Vlast nije postovala volju vise od 700 gradana koji su potpisali peticiju protiv prodaje 8.000 kvadrata u Borovoj sumi

Usvajanje odluka o rebalansu budzeta i prodaji zemljista predstavlja veliku pobjedu za sve zaposlene, sportiste, kulturne radnike, privrednike, turisticke radnike, za sve gradane i sve one koji zele dobro Opstini Ulcinj. Vlada je dokazala da je uz Opstinu Ulcinj da prevazide ovaj dvadesetogodisnji sudski spor, a da se uz adekvatno planiranje, cuvaju borovi i Borova suma”.

Tako se ulcinjski DPS na Fejsbuku, najavljujuci deblokadu opstinskog racuna, euforicno obratio javnosti nakon vanredne sjednice odrzane proslog cetvrtka u vecernjim satima.
Potpuno razlicito, medutim, misle gradani, ekolozi i opozicione partije

“Jos jedna u nizu poslusno-taktickih odluka lokalnih vlasti. Mi smo ogorceni”, kazao je “Vijestima” gradanski aktivista Bekim Basa.

Gradani su povodom najave prodaje zemljista u Borovoj sumi protestovali par puta, a vise od 700 njih potpisalo je peticiju kojom se protive prodaji 8.000 kvadrata u Borovoj sumi i traze zabranu gradnje u tom dijelu grada.

“O kakvoj pobjedi je rijec? Prodaje se imovina da bi se namirile plate? To samo radi neiskusna i nesposobna vlast, one druge osluskuju glas gadana. Ali mi necemo zastati”, kazao je Basa.

Zeleno svjetlo za usvajanje odluka Skupstini je prethodno dala Vlada, koja je istovremeno najavila da ce ucestvovati na tenderu za kupovinu pacele u Borovoj sumi.

Usvajanje odluka prvi je korak ka realizaciji dogovora premijera Duska Markovica i vladajuce koalicije u Ulcinju, pema kome ce Vlada Opstini uplatiti urgentno tri miliona eura, a za jos dva garantovati kod banaka radi deblokade ziro-racuna.

Ziro-racun Opstine na iznos od oko sest miliona eura blokirala je budvanska firma Rekreaturs za srusene objekte u naselju K1 prije 35 godina. Blokada racuna uslijedila je nakon sto je Vrhovni sud u martu ove godine potvrdio presudu Apelacionog suda u korist firme Rekreaturs, koja posluje u okviru ,,Atlas grupe” odbjeglog biznismena Duska Knezevica. Sa racuna je do prije dvadesetak dana bilo skinuto vise od dva miliona eura.

U ulcinjskoj URA kazu da ih takve vrste “pobjeda” uopste ne iznenaduju.

“Naprotiv, Opstina Ulcinj godinama dozivljava takve pobjede. Da podsjetim da su pobjede bile i one koje su srozale ingerencije Opstine, kao sto su Zakon o planiranju ili o morskom dobru, ili privatizacije koje su unistile nasu privredu. Danas im je pobjeda vjerovatno i nalaz DRI koji je najgori nalaz jedne Opstine sa duplo negativnom ocjenom”, kazao je “Vijestima” Omer Bajraktari iz URA.

Ocijenio je da je izglasavanjem takvih odluka napravljena velika steta, te da ce se posljedice vidjeti veoma brzo.

“Od nekoliko mogucnosti za izlazak iz krize oni su izabrali najgoru. Umjesto da naplate milionska dugovanja prema Opstini, lokalna vlast na celu sa DPS-om izabrala je prodaju dijela Borove sume. Na taj nacin je otvoren put urbanizacije tog pojasa suprotno volji gradana Ulcinja koji su danima protestovali, a to su bili clanovi svih partija”, kazao je Bajraktari.

Sef ulcinjskog SDP-a Naser Resulbegovic kazao je da vlast izbjegava raspavu o izvjestaju DRI i duploj negativnoj ocjeni zavrsnog racuna.

“Umjesto da se zastide od nalaza DRI i objasne kako su trosili novac gradana, oni prodaju imovine proglasavaju pobjedom. Valjda su pobjede kada se kupuje a ne prodaje”, naveo je Resulbegovic.

Predsjednik Skupstiine Ilir Capuni ocijenio je da je doslo vrijeme za novi dogovor koalicionih partnera.

“I sama ova diskusija koju vodimo, ukazuje na to da je vrijeme za novi dogovor medu svim akterima, za gledanje u oci i za konkretne akcije i predloge kako bi se skinuli pipci koji guse razvoj Ulcinja”, kazao je Capuni, cija je Forca koalicioni partner DPS, DP, SD i BS u vrsenju lokalne vlasti.

