“Mr Robot” podsjetio na neke od najhrabrijih eksperimenata u epizodama popularnih modernih televizijskih serija

“U redu je, ne moramo da pricamo” – ovom recenicom pocela je posljednja epizoda serije “Mr Robot” autora Sema Esmejla. I tokom cijelog njenog trajanja niko nije progovorio. Epizoda pod nazivom “405 Method Not Found” sadrzi samo dvije recenice dijaloga i vec je okarakterisana kao jedna od najspektakularnijih koje je pomenuta serija, cija finalna sezona je u toku, iznjedrila.

Imati epizodu gotovo bez ikakvog dijaloga zgodan je trik, koji nije potpuno nov. Serija “BoJack Horseman” imala je nesto slicno 2016. sa epizodom “Fish out of Water”. A “Mr Robot” je vec navikao gledaoce na hrabre eksperimente, pa je tako drugu sezonu otvorio 15-ominutnom sitkom verzijom sebe, dok je u trecoj imao epizodu snimljenu iz jednog tejka. Sad i ovu prakticno bez dijaloga.

Kad serija konacno dode do svog kraja sigurno ce biti upamcena po tome sto se nije libila da se uhvati u kostac sa ozbiljnim izazovima. Ali bilo je i hrabrijih. Britanski “Guardian” podsjetio je na neke od najhrabrijih modernih televizijskih eksperimenata koji su zaobisli konvencije kako bi gledaocima ponudili nesto interesantnije.

Community – Remedial Chaos Theory

“Community” je ostao upisan u TV istoriju kao jedan od najludih sitkoma ikad. Epizoda “Pillows and Bankets” je imala formu parodije na dokumentarce Kena Burnsa. U “Digital Estate Planning” glumacka ekipa se nasla u osmobitnoj video igri. “Intro to Felt Surrogacy” je radena sa lutkama. Ali najbolji primjer hrabrosti autora serije i definitivno najteza epizoda za izvest bila je treca u trecoj sezoni koja se odvijala kroz sest alternativnih vremenskih tokova, od kojih je svaki baziran na scenariju gdje drugi lik odlazi po picu. Do kraja epizode svi likovi su mrtvi, pijani i isjeckani na djelove. Mnogo toga je smjesteno u nesto preko 20 minuta programa.

Buffy the Vampire Slayer – Once More, With Feeling

Epizode u kojima serija poprima formu mjuzikla danas su nesto sasvim uobicajeno. “30 Rock” je imala mjuzikl epizodu. “The Flash” je imao mjuzikl epizodu. I “Fringe” i “Grey’s Anatomy” i “How I Met Your Mother” i “Scrubs” i “The X-Files”, sve ove serije su strikirale i to. Ali ono sto ih veze je epizoda “Once More, With Feeling” seste sezone serije “Buffy the Vampire Slayer” iz 2001. Ona je otvorila put i prva se suocila sa ovim velikim izazovom. A da bi bila uspjesna bilo je potrebno tri mjeseca spremanja, sto je cijela vjecnost u svijetu televizije. Zadivljujuce je kako je “Once More, With Feeling” izvedena uspjesno tad, jer bi samo jedna mala greska bilo koga iz glumacke postave bila dovoljna za katastrofu. Ipak, ne samo da je bila uspjesna, vec je otvorila i nove mogucnosti ovoj seriji i sigurno nije slucajno jedan od favorita reditelja Dzosa Vidona.

The Leftovers – International Assassin

Tokom veceg dijela emitovanja “The Leftovers” je otreznjujuca studija tuge bez kraja i rjesenja, sa svojom kolekcijom likova koji ne mogu da se pomire sa misterioznim nestankom desetine ljudske populacije sa lica planete. A onda je dosla na red epizoda “International Assassin” u kojoj je depresivni policajac Kevin Garvi popio otrov i probudio se u kupatilu luksuzne hotelske sobe, gdje jedan covjek pokusava da ga ubije. U daljem toku – nema pravila.

Ova epizoda nije bila narativno narocito bitna, ali s obzirom koliko je serija “The Leftovers” znala da bude depresivna”, bilo je zabavno vidjeti kako odbacuje glavnu premisu kako bi se pretvorila u akciju a la Dzejms Bond. Valja pomenuti i trecu sezonu i epizodu pod nazivom “The Most Powerful Man In The World (And His Identical Twin Brother)” u kojoj se Kevin vraca u isti svijet gdje otkriva da u njemu postoje biometrijski senzori penisa.

