BBC

,,Drzava i crkva – ruku ruku mije” ili ,,oduzivanje crkvi za sve sto joj je oduzeto”.

Ekonomisti i crkveni analiticari razlicito tumace odluku drzave da uplati Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) iz budzetskih rezervi dodatnih 40 miliona dinara.

Radi se o novcu od prodaje postanskih markica koji bi trebalo da ide u fond za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu.

Ispostavilo se da je Vlada Srbije umesto 76 miliona dinara, koliko uopste moze da se sakupi od prodaje markica, uplatila SPC – 116 miliona dinara.

,,Nejasno je i netransparentno zasto je uplaceno vise novca”, kaze Nemanja Nenadic iz organizacije Transparentnost Srbija za BBC na srpskom.

,,Crkva je zapravo trebalo da dobije manje jer, kada se markice prodaju, i posta treba da uzme deo za distribuciju.”

Ovo je najmanje sesta vanredna finansijska donacija drzave crkvi od pocetka godine iz drzavnih rezervi – fonda kojim Vlada samostalno raspolaze bez kontrole javnosti.

BBC na srpskom je pokusavao da istrazi koliko dodatnog novca Srbija daje crkvi, pored iznosa koji je odreden zakonom, zasto se sredstva mahom uplacuju netransparentno i zasto je ovaj put za markice uplaceno vise para nego sto uopste moze da se dobije njihovom prodajom.

Spisak institucija koje nisu odgovorile na pitanja BBC-ija o uplati iz budzetskih rezervi i dodatnom finansiranju SPC:

 • Vlada Republike Srbije
 • Ministarstvo finansija
 • Ministarstvo pravde, Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama
 • Srpska pravoslavna crkva
 • Biro za izgradnju Hrama Svetog Save
Hram Svetog Save

BBC

Hram Svetog Save i dalje se ureduje

Sta se dogodilo

Od 14. oktobra u postama sirom Srbije se prodaju doplatne marke sa likom Svetog Save. Odstampano je 7.6 miliona markica, kostaju deset dinara i bice u opticaju do 14. oktobra.

Novac od prodaje dobice Srpska pravoslavna crkva ,,za finansiranje gradevinsko-zanatskih radova i radova na uredenju enterijera” Hrama Svetog Save.

Ipak, Vlada Srbije donela je nedavno odluku da iz budzetskih rezervi isplati skoro milion evra za potrebe izdavanja ove doplatne markice.

Kada je Zarko Bogosavljevic, novinar portala 021.rs, video ovu odluku u Sluzbenom glasniku nije mu bila jasna racunica.

,,Markica kosta deset dinara, a prodaje se u 7,6 miliona primeraka. To je jednostavnom racunicom – 76 miliona dinara”, kaze Bogosavljevic za BBC na srpskom.

,,Zato mi nikako nije bilo jasno zasto su uplatili 116 miliona dinara, odnosno skoro milion evra, jer je to 350.000 evra vise”.

Bogosavljevic konstantno prati uplate drzave crkvi pa kaze da ,,oni svakih nekoliko meseci doplacuju vanredno novac”.

Zato i ne moze da shvati ,,zasto samo nisu naznacili da je novac za nesto drugo”.

Kako se dele sredstva iz budzeta: ,,Srednjevekovne velmoze koje daju crkvi deo licnog imetka, a ne nas novac”

Budzetske rezerve su sredstva koja Vlada moze da rasporeduje mimo usvojenog budzeta. O uplatama se razgovara direktno na sednicama Vlade gde se i usvajaju odluke o trosenju ovog novca.

Vlada vec tri godine nije usvojila zavrsni racun budzeta, pisao je Insajder. Ovo znaci da javnost nije mogla da vidi koliko je tacno novca odlazilo iz budzetskih rezervi i na sta se trosilo.

U meduvremenu, fond za budzetske rezerve je povecan cak cetiri puta od 2016. do 2018.

,,To ce i u 2019. biti oko 50 milijardi dinara. Time je dodatno umanjenja transparentnost trosenja budzetskih sredstava”, upozorio je prosle godine Pavle Petrovic, predsednik Fiskalnog saveta.

Da se budzetska rezerva koristi u Srbiji na problematican nacin misli i Nenadic.

,,Cak cetiri odsto budzeta Vlada rasporeduje na namene koje nisu bile predvidene prvobitno”, kaze Nenadic.

,,Tu se ne vidi da li je takav izdatak bio nuzan ili razlog zasto on nije mogao da bude planiran na vreme.

,,Postoji velika samovolja kod Ministarstva finansija kada je dodela novca u pitanju” dodaje on.

Za Nenadica ponasanje drzave prema SPC nekada lici na ,,poteze srednjevekovnih velmoza koji kao da daju crkvi deo licnog imetka, a ne nas novac”.

Beograd, 13. maj 2019.

