IZBORNO ZAKONODAVSTVO

Radni odbori 2 i 3 razmatrace Predlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji i konacna rjesenja predloziti Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, dogovoreno je na sjednici tog skupstinskog tijela.

Sedam clanova Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva podrzali su tu odluku, dok su cetiri opoziciona clana bila protiv.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenovic kazao je da je prirodno da stvari treba dodatno pogledati, ukoliko svi zele kvalitetna zakonska rjesenja.

On je pitao clanove Odbora da li su saglasni sa tim da sve o cemu su danas razgovarali bude razmotreno u okviru radnih odbora 2 i 3, uz zahtjev predsjednicima tih tijela da ubrzaju te rokove.

Gvozdenovic je kazao da odbori 2 i 3 treba da intenziviraju rad oko Predloga izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, jer postoji politicki jasan stav da svi zele da unaprijede te stvari.

Profesor Dorde Blazic smatra da je potrebno prolongiranje roka za zavrsetak rada Odbora.

“Rok je isuvise kratak da bi jedan ovakav posao bio zavrsen”, naveo je Blazic.

On smatra da su sporne odredene odredbe u Predlogu izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji je predlozila opozicija.

“Nijesam bas siguran da imamo jasna rjesenja, sa jasnim mogucim ishodima, ako dode do toga. Molio bih da se vodi racuna o polozaju lokalne samouprave u ustavno-pravnom sistemu. Ovo je za mene zadiranje u autonomiju lokalne samouprave. Moraju se traziti neki drugi mehanizmi”, naveo je Blazic.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da se predlozenim rjesenjima apsloutno ne zalazi u autonomiju lokalne samouprave.

Prema njegovim rijecima, Predlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji ne narusava Ustav i nista nije prenijeto sa lokalnog na centralni nivo.

“Ne mozemo ovdje da uvedemo zakon o lokalnoj samoupravi. Ovo je materija zakona o teritorijalnoj organizaciji”, naveo je Koprivica.

On smatra da predlozene izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji nijesu samo znacajne za odredivanje birackih mjesta i podrucja i punu implementaciju Zakona o birackom spisku, nego i za funkcionisanje zdravstvenog sistema, kao i realizaciju adresnog registra.

Adrese bb su, kako je ocijenio, veliki problem i bunker za razne zloupotrebe.

Predstavnik Demokrata Vladimir Cadenovic smatra da Predlog izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji je predstavila opozicija, rjesava i otklanja jedan veliki nedostatak, jer, kako je naveo, oko 300 hiljada biraca ima adresu bb.

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Zivkovic ocijenio je da predlog opozicije ima dosta manjkavosti.

“Ima dosta neusaglasenosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Adrese bb ne mogu uticati na tacnost vodenja birackog spiska”, smatra Zivkovic.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugosa zamolio je da se sjednice Odbora za izbornu reforme ne koriste za promociju partijskih interesa, nego da se clanovi fokusiraju na dogovor oko zajednickih rjesenja.

“Kolegama koji u radnom odboru 2, odnosno 3, budu diskutovali o ovom predlogu zakona sugerisem da pogledaju zakone o lokalnoj samoupravi i o drzavnoj upravi”, naveo je Mugosa.

On je istakao da treba da donose sistemska, a ne ad hoc rjesenja.

“Ovo ne mijenjamo samo zbog izbora sljedece godine, nego da se dogovorimo oko rjesenja koja bi trebalo da su dugorocno odrziva, da nas ne dovode u situaciju da iz godine u godinu mi mijenjamo zakone znacajne za izborni process”, naveo je Mugosa.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju saglasan je da se mora obratiti paznja na rok za zavrsetak rada Odbora.

“Svi poslanici u Odboru preuzimaju ozbiljnu odgovornost ako to tijelo do 15. novembra ne zavrsi sa radom, a nece zavrsiti. Odnosno on moze zavrsiti, ali nece obaviti zadatak koji mu je dat i to ne zbog nekog nezalaganja, vec zato sto smo preuzeli da za mjesec uradimo nesto za sta treba makar nekoliko mjeseci”, naveo je Koprivica.

Zbog toga, kako je naglasio, treba produziti rok.
“Predlozili smo 31. decembar iz vise razloga”, rekao je Koprivica.

Govoreci o Predlogu izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, on je naveo da u politickom smislu ne postoji problem.

“Shvatio sam gospodina Zivkovica da je to sto je opozicija predlozila politicki prihvatljivo i da treba da se naprave pravne intervencije na Predlogu”, kazao je Koprivica.

Koordinator radnog odbora 2, koji se bavi izmjenama i dopunama Zakona o birackom spisku, Genci Nimanbegu istakao je da ne treba da se umanjuju prava lokalnih samouprava.

“Predlozenim tekstom nijesam siguran da, bar u dva clana, mi to nemamo”, kazao je Nimanbegu.

