Kako tumaciti politicki bezobrazluk da predlozite parlamentu verziju zakona o RTCG, dok je isti predmet rada odbora, kaze Nedeljko Rudovic

Vlada se ponasa kao da nije obavijestena da se u Skupstini desava proces dijaloga od cijeg ishoda zavisi da li ce Crna Gora uci u zonu politicke stabilnosti nakon sljedecih izbora. Posto u Vladi ne sjede marsovci nego clanovi DPS-a i ostalih vladajucih partija, jasno je da je nekome cilj da obesmisli dijalog “, rekao je samostalni poslanik Nedeljko Rudovic za “Vijesti”. On smatra da se time pokusava natjerati opozicija da odustane od svog koncepta za uspostavljanje Javnog servisa nezavisnog od vlasti.

“Kako drugacije tumaciti politicki bezobrazluk da predlozite parlamentu da usvoji vladinu verziju zakona o RTCG, dok je isti zakon predmet rada odbora i napornih pregovora koji su u toku,” navodi poslanik.

Predstavnici opozicije u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva smatraju da Vlada nema pravo da predlaze zakone koji su iz njihove nadleznosti. Iz Vlade tvrde da se ne mijesaju u izborne reforme, vec da zakone predlazu u skladu sa svojim program rada.

“Vladajuca vecina pokusava da pobjegne od zahtjeva EK da prestane sa kontrolisanjem RTCG pa bi to da zamaskiraju toboznjom saglasenoscu sa standardima SE. I tu obmanjuju jer ne postoje standardi SE za nacin izbora upravljackog tijela Javnog servisa”, kaze Rudovic.

Rudovic je u ponedjeljak optuzio Vladu da je preuzela posao Odbora predlazuci Zakon o nacionalnom javnom emiteru, na cjim izmjenama radi to skupstinsko tijelo. Iz Vlade su kazali da je zakon predlozen u skladu sa progamom koji je utvrden prosle godine.

“Utvrdivanjem predloga zakona o nacionalnom javnom emiteru, Vlada je obavljala svoja Ustavom definisana zaduzenja i utvrdila predlog zakona definisan Programom rada za 2018. i 2019. godinu. Vlada se ne mijesa u rad ostalih grana vlasti pa ni Odbora. Naprotiv, s obzirom na pozitivne ocjene Savjeta Evrope i Evropske komisije na tekst predlozenog zakona, Vlada daje znacajan doprinos daljem unapredenju javnog servisa”, kazali su iz Ministarstva kulture, koje je predlozilo medijske zakone.

Odlukom o formiranju Odbora je, izmedu ostalog, predvideno da to skupstinsko tijelo odobrava i predlaze zakon o nacionalnom javnom emiteru Radio i televiziji Crne Gore (RTCG), ukljucujuci izmjene nacina izbora Savjeta RTCG u Skupstini, kao i pravno rjesenje koje ce omoguciti izbor savjeta odmah nakon usvajanja novog zakona. Glasovima 11 clanova Odbora odluceno je da podgrupu koja se bavi tim zakonima vodi Rudovic, a da clanovi budu i Predrag Sekulic i Genci Nimanbegu iz vladajuce koalicije. Odlukom odbora bilo je predvideno da te zakone, kao i ostale koji se odnose na izborni proces, Odbor predlozi skupstini do 15. novembra. Clan Odbora iz Demokrata Momo Koprivica upozorio je da Vlada opstruira rad Odbora.

“Odlukom o osnivanju je jasno definisano da predloge seta medijskih zakona, ukljucujuci i zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG predlaze Odbor, a ne Vlada. Odluka je imperativan propis i mora se postovati, a pobocni udari Demokratske partije socijalista (DPS) preko Vlade su nelegitimni i nelegalni”, kazao je Koprivica “Vijestima”.

Iz Ministarstva su podsjetili da Vlada zakon nije predlozila iznenadno, podsjecajuci da je on dugo usaglasavan unutar Crne Gore i sa medunarodnim institucijama. U Ministarstvu pojasnjavaju da ce zakon biti dostavljen na razmatranje nadleznim skupstinskim tijelima, pa samim tim i Odboru za izborne reforme. To je ranije na plenarnoj sjednici potvrdio i predsjednik Odbora Branimir Gvozdenovic.

