BIVSI MINISTRI PORUCILI

Evropska unija (EU) je duzna da doprinese stabilnosti i sigurnosti Jugoistocne Evrope i zato bi pristupanje Zapadnog Balkana trebalo smatrati odgovornom politikom, a ne teretom, porucilo je deset bivsih ministara vanjskih poslova u otvorenom pismu upucenom Uniji.

Oni su upozorili da se nastavljaju problematicne tacke i napetosti oko Unije: Sirija, Irak, Libija, Ukrajina, istocni Mediteran.

“Na jugu EU se formira luk geopoliticke nestabilnosti. Ne smijemo dopustiti da se siri”, porucuje se u pismu ciji je potpisnik, izmedu ostalih, bivsi premijer i ministar spoljnih poslova Crne Gore, Igor Luksic.

Navodi se da su stabilnost, demokratija i prosperitet u Jugoistocnoj Evropi direktno povezani sa konsolidacijom evropskog projekta i zavrsetkom ponovnog ujedinjenja kontinenta s pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana, procesa koji je zapoceo prije 30 godina.

EU je odlukom da ne otvori pregovore o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, uprkos preporuci Evropske komisije i volji vecine drzava clanica i Evropskog parlamenta, kako se dodaje u pismu, usmjerila preostali svoj uticaj na sopstveni prag i ugrozila sposobnost da oblikuje strateski razvoj i stabilnost u Jugoistocnoj Evropi.

To je, ocjenjuje se, strateska greska koja pomaze konsolidaciji statusa quo na Zapadnom Balkanu i inerciji EU-a na sve neurednijoj geopolitickoj mapi.

“EU je duzna da doprinese stabilnosti i sigurnosti Jugoistocne Evrope, zato bi pristupanje Zapadnog Balkana trebalo smatrati odgovornom politikom, a ne teretom”, porucili su bivsi sefovi diplomatije.

Prema njihovim rijecima, protivljenje da zapocne pregovore o pridruzivanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom urusava autoritet i vjerodostojnost EU.

U pismu isticu da za region poput Zapadnog Balkana, koji se bori za jacanje vladavine prava i poboljsanje socijalnih i ekonomskih standarda, proces pridruzivanja EU ostaje neophodan.

“Medutim, psiholoski ucinak takvih razgovora i transformativni efekti vazni su za osjecaj tih zemalja da su “usidrene” u EU. To je pitanje povjerenja. Celnici EU su, 2003. godine na samitu u Solunu, obecali clanstvo tim drzavama”, navodi se u pismu.

Kako se dodaje, u trenutnim okolnostima, garancije koje je EU dala drzavama regiona vise nece biti vazne, pa ce biti sve teze postici kompromise, prevladati bilateralne sporove i osloboditi se pozitivne energije.

“To je preteca nevolja u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje se predugo oslanjaju na EU da im pomogne. To potkopava pregovore Srbije i Kosova i jaca centrifugalne snage u Bosni i Hercegovini”, kaze se u pismu.

Bivsi ministri vanjskih poslova su ukazali da je proces pridruzivanja EU na Zapadnom Balkanu ujedno i proces izgradnje drzave i stabilizacijski proces za cijeli region.

To je, dodaju oni, kljucna strategija za ostvarivanje globalnog politickog uticaja EU.

,,EU bi trebalo da preuzme odgovornost djelujuci na strateski nacin. Krajnje je vrijeme da se EU osvrne na svoju ulogu u novom medunarodnom okruzenju kako bi djelovala nezavisno i poboljsala svoje vanjske politike i obrambene sposobnosti”, ocijenjuje se u pismu.

Bivsi sefovi diplomatija pozvali su EU da prevazide podjele u tom pogledu.

,,Proces pridruzivanja trajace dugi niz godina tokom kojih ce biti dovoljno vremena za uskladivanje potrebe za daljom integracijom EU-a sa potrebom za odrzavanjem evropske perspektive za drzave Zapadnog Balkana”, navode u pismu.

Oni su kazali da je otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, na temelju njihovih preuzetih obaveza, imperativ i da bi se o tome trebalo dogovoriti na sljedecem samitu EU.

Bivsi ministri su pozvali EU da na predstojecem samitu u Zagrebu predstavi nove instrumente koji ce konsolidovati put pridruzivanja drzava Zapadnog Balkana Uniji.

