Crna Gora dosad je ostvarila umjeren napredak u pravosudu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi. No, vazno je da nastavite sa racionalizacijom i depolitizacijom, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za “Vijesti”

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru, Tonino Picula, rekao je za “Vijesti” da drzava treba da nastavi sa racionalizacijom i depolitizacijom javne uprave, da vazeci izborni pravni okvir mora biti preispitan, kao i da je obaveza svih stranaka da se aktivno ukljuce u to.

Na sta Crna Gora treba da se fokusira da bi dodatno “ubrzala” svoj evropski put?

EU je u dosadasnjem toku pregovora s Crnom Gorom poseban naglasak stavljala na vladavinu prava, nezavisnost pravosuda, slobodu medija, te efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Prioriteti treba da ostanu poglavlja 23 i 24. Trenutno je ispunjena vecina od ukupno 83 privremena mjerila u tim poglavljima koja se odnose na unapredenje zakonodavnog i institucionalnog okvira. Crna Gora dosad je objektivno ostvarila umjeren napredak u pravosudu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi. No, vazno je da nastavite s racionalizacijom i depolitizacijom javne uprave.
Vazeci izborni pravni okvir mora biti preispitan na obuhvatan i temeljit nacin i mora obuhvatiti sve kljucne aspekte procesa. Obaveza je svih politickih stranaka da aktivno unaprijede izborno zakonodavstvo. U tom smislu je politicki dijalog kljucan.

Crna Gora u prvoj polovini ove godine prvi put u posljednjih sedam godina nije otvorila ili privremeno zatvorila nijedno poglavlje. Kada se moze ocekivati otvaranje posljednjeg poglavlja – Konkurencija, za koje je drzava ispunila privremena mjerila?

Iako je rijec o jednom od nekoliko najvaznijih poglavlja, a kako je rijec i o posljednjem, ne bih to promatrao tako dramaticno. U prvoj polovini ove godine je izraziti politicki fokus bio na Evropskim izborima pa stvari treba gledati i u tom kontekstu. Svakako ce sad s novom Komisijom i hrvatskim predsjedavanjem EU pocetkom 2020. fokus vise biti na EU prosirenju. Sto se tice poglavlja konkurencija, o tome sud moraju dati drzave clanice, Evropska komisija je pohvalila napredak ali i porucila da treba nastaviti rad u skladu sa smjernicama.

Da li se moze ocekivati da Crna Gora ude u EU sama ili “u paketu” sa nekim drzavama regiona?

Iskustvo Hrvatske pokazuje kako je moguce da se proces pristupanja Evropskoj uniji iz objektivnih i politickih razloga oduzi vise od prvobitno ocekivanog. Iako Hrvatska nije presedan u smislu samostalnog stupanja pokazala je kako EU ima volje i strpljenja pojedine perspektivne kandidate same primiti u clanstvo nakon ispunjavanja kriterijuma.

S obzirom na cinjenicu da je Crna Gora ipak od zemalja koje su pregovore otvorile najdalje dospjela, trebalo bi da drugi kandidati ostvare zaista golem napredak, ili da Crna Gora dramaticno uspori, kako bi bila primljena u paketu. No, ipak moram se ograditi – interna dinamika odnosa zemalja clanica, kao i politicki procesi unutar clanica, takode ce imati uticaja na proces prosirenja.

Da li je realno da Crna Gora do 2025. postane punopravna clanica EU?

Za Crnu Goru izuzetno je dobra stvar sto javno mnjenje znacajnom vecinom podrzava sto skoriji ulazak u EU. U svakoj demokratskoj zemlji takva vrsta podrske jednom politickom cilju obaveza je za vlast i opoziciju, kao i nevladine organizacije da sa svoje strane ucine najvise sto mogu kako bi osigurale institucionalni i politicki razvoj kojim se ispunjavaju svi kriterijumi nuzni za pristupanje EU.

Sa druge strane, to bi trebalo obavezivati i clanice i institucije EU da adekvatno valorizuju taj trud i napredak, sto bi u konacnom moralo rezultirati uspjesnim zavrsetkom pregovora i primanjem Crne Gore u EU.

Kad je na celo Evropske komisije prije pet godina stupio Zan Klod Junker, odmah je rekao kako prosirenja u njegovom mandatu nece biti. No… bice formirana nova komisija, koja zeli njegovati pozitivan odnos prema zapadnom Balkanu.

Uz nju, iz parlamentarne grupacije socijalista i demokrata, za povjerenika za spoljnu politiku imenovan je Josep Borrell, koji je zapadni Balkan stavio u prioritete svog mandata. Ukoliko Crna Gora nastavi raditi na nacin da ocjene za poglavlja vise ne budu ,,umjeren”, vec ,,jaki napredak”, mogli bi iznenaditi.

Nuzni vidljivi rezultati u slobodi medija, procesuiranju korupcije

“Postoji serija otvorenih pitanja sto i stoji u posljednjem izvjestaju EK o Crnoj Gori, a to je sve ono sto obuhvataju spomenuta kljucna pregovaracka poglavlja – dakle jacanje pravne drzave, nezavisnost pravosuda, puna sloboda medija, ekonomski prosperitet. Vidljivi rezultati moraju biti ostvareni u tim kljucnim poljima kao sto su sloboda medija, napadi na novinare, kao i korupcija. U svom akcijskom planu Crna Gora je definisala dinamiku sprovodenja mjera i aktivnosti, resurse, ali i prepoznala izazove i nedostatke. Na tome se mora sistemski raditi. Medutim, nije dovoljno da standardi EU u ovom sektoru budu tek usvojeni u zakonodavstvu, vec se moraju primjenjivati i u stvarnosti”, rekao je izvjestilac EP.

“Politika prosirenja i dalje je najjaci alat ekonomske snage EU”

“Zapadni Balkan treba posmatrati u sirem kontekstu institucionalnog umora EU od prosirenja. Novi zamah procesa iz ranih 2000-ih zavrsio je zbog velike recesije u periodu 2008-2009, a politike stednje nametnute nekim od ekonomski slabijih clanica urodile su politickim sukobima, rastom desnicarskog populizma i rastom uticaja vanjskopolitickih rivala EU unutar samih clanica. Mislim da smo odredivanjem novih prioriteta, poput borbe protiv nejednakosti i klimatskih promjena, te sigurnosti i odbrane, postavili dobar novi okvir za rjesavanje unutarpolitickih problema Unije, sto otvara novu perspektivu i zajednickih nastupa u vanjskoj politici.

Iako postoji odredena disonantnost tonova izmedu clanica oko prioriteta EU za sljedece petogodisnje razdoblje, spoljna politika jeste prioritet EU. Svima treba biti jasno kako politika prosirenja nije samo tehnicko pitanje, vec prije svega politicko. Politika prosirenja i dalje je najjaci alat sirenja uticaja i ekonomske snage EU, kao i prije dvije ili tri decenije, i zato s takvom politikom treba nastaviti”, rekao je Picula.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Njemačka olakšala promjenu imena i pola transrodnim osobama
  on 12/04/2024 at 20:02

  Njemački parlament je danas usvojio zakon koji će transrodnim, interseksualnim i nebinarnim osobama olakšati promenu imena i pola u zvaničnim evidencijama.

 • Preminuo dizajner Roberto Kavali
  on 12/04/2024 at 19:53

  Italijanski dizajner Roberto Kavali preminuo je u Firenci u 83. godini.

 • Televizija: Da li pošto-poto mora dalje - kako serije rešavaju problem smrti zvezde
  on 12/04/2024 at 19:34

  Posthumni povratak Angusa Klauda na male ekrane postavlja pitanje koji je „pravi“ način da se nastavi priča kada premine ključni član glumačke podele.

 • SAD očekuju da će doći do napada Irana na Izrael
  on 12/04/2024 at 19:34

  Sukob Izraela i Hamasa – 189. dan. Najmanje 33.634 Palestinca su ubijena od 7. oktobra, podaci su ministarstva zdravlja u Gazi. Na meti IDF-a ponovo su bili izbjeglički kampovi – u Gazi Nuseirat, u Tubasu na Zapadnoj obali kamp Fara, javljaju palestinski mediji. Izraelske odbrambene snage (IDF), sa druge strane, saopštile su da je u blizini Nuseirata u toku operacija protiv Hamasa i drugih terorističkih grupa. Rastu tenzije između Izraela i Irana.

 • Arheologija U drevnom gradu Pompeji pronađene freske koje oduzimaju dah
  on 12/04/2024 at 19:31

  Arheolozi su otkrili izuzetne slike u drevnom gradu koji je zatrpao vulkan 79. godine nove ere.

 • Sjutra toplo, do 30 stepeni
  on 12/04/2024 at 19:28

  U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno sunčano i toplo, uz najvišu temperaturu od 26 do 30 stepeni.

