PAZIN

Potpredsjednik Vlade Zoran Pazin rekao je da u najvisem interesu Crne Gore nije samo brzo pristupanje Evropskoj uniji (EU), vec prije svega da sto prije bude interno spremna za clanstvo, ispunjavajuci prethodno sve kriterijume, narocito u oblasti vladavine prava, koja je temelj i preduslov evropskog kvaliteta zivota.

Pazin je to saopstio tokom sastanka sa visokim zvanicnicima Zapadnog Balkana, zemalja clanica EU i evropskih institucija, koji Svjetski ekonomski forum organizuje u Zenevi, pod nazivom “Strateski dijalog za Zapadni Balkan”.

On je naglasio da je sustina evropske politike Crne Gore ostvarenje viseg zivotnog standarda gradana i izgradnja drustva koje funkcionise po pravilima koja vaze u najrazvijenijim evropskim demokratijama.

Dodao je, medutim, da je do pozitivne transformacije drustva moguce doci samo kroz proces koji nesmetano tece i kojem jednako iskreno pristupaju obje strane, i Crna Gora i njeni evropski partneri.

Vrednovati realan napredak Crne Gore

“Crna Gora nikada u svom dugom istorijskom trajanju nista nije dobila nezasluzeno, pa to ne ocekujemo ni ovoga puta. Naprotiv, istrajno sustinski radimo na izgradnji drustva u kojem se postuju evropska pravila i standardi. Ipak, ono sto ocekujemo od evropskih partnera jeste da prepoznaju i vrednuju realan napredak koji Crna Gora ostvaruje u vladavini prava i drugim oblastima”, saopstio je on.

Govoreci o rezervisanom stavu u pogledu politike prosirenja EU, prevashodno Francuske, Pazin je ocijenio legitimnim razmatranje efikasnijeg nacina funkcionisanja same Unije, dodajuci medutim da zivot u Crnoj Gori i nasem regionu ne moze biti zamrznut zbog nezainteresovanosti Evropske unije, vec da je u zajednickom interesu Evropske unije i Zapadnog Balkana da paralelno sa tim procesom bude nastavljen i proces evropske integracije naseg regiona.

Naglasio je da bilo koji drugi scenario ostavlja prostor za porast uticaja antievropskih i populistickih snaga u okviru pojedinih politickih struktura u drzavi, ali i drugih zainteresovanih subjekata izvan drzave.

On je dodao da ideje o kojima se govori u posljednje vrijeme u kontekstu reforme pregovarackog okvira, kao sto je takozvani princip reverzibilnosti, ne predstajaju odrzivo rjesenje, imajuci u vidu utvrdene principe medunarodnog prava i vec usvojene pregovaracke pozicije Evropske unije i Crne Gore, koje su 2012. godine odobrene od strane svih drzava clanica EU.

Potpredsjednik Pazin je naglasio znacajnu ulogu koju u promociji evropskih vrijednosti ima Njemacka, kao i druge partnerske drzave, medu kojima posebno SAD.

Dobrosusjedski odnosi prioritet

“Potpredsjednik je posebno izrazio zahvalnost za podrsku evropskoj integraciji Crne Gore od drzava clanica Visegradske grupe, ciji su visoki predstavnici takode prisustvovali sastanku. U tom kontekstu, naglasio je da je dosadasnji njemacki princip evrointegracije “strogo, ali pravicno” davao konkretne rezultate i da to moze biti nacin nastavka odnosa Evropske unije i prema ostalim drzavama aspirantima za clanstvo u EU”, saopsteno je iz Vlade.

Govoreci o nedavnom usvajanju Deklaracije o takozvanom “mini Sengenu”, od strane Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, on je podsjetio da je Crnoj Gori jedan od kljucnih prioriteta jacanje dobrosusjedskih odnosa, zbog cega i daje svoj puni doprinos vec uspostavljenim regionalnim inicijativama, koje za sada ostvaruju ocekivane rezultate upravo u oblastima koje su predmet promocije u okviru inicijative popularnog naziva “mini Sengen”.

On je dodao da ne smatra da takva inicijativa za sobom nosi kvalitetniju integraciju u Evropsku uniju. “Naprotiv, usmjeravaju se vrijeme, energija i snaga drzava regiona na kreiranje neceg sto vec postoji pod drugim nazivima, sa jos nejasnim potencijalom kako nova inicijativa moze doprinijeti evropskoj integraciji drzava regiona”.

Veoma je vazno, podvukao je potpredsjednik, da u procesu pristupanja Evropskoj uniji svakoj drzavi bude omoguceno da napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama i reformskim rezultatima.

“Samo na zaslugama zasnovan napredak ka clanstvu u EU moze biti vjetar u leda stvarnim reformama i osigurati visoku podrska gradana regiona zajednickoj evropskoj buducnosti”, zakljucio je potpredsjednik Pazin.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zeleno svjetlo za nadogradnju zgrade tehničkih fakulteta
  on 25/06/2024 at 09:03

  Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, prema zahtjevu Univerziteta Crne Gore (UCG), izdalo je saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i nadogradnju dijela objekta tehničkih fakulteta (Lamela C).