Koprivica upozorava da predstavnici Vlade nemaju status stalnog ni pridruzenog clana Odbora zbog cega nemaju pravo da predlazu Odboru odluke i druga rjesenja. “Odbor moze razmatrati samo predloge koji dolaze od ovlascenih predlagaca rjesenja, a to su clanovi i pridruzeni clanovi. Vlada nije po Ustavu monopolist u predlaganju zakona, vec tu mogucnost prema clanu 93 Ustava imaju i poslanici. Dakle, DPS zeli da stvori konfuziju da je Vlada ekskluzivni predlagac zakona, sto nije tacno, a sve to cine da bi podrivali rad Odbora, a van je svake sumnje da se Odbor se moze baviti samo predlozima ovlascenih predlagaca”, tvrdi Koprivica.

Programski direktor Gradanske alijanse (GA) Boris Raonic smatra da se Vlada ne mijesa u rad Odbora. Predstavnik civilnog sektora u Odboru podsjeca da na sve izborne zakone konacnu rijec daje to skupstinsko tijelo. “Odlukom o osnivanju predvideno je da Odbor daje konacnu rijec na sve zakone iz svoje nadleznosti. Ne vidim nista lose da bilo ko podnese prijedlog, a pogotovo bi bilo neracionalno da bude stavljeno ad acta nesto sto se radilo vise godina i sto je usaglaseno sa medunarodnim organizacijama. Kada su u pitanju dva medijska zakona, smatram dobrim da ih je Vlada predlozila, a sada je na Skupstini i Odboru da kroz dijalog i kvalitetan rad dodu do svima prihvatljivih rjesenja”, kazao je Raonic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Njemačka olakšala promjenu imena i pola transrodnim osobama
  on 12/04/2024 at 20:02

  Njemački parlament je danas usvojio zakon koji će transrodnim, interseksualnim i nebinarnim osobama olakšati promenu imena i pola u zvaničnim evidencijama.

 • Preminuo dizajner Roberto Kavali
  on 12/04/2024 at 19:53

  Italijanski dizajner Roberto Kavali preminuo je u Firenci u 83. godini.

 • Televizija: Da li pošto-poto mora dalje - kako serije rešavaju problem smrti zvezde
  on 12/04/2024 at 19:34

  Posthumni povratak Angusa Klauda na male ekrane postavlja pitanje koji je „pravi“ način da se nastavi priča kada premine ključni član glumačke podele.

 • SAD očekuju da će doći do napada Irana na Izrael
  on 12/04/2024 at 19:34

  Sukob Izraela i Hamasa – 189. dan. Najmanje 33.634 Palestinca su ubijena od 7. oktobra, podaci su ministarstva zdravlja u Gazi. Na meti IDF-a ponovo su bili izbjeglički kampovi – u Gazi Nuseirat, u Tubasu na Zapadnoj obali kamp Fara, javljaju palestinski mediji. Izraelske odbrambene snage (IDF), sa druge strane, saopštile su da je u blizini Nuseirata u toku operacija protiv Hamasa i drugih terorističkih grupa. Rastu tenzije između Izraela i Irana.

 • Arheologija U drevnom gradu Pompeji pronađene freske koje oduzimaju dah
  on 12/04/2024 at 19:31

  Arheolozi su otkrili izuzetne slike u drevnom gradu koji je zatrpao vulkan 79. godine nove ere.

 • Sjutra toplo, do 30 stepeni
  on 12/04/2024 at 19:28

  U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno sunčano i toplo, uz najvišu temperaturu od 26 do 30 stepeni.

 • U beranskoj bolnici prvi put izvedena koronarografija
  on 12/04/2024 at 18:59

  U Kliničko bolničkom centru u Beranama, prvi put je izvedena koronarografija, kod pet pacijenata. U savremenoj angio sali koja je otvorena prije tri dana, kardiološke intervencije uradio je doktor Siniša Dragnić iz Kliničkog centra sa kolegama iz Berana. Do danas su se takve intervencije radile samo u Podgorici, pa će otvaranje sale na sjeveru, značajno smanjiti liste čekanja.

