Crna Gora dosad je ostvarila umjeren napredak u pravosudu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi. No, vazno je da nastavite sa racionalizacijom i depolitizacijom, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za “Vijesti”

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru, Tonino Picula, rekao je za “Vijesti” da drzava treba da nastavi sa racionalizacijom i depolitizacijom javne uprave, da vazeci izborni pravni okvir mora biti preispitan, kao i da je obaveza svih stranaka da se aktivno ukljuce u to.

Na sta Crna Gora treba da se fokusira da bi dodatno “ubrzala” svoj evropski put?

EU je u dosadasnjem toku pregovora s Crnom Gorom poseban naglasak stavljala na vladavinu prava, nezavisnost pravosuda, slobodu medija, te efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Prioriteti treba da ostanu poglavlja 23 i 24. Trenutno je ispunjena vecina od ukupno 83 privremena mjerila u tim poglavljima koja se odnose na unapredenje zakonodavnog i institucionalnog okvira. Crna Gora dosad je objektivno ostvarila umjeren napredak u pravosudu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi. No, vazno je da nastavite s racionalizacijom i depolitizacijom javne uprave.
Vazeci izborni pravni okvir mora biti preispitan na obuhvatan i temeljit nacin i mora obuhvatiti sve kljucne aspekte procesa. Obaveza je svih politickih stranaka da aktivno unaprijede izborno zakonodavstvo. U tom smislu je politicki dijalog kljucan.

Crna Gora u prvoj polovini ove godine prvi put u posljednjih sedam godina nije otvorila ili privremeno zatvorila nijedno poglavlje. Kada se moze ocekivati otvaranje posljednjeg poglavlja – Konkurencija, za koje je drzava ispunila privremena mjerila?

Iako je rijec o jednom od nekoliko najvaznijih poglavlja, a kako je rijec i o posljednjem, ne bih to promatrao tako dramaticno. U prvoj polovini ove godine je izraziti politicki fokus bio na Evropskim izborima pa stvari treba gledati i u tom kontekstu. Svakako ce sad s novom Komisijom i hrvatskim predsjedavanjem EU pocetkom 2020. fokus vise biti na EU prosirenju. Sto se tice poglavlja konkurencija, o tome sud moraju dati drzave clanice, Evropska komisija je pohvalila napredak ali i porucila da treba nastaviti rad u skladu sa smjernicama.

Da li se moze ocekivati da Crna Gora ude u EU sama ili “u paketu” sa nekim drzavama regiona?

Iskustvo Hrvatske pokazuje kako je moguce da se proces pristupanja Evropskoj uniji iz objektivnih i politickih razloga oduzi vise od prvobitno ocekivanog. Iako Hrvatska nije presedan u smislu samostalnog stupanja pokazala je kako EU ima volje i strpljenja pojedine perspektivne kandidate same primiti u clanstvo nakon ispunjavanja kriterijuma.

S obzirom na cinjenicu da je Crna Gora ipak od zemalja koje su pregovore otvorile najdalje dospjela, trebalo bi da drugi kandidati ostvare zaista golem napredak, ili da Crna Gora dramaticno uspori, kako bi bila primljena u paketu. No, ipak moram se ograditi – interna dinamika odnosa zemalja clanica, kao i politicki procesi unutar clanica, takode ce imati uticaja na proces prosirenja.

Da li je realno da Crna Gora do 2025. postane punopravna clanica EU?

Za Crnu Goru izuzetno je dobra stvar sto javno mnjenje znacajnom vecinom podrzava sto skoriji ulazak u EU. U svakoj demokratskoj zemlji takva vrsta podrske jednom politickom cilju obaveza je za vlast i opoziciju, kao i nevladine organizacije da sa svoje strane ucine najvise sto mogu kako bi osigurale institucionalni i politicki razvoj kojim se ispunjavaju svi kriterijumi nuzni za pristupanje EU.

Sa druge strane, to bi trebalo obavezivati i clanice i institucije EU da adekvatno valorizuju taj trud i napredak, sto bi u konacnom moralo rezultirati uspjesnim zavrsetkom pregovora i primanjem Crne Gore u EU.

Kad je na celo Evropske komisije prije pet godina stupio Zan Klod Junker, odmah je rekao kako prosirenja u njegovom mandatu nece biti. No… bice formirana nova komisija, koja zeli njegovati pozitivan odnos prema zapadnom Balkanu.

