IZVRSITELJKA UN-A

U Crnoj Gori je broj identifikovanih zrtava trgovine ljudima nizak a djeca, posebno iz romskih zajednica, ranjiva su grupa kada je ta pojava u pitanju, porucila je specijalna izvjestiteljka UN Marija Gracija Damarinaro.

Ona je dodala da o trgovini ljudima nema dovoljno zvanicnih podataka u drzavi.

Damarinaro je predstavila danas preliminarne zakljucke o stanju u oblasti trgovine ljudima u Crnoj Gori, nakon sedmodnevne posjete drzavi.

Od 2015. godine donijeta je jedna pravosnazna presuda za trgovinu ljudima i to, porucila je Damarinaro, nije realno stanje.

“Broj identifikovanih zrtava nije indikator pojave trgovine ljudima vec indikator kapaciteta nadleznih da se bore protiv trgovine ljudima”, porucila je Damarinaro.

Taj indikator, kako je rekla, pokazuje nizak kapacitet bavljenja tim fenomenom krsenja ljudskih prava i treba se mnogo bolje protiv njega boriti.

Prema njenim rijecima, mali broj identifikovanih slucajeva, pokazuje da posvecenost organa nije bila dovoljna do sada.

“Nadam se da ce ubuduce operativni tim proizvesti bolje rezultate”, kazala je Damarinaro na konferenciji za novinare.

Damarinaro je posjetila Prihvatni centar za azilante u Spuzu i alternativni smjestaj za azilante na Koniku i razgovarala sa relevantnim zvanicnicima, institucijama i grupama na tu temu.

“Na osnovu mojih preliminarnih saznanja, a uprkos cinjenici da nema dovoljno zvanicnih raspolozivih podataka, migranti koji prate takozvanu Balkansku rutu vide Crnu Goru kao tranzitnu zemlju i destinaciju, a s obzirom na njihovu situaciju, tokom svog putovanja, mogu da postanu zrtve trafikinga i eksploatacije”, rekla je Damarinaro.

Ona je kazala da je prisutan i problem internog trafikinga koji posebno pogada romske zajednice.

“Najskorije identifikovani slucaj odnosio se na dva drzavljanina Pakistana koji su bili zrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije u kontekstu ugostiteljske djelatnosti. Civilno drustvo je navelo zabrinutost da je broj ovih slucajeva veci od onih koji su trenutno identifikovani”, navela je Damarinaro.

Prema njenim rijecima, djeca, posebno iz romskih zajednica, predstavljaju ranjivu grupu u smislu prisilnog i organizovanog prosjacenja, dok djevojcice, kako one iz Crne Gore tako i one van njenih granica, se prodaju radi zasnivanja brakova u romskim zajednicama u Crnoj Gori i drugim zemljama.

“Jedan od ovakvih slucajeva koji su identifikovani tokom prosle godine, a za koje su podignute optuznice, je i slucaj djevojcice iz romske zajednice koju je njen otac prodao za iznos od pet hiljada EUR radi ugovorenog braka”, navela je Damarinaro.

Ona je dodala da, kada je rijec o trgovini radi prosjacenja, identifikovan je jos jedan slucaj koji se tice cetiri maloljetna lica iz romske zajednice koji su bili prisiljeni na prosjacenje u kontekstu organizovanog prosjacenja.

“Pozdravljam strategiju za prevenciju koju je Crna Gora usvojila, a koja se tice romskih manjina, a posebno bih istakla edukativne programe koje imaju za cilj da destimulisu preuranjene brakove, da sprijece napustanje skole i da osiguraju da romska djeca pohadaju predskolske ustanove, osnovne i srednje skole”, porucila je Damarinaro.

Ona je rekla da je od 2017. godine, Crna Gora postala znacajna tranzitna zemlja za migrante koji se krecu Balkanskom rutom.

Ona je podstakla Vladu da udvostruci napore za identifikaciju potencijalnih zrtava trgovine ljudima, sto je veliki izazov.

Prema njenim rijecima, Crna Gora je usvojila inovativne propise a stvarni izazov bice primjena.

“Glavni nedostatak odnosi se na sistem pruzanja podrske zrtvama koji bi trebao da bude potpuno revidiran i efikasniji, kao i adekvatno finansiran”, porucila je Damarinaro.

