BRAJOVIC

Rokovima za reformu izbornog zakonodavstva ne treba licitirati, vec ih treba prilagoditi potrebama rada Odbora, odnosno sustinskoj zakonodavnoj i politickoj realnosti, smatra predsjednik Skupstine Ivan Brajovic.

Parlament ce u ponedjeljak raspravljati o produzenja roka za rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji istice 15. novembra.

Brajovic je na pitanje kakav je njegov stav o inicijativi da se produzi rok za rad Odbora, rekao da je fokus djelovanja parlamentarne vecine konstantno unapredenje izbornog ambijenta, uz otvorenost za sve politicke aktere i maksimalno potiskivanje politickih razmirica i razlika.

“Zato smatram da rokovima ne treba licitirati, vec ih treba prilagoditi potrebama rada Odbora, odnosno sustinskoj zakonodavnoj i politickoj realnosti”, kazao je Brajovic agenciji Mina.

Prema njegovim rijecima, sadasnje okolnosti namecu potrebu produzenja roka, kako bi dali jos jednu priliku Odboru da uz opoziciono ucesce da rezultat.

“Takode, ne zelimo da ostavimo prostor za izgovore i eventualne tehnicko-organizacione primjedbe”, dodao je Brajovic.

Iz tog razloga je, kako je naveo, i zakazana sjednica Skupstine u ponedjeljak, sa predlozenom izmjenom Odluke o obrazovanju Odbora.

Brajovic smatra da nema potrebe da se pojedini politicki subjekati iscrpljuju na autorstvu nad odredenim zakonskim predlozima, odnosno rjesenjima.

“Siguran sam da gradane najmanje interesuje ko je predlozio koje rjesenje, vec ih interesuje da pokazemo sposobnost da razgovaramo i da se dogovaramo, odnosno da smo dorasli ovom izazovu”, istakao je on.

U suprotnom, kako je naveo, svaki rok za zavrsetak posla bice kratak.

“Medutim, ponasanje dijela opozicije, inace veoma glasnog u zahtjevu za poboljsanje izbornog zakonodavstva, zavisno je od dnevno-politickih prilika – cas hoce da rade, pa onda malo bojkotuju, a sad imamo i pojavu pasivnog prisustva Odboru, sto god to znacilo”, kazao je Brajovic.

On je ocijenio da, umjesto opozicije koja kritikuje izborno zakonodavstvo i koja bi trebalo da insistira na sto intenzivnijem radu Odbora, konstruktivnije djeluju predstavnici civilnog sektora i akademske zajednice.

Izgleda, kako je kazao, da su glasnogovornici tehnicke vlade i opozicione politicke partije vise okrenute jedni drugima i pozicionioranju pred izbornu trku naredne godine, nego izbornom zakonodavstvu.

“Sto se tice naseg izbornog zakonodavstva, uvijek naglasavam, a to cu i ovog puta uciniti, ono je i sada dobro upravo zato sto se na njemu radi godinama unazad, i svaki izborni ciklus je sproveden u boljem i naprednijem izbornom ambijentu u odnosu na prethodni”, rekao je Brajovic.

On je kazao da za to postoje brojni konkretni pokazatelji: “To nam, takode, potvrduju i relevantne medunarodne institucije cije preporuke sprovodimo, a koje su nezavisne u svom radu i nijesu popustljive u kriterijumima prema bilo kojoj drzavi, pa ni Crnoj Gori”.

Upitan da li smatra da postoji mogucnost da Odbor uopste ne obavi posao zbog kojeg je formiran, s obzirom na suprotstavljene stavove vladajuce vecine i opozicije, Brajovic je rekao da je dio Odbora koji cine predstavnici vladajuce koalicije, vec dosta toga uradio, i neka rjesenja su dovedena do kraja.

“Uz sve okolnosti, ovaj dio Odbora je neprekidno bio aktivan i kada nije bilo opozicije i, uz podrsku strucne sluzbe, sa akademskom zajednicom i nevladinim organizacijama, pripemljen je i ponuden znacajan broj zakonskih rjesenja”, kazao je Brajovic.

To su, pojasnio je on, materijali za diskusiju i doradu, u cijoj izradi se postovala medunarodna praksa i date preporuke.

“Cekali smo opoziciju da izlozi svoje prijedloge, da se razgovara u dobroj volji i da svi zajedno nademo najbolja rjesenja u interesu gradana i drzave, bez ucjena i tvrdih unaprijed zacrtanih stavova”, rekao je Brajovic.

Prema njegovim rijecima, da li ce i koja rjesenja biti usvojena, zavisi od politicke volje parlamentarnih stranaka.

On je podsjetio da je, na primjer, Radna grupa 2017. uoci izborne godine za lokalne i predsjednicke izbore, vec bila pripremila Zakon o izboru odbornika i poslanika, ali nije bilo politicke volje da se obezbjedi dvotrecinska vecina.

“Sa druge strane, iako se veci dio opozicije pokajao zbog bojkota, za ocekivati je da se neki politicki subjekt, ako procijeni da mu izgledi na izborima nijesu bas najbolji, povuce iz izbornog procesa uz izgovor navodnog nezadovoljstva izbornim uslovima”, smatra Brajovic.

On je kazao da, ipak, vjeruje da do izbora jos ima vremena da svi ucesnici parlamentarnog zivota i sire – politickog zivota, razmisle i pokazu politicku zrelost i odgovornost.

“Tu mislim i na odgovoran pristup nevladinog sektora, akademske zajednice i svih uticajnih grupa i pojedinaca”, dodao je Brajovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • DNP: Suspenzija podrške Vladi do ispunjenja zahtjeva
  on 25/05/2024 at 11:28

  Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

 • Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za stabilnost Crne Gore
  on 25/05/2024 at 10:28

  Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost Crne Gore, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

 • "Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere"
  on 24/05/2024 at 20:41

  Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija, kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • "Vlada posvećena izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta"
  on 24/05/2024 at 20:09

  Vlada Crne Gore posvećena je izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta koji će omogućiti da se mladi ljudi koji se obrazuju u inostranstvu vrate u Crnu Goru, kako bi u u svojoj zemlji nastavili da rade i stvaraju. To je poručio ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus plus korisnika“.

 • Mujović sjutra u radnoj posjeti Trebinju
  on 26/05/2024 at 20:04

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće sjutra u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.