 • Preko 30 NVO pisalo Miloviću zbog Zakona o sprečavanju korupcije
  on 12/04/2024 at 18:40

  Više od 30 nevladinih organizacija (NVO) uputilo je otvoreno pismo ministru pravde Andreju Miloviću povodom predloženih izmjena Zakona o sprečavanju korupcije kojima se, kako su naveli, potkopava povjerenje u pravni sistem i institucije koje bi trebalo da štite javni interes.

 • Počeli radovi na dionici šetališta "Pet Danica"
  on 12/04/2024 at 18:31

  U Herceg Novom su danas počeli radovi na rekonstrukciji dionice šetališta “Pet Danica”, od hotela "Plaža" do Meljina, saopšteno je iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

 • "Milović potvrdio navode da je u zoni krivičnog djela"
  on 12/04/2024 at 18:09

  Povodom Rješenja Vlade Crne Gore kojim se odbija zahtjev Artana Kurtija za izuzeće ministra pravde Andreja Milovića iz odlučivanja u postupku koji je Ministarstvo pravde pokrenulo za obavezan poništaj rješenja kojim je brisana Kurtijeva osuda po presudi Višeg suda u Podgorici, reagovao je Artan Kurti.

 • "Milović potvrdio navode da je u zoni krivičnog djela"
  on 12/04/2024 at 18:09

  Povodom Rješenja Vlade Crne Gore kojim se odbija zahtjev Artana Kurtija za izuzeće ministra pravde Andreja Milovića iz odlučivanja u postupku koji je Ministarstvo pravde pokrenulo za obavezan poništaj rješenja kojim je brisana Kurtijeva osuda po presudi Višeg suda u Podgorici, reagovao je Artan Kurti.

 • Odbijen zahtjev Kurtija za izuzeće Milovića
  on 12/04/2024 at 17:23

  Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sjednici donijela je Rješenje kojim se odbija zahtjev Artana Kurtija za izuzeće ministra pravde Andreja Milovića iz odlučivanja u postupku koji je Ministarstvo pravde pokrenulo za obavezan poništaj rješenja kojim je brisana Kurtijeva osuda po presudi Višeg suda u Podgorici.

 • Spajić u Briselu o ubrzavanju procesa proširenja
  on 12/04/2024 at 17:02

  Vlade Crne Gore je na telefonskoj sjednici donijela odluku o učešću predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP (AFET), od 15. do 16. aprila u Briselu.

 • Ivanović: Pristupanje Crne Gore EU do 2030. realnost
  on 12/04/2024 at 14:56

  Za Crnu Goru je proširenje EU do 2030. realnost, a uvjereni smo da se to može desiti i prije, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji “Proširenje EU 2030: San ili stvarnost?” održanom u okviru 9. Delfi ekonomskog foruma. To su, kaže, poruke koje posljednje vrijeme možemo čuti sa važnih adresa, i poručuje da rade veoma naporno da to i ostvare.

 • "Diskriminatoran pokušaj produžavanja funkcije predsjedniku i sudijama US"
  on 12/04/2024 at 14:43

  Neviđenom pravnom gimnastikom, kojom svjedočimo poslednjih 20 dana, pokušava se na diskriminatoran i antisistemski način produžiti funkcije sudijama Ustavnog suda, saopštio je na konferenciji za medije šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša.

 • Abazović otvorio Oksfordsku lidersku konferenciju u Dubaiju
  on 12/04/2024 at 14:24

  "Vodilja svih ljudi treba da bude "sve je moguće". Nikada ne treba odustati od nečega što smatrate važnim", kazao je poslanik Dritan Abazović u govoru na otvaranju Oksfordske liderske konferencije u Dubaiju.

 • "Ponosan na rezultate koje smo ostvarili uprkos brojnim izazovima"
  on 12/04/2024 at 14:06

  Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici utvrdila prestanak mandata na mjesto direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Armina Mujevića, saopštio je Mujević.

 • "Dijelimo iste vrijednosti i posvećenost radu za bolje sjutra"
  on 12/04/2024 at 13:24

  Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić kazao je da sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Skotom Brejom dijeli iste vrijednosti i posvećenost radu za bolje sjutra, vjerujući u pobjedu nad predstojećim izazovima.