 • Četiri radna dana nedeljno: kakva su iskustva u Nemačkoj?
  on 25/06/2024 at 09:02

  Kompanija za čišćenje tepiha, građevinska firma, marketinška agencija… To su samo neka od preduzeća koja učestvuju u do sada najvećem istraživanju u Nemačkoj u vezi s uvođenjem četvorodnevne radne sedmice. „Četiri dana“ je radni naziv tog eksperimenta. A kako i u kojem obliku će smanjiti radno vreme zaposlenima, to je od početka bilo prepušteno samim firmama, odnosno njihovom rukovodstvu.

 • "Obrazovanje jedini preduslov za uspjeh u životu"
  on 25/06/2024 at 08:52

  Predsjednik države Jakov Milatović upriličio je u Vili Gorica prijem za istaknute učenike i đake srednjih škola generacije 2023/2024. On je istakao, da posvećenost obrazovanju i želja za napredovanjem koju je ova generacija pokazala, služe kao inspiracija ne samo njihovim vršnjacima, već i svima nama.

 • Džulijan Asanž na slobodi posle nagodbe sa Amerikom
  on 25/06/2024 at 08:45

  Posle pet godina provedenih u zatvoru u Londonu, Asanž na slobodi posle nagodbe sa američkim vlastima koje su tražile njegovo izručenje.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

 • Upravni sud: Vlada nezakonito razriješila Brđanina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Upravni sud usvojio je žalbu bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaje Portal RTCG.

 • Pronađeni Izraelci za kojima se tragalo na Biogradskoj gori
  on 25/06/2024 at 08:30

  Službi zaštite i spašavanja Kolašin sinoć je oko 21 sat i 30 minuta prijavljeno da je troje izraelskih državaljana izgubljeno u Nacionalnom parku Biogradska gora. Brzom intervencijom vatrogasaca - spasilaca i dva nadzornika oni su pronađeni u reonu Strugovi, kazao je Portalu RTCG Boško Šuković iz Službe zaštite i spašavanja Kolašin.

 • Poništeno rješenje Vlade o smjeni Valentine Pavličić
  on 25/06/2024 at 08:24

  Upravni sud usvojio je tužbu bivše zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić i poništio rješenje Vlade kojim je prestao njen mandat. Vlada se obavezuje da isplati Pavličić 400 eura na ime nadoknade troškova.

 • Pojačana frekvencija saobraćaja na važnim putevima
  on 25/06/2024 at 08:08

  U Crnoj Gori danas se očekuju visoke temperature i pojačana frekvencija vozila na važnim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i savjetovali opreznu vožnju prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

 • Diskografske kuće u SAD tuže muzičke AI servise
  on 25/06/2024 at 08:07

  Velike američke diskografske kuće odlučile su u ponedjeljak da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pjesme uz pomoć vještačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena djela poznatih umjetnika - od Čaka Berija do Maraje Keri.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.

 • Spajić: Od “rak rane” do povratka na put uspjeha
  on 25/06/2024 at 12:06

  Komentarišući jučerašnje optimistične izjave zvaničnika u Briselu o Crnoj Gori, premijer Milojko Spajić kazao je da evropski partneri prepoznaju i vrednuju napredak Vlade.

 • "Crna Gora tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima"
  on 25/06/2024 at 11:58

  Crna Gora je tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima, želeći da na svaki mogući način ublaži patnje i probleme sa kojima se oni suočavaju. To je, u razgovoru sa predstavnikom UNHCR-a u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem, poručio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

 • Brzina zatvaranja poglavlja zavisi isključivo od Podgorice
  on 25/06/2024 at 11:45

  Međuvladina konferencija koja će sjutra biti održana sa Crnom Gorom znak je da je zemlja značajno napredovala tokom posljednjih godina u ispunjavanju zahtjeva EU i dobar je signal za cijeli region. To je dopisniku iz Brisela saopštio jedan visoki EU diplomata, koji je zahtijevao anonimnost.

 • Istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju iskoristiti
  on 25/06/2024 at 10:17

  Na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, ministar za savezne, evropske i međunarodne poslove, debirokratizaciju i opunomoćenik savezne pokrajine Hesen na saveznom nivou, Manfred Pentz, istakao je da će Crna Gora predstavljati obogaćenje za Evropsku uniju i da je došao istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju zajedno iskoristiti.

 • "Relaksirano čekam razvoj situacije, sjednica u Beranama u narednih 10 dana"
  on 25/06/2024 at 10:11

  Sjednica lokalnog parlamenta u Berana danas definitivno neće biti nastavljena, već se to desiti u narednih sedam do deset dana, kazao je odbornik Demokrata Damjan Ćulafić, koji je prema koalicinom sporazumu, trebao da zamijeni dosadašnjeg predsjednika Opštine Berane.

 • Do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta
  on 25/06/2024 at 09:56

  Programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Pejović smatra da do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta.

 • Ništa od sjednice u Beranama, nije bilo kvoruma
  on 25/06/2024 at 09:26

  Današnja sjednica lokalnog parlamenta u Beranama nije održana zbog nedostatka kvoruma. Kako je kazao predsjednik SO Berane Milun Rmuš, na današnjoj sjednici se nisu pojavili odbornici parlamentarne većine.

 • Saglasnost sa zvaničnicima EU oko važnosti političke stabilnosti Crne Gore
  on 25/06/2024 at 09:15

  Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, učestvovala je na sjednici političke Skupštine Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u sjedištu EPP-a u Briselu.