IZBORNO ZAKONODAVSTVO

Radni odbori 2 i 3 razmatrace Predlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji i konacna rjesenja predloziti Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, dogovoreno je na sjednici tog skupstinskog tijela.

Sedam clanova Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva podrzali su tu odluku, dok su cetiri opoziciona clana bila protiv.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenovic kazao je da je prirodno da stvari treba dodatno pogledati, ukoliko svi zele kvalitetna zakonska rjesenja.

On je pitao clanove Odbora da li su saglasni sa tim da sve o cemu su danas razgovarali bude razmotreno u okviru radnih odbora 2 i 3, uz zahtjev predsjednicima tih tijela da ubrzaju te rokove.

Gvozdenovic je kazao da odbori 2 i 3 treba da intenziviraju rad oko Predloga izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, jer postoji politicki jasan stav da svi zele da unaprijede te stvari.

Profesor Dorde Blazic smatra da je potrebno prolongiranje roka za zavrsetak rada Odbora.

“Rok je isuvise kratak da bi jedan ovakav posao bio zavrsen”, naveo je Blazic.

On smatra da su sporne odredene odredbe u Predlogu izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji je predlozila opozicija.

“Nijesam bas siguran da imamo jasna rjesenja, sa jasnim mogucim ishodima, ako dode do toga. Molio bih da se vodi racuna o polozaju lokalne samouprave u ustavno-pravnom sistemu. Ovo je za mene zadiranje u autonomiju lokalne samouprave. Moraju se traziti neki drugi mehanizmi”, naveo je Blazic.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da se predlozenim rjesenjima apsloutno ne zalazi u autonomiju lokalne samouprave.

Prema njegovim rijecima, Predlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji ne narusava Ustav i nista nije prenijeto sa lokalnog na centralni nivo.

“Ne mozemo ovdje da uvedemo zakon o lokalnoj samoupravi. Ovo je materija zakona o teritorijalnoj organizaciji”, naveo je Koprivica.

On smatra da predlozene izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji nijesu samo znacajne za odredivanje birackih mjesta i podrucja i punu implementaciju Zakona o birackom spisku, nego i za funkcionisanje zdravstvenog sistema, kao i realizaciju adresnog registra.

Adrese bb su, kako je ocijenio, veliki problem i bunker za razne zloupotrebe.

Predstavnik Demokrata Vladimir Cadenovic smatra da Predlog izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji je predstavila opozicija, rjesava i otklanja jedan veliki nedostatak, jer, kako je naveo, oko 300 hiljada biraca ima adresu bb.

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Zivkovic ocijenio je da predlog opozicije ima dosta manjkavosti.

“Ima dosta neusaglasenosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Adrese bb ne mogu uticati na tacnost vodenja birackog spiska”, smatra Zivkovic.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugosa zamolio je da se sjednice Odbora za izbornu reforme ne koriste za promociju partijskih interesa, nego da se clanovi fokusiraju na dogovor oko zajednickih rjesenja.

“Kolegama koji u radnom odboru 2, odnosno 3, budu diskutovali o ovom predlogu zakona sugerisem da pogledaju zakone o lokalnoj samoupravi i o drzavnoj upravi”, naveo je Mugosa.

On je istakao da treba da donose sistemska, a ne ad hoc rjesenja.

“Ovo ne mijenjamo samo zbog izbora sljedece godine, nego da se dogovorimo oko rjesenja koja bi trebalo da su dugorocno odrziva, da nas ne dovode u situaciju da iz godine u godinu mi mijenjamo zakone znacajne za izborni process”, naveo je Mugosa.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju saglasan je da se mora obratiti paznja na rok za zavrsetak rada Odbora.

“Svi poslanici u Odboru preuzimaju ozbiljnu odgovornost ako to tijelo do 15. novembra ne zavrsi sa radom, a nece zavrsiti. Odnosno on moze zavrsiti, ali nece obaviti zadatak koji mu je dat i to ne zbog nekog nezalaganja, vec zato sto smo preuzeli da za mjesec uradimo nesto za sta treba makar nekoliko mjeseci”, naveo je Koprivica.

Zbog toga, kako je naglasio, treba produziti rok.
“Predlozili smo 31. decembar iz vise razloga”, rekao je Koprivica.

Govoreci o Predlogu izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, on je naveo da u politickom smislu ne postoji problem.

“Shvatio sam gospodina Zivkovica da je to sto je opozicija predlozila politicki prihvatljivo i da treba da se naprave pravne intervencije na Predlogu”, kazao je Koprivica.

Koordinator radnog odbora 2, koji se bavi izmjenama i dopunama Zakona o birackom spisku, Genci Nimanbegu istakao je da ne treba da se umanjuju prava lokalnih samouprava.

“Predlozenim tekstom nijesam siguran da, bar u dva clana, mi to nemamo”, kazao je Nimanbegu.

Kako je naveo, problematika adresa bb nije nikakva afera, to toliko ne utice na kvalitet izbornog procesa.

“Postoji spremnost svih strana da se u lokalnim samoupravama preduzmu mjere da se to rijesi”, dodao je Nimanbegu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Majke Srebrenice pozvale Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji UN o Srebrenici
  on 24/04/2024 at 20:32

  Crna Gora je uvijek bila na pravoj strani istorije, kazale su danas "Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajica da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

 • Birači "selice" najveći problem u Šavniku, politički dijalog jedina opcija
  on 24/04/2024 at 20:15

  Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

 • "Odbijamo razgovore sa DPS, SDP i 'satelit listama' i ostali da se izjasne"
  on 24/04/2024 at 19:43

  Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

 • Perović dala uslovni otpust iz zatvora lažnom svjedoku ubistva
  on 24/04/2024 at 19:22

  Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica rekao je da je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović dok je bila na čelu Osnovnog suda na Cetinju počinila zloupotrebu.