Otvoreno pismo su, osim Luksica, uputili bivsi vicekancelar i ministar vanjskih poslova Njemacke, Sigmar Gabriel, bivsi sefovi diplomatija Hrvatske Vesna Pusic, Sjeverne Makedonija Nikola Poposki, Grcke Nikos Kocijas, Austrije Karin Knajsl.

Pismo su uputili i bivsi ministri vanjskih poslova Kipra Janis Kasulidis, Albanije Ditmir Busati, Bugarske Kristijan Vigenin i Savezne Republike Jugoslavije Goran Svilanovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Sjutra popodne kiša, do 19 stepeni
  on 22/04/2024 at 19:55

  U Crnoj Gori sjutra će biti uglavnom oblačno uz mjestimičnu kišu i temperaturu do 19 stepeni.

 • “Međunarodni partneri vide i cijene rezultate Skupštine”
  on 22/04/2024 at 19:37

  Javnost Crne Gore i međunarodni partneri jasno vide i izuzetno cijene rezultate Skupštine Crne Gore u proteklom periodu, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • "NATO bombardovanje nije bila legitimna akcija"
  on 22/04/2024 at 19:28

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) osporio stav predstavnika SAD Roberta Vuda da je NATO bombardovanje Jugoslavije bila legitimna akcija.

 • Korupcija značajan problem, pravosuđe mora bolje
  on 22/04/2024 at 19:26

  U Crnoj Gori, kako ocjenjuje Stejt department u izvještaju o ljudskim pravima, tokom 2023. godine nije bilo značajnih promjena u toj oblasti.

 • Osnovna škola “Njegoš” postaje energetski efikasna
  on 22/04/2024 at 19:17

  Jedan od načina da se doprinese zaštiti životne okoline je i korištenje obnovljivih izvora energije. Osnovna škola "Njegoš" u Kotoru u potpunosti funkcioniše po tom principu. Na sličan način u proteklom periodu obnovljene su i druge školske i zdrastvene ustanove u Crnoj Gori.

 • Borovinić Bojović: Svako nesaglasje ne mora značiti krizu vlasti u Podgorici
  on 22/04/2024 at 19:08

  Još jedna aktuelna tema na Javnom servisu, a ovog ponedjeljka u emisiji "Naglas" pitamo: Kakvo je stanje u Glavnom gradu, godinu od formiranja nove gradske uprave?Koje rezultate bilježi lokalni Parlament i kako na razvoj Podgorice gledaju vlast i opozicija? Šta su razlozi za podnošenje inicijative za smjenu Olivere Injac? Kome pripada 300 stanova u Glavnom gradu?

 • Počelo suđenje Trampu u Njujorku
  on 22/04/2024 at 18:58

  U Njujorku je danas počelo suđenje bivšem predsjedniku Donaldu Trampu, obrazloženjem tužioca da je prekršio zakon kada je tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine isplatio novac porno glumici Stormi Danijels ne bi li ćutala o njihovoj navodnoj aferi. Trampova odbrana tvrdi da on nije počinio nikakvo krivično djelo i da će porota donijeti oslobađajuću presudu.

 • Spajić: Podrška novim kandidatima, da napreduju tempom Vlade
  on 22/04/2024 at 18:51

  Premijer Milojko Spajić rekao je da Predrag Zenović može biti glavni pregovarač i nosilac liste Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi, te da su političke i državne funkcije povezane. On je istakao da svako može da doprinese državi na različite načine. Smatra da pred dolazak lidera Zapadnog Balkana u Kotor ne treba da se prepucava saopštenjima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog prozivanja ministarke Majde Gorčević.

 • Poljska spremna da primi atomsko oružje članica NATO
  on 22/04/2024 at 18:43

  Poljski predsjednik Andžej Duda je izjavio da je njegova zemlja spremna da primi atomsko oružje članica NATO, kao odgovor na raspoređivanje ruskih nuklearnih raketa u Bjelorusiji.

 • "Zbog pogoršanja situacije u Ukrajini EU se sprema za svjetski rat"
  on 22/04/2024 at 18:34

  Kao odgovor na pogoršanje situacije u Ukrajini, donosioci odluka u Briselu "spremaju se za svjetski rat uprkos neuspjehu strategije isporuka naoružanja", izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

 • DPS: Beranama neophodni vanredni izbori
  on 22/04/2024 at 21:05

  Trećim neuspjelim nastavkom Desete redovne sjednice Skupštine opštine Berane, lokalna vlast je još jednom pokazala da im dobrobit građana nije prioritet, poručuju iz lokalnog DPS-a.