 • U beranskoj bolnici prvi put izvedena koronarografija
  on 12/04/2024 at 18:59

  U Kliničko bolničkom centru u Beranama, prvi put je izvedena koronarografija, kod pet pacijenata. U savremenoj angio sali koja je otvorena prije tri dana, kardiološke intervencije uradio je doktor Siniša Dragnić iz Kliničkog centra sa kolegama iz Berana. Do danas su se takve intervencije radile samo u Podgorici, pa će otvaranje sale na sjeveru, značajno smanjiti liste čekanja.

 • Preko 30 NVO pisalo Miloviću zbog Zakona o sprečavanju korupcije
  on 12/04/2024 at 18:40

  Više od 30 nevladinih organizacija (NVO) uputilo je otvoreno pismo ministru pravde Andreju Miloviću povodom predloženih izmjena Zakona o sprečavanju korupcije kojima se, kako su naveli, potkopava povjerenje u pravni sistem i institucije koje bi trebalo da štite javni interes.

 • Počeli radovi na dionici šetališta "Pet Danica"
  on 12/04/2024 at 18:31

  U Herceg Novom su danas počeli radovi na rekonstrukciji dionice šetališta “Pet Danica”, od hotela "Plaža" do Meljina, saopšteno je iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

 • "Milović potvrdio navode da je u zoni krivičnog djela"
  on 12/04/2024 at 18:09

  Povodom Rješenja Vlade Crne Gore kojim se odbija zahtjev Artana Kurtija za izuzeće ministra pravde Andreja Milovića iz odlučivanja u postupku koji je Ministarstvo pravde pokrenulo za obavezan poništaj rješenja kojim je brisana Kurtijeva osuda po presudi Višeg suda u Podgorici, reagovao je Artan Kurti.

 • "Milović potvrdio navode da je u zoni krivičnog djela"
  on 12/04/2024 at 18:09

  Povodom Rješenja Vlade Crne Gore kojim se odbija zahtjev Artana Kurtija za izuzeće ministra pravde Andreja Milovića iz odlučivanja u postupku koji je Ministarstvo pravde pokrenulo za obavezan poništaj rješenja kojim je brisana Kurtijeva osuda po presudi Višeg suda u Podgorici, reagovao je Artan Kurti.

 • Odbijen zahtjev Kurtija za izuzeće Milovića
  on 12/04/2024 at 17:23

  Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sjednici donijela je Rješenje kojim se odbija zahtjev Artana Kurtija za izuzeće ministra pravde Andreja Milovića iz odlučivanja u postupku koji je Ministarstvo pravde pokrenulo za obavezan poništaj rješenja kojim je brisana Kurtijeva osuda po presudi Višeg suda u Podgorici.

 • Spajić u Briselu o ubrzavanju procesa proširenja
  on 12/04/2024 at 17:02

  Vlade Crne Gore je na telefonskoj sjednici donijela odluku o učešću predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP (AFET), od 15. do 16. aprila u Briselu.

 • Ivanović: Pristupanje Crne Gore EU do 2030. realnost
  on 12/04/2024 at 14:56

  Za Crnu Goru je proširenje EU do 2030. realnost, a uvjereni smo da se to može desiti i prije, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji “Proširenje EU 2030: San ili stvarnost?” održanom u okviru 9. Delfi ekonomskog foruma. To su, kaže, poruke koje posljednje vrijeme možemo čuti sa važnih adresa, i poručuje da rade veoma naporno da to i ostvare.

 • "Diskriminatoran pokušaj produžavanja funkcije predsjedniku i sudijama US"
  on 12/04/2024 at 14:43

  Neviđenom pravnom gimnastikom, kojom svjedočimo poslednjih 20 dana, pokušava se na diskriminatoran i antisistemski način produžiti funkcije sudijama Ustavnog suda, saopštio je na konferenciji za medije šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša.

 • Abazović otvorio Oksfordsku lidersku konferenciju u Dubaiju
  on 12/04/2024 at 14:24

  "Vodilja svih ljudi treba da bude "sve je moguće". Nikada ne treba odustati od nečega što smatrate važnim", kazao je poslanik Dritan Abazović u govoru na otvaranju Oksfordske liderske konferencije u Dubaiju.

 • "Ponosan na rezultate koje smo ostvarili uprkos brojnim izazovima"
  on 12/04/2024 at 14:06

  Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici utvrdila prestanak mandata na mjesto direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Armina Mujevića, saopštio je Mujević.

