Vlast nije postovala volju vise od 700 gradana koji su potpisali peticiju protiv prodaje 8.000 kvadrata u Borovoj sumi

Usvajanje odluka o rebalansu budzeta i prodaji zemljista predstavlja veliku pobjedu za sve zaposlene, sportiste, kulturne radnike, privrednike, turisticke radnike, za sve gradane i sve one koji zele dobro Opstini Ulcinj. Vlada je dokazala da je uz Opstinu Ulcinj da prevazide ovaj dvadesetogodisnji sudski spor, a da se uz adekvatno planiranje, cuvaju borovi i Borova suma”.

Tako se ulcinjski DPS na Fejsbuku, najavljujuci deblokadu opstinskog racuna, euforicno obratio javnosti nakon vanredne sjednice odrzane proslog cetvrtka u vecernjim satima.
Potpuno razlicito, medutim, misle gradani, ekolozi i opozicione partije

“Jos jedna u nizu poslusno-taktickih odluka lokalnih vlasti. Mi smo ogorceni”, kazao je “Vijestima” gradanski aktivista Bekim Basa.

Gradani su povodom najave prodaje zemljista u Borovoj sumi protestovali par puta, a vise od 700 njih potpisalo je peticiju kojom se protive prodaji 8.000 kvadrata u Borovoj sumi i traze zabranu gradnje u tom dijelu grada.

“O kakvoj pobjedi je rijec? Prodaje se imovina da bi se namirile plate? To samo radi neiskusna i nesposobna vlast, one druge osluskuju glas gadana. Ali mi necemo zastati”, kazao je Basa.

Zeleno svjetlo za usvajanje odluka Skupstini je prethodno dala Vlada, koja je istovremeno najavila da ce ucestvovati na tenderu za kupovinu pacele u Borovoj sumi.

Usvajanje odluka prvi je korak ka realizaciji dogovora premijera Duska Markovica i vladajuce koalicije u Ulcinju, pema kome ce Vlada Opstini uplatiti urgentno tri miliona eura, a za jos dva garantovati kod banaka radi deblokade ziro-racuna.

Ziro-racun Opstine na iznos od oko sest miliona eura blokirala je budvanska firma Rekreaturs za srusene objekte u naselju K1 prije 35 godina. Blokada racuna uslijedila je nakon sto je Vrhovni sud u martu ove godine potvrdio presudu Apelacionog suda u korist firme Rekreaturs, koja posluje u okviru ,,Atlas grupe” odbjeglog biznismena Duska Knezevica. Sa racuna je do prije dvadesetak dana bilo skinuto vise od dva miliona eura.

U ulcinjskoj URA kazu da ih takve vrste “pobjeda” uopste ne iznenaduju.

“Naprotiv, Opstina Ulcinj godinama dozivljava takve pobjede. Da podsjetim da su pobjede bile i one koje su srozale ingerencije Opstine, kao sto su Zakon o planiranju ili o morskom dobru, ili privatizacije koje su unistile nasu privredu. Danas im je pobjeda vjerovatno i nalaz DRI koji je najgori nalaz jedne Opstine sa duplo negativnom ocjenom”, kazao je “Vijestima” Omer Bajraktari iz URA.

Ocijenio je da je izglasavanjem takvih odluka napravljena velika steta, te da ce se posljedice vidjeti veoma brzo.

“Od nekoliko mogucnosti za izlazak iz krize oni su izabrali najgoru. Umjesto da naplate milionska dugovanja prema Opstini, lokalna vlast na celu sa DPS-om izabrala je prodaju dijela Borove sume. Na taj nacin je otvoren put urbanizacije tog pojasa suprotno volji gradana Ulcinja koji su danima protestovali, a to su bili clanovi svih partija”, kazao je Bajraktari.

Sef ulcinjskog SDP-a Naser Resulbegovic kazao je da vlast izbjegava raspavu o izvjestaju DRI i duploj negativnoj ocjeni zavrsnog racuna.

“Umjesto da se zastide od nalaza DRI i objasne kako su trosili novac gradana, oni prodaju imovine proglasavaju pobjedom. Valjda su pobjede kada se kupuje a ne prodaje”, naveo je Resulbegovic.

Predsjednik Skupstiine Ilir Capuni ocijenio je da je doslo vrijeme za novi dogovor koalicionih partnera.

“I sama ova diskusija koju vodimo, ukazuje na to da je vrijeme za novi dogovor medu svim akterima, za gledanje u oci i za konkretne akcije i predloge kako bi se skinuli pipci koji guse razvoj Ulcinja”, kazao je Capuni, cija je Forca koalicioni partner DPS, DP, SD i BS u vrsenju lokalne vlasti.

Kazao je “da je interesantna tisina koja je propratila odluku o prodaji parcele na Pristanu u julu i zakljucak Skupstine donijet u cetvrtak”.

