s prošlošću obezbjeđuje da se vrijednosti pravde, istine i pomirenja integrišu u temelje budućeg društva, poručeno je tokom razgovora predsjednika države Jakova Milatovića sa polaznicima Škole tranzicione pravde, koju organizuje Centar za građansko obrazovanje uz podršku UNDP-a.

  • Sjutra protest LP ispred Ustavnog suda
    on 15/04/2024 at 16:15

    Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković pozvala je građane da joj se pridruže na protestu ispred Ustavnog suda u Podgorici sjutra 16. aprila u 12 časova.

  • "Osnovati Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave opštine Zeta"
    on 15/04/2024 at 15:10

    U svijetlu novonastale okolnosti da će Opština Zeta, potpuno neopravdano, morati da sačeka okončanje razgraničenja između Podgorice i Tuzi, organi lokalne samouprave u Zeti ne smiju niti mogu sa distance i sa strane posmatrati taj proces, ocijenio je predsjednik Kluba odbornika Demokrata u SO Zeta Milan Drakić.

  • "Mujović da smijeni nestručni kadar iz državnih energetskih kompanija"
    on 15/04/2024 at 14:42

    Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Mirko Stanić pozvao je ministra energetike i rudarstva Sašu Mujovića da smijeni "nestručni kadar iz državnih energetskih kompanija-od CEDIS, preko RUPV do Solara".

  • Ivanović: Sarajevo se nije oglasilo da li je poslalo protestnu notu
    on 15/04/2024 at 14:33

    Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je da se zvanično Sarajevo nije oglasilo da li je poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Ivanović je kazao da su vanjsko-politički prioriteti Crne Gore jasni i da su poruke koje dobija od partnera jasna potvrda da je država na ispravnom vanjsko-političkom kursu.

  • Lekić podnio ostavku na funkciju poslanika
    on 15/04/2024 at 14:31

    Funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Milan Lekić obavijestio je predsjednika Skupštine Andriju Mandića da je podnio ostavku na mjesto poslanika u Skupštini Crne Gore.