Ona je ukazala da je Vlada nedavno izmijenila svoju operativnu strukturu za borbu protiv trgovine ljudima.

“Od avgusta ove godine, formiran je operativni tim, na cijem celu se nalazi drzavni tuzilac u visem drzavnom tuzilastvu u Podgorici, za vodenje operativnih aktivnosti vezano za pokretanje krivicnog postupka”, rekla je Damarinaro.

Prema njenim rijecima, sto se tice pomoci i podrske zrtvama, postoje nedostaci koje je potrebno prioritetno rjesavati.

“Pozdravljam vladin pristup da saraduje sa nevladinim organizacijama i finansira ih za vodenje sklonista, jer je ovo najefikasnije i za zrtve najpodesnije rjesenje. Prema informacijama dobijenim tokom moje posjete, shvatila sam da u zemlji postoje cetiri sklonista, od kojih je jedno za djecu u Bijeloj, jedno za muskarce i zrtve pod visokim rizikom u Bijelom Polju, kao i dva za zene u Podgorici i Niksicu”, kazala je Damarinaro.

Ona ne smatra da su ugrozene samo manjine.

Nove vladine strukture, posebno operativni tim, dodala je, moraju dokazati da je sprjecavanje i suzbijanje trgovine ljudima snazna posvecenost cjelokupne vladine strukture koja ce dovesti do konkretnih rezultata.

Ona je porucila da bi se ohrabrile potencijalne zrtve da se jave, moraju biti uvjerene u cinjenicu da nece biti procesuirane.

“Nacelo nekaznjavanja zrtava, sadrzano u Konvenciji Savjeta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, rijetko se sprovodi u cijelom regionu SE. U tom pogledu, Crna Gora moze biti primjer i pokazati inovativan i efikasan pristup”, kazala je Damarinaro.

Ona je preporucila uspostavljanje efikasnijeg i trajnog sistema podrske zrtvama.

“U trenutnoj situaciji, NVO koje vode sklonista ne bi mogle da prezive bez podrske spoljnih i/ili privatnih donatora. Zbog toga bi cijeli sistem finansiranja trebalo da bude efikasniji, a borbi protiv trgovine ljudima treba dati prioritet, kako bi se u bliskoj buducnosti poboljsali rezultati zemlje u oblasti podrske zrtvama. Podrska NVO pruzaocima usluga ne bi se trebala zasnivati na pristupu od zrtve do zrtve”, porucila je Damarinaro.

Saznanja i preporuke naci ce se u izvjestaju koji ce biti prezentovan na Savjetu za ljudska prava na UN-a u junu, sledece godine.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • S. Makedonija snižava cijene hrane
  on 26/09/2023 at 16:01

  Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas izvijestio je da se spisak proizvoda sa oznakom "Garantovana cijena" proširuje i najavio da će od sjutra biti snižene i cijene bezalkoholnih pića, gazirane i negazirane vode i piva, kao i dodatno voća i povrća.

 • Njemačka bi mogla postati bolesnik Evrope
  on 26/09/2023 at 15:55

  Izvršni direktor Dojče banke Kristijan Seving, upozorio je da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.

 • PES: Interne i eksterne opstrukcije oko formiranja vlade
  on 26/09/2023 at 15:27

  Iz Pokreta Evropa sad (PES) poručili su da će narednih dana ulagati dodatne napore kako bi dobili Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, kako su kazali, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1. Iz PES-a su kazali da proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, kako su kazali, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija.

 • Neophodno političke stabilnosti, daleko smo od nove Vlade
  on 26/09/2023 at 15:25

  Skoro tri i po mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora Crna Gora još uvijek daleko od nove Vlade, kazao je generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Andžejem Papježem.

 • Uz pomoć UNOPS-a nova era reforme pravosudnog sistema
  on 26/09/2023 at 15:22

  Memorandum o razumijevanju između Ministarstva Pravde Crne Gore i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) potpisan je danas u Vili Gorica. Uz pomoć stručnjaka ove kancelarije UN-a unaprijediće se pravosudne institucije, kroz izgradnju novih objekata i povećanje nivoa bezbjednosti, kao i kroz uvođenje savremenih tehnologija.