FoNet

Pocetkom oktobra, SPC je dodelila orden i predsedniku Srbije Aleksandru Vucicu i to za ,,delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za ocuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu”

Koliko nasih para ide u crkvu

Verske zajednice u Srbiji finansiraju se kroz nekoliko kanala i to je uglavnom vidljivo u budzetu.

Drzava Srbija je iz budzeta za crkve i verske zajednice izdvojila od 2002. do 2016. godine 88 miliona evra, navodi se u istrazivanju Insajdera. Iznosi se ne prikazuju objedinjeno, jer se sredstva izdvajaju preko razlicitih institucija – ministarstava pravde i kulture, kao i preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Da bi neka verska zajednica bila upisana u drzavni registar i time ozakonila rad uskoro ce morati da, umesto svega stotinu, dostavi potpise 1.000 punoletnih gradana koji zahtevaju njenu registraciju.

Pravo na finansiranje iz budzeta imaju i verske obrazovne ustanove koje dobiju akreditaciju .

Iznos koji se dobija iz budzeta jeste vidljiv i zakonom preciziran, ali ono sto je vanredno jesu uplate iz budzetskih rezervi Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su na gotovo mesecnom nivou.

,,To je sistem – ruka ruku mije”, kaze za BBC na srpskom Sasa Dogovic, saradnik Instituta za trzisna istrazivanja (Izit).

,,Vrh crkve podrzava aktuelnu vlast i za to dobija finansijsku potporu.”

Uplate iz budzetskih rezervi Srpskoj pravoslavnoj crkvi:

 • Avgust 2019 – Vlada Srbije je donela odluku da donira 88 miliona dinara Arhiepiskopiji beogradsko-karlovackoj ,,u cilju podrske proslavi osam vekova autokefalnosti SPC”, kao i 58 miliona dinara Eparhiji zickoj SPC, kao pomoc za zavrsetak izgradnje i uredenja Manastira Zica i katedralnog hrama u Kraljevu, navela je Vlada u saopstenju
 • Jul 2019 – Vlada Srbije je Srpskoj pravoslavnoj crkvi odobrila dotaciju od 59,1 milion dinara za obnovu Hrama Svete Trojice u Mostaru
 • Mart 2010 – Vlada je odlucila da uplati 10 miliona evra za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save
 • Maj 2019 – Iz budzetskih rezervi SPC je od Vlade dobila donaciju u iznosu od 30 miliona dinara. Na ime dotacije Eparhiji britansko – skandinavskoj SPC, a radi pomoci za izgradnju Manastira Pokrova presvete Bogorodice i Srpskog centra u Vokstropu u Svedskoj, Vlada je odobrila pomoc 12 miliona dinara. Na istoj sednici Vlade odobrena je i uplata 18 miliona dinara Srpskoj pravoslavnoj eparhiji Budimskoj, a radi pomoci za zavrsetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Madarskoj
 • Maj 2019 – Na sednici Vlade je odluceno da se sa 27,6 miliona dinara pomogne Eparhija gornjokarlovacka u Hrvatskoj i to zbog izgradnje i uredenja pravoslavnog hrama u Vrginmostu

* Izvor: Saopstenja iz Vlade Srbije, Insajder i Slobodna Evropa

Prema Zakonu o racunovodstvu iz 2013, ali i prethodnim zakonima, crkve i verske zajednice nemaju nikakavu obavezu da objavljuju finansijske izvestaje.

Oslobodene su i poreza na osnovnu delatnost i imovinu, a imaju pravo na povracaj PDV-a na robu koja je u funkciji bogosluzenja.

,,Neodgovorno je da uzimate sredstva iz budzeta, a da ne morate tom budzetu nista da vracate kao sto to rade ostali obicni smrtnici”, misli Dogovic.

Deo novca odlazi iz budzeta i na penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje svestenika i verskih sluzbenika za sta se izdvaja oko 1,3 milijardi dinara. Tu je i novac za podrsku svestenstvu i monastvu na Kosovu, ali i doprinos teoloskom obrazovanju svestenika i gradnji verskih objekata.

,,Time sto drzava izdvaja novac za investicione potrebe crkve samo doprinosi utiranju socijalnih podela u drustvu”, dodaje ekonomista IZIT-a.

Dogovic misli i da je ,,ne samo ekonomski nemoralno vec i nehumano da institucija kao sto je crkva dobija novac na ovaj nacin”.

Beograd, 18. mart 2004.

STR/AFP/Getty Images

Patrijarh Pavle i drzavni vrh SRJ – Miroljub Labus i Vojislav Kostunica, predsednik Srbije Boris Tadic (u drugom redu)

Crkva (nema) prava

Da je ,,Hram Svetog Save ipak veliko kulturno dobro” misli njegov kolega Ljubomir Madzar, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

,,Hram cene i vernici i oni koji to nisu”, kaze Madzar.

,,Zato je potrebno odvojiti dve stvari – da je u redu sto drzava ulaze u Hram, ali da je potrebno da ta ulaganja budu transparentnija”.