 • "Dijelimo iste vrijednosti i posvećenost radu za bolje sjutra"
  on 12/04/2024 at 13:24

  Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić kazao je da sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Skotom Brejom dijeli iste vrijednosti i posvećenost radu za bolje sjutra, vjerujući u pobjedu nad predstojećim izazovima.

 • Delegacija Skupštine na forumu PS OEBS-a
  on 12/04/2024 at 13:04

  Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Slaven Radunović i članica Jelena Nedović učestvovaće na Međuparlamentarnom forumu delegacija Parlamentarne skupštine OEBS-a iz Jugoistočne Evrope, koji se održava u Tirani, 13. i 14. aprila.

 • Pokrenuta politička bitka za Gogića, da se oglase Milović i Sudski savjet
  on 12/04/2024 at 12:55

  Poslanik DPS-a Andrija Nikolić danas je na konferenciji za medije te partije pozvao parlamentarnu većinu da povuče Prijedlog zakona o PIO i pokrenu dijalog na ovu temu. Kazao je da se ovim izmjenama želi omogućiti predsjedniku Ustavnog suda Miloradu Gogiću da bude još godinu na toj poziciji.

 • Kako će odluka o IPR uticati na inovacije male biznise
  on 12/04/2024 at 12:13

  Usvajanjem odluke CEFTA o pravima intelektualne svojine stvara se povoljno okruženje za zaštitu te oblasti, što će dovesti do veće konkurentnosti, rasta i prosperiteta biznisa u regionu.

 • Konatar: Dječiji dodatak povećati za 50 odsto
  on 12/04/2024 at 10:19

  Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je na današnjoj pres konferenciji da poslanički klub tog pokreta predlaže da se svi iznosi dječijih dodataka povećaju za 50 odsto.

 • Očekujem da će do 2029. svaki milimetar pruge biti rekonstruisan
  on 12/04/2024 at 10:05

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore da je dosadašnje isporučivanje rezultata u resoru kojim rukovodi rezultat posvećenosti i drugačijeg pristupa poslu. Razvoj saobraćajne infrastrukture jedan je od prioriteta, a izvođačima radova poručuje da će svako kršenje ugovora sa državom i probijanje rokova rezultirati raskidom ugovora.

 • Radulović za predsjednika Savjeta EKIP-a, članovi Savić, Labović, Jovanović i Nokić
  on 12/04/2024 at 10:04

  Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je Skupštini da izabere Milana Radulovića za predsjednika Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, a za članove tog tijela Jelenu Savić, Nikolu Labovića, Dejana Jovanovića i Amera Nokića.

 • "Air Montenegro nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom"
  on 12/04/2024 at 08:18

  Nacionalni avioprevoznik Air Montenegro nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda u 2023. godini, što predstavlja rast od 45 odsto u odnosu na 2022. godinu, navodi se u njihovom saopštenju.

 • U Bar uplovio najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru
  on 11/04/2024 at 21:05

  U Bar je rano jutros uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345 metara izgrađenom u Italiji.

 • Bitkoin skočio na 66.023 eura
  on 11/04/2024 at 19:19

  Bitkoin je danas u 15 sati na najvećoj svjetskoj berzi kriptovaluta Bajnens porastao za 4,56 odsto na 66.023,40 eura, javlja Tanjug.

 • Vlada dala saglasnost za privredno korišćenje luke Kotor
  on 11/04/2024 at 18:59

  Vlada je dala saglasnost na zaključenje Aneksa 1 Ugovora o prvenstvenoj koncesiji za privredno korišćenje trgovačke luke Kotor sa koncesionarom "Luka Kotor" AD Kotor, piše u dokumentu Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

 • Terminala za gas u Luci Bar neće biti ako analize pokažu da ugrožava zdravlje građana
  on 11/04/2024 at 18:54

  Na sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje raspravljalo se o prijedlogu odluke o opravdanosti implementacije terminala za tečni gas u Luci Bar kroz Prostorni plan Crne Gore. Poručeno je da izgradnje neće biti ukoliko analize pokažu da to ugrožava životnu sredinu i zdravlje građana.

 • U državni budžet godišnje će ići oko milion eura od Luke Kotor
  on 11/04/2024 at 14:16

  Vlada je dala saglasnost na zaključenje Aneksa Ugovora o prvenstvenoj koncesiji za privredno korišćenje trgovačke luke Kotor, sa koncesionarom „Luka Kotor“ AD Kotor. Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović je kazao da je ova izmjena ugovora odgovor na dugogodišnje probleme u vezi sa lučkom pilotažom koju su na nelegalan način obavljala pojedina pravna lica čime je uzrokovana finansijska šteta za državni budžet.