PEJANOVIC PORUCIO

Obrazovanje i drustveni angazman mladih su najefikasniji nacin za jacanje njihove otpornosti na izazove nasilnog ekstremizma i radikalizacije, porucio je drzavni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanovic, otvarajuci Radionicu o angazovanju mladih u suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja se danas i sjutra odrzava u Budvi.

“Prepoznajuci radikalizaciju i nasilni ekstremizam kao izazove savremenog doba, na koje nijedno drustvo nije u potpunosti imuno, Vlada Crne Gore je izgradila kvalitetan strateski, normativni i institucionalni okvir u ovoj oblasti, sto predstavlja pozitivan primjer u regionu, ali i sire”, naveo je Pejanovic.

Istakao je da su u fokusu aktivnosti upravo mladi i djeca, koji su u posebnom riziku od radikalizacije.

“Uzimajuci u obzir cinjenicu da samo mladi koji imaju kriticko misljenje i koji razumiju aktuelne drustvene procese mogu biti zasticeni od radikalnih i ekstremistickih ideja, veliku paznju posvecujemo jacanju sistema obrazovanja i uloge nastavnog kadra i svih profesionalaca koji rade sa djecom”, istakao je Pejanovic.

Prema njegovim rijecima, pored obrazovanja, kljucna je i uloga porodice i lokalne zajednice. Istovremeno,kako kaze, mjere na planu promovisanja sporta kod omladine i afirmisanje politike njihovog zaposljavanja daju dodatan doprinos ovoj borbi.

Negativne pojave sa kojim se suocava moderno drustvo su kompleksne i zahtijevaju stalni angazman, saopstio je nacionalni koordinator Pejanovic.

“Cilj nam je da stvorimo edukovanog, samosvjesnog pojedinca, i u tom smislu podrzavam svaki vid drustvenog angazmana mladih, njihovo ukljucivanje u drustvene procese i jacanje aktivizma kroz dijalog o aktuelnim temama”, zakljucio je Pejanovic.

Sefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije, kazala je da su nasilni ekstremizam i radikalizacija slozeni, viseslojni izazovi koji ne poznaju granice.

“Drzave ucesnice OEBS-a dio su siroke koalicije koja podrzava visedimenzionalni pristup, fokusiran na sprjecavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu. Zelim da pohvalim Crnu Goru na preduzimanju niza pozitivnih inicijativa u ovoj oblasti i na prepoznavanju ove teme kao kljucni bezbjednosni izazov”, kazala je Davije.

Ona je dodala da ce Misija OEBS-a nastaviti da podrzava crnogorske vlasti i civilno drustvo u njihovom radu na sprjecavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije na razlicitim nivoima i najavila da ce tokom narednih nedjelja biti organizovane obuke nastavnika u osnovnim i srednjim skolama o njihovoj ulozi koju mogu imati u prepoznavanju i razvoju strategija za sprjecavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Generalni direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta i mladih Nenad Koprivica, kazao je da je ova radionica samo jedan primjer sinergije i zajednickih aktivnosti koje Vlada Crne Gore sprovodi za mlade ljude, jer je pitanje mladih multiresorsko i multisektorsko pitanje.

Ministarstvo sporta i mladih je, od svog osnivanja, ulozilo vise od 800 hiljada eura u 150 projekata omladinskih organizacija.

“Na ovaj nacin potvrdujemo da Ministarstvo sporta i mladih i Vlada, pitanje mladih pozicioniraju visoko na listi svojih prioriteta”, kazao je Koprivica.

Radionicu je organizovalo Ministarstvo sporta i mladih u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Od reformi Crne Gore korist mogu imati i države regiona"
  on 05/12/2023 at 16:39

  Bosna i Hercegovina (BiH) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka EU, poručio je ambasador te države Branimir Jukić i poručio da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona. On je danas razgovarao sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić.

 • EU: Ograničeni napredak Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  on 05/12/2023 at 16:32

  Očekuje se da Savjet za opšte poslove Evropske unije na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava, saznaje portal koha.net.

 • IDF: Trupe u Kan Junisu, najintenzivnije borbe od početka operacije
  on 05/12/2023 at 16:17

  Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim djelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Junisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa. Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

 • Micev podnio ostavku u Zavodu za hidrometeorologiju
  on 05/12/2023 at 16:09

  Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Brgljez u potrazi za hranom na sjeveru Crne Gore
  on 05/12/2023 at 15:48

  Brgljez (latinski: Sitta europaea) vrsta je ptice koja pripada rodu Sitta. Čitalac Portala RTCG poslao nam je snimak druženja sa ovom pticom.

 • Lavrov: Stvaranje Kaspijskog savjeta znači jačanje regionalne saradnje
  on 05/12/2023 at 15:39

  Stvaranje Kaspijskog savjeta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

 • Britanska nagrada za modu 2023: Šta je ko obukao i ko je dominirao crvenim tepihom
  on 05/12/2023 at 15:38

  Svetske zvezde, među kojima su Pamela Anderson i Gvinet Paltrou, prošetale su crvenim tepihom u Londonu.

 • U trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola
  on 05/12/2023 at 15:30

  U Crnoj Gori je u trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

 • Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“
  on 05/12/2023 at 15:25

  „U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

 • Milatović upriličio svečanu večeru u čast diplomatskog kora
  on 05/12/2023 at 20:49

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

 • Važno depolitizovati izbornu administraciju
  on 05/12/2023 at 20:12

  Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, ocijenio je advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji "Okrugli sto" na TVCG.

 • Intenziviranje saradnje sa Alžirom da počiva na snažno postavljenim temeljima
  on 05/12/2023 at 19:45

  Intenziviranje saradnje Crne Gore i Alžira treba da počiva na snažno postavljenim temeljima i razumijevanju koje je u osnovi istorijskih odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Okrugli sto: Je li izborna reforma osuđena na propast?
  on 05/12/2023 at 19:18

  Izborna reforma uprkos zahtjevima iz Brisela skoro deceniju osuđena na propast. Je li vrijeme za iskorak, tema je emisije Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Ivanović sa ambasadorima: Poziv na prekid vatre na Bliskom istoku
  on 05/12/2023 at 14:31

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili, naglasivši da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

 • Spajić: Naredne godine da smanjimo budžetski deficit
  on 05/12/2023 at 14:22

  Za Crnu Goru je jako bitno da naredne godine smanji fiskalni i budžetski deficit, smatra premijer Milojko Spajić.

 • "Za rezultate na PISA testiranju kriva vlast i revanšizam"
  on 05/12/2023 at 14:07

  Za loše rezultate na PISA testiranju kriva je vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete, već revanšizmom i indoktrinacijom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

 • Zoran Šljukić v.d. direktor EPCG
  on 05/12/2023 at 13:52

  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao Zorana Šljukića, saznaje TVCG.

 • Naredne sedmice ponovno saslušanje kandidata za Sudski savjet
  on 05/12/2023 at 11:59

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ponovo će 12. decembra saslušati kandidate za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.