 • “Međunarodni partneri vide i cijene rezultate Skupštine”
  on 22/04/2024 at 19:37

  Javnost Crne Gore i međunarodni partneri jasno vide i izuzetno cijene rezultate Skupštine Crne Gore u proteklom periodu, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Borovinić Bojović: Svako nesaglasje ne mora značiti krizu vlasti u Podgorici
  on 22/04/2024 at 19:08

  Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović saopštila je u emisiji "Naglas" da nema krize vlasti u Pogorici, te da svako nesaglasje ne znači krizu. S druge strane odbornici u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac i Miloš Mašković tvrde da je situacija u gradskoj vlasti toliko loša da komuniciraju samo preko medija. Odbornica PES-a Anđela Mićović je kazala Pokret ne bježi od izbora ako dođe do krize, ali i da će aktuelna vlast angažovati forenzičare koji će ispitati tokove novca u svim gradskim preduzećima tokom vršenja vlasti DPS-a.

 • Spajić: Podrška novim kandidatima, da napreduju tempom Vlade
  on 22/04/2024 at 18:51

  Premijer Milojko Spajić rekao je da Predrag Zenović može biti glavni pregovarač i nosilac liste Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi, te da su političke i državne funkcije povezane. On je istakao da svako može da doprinese državi na različite načine. Smatra da pred dolazak lidera Zapadnog Balkana u Kotor ne treba da se prepucava saopštenjima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog prozivanja ministarke Majde Gorčević.

 • "Listu predvodim kao nestranačka ličnost, cilj boljitak Budve"
  on 22/04/2024 at 18:23

  Nosilac odborničke liste PES-a u Budvi i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović poručuje da je njegov politički angažman u gradu iz kojeg dolazi kao nestranačke ličnosti isključivo izraz potrebe da podrži tim za koji je, kako navodi, siguran da može donijeti dobro Budvi.

 • "Ljubo Milović bio zadužen za nadzor Belivuka i Miljkovića"
  on 22/04/2024 at 17:40

  Odbjegli policajac Ljubo Milović bio je zadužen za nadzor Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pripadnike kavačkog kriminalnog klana, tokom njihovog boravka u Crnoj Gori, ekskluzivno je u emisiji “Referat” saopštio bivši premijer Zdravko Krivokapić. Bivši pomoćnik direktora policije Enis Baković, prema riječima Krivokapića, bio je jedan od ključnih ljudi koji su dali nalog da Belivuk i Miljković uđu u našu zemlju. Krivokapić tvrdi i da je informacije Europola od njega, gotovo pola godine, krio Dritan Abazović.

 • "Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od izuzetne važnosti"
  on 22/04/2024 at 17:03

  Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od izuzetne važnosti za naše društvo, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU, sa Martinom Bosmom, predsjednikom Predstavničkog doma Holandije. Mandić je predsjednika Bosmu upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori, ističući rezultate koje je postigao parlament.

 • "Članstvo u EU glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore"
  on 22/04/2024 at 15:41

  Članstvo u Evropskoj uniji glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore i naša zemlja je u proteklih šest mjeseci postigla izuzetno mnogo na tom putu, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Jusijem Hala-ahom, predsjednikom Parlamenta Finske. Oni su se susreli danas u Palma de Majorci - Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

 • DPS Pljevlja: Na Lekića "kidišemo" zbog njegovog kriminala
  on 22/04/2024 at 15:19

  Kada je Demokratska partija socijalista ukazivala javnosti na dosadašnja (ne)djela koja su produkt raznih „direktorovanja“ Milana Lekića, isti je “kojevitezao” da na njega “kidišemo” zato što je Srbin, a kada je krao kao izvršni direktor Rudnika, odbrana je drugačija – “kidišemo“ na njega jer je sačuvao Rudnik uglja od gašenja, smatraju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • CGO: PES da odustane od nauma da Zenović predvodi listu u Budvi
  on 22/04/2024 at 14:59

  Povodom medijskih navoda da će glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, nositi izbornu listu Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi u maju ove godine, a uoči sjednice Glavnog odbora PES, CGO poziva i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog i da odustanu od ovog nauma.