Black Mirror – Bandersnatch

Netfliksov interaktivni uredaj za pricanje prica mogao bi jednog dana u buducnosti da postane nacin na koji cemo konzumirati sadrzaje poput serija. Zasad je to i dalje samo fora, trik koji cini “Bandersnatch” djelom koje se svojom neobicnoscu izdvaja. Epizoda dozvoljava gledaocima da aktivno biraju pravac u kojem ce se odvijati radnja. Imamo tu i samoubistvo i zastrasujuci niz disfunkcija, pa i trenutak u kojem je glavni lik obavijesten da ga ljudi gledaju na Netliksu sto cini da se univerzum epizode srusi na samog sebe. Ne bi mogla svaka serija da prode sa ovakvim trikovima, ali je za “Black Mirror” bio kao saliven.

Twin Peaks: The Return – Part 8

Ovo je bilo nemoguce zaobici. U pitanju je najcudnija epizoda ikad prikazana na televiziji. Da, “Mr Robot” je hrabar, ali u toj seriji necete naici na epizodu koja nekoliko minuta trosi na prikaz unutrasnjosti nuklearne eksplozije uz pjesmu pod nazivom “Threnody to the Victims of Hiroshima”. Ili na epizodu u kojoj mutant povraca bukvalni prikaz zla u crnu rupu, a ovoj prijetnji isprecava se lik cije ime je “??????”, koji levitira ka svijetu i zatim udise cijelu galaksiju. U osmoj epizodi serije “Twin Peaks: The Return” sve ovo se desilo u dvadeset minuta i moglo bi se reci da je u pitanju prica o porijeklu cijelog Tvin Piksa. Niko nikada sigurno nece napraviti ovakvu epizodu, ovako uznemirujuce remek djelo kakvo samo Dejvid Linc moze iznjedriti.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Bajden primio novu dozu vakcine protiv korona virusa
  on 23/09/2023 at 21:42

  Američki predsjednik Džozef Bajden (80) primio je još jednu dozu vakcine protiv korona virusa, kao i godišnju vakcinu protiv sezonskog gripa, saopštio je danas njegov ljekar.

 • U SAD ove godine već 35 masovnih ubistava
  on 23/09/2023 at 21:27

  Do sada je ove godine u SAD bilo 35 masovnih ubistava, najviše u jednoj godini. Po zajedničkoj bazi podataka novinske agencije AP, dnevnika i RTV "USA Today" i Univerziteta Nortistern, ukupno je ove godine 171 osoba izgubila život u masovnim ubistvima.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Lavrov: Kijevski mirovni plan nije realan, rat će biti riješen na bojnom polju
  on 23/09/2023 at 21:02

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji predlozi UN za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,"nijesu realistični".

 • Nastavlja se razoružavanje snaga Nagorno Karabaha
  on 23/09/2023 at 20:48

  Azerbejdžanske vlasti saopštile su danas da sa Rusijom nastavljaju razoružavanje snaga u Nagorno Karabahu, regionu uglavnom naseljenom Jermenima, gdje je početkom nedjelje azerbejdžanska vojska sprovela kratku ofanzivu.

 • Zbog oluje bez struje oko 11.000 potrošača u Šidu
  on 23/09/2023 at 20:20

  Oko 11.000 potrošača na prostoru Šida ostalo je bez struje zbog oštećenja na dalekovodu Sremska Mitrovica - Šid, usljed jakog nevremena, saopšteno je iz Elektromreže Srbije (EMS).

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • „Srbija protiv nasilja“ ima četiri nova zahtjeva za RTS
  on 23/09/2023 at 19:31

  Večerašnji, 21. po redu protest "Srbija protiv nasilja", završen je ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu. Okupljeni su pročitali nove zahtjeve upućene Javnom servisu Srbije.

 • Ukrajina ponovo izvela raketni napad na Sevastopolj
  on 23/09/2023 at 19:28

  Ukrajina je jutros raketama napala Sevastopolj na Krimu, izjavio je danas tamošnji guverner Mihail Razvožajev. Ukrajina je izvela juče raketni udar na štab ruske flote u centru Sevastopolja.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • “Nikšićki Dom za stare srozan na niske grane”
  on 23/09/2023 at 16:52

  Skandali koji potresaju nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji svojim neznanjem i nesposobnostima, baš kao što su to učinili i sa CEDIS-om i Poštom Crne Gore, ruiniraju i ovu izuzetno važnu ustanovu, saopšteno je iz opštinskog odbora DPS Nikšić.

 • "Neće biti potrebe za odlaganjem popisa"
  on 23/09/2023 at 16:04

  Neće biti potrebe za odlaganjem popisa, poručio je za Televiziju Crne Gore ministar finansija Aleksandar Damjanović. On je to kazao nakon što je predsjednik popisne komisije Tuzi Nik Đeljošaj, od Vlade zatražio da popis odgodi za mjesec, jer smatra da do sada nije urađeno sve po zakonu.