 • "Perspektiva o ulasku zemalja ZB u EU realnija više nego ikad"
  on 24/04/2024 at 18:59

  Crna Gora će učiniti sve da što prije dostigne evropski standard i postane članica EU, kazao je u Tivtu predsjednik Jakov Milatović. Iz Slovenije poručuju da zemlje koje teže da uđu u Evropsku zajednicu moraju da shvate da Brisel ima određena pravila, te da je 2030. posljednji termin da države uđu u EU, jer će kasnije biti teže. S druge strane, bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini tvrdi da je perspektiva proširenja veća nego ikad, te da je i Evropa shvatila da joj treba Zapadni Balkan, i to što prije.

 • Poslanici opozicije traže kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića
  on 24/04/2024 at 18:06

  Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini Crne Gore zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

 • U sljedećem mandatu EP neka od zemalja ZB može biti nova članica
  on 24/04/2024 at 17:11

  Poslanici EP su sa 517 glasova za, 56 protiv i 30 uzdržanih odobrili Plan rasta za zapadni Balkan. Fond je osmišljen da podrži unutrašnje reforme u zemljama Zapadnog Balkana, pružajući određene pogodnosti članstva u EU čak i prije pristupanja EU. Obezbijediće do 6 milijardi eura do 2027.godine. Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula smatra da neka od zemalja Zapadnog Balkana

 • Popović predsjednica Apelacionog suda
  on 24/04/2024 at 17:09

  Na dvanaestoj sjednici Sudskog savjeta, Savjet je obavio intervju sa kandidatima prijavljenim na oglas za izbor predsjednika Apelacionog suda Crne Gore, Mirjanom Popović i Dijanom Radulović, sutkinjama ovog suda. Na osnovu utvrđene rang liste za predsjednika Apelacionog suda izabrana je Mirjana Popović.

 • Najveći izazov biće povlačenje novca, Spajić ima odličan tim
  on 24/04/2024 at 16:43

  Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Biličik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

 • Canović podržao inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju o Srebrenici
  on 24/04/2024 at 15:54

  Član Predsjedništva SD-a i predsjednik opštine Plav Nihad Canović podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici, saopšteno je iz te partije.

 • CG da bude integrisana u EU tržište električne energije ali i tržište Z.Balkana
  on 24/04/2024 at 20:32

  Želimo da Crna Gora bude potpuno integrisana u EU tržište električne energije, posebno sa Italijom ali i da bude u potpunosti integrisana sa zemljama Zapadnog Balkana, kazao je direktor Sekretarijata energetske zajednice Artur Lorkovski koji sa saradnicima boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

 • "Nakon izbora izvođača odmah kreću radovi na drugoj dionici auto-puta"
  on 24/04/2024 at 17:05

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da očekuje da će se do kraja godine odabrati izvođači za izgradnju druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice, te da će se nakon toga odmah krenuti sa radovima.

 • Višak mlijeka CG farmera biće izvezen u BiH
  on 24/04/2024 at 16:51

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

 • Neformalna ekonomija glavna prepreka održivom rastu i konkurentnosti
  on 24/04/2024 at 16:03

  Rast crnogorske ekonomije bi od ove mogao da uspori na 3,2% u prosjeku, navodi se u ocjeni Programa ekonomskih reformi Crne Gore 2024-2026. koju je usvojila Evropska komisija. Kao glavna prepreka inkluzivnom, održivom rastu i konkurentnosti Crne Gore navodi se neformalna ekonomija. Očekuje se da rast prihoda od turizma bude jednocifren a uvoz viši od očekivanog ukoliko se realizuju investicioni planovi, posebno izgradnja autoputa.

 • EBRD objavila pretkvalifikacioni tender za dionicu Mateševo-Andrijevica
  on 24/04/2024 at 14:28

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

 • Radović: CBCG podržava put ka zelenijoj i održivijoj ekonomiji
  on 24/04/2024 at 14:20

  Centralna banka podržava put ka zelenijoj, održivijoj i otpornijoj ekonomiji, poručila je guvernerka CBCG Irena Radovi.

 • "Cijene eurosupera se polako približavaju rekordnim cijenama"
  on 24/04/2024 at 14:03

  Vladi je omogućeno, zahvaljujući našoj zakonskoj inicijativi koja je u Parlamentu prihvaćena, da privremeno snizi akcize na gorivo do 50 odsto. Poslednji put je Vlada tu zakonska mogućnost iskoristila prije više od godinu dana, kazao je šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša.

 • Radulović: Smijenićemo Odbore direktora koji ne pokažu rezultate
  on 24/04/2024 at 11:37

  Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

 • "Građani da ne brinu za penzije"
  on 24/04/2024 at 10:19

  Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije.

 • Budžetska inspekcija dobija još operativaca
  on 24/04/2024 at 06:28

  Tokom hapšenja direktorice ASK-a aktuelizovan je rad budžetske inspekcije. Iako postoji 11 godina, tek prije dva mjeseca počela je da kontroliše korisnike državne kase. I dok u nevladinom sektoru strahuju da će brzi rezultati izostati jer su svega dva budžetska inspektora, iz Ministarstva finansija, pod čijem okriljem funkcioniše ova inspekcija, tvrde da to neće biti problem jer planiraju da povećaju broj inspektora.