 • Delegacija Skupštine na forumu PS OEBS-a
  on 12/04/2024 at 13:04

  Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Slaven Radunović i članica Jelena Nedović učestvovaće na Međuparlamentarnom forumu delegacija Parlamentarne skupštine OEBS-a iz Jugoistočne Evrope, koji se održava u Tirani, 13. i 14. aprila.

 • Pokrenuta politička bitka za Gogića, da se oglase Milović i Sudski savjet
  on 12/04/2024 at 12:55

  Poslanik DPS-a Andrija Nikolić danas je na konferenciji za medije te partije pozvao parlamentarnu većinu da povuče Prijedlog zakona o PIO i pokrenu dijalog na ovu temu. Kazao je da se ovim izmjenama želi omogućiti predsjedniku Ustavnog suda Miloradu Gogiću da bude još godinu na toj poziciji.

 • Kako će odluka o IPR uticati na inovacije male biznise
  on 12/04/2024 at 12:13

  Usvajanjem odluke CEFTA o pravima intelektualne svojine stvara se povoljno okruženje za zaštitu te oblasti, što će dovesti do veće konkurentnosti, rasta i prosperiteta biznisa u regionu.

 • Konatar: Dječiji dodatak povećati za 50 odsto
  on 12/04/2024 at 10:19

  Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je na današnjoj pres konferenciji da poslanički klub tog pokreta predlaže da se svi iznosi dječijih dodataka povećaju za 50 odsto.

 • Očekujem da će do 2029. svaki milimetar pruge biti rekonstruisan
  on 12/04/2024 at 10:05

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore da je dosadašnje isporučivanje rezultata u resoru kojim rukovodi rezultat posvećenosti i drugačijeg pristupa poslu. Razvoj saobraćajne infrastrukture jedan je od prioriteta, a izvođačima radova poručuje da će svako kršenje ugovora sa državom i probijanje rokova rezultirati raskidom ugovora.

 • Radulović za predsjednika Savjeta EKIP-a, članovi Savić, Labović, Jovanović i Nokić
  on 12/04/2024 at 10:04

  Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je Skupštini da izabere Milana Radulovića za predsjednika Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, a za članove tog tijela Jelenu Savić, Nikolu Labovića, Dejana Jovanovića i Amera Nokića.

 • "Air Montenegro nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom"
  on 12/04/2024 at 08:18

  Nacionalni avioprevoznik Air Montenegro nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda u 2023. godini, što predstavlja rast od 45 odsto u odnosu na 2022. godinu, navodi se u njihovom saopštenju.

 • U Bar uplovio najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru
  on 11/04/2024 at 21:05

  U Bar je rano jutros uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345 metara izgrađenom u Italiji.

 • Bitkoin skočio na 66.023 eura
  on 11/04/2024 at 19:19

  Bitkoin je danas u 15 sati na najvećoj svjetskoj berzi kriptovaluta Bajnens porastao za 4,56 odsto na 66.023,40 eura, javlja Tanjug.

 • Vlada dala saglasnost za privredno korišćenje luke Kotor
  on 11/04/2024 at 18:59

  Vlada je dala saglasnost na zaključenje Aneksa 1 Ugovora o prvenstvenoj koncesiji za privredno korišćenje trgovačke luke Kotor sa koncesionarom "Luka Kotor" AD Kotor, piše u dokumentu Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

 • Terminala za gas u Luci Bar neće biti ako analize pokažu da ugrožava zdravlje građana
  on 11/04/2024 at 18:54

  Na sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje raspravljalo se o prijedlogu odluke o opravdanosti implementacije terminala za tečni gas u Luci Bar kroz Prostorni plan Crne Gore. Poručeno je da izgradnje neće biti ukoliko analize pokažu da to ugrožava životnu sredinu i zdravlje građana.

 • U državni budžet godišnje će ići oko milion eura od Luke Kotor
  on 11/04/2024 at 14:16

  Vlada je dala saglasnost na zaključenje Aneksa Ugovora o prvenstvenoj koncesiji za privredno korišćenje trgovačke luke Kotor, sa koncesionarom „Luka Kotor“ AD Kotor. Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović je kazao da je ova izmjena ugovora odgovor na dugogodišnje probleme u vezi sa lučkom pilotažom koju su na nelegalan način obavljala pojedina pravna lica čime je uzrokovana finansijska šteta za državni budžet.