Kako je naveo, problematika adresa bb nije nikakva afera, to toliko ne utice na kvalitet izbornog procesa.

“Postoji spremnost svih strana da se u lokalnim samoupravama preduzmu mjere da se to rijesi”, dodao je Nimanbegu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "ASK prati izborni proces, trudimo se da ga učinimo transparentnim"
  on 05/02/2023 at 19:17

  Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kazala je gostujući u Dnevniku 2 se ova Agencija trudi da prati svaki izborni proces. "ASK čini svaki izborni proces transparentnim", smatra Perović.

 • "Demokrate spremne za pobjedu na predsjedničkim izborima"
  on 05/02/2023 at 17:39

  Opštinski odbor Demokrata Nikšić saopštio je da je da daju punu podršku  Predsjedništvu tog političkog subjekta da pripremi i zakaže sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti utvrđen kandidat Demokrata za predsjednika Crne Gore.

 • "Nepokolebljiva vjera liberala u zajedničkog kandidata"
  on 05/02/2023 at 17:18

  Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je nepokolebljiva vjera liberala da Crna Gora ima zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • “Mijenjali vlasništva nad nekretninama da prikriju izvor novca”
  on 05/02/2023 at 17:04

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su bivši ministar finansija i kandidat za predsjednika Crne Gore Milojko Spajić, i njegova vanbračna supruga mijenjali vlasništva nad nekretninama da bi prikrili izvor novca.

 • "Nemamo dilemu da će Mandić biti novi predsjednik Crne Gore"
  on 05/02/2023 at 16:21

  Povodom predsjedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart ove godine, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da nema dilemu da će Andrija Mandić biti novi predsjednik države. Istakao je da je Mandićeva kandidatura predata u petak, a da potvrdu očekuju već sjutra.

 • "Kandidatura Spajića ogolila djelovanje DPS-a i Medojevića"
  on 05/02/2023 at 12:26

  Kandidatura Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore ogolila je sinhronizovano djelovanje DPS-a i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

 • Zakoni po mjeri partijskog, a ne javnog interesa
  on 05/02/2023 at 06:01

  Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

 • Spajić: Stan sam prodao
  on 04/02/2023 at 22:03

  Čelnik Pokerta Evropa Sad Milojko Spajić odgovorio je na navode Nebojše Medojevića (DF) da je sakrio stan u Beogradu.

 • Upozorenje Turskoj zbog izvoza u Rusiju
  on 04/02/2023 at 21:20

  Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne izvozi u Rusiju hemikalije, mikročipove i druge proizvode koji se mogu koristiti u ratu Moskve protiv Ukrajine, piše novinska agencija Rojters. 

 • Medojević: Spajić ima stan od 88 kvadrata u Beogradu na vodi
  on 04/02/2023 at 20:36

  Čelnik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je da je došao do dokumenta koji pokazuje da predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima stan u kompleksu "Beograd na vodi", u Republici Srbiji. Medojević je rekao da Spajić ima stan od 88 kvadrata, i garažu od 12 kvadrata, te da vrijednost te nekretnine iznosi od 500 hiljada do milion eura.  

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.

 • MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
  on 04/02/2023 at 21:35

  Kineska privreda bi trebalo da doprinese četvrtini globalnog ekonomskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko korone i stanja u sektoru nekretnina mogla da uspori zamah, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 • Bar i Crna Gora da postanu energetsko čvorište Zapadnog Balkana
  on 04/02/2023 at 09:41

  Izgradnja terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar pozicionirao bi taj primorski grad i Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta.

 • "Ugovor je već prekršen, procedura raskida jednostavna"
  on 04/02/2023 at 09:00

  Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kako je za Radio Crne Gore izjavio predsjednik te asocijacije, Agim Mila, podržava namjeru Vlade da Port of Adria ponovo bude dio Luke Bar, ali nijesu saglasni da država otkupi akcije i preuzme dug od 30 miliona eur. To je dug koji je nagomilao od početka privatizacije 2014. godine turski investitor.

 • Potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između CG i Azerbejdžana
  on 04/02/2023 at 07:57

  Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, saopšteno je nakon susreta Potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rašada Nabijeva.

 • Ko će upravljati trajektom: Cirkulišu milioni, mnogi bi rado u posao
  on 03/02/2023 at 18:54

  Nakon najave premijera Dritana Abazovića da će na narednoj sjednici Vlade staviti van snage zaključak kojim je Pomorskom saobraćaju, biznismena Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića, dato upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, iz Morskog dobra ne isključuju mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije.

 • Otvaranje novog energetskog koridora razvojna šansa Crne Gore
  on 03/02/2023 at 17:01

  Otvaranje novog energetskog koridora za region jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, nova je razvojna šansa Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Željezarci počeli pregovore sa predstavnicima EPCG
  on 03/02/2023 at 14:59

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.

 • Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura
  on 03/02/2023 at 10:39

  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.