On dodaje da je odnos drzave i crkve, kada su u pitanju finansije, bio razlicit od vlasti do vlasti, a da Vojislava Kostunicu pamti kao predsednika koji je mnogo ulagao u SPC.

Neuspela restitucija je za verskog analiticara Zeljka Injca razlog zasto crkva dobija vanredno novac od drzave.

,,Drzava, posle perioda komunizma, nije vratila crkvi njenu imovinu”, tvrdi Injac koji kaze da drzava na ovaj nacin ,,odrzava sa SPC dobre odnose”.

,,Samo u naselju oko manastira Rakovica zivi 100.000 ljudi, a to je sve crkveni posed koji joj nikada nece biti vracen jer je restitucija tu nemoguca.

,,Srpska pravoslavna crkva na papiru nema prava da joj se dodatno pomaze da izgradnju objekata ili popravke, ali je to precutan dogovor.”

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Crna Gora otvara ambasadu u Švajcarskoj
  on 03/10/2023 at 14:45

  Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o otvaranju Ambasade naše države u Švajcarskoj.

 • Miler: Pitanje formiranja vlade stvar Crne Gore
  on 03/10/2023 at 14:44

  Pitanje formiranja nove crnogorske vlade je isključivo u rukama Crne Gore, i Evropska unije ne treba da bude uključena u taj proces, kazao je ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler. On kaže i da je prozor Evropske unije (EU) za Crnu Goru širom otvoren i, ako i građani i institucije ulože napore, nije nemoguće da država postane dio evropske porodice 2028. godine.

 • Propao i posljednji pokušaj za smjenu Ćulafića
  on 03/10/2023 at 10:49

  Sprečavanjem održavanja sjednice Skupštine opštine od strane građana Andrijevice, propao je i posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Željka Ćulafića (SNP).

 • Vladi prihvatljiva platforma koju je predložio Milatović
  on 03/10/2023 at 10:29

  Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to kazao tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.

 • Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske
  on 03/10/2023 at 08:26

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

 • “Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”
  on 03/10/2023 at 08:09

  Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"
  on 03/10/2023 at 05:46

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

 • "Milatović želi da ubaci ZBCG u Vladu"
  on 02/10/2023 at 19:36

  Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju "Za budućnost Crne Gore" u sastav nove Vlade, tvrdi član Izvršnog odbora DPS-a Arsenije Boljević.

 • "Milatović radi na tome da se vlada ne sastavi"
  on 02/10/2023 at 15:28

  Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na današnjoj pres konferenciji u želji da sebe predstavi kao državnika zapravo, kako su kazali, nije pokazao ništa izuzev narcisoidnosti, površnosti i neznanja.

 • Abazović – Maske: Francuska jača svoje prisustvo u regionu
  on 02/10/2023 at 15:13

  Predsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas novoizabranu ambasadorku Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

 • Detaljnije o saradnji sa Saudijskom Arabijom
  on 03/10/2023 at 14:38

  O mogućnostima dalje saradnje Crne Gore i Saudijske Arabije detaljnije će biti razgovora na bilateralnom susretu ovog mjeseca u Marakešu u Maroku, saopšteno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa kolegama iz Saudijske Arabije.

 • Kolić: Vlada nas nezakonito smijenila
  on 03/10/2023 at 14:05

  Obrazloženje odluke Vlade o razrješenju predsjednika i članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo, ne odgovara činjenicama i pokazuje da Vlada nije raspolagala sa tačnim informacijama prilikom donošenja ove odluke ili je namjerno prećutala činjenicu da je Savjet ACV svoje obaveze u tom dijelu u roku ispunio, poručio je smijenjeni predsjednik ovog tijela Dženan Kolić.

 • Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema
  on 03/10/2023 at 13:45

  Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

 • Za dva dana 36 prekršajnih naloga, naplatiće 11.500 eura
  on 03/10/2023 at 12:50

  Turistički i sanitarni inspektori su 29. i 30. septembra u Podgorici kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i izdali 36 prekršajnih naloga, u iznosu od 11.500 eura.

 • Imenovan novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo
  on 03/10/2023 at 12:12

  Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

 • Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani
  on 03/10/2023 at 10:02

  Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

 • Link sa informacijama u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+
  on 03/10/2023 at 09:51

  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je link na kojem se mogu pronaći svi podaci u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+, koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije.

 • "Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena"
  on 03/10/2023 at 07:53

  Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

 • Cijene nekih namirnica snižene gotovo 40 odsto
  on 03/10/2023 at 05:56

  Građani su zadovoljni početkom akcije „Stop inflaciji 100+“, koja se odnosi na gotovo 150 artikla, što je, kako kažu više nego dobrodošlo.

 • Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje
  on 02/10/2023 at 18:31

  Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje, ukoliko bi se to poskupljenje moralo desiti, poručila je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić.