IZVRSITELJKA UN-A

U Crnoj Gori je broj identifikovanih zrtava trgovine ljudima nizak a djeca, posebno iz romskih zajednica, ranjiva su grupa kada je ta pojava u pitanju, porucila je specijalna izvjestiteljka UN Marija Gracija Damarinaro.

Ona je dodala da o trgovini ljudima nema dovoljno zvanicnih podataka u drzavi.

Damarinaro je predstavila danas preliminarne zakljucke o stanju u oblasti trgovine ljudima u Crnoj Gori, nakon sedmodnevne posjete drzavi.

Od 2015. godine donijeta je jedna pravosnazna presuda za trgovinu ljudima i to, porucila je Damarinaro, nije realno stanje.

“Broj identifikovanih zrtava nije indikator pojave trgovine ljudima vec indikator kapaciteta nadleznih da se bore protiv trgovine ljudima”, porucila je Damarinaro.

Taj indikator, kako je rekla, pokazuje nizak kapacitet bavljenja tim fenomenom krsenja ljudskih prava i treba se mnogo bolje protiv njega boriti.

Prema njenim rijecima, mali broj identifikovanih slucajeva, pokazuje da posvecenost organa nije bila dovoljna do sada.

“Nadam se da ce ubuduce operativni tim proizvesti bolje rezultate”, kazala je Damarinaro na konferenciji za novinare.

Damarinaro je posjetila Prihvatni centar za azilante u Spuzu i alternativni smjestaj za azilante na Koniku i razgovarala sa relevantnim zvanicnicima, institucijama i grupama na tu temu.

“Na osnovu mojih preliminarnih saznanja, a uprkos cinjenici da nema dovoljno zvanicnih raspolozivih podataka, migranti koji prate takozvanu Balkansku rutu vide Crnu Goru kao tranzitnu zemlju i destinaciju, a s obzirom na njihovu situaciju, tokom svog putovanja, mogu da postanu zrtve trafikinga i eksploatacije”, rekla je Damarinaro.

Ona je kazala da je prisutan i problem internog trafikinga koji posebno pogada romske zajednice.

“Najskorije identifikovani slucaj odnosio se na dva drzavljanina Pakistana koji su bili zrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije u kontekstu ugostiteljske djelatnosti. Civilno drustvo je navelo zabrinutost da je broj ovih slucajeva veci od onih koji su trenutno identifikovani”, navela je Damarinaro.

Prema njenim rijecima, djeca, posebno iz romskih zajednica, predstavljaju ranjivu grupu u smislu prisilnog i organizovanog prosjacenja, dok djevojcice, kako one iz Crne Gore tako i one van njenih granica, se prodaju radi zasnivanja brakova u romskim zajednicama u Crnoj Gori i drugim zemljama.

“Jedan od ovakvih slucajeva koji su identifikovani tokom prosle godine, a za koje su podignute optuznice, je i slucaj djevojcice iz romske zajednice koju je njen otac prodao za iznos od pet hiljada EUR radi ugovorenog braka”, navela je Damarinaro.

Ona je dodala da, kada je rijec o trgovini radi prosjacenja, identifikovan je jos jedan slucaj koji se tice cetiri maloljetna lica iz romske zajednice koji su bili prisiljeni na prosjacenje u kontekstu organizovanog prosjacenja.

“Pozdravljam strategiju za prevenciju koju je Crna Gora usvojila, a koja se tice romskih manjina, a posebno bih istakla edukativne programe koje imaju za cilj da destimulisu preuranjene brakove, da sprijece napustanje skole i da osiguraju da romska djeca pohadaju predskolske ustanove, osnovne i srednje skole”, porucila je Damarinaro.

Ona je rekla da je od 2017. godine, Crna Gora postala znacajna tranzitna zemlja za migrante koji se krecu Balkanskom rutom.

Ona je podstakla Vladu da udvostruci napore za identifikaciju potencijalnih zrtava trgovine ljudima, sto je veliki izazov.

Prema njenim rijecima, Crna Gora je usvojila inovativne propise a stvarni izazov bice primjena.

“Glavni nedostatak odnosi se na sistem pruzanja podrske zrtvama koji bi trebao da bude potpuno revidiran i efikasniji, kao i adekvatno finansiran”, porucila je Damarinaro.

Ona je ukazala da je Vlada nedavno izmijenila svoju operativnu strukturu za borbu protiv trgovine ljudima.

“Od avgusta ove godine, formiran je operativni tim, na cijem celu se nalazi drzavni tuzilac u visem drzavnom tuzilastvu u Podgorici, za vodenje operativnih aktivnosti vezano za pokretanje krivicnog postupka”, rekla je Damarinaro.

Prema njenim rijecima, sto se tice pomoci i podrske zrtvama, postoje nedostaci koje je potrebno prioritetno rjesavati.

“Pozdravljam vladin pristup da saraduje sa nevladinim organizacijama i finansira ih za vodenje sklonista, jer je ovo najefikasnije i za zrtve najpodesnije rjesenje. Prema informacijama dobijenim tokom moje posjete, shvatila sam da u zemlji postoje cetiri sklonista, od kojih je jedno za djecu u Bijeloj, jedno za muskarce i zrtve pod visokim rizikom u Bijelom Polju, kao i dva za zene u Podgorici i Niksicu”, kazala je Damarinaro.

Ona ne smatra da su ugrozene samo manjine.

Nove vladine strukture, posebno operativni tim, dodala je, moraju dokazati da je sprjecavanje i suzbijanje trgovine ljudima snazna posvecenost cjelokupne vladine strukture koja ce dovesti do konkretnih rezultata.

Ona je porucila da bi se ohrabrile potencijalne zrtve da se jave, moraju biti uvjerene u cinjenicu da nece biti procesuirane.

“Nacelo nekaznjavanja zrtava, sadrzano u Konvenciji Savjeta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, rijetko se sprovodi u cijelom regionu SE. U tom pogledu, Crna Gora moze biti primjer i pokazati inovativan i efikasan pristup”, kazala je Damarinaro.

Ona je preporucila uspostavljanje efikasnijeg i trajnog sistema podrske zrtvama.

“U trenutnoj situaciji, NVO koje vode sklonista ne bi mogle da prezive bez podrske spoljnih i/ili privatnih donatora. Zbog toga bi cijeli sistem finansiranja trebalo da bude efikasniji, a borbi protiv trgovine ljudima treba dati prioritet, kako bi se u bliskoj buducnosti poboljsali rezultati zemlje u oblasti podrske zrtvama. Podrska NVO pruzaocima usluga ne bi se trebala zasnivati na pristupu od zrtve do zrtve”, porucila je Damarinaro.

Saznanja i preporuke naci ce se u izvjestaju koji ce biti prezentovan na Savjetu za ljudska prava na UN-a u junu, sledece godine.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • DNP: Suspenzija podrške Vladi do ispunjenja zahtjeva
  on 25/05/2024 at 11:28

  Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

 • Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za stabilnost Crne Gore
  on 25/05/2024 at 10:28

  Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost Crne Gore, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

 • "Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere"
  on 24/05/2024 at 20:41

  Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija, kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • "Vlada posvećena izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta"
  on 24/05/2024 at 20:09

  Vlada Crne Gore posvećena je izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta koji će omogućiti da se mladi ljudi koji se obrazuju u inostranstvu vrate u Crnu Goru, kako bi u u svojoj zemlji nastavili da rade i stvaraju. To je poručio ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus plus korisnika“.

 • Mujović sjutra u radnoj posjeti Trebinju
  on 26/05/2024 at 20:04

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće sjutra u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.