Kako tumaciti politicki bezobrazluk da predlozite parlamentu verziju zakona o RTCG, dok je isti predmet rada odbora, kaze Nedeljko Rudovic

Vlada se ponasa kao da nije obavijestena da se u Skupstini desava proces dijaloga od cijeg ishoda zavisi da li ce Crna Gora uci u zonu politicke stabilnosti nakon sljedecih izbora. Posto u Vladi ne sjede marsovci nego clanovi DPS-a i ostalih vladajucih partija, jasno je da je nekome cilj da obesmisli dijalog “, rekao je samostalni poslanik Nedeljko Rudovic za “Vijesti”. On smatra da se time pokusava natjerati opozicija da odustane od svog koncepta za uspostavljanje Javnog servisa nezavisnog od vlasti.

“Kako drugacije tumaciti politicki bezobrazluk da predlozite parlamentu da usvoji vladinu verziju zakona o RTCG, dok je isti zakon predmet rada odbora i napornih pregovora koji su u toku,” navodi poslanik.

Predstavnici opozicije u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva smatraju da Vlada nema pravo da predlaze zakone koji su iz njihove nadleznosti. Iz Vlade tvrde da se ne mijesaju u izborne reforme, vec da zakone predlazu u skladu sa svojim program rada.

“Vladajuca vecina pokusava da pobjegne od zahtjeva EK da prestane sa kontrolisanjem RTCG pa bi to da zamaskiraju toboznjom saglasenoscu sa standardima SE. I tu obmanjuju jer ne postoje standardi SE za nacin izbora upravljackog tijela Javnog servisa”, kaze Rudovic.

Rudovic je u ponedjeljak optuzio Vladu da je preuzela posao Odbora predlazuci Zakon o nacionalnom javnom emiteru, na cjim izmjenama radi to skupstinsko tijelo. Iz Vlade su kazali da je zakon predlozen u skladu sa progamom koji je utvrden prosle godine.

“Utvrdivanjem predloga zakona o nacionalnom javnom emiteru, Vlada je obavljala svoja Ustavom definisana zaduzenja i utvrdila predlog zakona definisan Programom rada za 2018. i 2019. godinu. Vlada se ne mijesa u rad ostalih grana vlasti pa ni Odbora. Naprotiv, s obzirom na pozitivne ocjene Savjeta Evrope i Evropske komisije na tekst predlozenog zakona, Vlada daje znacajan doprinos daljem unapredenju javnog servisa”, kazali su iz Ministarstva kulture, koje je predlozilo medijske zakone.

Odlukom o formiranju Odbora je, izmedu ostalog, predvideno da to skupstinsko tijelo odobrava i predlaze zakon o nacionalnom javnom emiteru Radio i televiziji Crne Gore (RTCG), ukljucujuci izmjene nacina izbora Savjeta RTCG u Skupstini, kao i pravno rjesenje koje ce omoguciti izbor savjeta odmah nakon usvajanja novog zakona. Glasovima 11 clanova Odbora odluceno je da podgrupu koja se bavi tim zakonima vodi Rudovic, a da clanovi budu i Predrag Sekulic i Genci Nimanbegu iz vladajuce koalicije. Odlukom odbora bilo je predvideno da te zakone, kao i ostale koji se odnose na izborni proces, Odbor predlozi skupstini do 15. novembra. Clan Odbora iz Demokrata Momo Koprivica upozorio je da Vlada opstruira rad Odbora.

“Odlukom o osnivanju je jasno definisano da predloge seta medijskih zakona, ukljucujuci i zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG predlaze Odbor, a ne Vlada. Odluka je imperativan propis i mora se postovati, a pobocni udari Demokratske partije socijalista (DPS) preko Vlade su nelegitimni i nelegalni”, kazao je Koprivica “Vijestima”.

Iz Ministarstva su podsjetili da Vlada zakon nije predlozila iznenadno, podsjecajuci da je on dugo usaglasavan unutar Crne Gore i sa medunarodnim institucijama. U Ministarstvu pojasnjavaju da ce zakon biti dostavljen na razmatranje nadleznim skupstinskim tijelima, pa samim tim i Odboru za izborne reforme. To je ranije na plenarnoj sjednici potvrdio i predsjednik Odbora Branimir Gvozdenovic.

Koprivica upozorava da predstavnici Vlade nemaju status stalnog ni pridruzenog clana Odbora zbog cega nemaju pravo da predlazu Odboru odluke i druga rjesenja. “Odbor moze razmatrati samo predloge koji dolaze od ovlascenih predlagaca rjesenja, a to su clanovi i pridruzeni clanovi. Vlada nije po Ustavu monopolist u predlaganju zakona, vec tu mogucnost prema clanu 93 Ustava imaju i poslanici. Dakle, DPS zeli da stvori konfuziju da je Vlada ekskluzivni predlagac zakona, sto nije tacno, a sve to cine da bi podrivali rad Odbora, a van je svake sumnje da se Odbor se moze baviti samo predlozima ovlascenih predlagaca”, tvrdi Koprivica.