 • Svaki zahtjev za odlaganje popisa je odlaganje boljeg sjutra
  on 23/09/2023 at 15:00

  Potpredsjednik SNP-a i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručuo je predsjedniku Opštine Tuzi Niku Đeljošaju, da tehničke stvari u vezi sa predstojećim popisom ne izdiže na nivo koji bi mogao da remeti i odloži taj proces.

 • Abazović: Imamo najbolju perspektivu u regionu
  on 23/09/2023 at 11:42

  Crna Gora ima najbolju perspektivu u regionu, kazao je premijer Dritan Abazović dodajući da Evropska unija (EU) mora da otvori vrata za nove članice, naročito nakon situacije u Ukrajini.

 • "Investitori sa Djevičanskih ostrva promjenom naziva projekta zbunjuju javnost"
  on 23/09/2023 at 10:50

  Poslanik Demokrata Dragan Krapović apeluje na MEPPU i ministarku Anu Novaković Đurović da razmisli da li je i dalje prijava gradnje za “Riviera Montenegro Hotel & Residences” na snazi.

 • Abazović počasni građanin Nju Orleansa i ambasador Luizijane
  on 23/09/2023 at 06:34

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović postao je počasni građanin Nju Orleansa i počasni ambasador Luizijane.

 • Izvjestiteljki UN govorili o aferi "Stanovi", istragama o torturi...
  on 23/09/2023 at 06:10

  Specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt tokom boravka u Crnoj Gori posjetila je instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a razgovorala je i sa predstavnicima nevladinih organizacija koji su joj prenijeli da su zabrinuti zbog izostanka reformi i upoznali su je sa ključnim izazovima u pravosuđu.

 • Đeljošaj poziva Vladu da odgodi Popis stanovništva
  on 22/09/2023 at 20:10

  Vlada mora hitno da reaguje, da odloži Popis stanovništav za 30 dana i zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku, poručio je u izjavi za medije predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Priliv stranih investicija na kraju jula 515,8 miliona eura
  on 23/09/2023 at 13:20

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju jula iznosio je 515,79 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 229,47 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "ES2 ukida doprinose za PIO"
  on 23/09/2023 at 11:35

  Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad 2. Fidelity consulting navodi da smo dobili matematički iskaz da će doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti ukinuti, čime se, kako navode, uništava koncept međugeneracijske solidarnosti.

 • Spremni da podnesu zahtjev za zvaničnu validaciju CEFTA-i
  on 23/09/2023 at 08:16

  Usklađivanjem carinskih procedura, snaženjem povjerenja među trgovinskim partnerima i smanjivanjem administrativnih opterećenja, CEFTA region će uskoro biti spreman da napravi značajne korake ka međusobno povezanom i efikasnijem ekonomskom pejzažu, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

 • Značajan doprinos računovodstveno - revizorske profesije
  on 22/09/2023 at 14:14

  Direktor Uprave prihoda i carina (UPC), Vladimir Bulajić je ocijenio da računovodstveno - revizorska profesija daje značajan doprinos u kreiranju standarda uspješnog i zakonitog poslovanja, kao i pravilne primjene poreskih propisa.

 • Saveljić imenovana za izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje
  on 22/09/2023 at 13:30

  Za novu izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje imenovana je Valerija Saveljić, koju su članovi Odbora direktora te kompanije na sjednici jednoglasno izabrali kao prvorangiranu kandidatkinju.

 • UPC posvećena poreskoj reformi, SB vidi pomake u RARP projektu
  on 22/09/2023 at 11:48

  Tim Uprave prihoda i carina (UPC), na čelu sa direktorom Vladimirom Bulajićem, razgovarao je sa ekspertima Svjetske banke (SB) koji su u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru redovne misije za podršku sprovođenju i procjenu napretka projekta Reforma poreske administracije (RARP).

 • "Rebalans budžeta čeka jesenje zasijedanje Skupštine"
  on 21/09/2023 at 16:37

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu za smanjenje akciza na naftne derivate razmatraju, a smatra da bi trebalo nastaviti sa akcijom "Stop inflaciji" o čemu će biti više riječi naredne nedjelje. Povećanje plata i penzija neće biti moguće bez dodatnog zaduživanja, što bi, kako kaže, dovelo do kompletnog urušavanja sistema.

 • Ibrahimović: Crna Gora povoljno tlo za strana ulaganja
  on 21/09/2023 at 15:45

  Crnogorsko tržište je povoljno tlo za ulaganja inostranih partnera iz zemalja sa rastućom ekonomijom, zaključak je nakon susreta potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića sa zamjenikom generalnog sekretara UNECE Dimitrijem Mariasinom.

 • Izabran novi Odbor direktora Rudnika uglja
  on 21/09/2023 at 14:59

  Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, zasijedajući u funkciji vanredne sjednice Skupštine akcionara Rudnika uglja, izabrao nove članove Borda tog pljevaljskog preduzeća.