 • Crna Gora peta u Evropi po Indeksu organizovanog kriminala
  on 26/09/2023 at 15:10

  Crna Gora je peta u Evropi po Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu. Od 193 države u svijetu, Crna Gora je na 54 mjestu. Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) predstavila je danas Indeks transnacionalnog organizovanog kriminala u svijetu.

 • Odložiti početak popisa i uključiti opoziciju u proces
  on 26/09/2023 at 14:47

  Popis stanovništva, koji je zakazan za period od 1. do 15. novembra, treba odložiti, a predstavnici opozicije moraju se uključiti u taj proces po uzoru na dva prethodna, poručila su Socijaldemokrate (SD).

 • Izabrano idejno rješenje za školu u Siti kvartu
  on 26/09/2023 at 14:44

  Na međunarodnom Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City kvartu u Podgorici, žiri Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izabrao je rješenje zajedničkog tima iz Crne Gore i Mađarske, autora Mirka Popovića, Žakline Nježić i Zoltana Šramela.

 • Kosovo: Policajac ubijen u selu Banjska u blizini severnog dela Mitrovice
  on 26/09/2023 at 14:39

  Tokom obavljanja redovnih aktivnosti, kosovska policija je naišla na most koji su blokirali kamioni u selu Banjska.

 • Ministarstvo o incidentu: Odrediti vaspitne mjere
  on 26/09/2023 at 14:29

  Ministarstvo prosvjete oglasilo se oko današnjeg incidenta u Bijelom Polju, navodeći da su sugerisali Upravi Srednje elektro-ekonomske škole da momentalno, po Pravilniku i zakonu, odredi vaspitne mjere prema učesnicima incidenta.

 • PES: Interne i eksterne opstrukcije oko formiranja vlade
  on 26/09/2023 at 15:27

  Iz Pokreta Evropa sad (PES) poručili su da će narednih dana ulagati dodatne napore kako bi dobili Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, kako su kazali, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1. Iz PES-a su kazali da proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, kako su kazali, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija.

 • Neophodno političke stabilnosti, daleko smo od nove Vlade
  on 26/09/2023 at 15:25

  Skoro tri i po mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora Crna Gora još uvijek daleko od nove Vlade, kazao je generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Andžejem Papježem.

 • Odložiti početak popisa i uključiti opoziciju u proces
  on 26/09/2023 at 14:47

  Popis stanovništva, koji je zakazan za period od 1. do 15. novembra, treba odložiti, a predstavnici opozicije moraju se uključiti u taj proces po uzoru na dva prethodna, poručila su Socijaldemokrate (SD).

 • Oprema sa Ćilipa popisana još 2004, obaviješten Dubrovnik
  on 26/09/2023 at 13:25

  Službenica Aerodroma Crne Gore Biljana Knežević tvrdi da je oprema sa Ćilipa evidentirana još 2004. godine te da je tada o tome obaviješten i aerodrom u Dubrovniku.

 • Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva
  on 26/09/2023 at 12:30

  Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih članica, ocijenila je državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Milena Žižić.

 • "Spajić previše optimističan, ne zna se ima li većine"
  on 26/09/2023 at 09:52

  Predsjednik Demos-a Miodrag Lekić kazao je da mu jučerašnji sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića nejasan, a da je Spajić previše optimističan.

 • Nađena oprema ukradena sa aerodroma Ćilipi
  on 26/09/2023 at 09:21

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992.

 • "Novi izbori realniji od formiranje vlade"
  on 26/09/2023 at 09:07

  Nova Vlada treba da bude odraz izborne volje građana, a sve drugo bi nas odvelo u nestabilnosti, kazala je poslanica koalicije “Za budućnost Crne Gore” Jelena Božović. Ona ocjenjuje da je nedopustivo da Vladu Crne Gore formiraju ambasadori.

 • Rastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva
  on 26/09/2023 at 09:00

  Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Mirsad Rastoder pozvao je Vladu da donese odluku o odlaganju popisa u Crnoj Gori na mjesec dana, ili dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se popis uradi kvalitetno,temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način.

 • Građanin čeka da nova vlada sjedne u fotelje i ispuni obećanja
  on 26/09/2023 at 07:58

  Lider Pokreta Preokret Srđan Perić smatra da se udaljavamo od onoga što su predizborna obećanja i da su političari zaboravili na građanina koji je podršku dao vladi koja će popraviti životni standard.