Kazao je “da je interesantna tisina koja je propratila odluku o prodaji parcele na Pristanu u julu i zakljucak Skupstine donijet u cetvrtak”.

“Zakljuckom se zaduzuje predsjednik Opstine da pokrene postupak zastite tog lokaliteta shodno Zakonu o zastiti prirode. Izglasana je i odluka kojom se otvara tender za prodaju ovog zemljista. Napominjem da je na sjednici Vlade u istom danu, odluceno da se da saglasnost na prodaju a da se uz to Vlada pojavi i kao kupac. Ovo nije bas nesto sto se moze cesto vidjeti u praksi, ali poruka je jasna – moramo se aktivnije ukljuciti u rjesavanju problema i uspostavljanju novih odnosa i prema gradanima i prema Vladi”, kazao je “Vijestima” Capuni.

Ocijenio je da zakljucak predstavlja uslisavanje inicijative gradana Ulcinja o zastiti Borove sume.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • "Odluke o rezoluciji o Srebrenici donositi vođenjem interesima naše zemlje"
  on 19/05/2024 at 13:00

  Uprkos javnim pritiscima zvaničnika drugih država uoči dugo najavljivanog glasanja o rezoluciji o Srebrenici, predstavnici Vlade, kao što su i najavili, treba da donose odluke vođeni isključivo interesima Crne Gore, uvažavajući odluke i kredibilitet međunarodnih sudova, kazao je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

 • Amandmani Crne Gore pobjeda su za sve narode u regionu
  on 19/05/2024 at 12:44

  Amandmani Crne Gore na Rezoluciju Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995. su prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu, saopšteno je iz Kabineta premijera.

 • "Vlada da utiče da se povuče rezolucija o Jasenovcu"
  on 19/05/2024 at 12:23

  Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da očekuju da će Vlada uticati da se iz skupštinske procedure povuče predlog Rezolucije o Jasenovcu.

 • Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24
  on 19/05/2024 at 11:33

  U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti razlog za nedobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), smatra glavni pregovarač Predrag Zenović.

 • Fokus u radu - neriješeni predmeti u specijalnom odjeljenju
  on 19/05/2024 at 06:15

  Novog predsjednika Višeg suda u Podgorici Zorana Radovića čeka veliki broj neriješenih predmeta, a to pitanje ključno je u pregovorima sa Evropskom unijom. Prije svega, kako kaže Radović za TVCG, tražiće se rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dodaje da je najvažniji cilj da se predmeti okončaju pravosnažnim presudama.

 • Spajić Plenkoviću: Nadam se bliskoj saradnji naših prijateljskih država
  on 18/05/2024 at 20:43

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić uputio je čestitku Andreju Plenkoviću povodom izbora za predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

 • Vlade u regionu aktivno da podrže Rezoluciju o Srebrenici
  on 18/05/2024 at 19:51

  Strateška grupa za Zapadni Balkan pozvala je vlade država regiona, posebno Srbije i Crne Gore, da aktivno podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici.

 • DNP: Đeljošaj promijenio stav o Rezoluciji o Jasenovcu
  on 18/05/2024 at 19:34

  Potpredsjednik vlade i ministar ekonomije Nik Đeljošaj promijenio svoj stav o podršci Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, jer je na sastanku lidera parlamentarne većine početkom protekle nedjelje saopštio da će istu podržati, navela je u reagovanju Jovana Todorović, portparolke Demokratske narodne partije.

 • Nikolić: Spajić popustio pred ucjenom Kneževića i zaustavio put ka EU
  on 18/05/2024 at 17:58

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić i zvanično je zaustavio put Crne Gore ka EU nakon što je popustio pred ucjenom koju je pred njega stavio Milan Knežević, a koja se odnosi na potpisivanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saopštio je Miloš Nikolić, portparola DPS Crne Gore.

 • Albanski forum: PES i Demokrate da ne prihvataju uslove za tuđe interese
  on 18/05/2024 at 17:45

  Albanski forum, zbog evropskog puta i dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), neće podržati rezoluciju o Jasenovcu, poručili su iz te koalicije i dodali da su zabrinuti zbog potencijalnog sukoba sa jednom članicom Evropske unije (EU).

 • U Herceg Novom 8,02 hiljade turista
  on 19/05/2024 at 14:07

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 8,02 hiljade turista, što je 604 više prijavljenih nego u istom periodu prošle godine.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.