VUCINOVIC U NIKSICU

Vlada ce odgovorno postupiti u rjesavanju problema prouzrokovanih nevremenom i shodno mogucnostima pomoci ugrozenom stanovnistvu, najavila je predsjednica Komisije za procjenu steta od elementarnih nepogoda, Marija Vucinovic u Niksicu.

Vucinovic je sa celnicima Direktorata za vanredne situacije i Opstine Niksic obisla najugrozenija prigradska naselja i sela Mokru Njivu, Brezovik, Gornje Polje, Milocane, Zavrh, Glibavac i Brocanac.

Ona je kazala da je neophodno da lokalna komisija prethodno napravi procjenu steta.

“Ocekujemo da ce to biti vrlo brzo, a mi cemo, sto bi rekli frontno, odreagovati na prikupljene zahtjeve. U kakvoj ce formi biti realizacija, da li da se rjesavaju pojedinacno zahtjevi ili ce Vlade odluciti da se pomogne direktno Opstini, naknadno cemo dogovoriti”, rekla je Vucinovic.

Najprije je, kako je navela, neophodno vidjeti kolika je procijenjena steta.

Direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulic ocijenio je da je situacija u oblastima koje su obisli bila slozena i teska.

“Ocigledno je da je situacija na momente bila i kriticna i dramaticna, ali najvaznije je da nismo imali tragicnih posledica. Kao asistenti Sluzbe zastite i spasavanja ucinili smo sve da smanjimo stetu na ovom podrucju, da zastitimo gradane i njihove objekte”, rekao je Mulic.

On je podsjetio da je Direktorat za vanredne situacije, na zahtjev niksicke Sluzbe zastite i spasavanja, poslao i camac kojim je evakuisana porodica Nikolic iz Brocanca.

“Predstavnici Direktorata bili su prisutni stalno u Niksicu i to je jedan od pokazatelja da je sistem funkcionisao sinhronizovano na lokalnom i drzavnom nivou, sto je vazno u ovakvim situacijama”, ocijenio je Mulic.

Direktorat ce, kako je najavio, nastaviti da prati situaciju, jer nema prostora za opustanje, zbog najavljenih ponovnih nestabilnih vremenskih prilika.

Na pitanje da li imaju neki preventivni plan u tom slucaju, Mulic je odgovorio da za sada moraju operativno djelovati i o tome ce vidjeti kada produ sadasnje vremenske nepogode, ali da je ocigledno da treba odradii neke preventivne aktivnosti.

Mulic je naveo da Plan zastite od voda ima 18 crnogorskih opstina, medu kojima je i Niksic.

On je porucio gradanima da postuju preporuke nadleznih sluzbi i organa, prate meteorolosku situaciju, informisu se o situaciji, ukoliko krecu na puteve.

Predsjednik Opstine Niksic, Veselin Grbovic, naveo je da je u najugrozenijim naseljima, prema informacijama sa kojima raspolazu, voda prodrla u 47 kuca i objekata, a procjenjivanje stete obavice se, najkasnije za deset dana, kada se vrijeme stabilizuje.

“Komisija ce obici ugrozena naselja i potom proslijediti nadleznima u drzavi da, shodno zakonu, izdvoje odredenu pomoc. Uz drzavnu i pomoc Opstine pokusacemo da ublazimo stete koje je proizrokovalo nevrijeme”, najavio je Grbovic.

Situacija je sada znatno povoljnija, ocijenio je Grbovic, jer poslednja dva dana nije bilo velikih padavina, pa se voda znacajno povukla.

“Nadamo se da ce za koji dan moci ponovo da se funkcionise kao prije nevremena, a najvaznije je da nije bilo tezih posledica po zivot mjestana u ugrozenim podrucjima”, rekao je Grbovic i dodao da su i zitelji imali razumijevanja za nastalu situaciju.

Na pitanje novinara o planiranom projektu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prevodenja voda iz rijeke Zete u Krupac, Grbovic je ukazao da je i sadasnja situacija sa poplavama pokazala koliko je neophodno da se to realizuje.

“Da je taj projekat bio realizovan sva ta voda bi otekla u jezera Krupac, Slano i Vrtac, koja su bila skoro presusila i ovih posledica ne bilo. Dobro je i da mjestani uvide da Zeta koliko god imali od nje povoljnosti, moze da nanese i stetu kada nabuja”, rekao je Grbovic.

Prema njegovim rijecima, sa realizacijom tog projekta imali bi dvostruku korist i gradani i EPCG, jer bi velike kolicine vode bile iskoriscene za proizvodnju elektricne energije.

“Nadamo se da cemo u narednoj godini uspjeti da aktiviramo i EPCG kako bi se taj projekat sto prije realizovao”, rekao je Grbovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • Mujović u Trebinju o Bilećkom jezeru
  on 27/05/2024 at 06:22

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće danas u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.