Americki portal pise da je Handke, s obzirom na to da nije bilo lako doci do jugoslovenskog pasosa, vjerovatno izbjegao uobicajene korake

Peter Handke, austrijski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost, ima pasos Savezne Republike Jugoslavije, objavio je portal Intersept.

Tokom 78-dnevne kampanje bombardovanja SRJ 1999, Handke je bio u Becu na otvaranju njegove najnovije predstave, kojom je uvijeno kritikovao optuznice za ratne zlocine protiv srpskog rukovodstva, ukljucujuci Slobodana Milosevica.

Manje od nedjelju dana nakon prikazivanja predstave, 15. juna 1999, Handke je dobio jugoslovenski pasos od Ambasade SRJ u Becu.

,,Prema zakonu koji je tada preovladavao u Jugoslaviji, koja se sastojala od Srbije i Crne Gore, pasosi su izdavani samo jugoslovenskim gradanima,” navodi Intersept i dodaje da iz dostupnih stranica Handkeovog pasosa nije moguce utvrditi da li je dobio i jugoslovensko pored austrijskog drzavljanstva, iako u pasosu pise ,,Jugosloven” u rubrici gdje se upisuje nacionalnost.

Novinari Intersepta su, prilikom pretrazivanja podataka o Handkeu u arhivi Austrijske nacionalne biblioteke, na stranici o Handkeovim vezama sa Beogradom, uocili fotografije na kojima su uglavnom bile znamenitosti prijestonice Srbije. Nalazile su se i fotografije stranica Hankeovog pasosa, u sklopu zbirke koju je biblioteci poklonio Hans Vidrih, bivsi portparol muzickog festivala u Salcburgu.

Vidrih je rekao da mu je Handke poklonio neke svoje licne stvari, ukljucujuci rukopise i stare pasose. Kada je rijec o jugoslovenskom pasosu, Vidrih tvrdi da mu je Handke obrazlozio njegovo postojanje kao nacin da manje placa smjestaj u u Srbiji, gdje su stranci tada skuplje placali hotelske usluge.

Nije jasno, medutim, da li je prica tako jednostavna, navodi Intersept, podjecajuci da je Hanke bio u Srbiji nekoliko puta tokom 1990-ih i da je obicno putovao sa nekolicinom bliskih prijatelja, posebno sa prevodiocem Zarkom Radakovicem.

Peter Handke
Peter Handke(Foto: Reuters)

Americki portal pise da je Handke, s obzirom na to da nije bilo lako doci do jugoslovenskog pasosa, vjerovatno izbjegao uobicajene korake.

,,Jugoslavija je nekoliko godina bila mafijaska drzava, a Milosevicev rezim je ignorisao zakone i cinio sto mu je volja. Zemlja je bila unistena hiperinflacijom, americkim sankcijama, politickim nasiljem itd. Rezim je kaznjavao one koji su mu se protivili a nagradivao one koji su ga podrzavali,” pise portal. Intersept navodi da je moguce da je rezim dao Handkeu pasos, zaobilazeci uobicajenu proceduru, kao nagradu za ohrabrenje i izricitu podrsku.

Sto se tice Handkeove odluke da primi pasos, portal pise da je jeftiniji smjestaj u hotelu nedovoljan motiv za prihvatanje tako ,,neobicnog i kontroverznog poklona od vlade koja je uveliko osudivana za zlocine protiv covjecnosti u Bosni i na Kosovu”.

,,Prihvatanje pasosa od Milosevicevog rezima djeluje kao politicki cin duboko prozet znacenjima podrske i svrstavanja”.

Odluka Svedske akademije da ovogodisnju Nobelovu nagradu za knjizevnost dodijeli Handkeu, izazavala je kritike u regionu.

Akademija je saopstila da je Handke davao provokativne komentare, ali da nije podrzavao krvoprolice i da je jasno osudio masakr u Srebrenici.

Peter Handke
Peter Handke(Foto: Reuters)

Rodbina zrtava masakra je pozvala Akademiju da ponisti odluku. Predsjednica udruzenja Majke Srebrenice, Munira Subasic, kazala je da je odluka Svedske akademije ,,sramna”.

Odluka o dodjeli nagrade ostro je kritikovana i u Albaniji i na Kosovu.

Handke je govorio na Milosevicevoj sahrani i takode je izrazio podrsku liderima bosanskih Srba Radovanu Karadzicu i Ratku Mladicu, koji su proglaseni krivim za genocid u Srebrenici.

Tokom NATO kampanje bombardovanja Srbije 1999, Handke je otputovao u Beograd da izrazi solidarnost sa Milosevicem.

,,Moje mjesto je u Srbiji ako je bombarduju NATO kriminalci,” rekao je tada Handke.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • DNP: Suspenzija podrške Vladi do ispunjenja zahtjeva
  on 25/05/2024 at 11:28

  Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

 • Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za stabilnost Crne Gore
  on 25/05/2024 at 10:28

  Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost Crne Gore, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

 • "Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere"
  on 24/05/2024 at 20:41

  Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija, kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • "Vlada posvećena izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta"
  on 24/05/2024 at 20:09

  Vlada Crne Gore posvećena je izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta koji će omogućiti da se mladi ljudi koji se obrazuju u inostranstvu vrate u Crnu Goru, kako bi u u svojoj zemlji nastavili da rade i stvaraju. To je poručio ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus plus korisnika“.

 • Mujović sjutra u radnoj posjeti Trebinju
  on 26/05/2024 at 20:04

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće sjutra u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.