Uz nju, iz parlamentarne grupacije socijalista i demokrata, za povjerenika za spoljnu politiku imenovan je Josep Borrell, koji je zapadni Balkan stavio u prioritete svog mandata. Ukoliko Crna Gora nastavi raditi na nacin da ocjene za poglavlja vise ne budu ,,umjeren”, vec ,,jaki napredak”, mogli bi iznenaditi.

Nuzni vidljivi rezultati u slobodi medija, procesuiranju korupcije

“Postoji serija otvorenih pitanja sto i stoji u posljednjem izvjestaju EK o Crnoj Gori, a to je sve ono sto obuhvataju spomenuta kljucna pregovaracka poglavlja – dakle jacanje pravne drzave, nezavisnost pravosuda, puna sloboda medija, ekonomski prosperitet. Vidljivi rezultati moraju biti ostvareni u tim kljucnim poljima kao sto su sloboda medija, napadi na novinare, kao i korupcija. U svom akcijskom planu Crna Gora je definisala dinamiku sprovodenja mjera i aktivnosti, resurse, ali i prepoznala izazove i nedostatke. Na tome se mora sistemski raditi. Medutim, nije dovoljno da standardi EU u ovom sektoru budu tek usvojeni u zakonodavstvu, vec se moraju primjenjivati i u stvarnosti”, rekao je izvjestilac EP.

“Politika prosirenja i dalje je najjaci alat ekonomske snage EU”

“Zapadni Balkan treba posmatrati u sirem kontekstu institucionalnog umora EU od prosirenja. Novi zamah procesa iz ranih 2000-ih zavrsio je zbog velike recesije u periodu 2008-2009, a politike stednje nametnute nekim od ekonomski slabijih clanica urodile su politickim sukobima, rastom desnicarskog populizma i rastom uticaja vanjskopolitickih rivala EU unutar samih clanica. Mislim da smo odredivanjem novih prioriteta, poput borbe protiv nejednakosti i klimatskih promjena, te sigurnosti i odbrane, postavili dobar novi okvir za rjesavanje unutarpolitickih problema Unije, sto otvara novu perspektivu i zajednickih nastupa u vanjskoj politici.

Iako postoji odredena disonantnost tonova izmedu clanica oko prioriteta EU za sljedece petogodisnje razdoblje, spoljna politika jeste prioritet EU. Svima treba biti jasno kako politika prosirenja nije samo tehnicko pitanje, vec prije svega politicko. Politika prosirenja i dalje je najjaci alat sirenja uticaja i ekonomske snage EU, kao i prije dvije ili tri decenije, i zato s takvom politikom treba nastaviti”, rekao je Picula.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • S. Makedonija snižava cijene hrane
  on 26/09/2023 at 16:01

  Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas izvijestio je da se spisak proizvoda sa oznakom "Garantovana cijena" proširuje i najavio da će od sjutra biti snižene i cijene bezalkoholnih pića, gazirane i negazirane vode i piva, kao i dodatno voća i povrća.

 • Njemačka bi mogla postati bolesnik Evrope
  on 26/09/2023 at 15:55

  Izvršni direktor Dojče banke Kristijan Seving, upozorio je da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.

 • PES: Interne i eksterne opstrukcije oko formiranja vlade
  on 26/09/2023 at 15:27

  Iz Pokreta Evropa sad (PES) poručili su da će narednih dana ulagati dodatne napore kako bi dobili Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, kako su kazali, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1. Iz PES-a su kazali da proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, kako su kazali, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija.

 • Neophodno političke stabilnosti, daleko smo od nove Vlade
  on 26/09/2023 at 15:25

  Skoro tri i po mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora Crna Gora još uvijek daleko od nove Vlade, kazao je generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Andžejem Papježem.

 • Uz pomoć UNOPS-a nova era reforme pravosudnog sistema
  on 26/09/2023 at 15:22

  Memorandum o razumijevanju između Ministarstva Pravde Crne Gore i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) potpisan je danas u Vili Gorica. Uz pomoć stručnjaka ove kancelarije UN-a unaprijediće se pravosudne institucije, kroz izgradnju novih objekata i povećanje nivoa bezbjednosti, kao i kroz uvođenje savremenih tehnologija.

