NIKSIC

Na zidu zgrade Instituta crne metalurgije (ICM) u Niksicu naslikan je mural sa likom i stihovima pjesnika Vitomira Vita Nikolica, a ozvanicenje tog umjetnickog cina propraceno je multimedijalnim dogadajem Poezija – celik – umjetnost.

Direktor ICM, Ranko Nikolic, cija je ideja bila organizovanje tog desavanja, rekao je da kao drustveno odgovorna kompanija njeguju dobar odnos prema gradu u kome su nastali i posluju, dok ustupanjem dijela svojih prostorija podrzavaju rad vise talentovanih umjetnika.

,,Institut je danas nastavljac slavne tradicije, a zeljeli smo da lokalnoj zajednici podarimo lijepo umjetnicko vece i prisjetimo se generacija metalurga i legendranih direktora koje su stvorile ovu kompaniju i prosli kroz niksicku Zeljezaru, a bilo ih je izmedu 23 i 25 hiljada”, rekao je Nikolic na pocetku tog dogadaja u Niksicu.

Umjetnicki dogadaj je nastao u saradnji sa Javnom ustanovom Muzeji i galerije i Agencijom za lokalnu demokratiju iz Niksica.

Direktorka Muzeja i galerija Niksic, Jelena Dukanovic, ocijenila je da je predivni objekat ICM arhitektonski dragulj Niksica i spada u postindustrijsku bastinu koja je veoma dragocjena, a otvorio je vrata umjetnicima.

“Kao jedan od umjetnika koji stvara vec devet godina pod krovom ICM, gdje je nastalo veoma mnogo radova i izlozbi u divnoj, srdacnoj, prjateljskoj atmosferi”, rekla je Dukanovic.

U ime Agencije za lokalnu demokratiju, Ana Milovic Jasikovac, zahvalila je ICM sto su nasli zajednicki jezik i uklopili se u ideju da kroz Kling projekat doprinesu izradi murala cuvenom pjesniku Vitomiru Vitu Nikolicu.

Ona je ukazala da je Kling projekat usmjeren na promociju i zastitu lokalne kulturne bastine i navela da su u njemu ucestvovale i profesorice – mentorke ucenika Snjezana Boskovic i Tamara Janjusevic, Marija Lazarevic, umjetnici Milena Krivokapic i Ivan Stamatovic.

Mural je naslikala akademska slikarka Milena Krivokapic uz pomoc svoje sestre Jelene, a na svecanosti ga je otkrio najstariji radnik u proizvodnji Instituta Milan Drincic.

U okviru multimedijalnog dogadaja otvorena je i izlozba radova oko 20 umjetnika i fotografa, koji uglavnom stvaraju u ateljeima u prostorijama Instituta.

Umjetnik Miomir Miso Vemic ocijenio je da su celik i umjetnost spona dva zvona, duhovnog i naucnog i da se u ICM dogodila “simbioza, spoj laboratorije i ateljea, veza tajna, cvrsta i javna”.

Vemic je podsjetio da vise od decenije likovnjaci uzivaju gostoprimstvo te institucije i da je i ta izlozba uvod u galerijski zivot tog zdanja.

“U ovom zdanju su nastajali i sazrijevali mnogi naucnici, majstori, ljudi, pa i opstali neki umjetnici. Iz ovog prostora su nastale mnoge izlozbe, dobre kritike, modne revije, muzicki nastupi, a ovdje rade i stvaraju ucitelji i ucenici, umjetnici i naucnici”, rekao je Vemic.

On je kazao da sve sto je nastajalo unutar tog zdanja, bilo u duhovnom ili naucno materijalnom smislu, postalo znano i van granica Crne Gore i iskazao duboku zahvalnost direktoru Nikolicu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

 • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
  on 17/05/2024 at 09:58

  Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.