“Zakljuckom se zaduzuje predsjednik Opstine da pokrene postupak zastite tog lokaliteta shodno Zakonu o zastiti prirode. Izglasana je i odluka kojom se otvara tender za prodaju ovog zemljista. Napominjem da je na sjednici Vlade u istom danu, odluceno da se da saglasnost na prodaju a da se uz to Vlada pojavi i kao kupac. Ovo nije bas nesto sto se moze cesto vidjeti u praksi, ali poruka je jasna – moramo se aktivnije ukljuciti u rjesavanju problema i uspostavljanju novih odnosa i prema gradanima i prema Vladi”, kazao je “Vijestima” Capuni.

Ocijenio je da zakljucak predstavlja uslisavanje inicijative gradana Ulcinja o zastiti Borove sume.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "ASK prati izborni proces, trudimo se da ga učinimo transparentnim"
  on 05/02/2023 at 19:17

  Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kazala je gostujući u Dnevniku 2 se ova Agencija trudi da prati svaki izborni proces. "ASK čini svaki izborni proces transparentnim", smatra Perović.

 • "Demokrate spremne za pobjedu na predsjedničkim izborima"
  on 05/02/2023 at 17:39

  Opštinski odbor Demokrata Nikšić saopštio je da je da daju punu podršku  Predsjedništvu tog političkog subjekta da pripremi i zakaže sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti utvrđen kandidat Demokrata za predsjednika Crne Gore.

 • "Nepokolebljiva vjera liberala u zajedničkog kandidata"
  on 05/02/2023 at 17:18

  Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je nepokolebljiva vjera liberala da Crna Gora ima zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • “Mijenjali vlasništva nad nekretninama da prikriju izvor novca”
  on 05/02/2023 at 17:04

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su bivši ministar finansija i kandidat za predsjednika Crne Gore Milojko Spajić, i njegova vanbračna supruga mijenjali vlasništva nad nekretninama da bi prikrili izvor novca.

 • "Nemamo dilemu da će Mandić biti novi predsjednik Crne Gore"
  on 05/02/2023 at 16:21

  Povodom predsjedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart ove godine, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da nema dilemu da će Andrija Mandić biti novi predsjednik države. Istakao je da je Mandićeva kandidatura predata u petak, a da potvrdu očekuju već sjutra.

 • "Kandidatura Spajića ogolila djelovanje DPS-a i Medojevića"
  on 05/02/2023 at 12:26

  Kandidatura Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore ogolila je sinhronizovano djelovanje DPS-a i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

 • Zakoni po mjeri partijskog, a ne javnog interesa
  on 05/02/2023 at 06:01

  Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

 • Spajić: Stan sam prodao
  on 04/02/2023 at 22:03

  Čelnik Pokerta Evropa Sad Milojko Spajić odgovorio je na navode Nebojše Medojevića (DF) da je sakrio stan u Beogradu.

 • Upozorenje Turskoj zbog izvoza u Rusiju
  on 04/02/2023 at 21:20

  Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne izvozi u Rusiju hemikalije, mikročipove i druge proizvode koji se mogu koristiti u ratu Moskve protiv Ukrajine, piše novinska agencija Rojters. 

 • Medojević: Spajić ima stan od 88 kvadrata u Beogradu na vodi
  on 04/02/2023 at 20:36

  Čelnik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je da je došao do dokumenta koji pokazuje da predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima stan u kompleksu "Beograd na vodi", u Republici Srbiji. Medojević je rekao da Spajić ima stan od 88 kvadrata, i garažu od 12 kvadrata, te da vrijednost te nekretnine iznosi od 500 hiljada do milion eura.  

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.

 • MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
  on 04/02/2023 at 21:35

  Kineska privreda bi trebalo da doprinese četvrtini globalnog ekonomskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko korone i stanja u sektoru nekretnina mogla da uspori zamah, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 • Bar i Crna Gora da postanu energetsko čvorište Zapadnog Balkana
  on 04/02/2023 at 09:41

  Izgradnja terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar pozicionirao bi taj primorski grad i Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta.

 • "Ugovor je već prekršen, procedura raskida jednostavna"
  on 04/02/2023 at 09:00

  Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kako je za Radio Crne Gore izjavio predsjednik te asocijacije, Agim Mila, podržava namjeru Vlade da Port of Adria ponovo bude dio Luke Bar, ali nijesu saglasni da država otkupi akcije i preuzme dug od 30 miliona eur. To je dug koji je nagomilao od početka privatizacije 2014. godine turski investitor.

 • Potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između CG i Azerbejdžana
  on 04/02/2023 at 07:57

  Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, saopšteno je nakon susreta Potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rašada Nabijeva.

 • Ko će upravljati trajektom: Cirkulišu milioni, mnogi bi rado u posao
  on 03/02/2023 at 18:54

  Nakon najave premijera Dritana Abazovića da će na narednoj sjednici Vlade staviti van snage zaključak kojim je Pomorskom saobraćaju, biznismena Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića, dato upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, iz Morskog dobra ne isključuju mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije.

 • Otvaranje novog energetskog koridora razvojna šansa Crne Gore
  on 03/02/2023 at 17:01

  Otvaranje novog energetskog koridora za region jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, nova je razvojna šansa Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Željezarci počeli pregovore sa predstavnicima EPCG
  on 03/02/2023 at 14:59

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.

 • Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura
  on 03/02/2023 at 10:39

  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.