 • Crna Gora peta u Evropi po Indeksu organizovanog kriminala
  on 26/09/2023 at 15:10

  Crna Gora je peta u Evropi po Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu. Od 193 države u svijetu, Crna Gora je na 54 mjestu. Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) predstavila je danas Indeks transnacionalnog organizovanog kriminala u svijetu.

 • Odložiti početak popisa i uključiti opoziciju u proces
  on 26/09/2023 at 14:47

  Popis stanovništva, koji je zakazan za period od 1. do 15. novembra, treba odložiti, a predstavnici opozicije moraju se uključiti u taj proces po uzoru na dva prethodna, poručila su Socijaldemokrate (SD).

 • Izabrano idejno rješenje za školu u Siti kvartu
  on 26/09/2023 at 14:44

  Na međunarodnom Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City kvartu u Podgorici, žiri Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izabrao je rješenje zajedničkog tima iz Crne Gore i Mađarske, autora Mirka Popovića, Žakline Nježić i Zoltana Šramela.

 • Kosovo: Policajac ubijen u selu Banjska u blizini severnog dela Mitrovice
  on 26/09/2023 at 14:39

  Tokom obavljanja redovnih aktivnosti, kosovska policija je naišla na most koji su blokirali kamioni u selu Banjska.

 • Ministarstvo o incidentu: Odrediti vaspitne mjere
  on 26/09/2023 at 14:29

  Ministarstvo prosvjete oglasilo se oko današnjeg incidenta u Bijelom Polju, navodeći da su sugerisali Upravi Srednje elektro-ekonomske škole da momentalno, po Pravilniku i zakonu, odredi vaspitne mjere prema učesnicima incidenta.

 • PES: Interne i eksterne opstrukcije oko formiranja vlade
  on 26/09/2023 at 15:27

  Iz Pokreta Evropa sad (PES) poručili su da će narednih dana ulagati dodatne napore kako bi dobili Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, kako su kazali, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1. Iz PES-a su kazali da proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, kako su kazali, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija.

 • Neophodno političke stabilnosti, daleko smo od nove Vlade
  on 26/09/2023 at 15:25

  Skoro tri i po mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora Crna Gora još uvijek daleko od nove Vlade, kazao je generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Andžejem Papježem.

 • Odložiti početak popisa i uključiti opoziciju u proces
  on 26/09/2023 at 14:47

  Popis stanovništva, koji je zakazan za period od 1. do 15. novembra, treba odložiti, a predstavnici opozicije moraju se uključiti u taj proces po uzoru na dva prethodna, poručila su Socijaldemokrate (SD).

 • Oprema sa Ćilipa popisana još 2004, obaviješten Dubrovnik
  on 26/09/2023 at 13:25

  Službenica Aerodroma Crne Gore Biljana Knežević tvrdi da je oprema sa Ćilipa evidentirana još 2004. godine te da je tada o tome obaviješten i aerodrom u Dubrovniku.

 • Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva
  on 26/09/2023 at 12:30

  Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih članica, ocijenila je državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Milena Žižić.

 • "Spajić previše optimističan, ne zna se ima li većine"
  on 26/09/2023 at 09:52

  Predsjednik Demos-a Miodrag Lekić kazao je da mu jučerašnji sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića nejasan, a da je Spajić previše optimističan.

 • Nađena oprema ukradena sa aerodroma Ćilipi
  on 26/09/2023 at 09:21

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992.

 • "Novi izbori realniji od formiranje vlade"
  on 26/09/2023 at 09:07

  Nova Vlada treba da bude odraz izborne volje građana, a sve drugo bi nas odvelo u nestabilnosti, kazala je poslanica koalicije “Za budućnost Crne Gore” Jelena Božović. Ona ocjenjuje da je nedopustivo da Vladu Crne Gore formiraju ambasadori.

 • Rastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva
  on 26/09/2023 at 09:00

  Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Mirsad Rastoder pozvao je Vladu da donese odluku o odlaganju popisa u Crnoj Gori na mjesec dana, ili dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se popis uradi kvalitetno,temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način.

 • Građanin čeka da nova vlada sjedne u fotelje i ispuni obećanja
  on 26/09/2023 at 07:58

  Lider Pokreta Preokret Srđan Perić smatra da se udaljavamo od onoga što su predizborna obećanja i da su političari zaboravili na građanina koji je podršku dao vladi koja će popraviti životni standard.