Programski direktor Gradanske alijanse (GA) Boris Raonic smatra da se Vlada ne mijesa u rad Odbora. Predstavnik civilnog sektora u Odboru podsjeca da na sve izborne zakone konacnu rijec daje to skupstinsko tijelo. “Odlukom o osnivanju predvideno je da Odbor daje konacnu rijec na sve zakone iz svoje nadleznosti. Ne vidim nista lose da bilo ko podnese prijedlog, a pogotovo bi bilo neracionalno da bude stavljeno ad acta nesto sto se radilo vise godina i sto je usaglaseno sa medunarodnim organizacijama. Kada su u pitanju dva medijska zakona, smatram dobrim da ih je Vlada predlozila, a sada je na Skupstini i Odboru da kroz dijalog i kvalitetan rad dodu do svima prihvatljivih rjesenja”, kazao je Raonic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Miler: Nije nemoguće da Crna Gora postane dio EU 2028.
  on 03/10/2023 at 13:53

  Prozor Evropske unije (EU) za Crnu Goru je širom otvoren i, ako i građani i institucije ulože napore, nije nemoguće da država postane dio evropske porodice 2028. godine, rekao je austrijski ambasador u Podgorici Karl Miler.

 • Propao i posljednji pokušaj za smjenu Ćulafića
  on 03/10/2023 at 10:49

  Sprečavanjem održavanja sjednice Skupštine opštine od strane građana Andrijevice, propao je i posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Željka Ćulafića (SNP).

 • Vladi prihvatljiva platforma koju je predložio Milatović
  on 03/10/2023 at 10:29

  Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to kazao tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.

 • Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske
  on 03/10/2023 at 08:26

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

 • “Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”
  on 03/10/2023 at 08:09

  Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"
  on 03/10/2023 at 05:46

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

 • "Milatović želi da ubaci ZBCG u Vladu"
  on 02/10/2023 at 19:36

  Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju "Za budućnost Crne Gore" u sastav nove Vlade, tvrdi član Izvršnog odbora DPS-a Arsenije Boljević.

 • "Milatović radi na tome da se vlada ne sastavi"
  on 02/10/2023 at 15:28

  Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na današnjoj pres konferenciji u želji da sebe predstavi kao državnika zapravo, kako su kazali, nije pokazao ništa izuzev narcisoidnosti, površnosti i neznanja.

 • Abazović – Maske: Francuska jača svoje prisustvo u regionu
  on 02/10/2023 at 15:13

  Predsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas novoizabranu ambasadorku Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

 • Zabrinuti zbog biračkog spiska, zloupotrebe resursa i potpisa
  on 02/10/2023 at 14:38

  Dugogodišnje zabrinutosti vezane za tačnost biračkog spiska, posebno zbog preminulih i osoba koje žive van Crne Gore a imaju pravo glasa podriva povjerenje javnosti u proces upisa u birački spisak, ukazala je posmatračka misija Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (PSSE) u konačnom Izvještaju o praćenju parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 11. juna 2023. Autor izvještaja je Rajnhold Lopatka, a dokument će biti pred poslanicima PSSE sledeće sedmice u Strazburu.

 • Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema
  on 03/10/2023 at 13:45

  Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

 • Za dva dana 36 prekršajnih naloga, naplatiće 11.500 eura
  on 03/10/2023 at 12:50

  Turistički i sanitarni inspektori su 29. i 30. septembra u Podgorici kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i izdali 36 prekršajnih naloga, u iznosu od 11.500 eura.

 • Imenovan novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo
  on 03/10/2023 at 12:12

  Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

 • Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani
  on 03/10/2023 at 10:02

  Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

 • Link sa informacijama u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+
  on 03/10/2023 at 09:51

  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je link na kojem se mogu pronaći svi podaci u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+, koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije.

 • "Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena"
  on 03/10/2023 at 07:53

  Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

 • Cijene nekih namirnica snižene gotovo 40 odsto
  on 03/10/2023 at 05:56

  Građani su zadovoljni početkom akcije „Stop inflaciji 100+“, koja se odnosi na gotovo 150 artikla, što je, kako kažu više nego dobrodošlo.

 • Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje
  on 02/10/2023 at 18:31

  Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje, ukoliko bi se to poskupljenje moralo desiti, poručila je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić.

 • Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta Igalo
  on 02/10/2023 at 17:32

  Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta „Simo Milošević“, saopštio je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović nakon sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem. Sastankom su zadovoljni i u sindikatu, iz kojeg su kazali da su dogovorili potpisivanje kolektivnog ugovora, rješavanje duga prema Jugobanci i povećanje cijena Instituta prema Fondu za zdravstvo.

 • "PKCG eliminiše sektor malih i srednjih trgovaca naftom"
  on 02/10/2023 at 14:40

  Netransparentnim i neinkluzivnim procesom formiran je novi saziv Odbora Udruženja za rudarstvo i energetiku, pa je takvim načinom PKCG u potpunosti eliminisala predstavnike sektora malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, ukazuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore Boris Spalević.