PRICA MOSTARKE

Stari most u Mostaru odredio je sudbinu Mostarke Maje Popovac, koja je 9. novembra 1993. godine kao student arhitekture u Pragu cula sokantnu vijest da je granatama Hrvatskog vijeca obrane (HVO) simbol rodnog Mostara srusen u Neretvu.

“U trenutku kada je Stari most pao bila sam u Pragu i moj je tadasnji sef na poslu rekao da se nesto u Mostaru desava”, kaze Popovac, pocevsi pricu o trenutku koji joj je obiljezio citavu buducnost.

Opredjeljenje za rekonstrukciju

Kao student arhitekture u Pragu tada je razmisljala da ce studije arhitekture biti o nekim modernim i savremenim, sofisticiranim konstrukcijama, ali tu ideju u trenu je zamijenila druga.

“Rusenje Starog mosta i devastacija citavog Mostara kao takvog je mene, u tom trenutku, opredijelila da se bavim rekonstrukcijama i rehabilitacijama prostora, odnosno citavom tom fenomenu, na koji nacin kad nesto izgubite mozete na kvalitetan nacin, ne samo fizicki, implementirati ponovno u prostoru u kojemu se nalazio”, prica arhitektica, koja je nakon stecene diplome u Pragu uspjesno vodila obnovu Starog mosta.

Kao i vecini gradana Mostara u to vrijeme, kako naglasava, Stari most nije bio mjesto gdje bi kao vecina evropskih gradana koji posjeduju neke vazne spomenike isla povremeno. Stari most je njoj bio mjesto gdje je odrasla, provodila vrijeme od prvih koraka do ljubavnih sastanaka.

“Sve je to dovelo do toga da sam prije rata, kada sam bila pocetnik studija arhitekture, pocela da cijenim citavu tu geometriju naseg okruzenja i savrsenu uklopljenost Starog mosta, svih kamenih krovova, pravoslavne crkve i citave jedne linije koja je kasnije i mojim profesorima na arhitekturi u Pragu pokazivala nesto puno vise nego sto smo mi kao obicni gradani, ne unoseci se u arhitekturu, znali”, prica Popovac za Anadoliju.

Upravo je u Pragu, kako pojasnjava, njen pozitivan stav prema svemu sto Mostar ima osjetno osnazio.

Zahtjevan i odgovoran posao

“Rad na rekonstrukciji Starog mosta je nesto sto je mene oznacilo za citav zivot. To je u tim godinama, kada sam jos uvijek bila mladi arhitekta, vrlo svjesna vrijednosti rekonstrukcija za drustvo koje je na takav nacin razoreno psihicki, fizicki, mentalno, na sve moguce nacine, znacilo jako puno”, priznaje Popovac.

Vratiti duh mjesta, sto ustvari daje vrijednost lokaciji, za nju je bilo neopisivo vazno.

“Sama rekonstrukcija Starog mosta je za mene bila, sto se tice inzenjerskog djela, izuzetno tehnicki zahtjevna”, otkriva mostarska arhitektica.

Svakim sljedecim danom koji je provodila na rekonstrukciji je sve vise shvatala kakav je bio podvig prije toliko godina uraditi Stari most.

Jedno od najvecih ljudskih dostignuca

Istice kako joj je zadovoljstvo bilo voditi rekonstrukciju Starog mosta, ali i velika odgovornost.

“Stari most je kad pogledate tu tanku figuru, taj savrseni luk koji je bilo jako tesko napraviti jednostavno predstavlja jedno od najvecih ljudskih dostignuca u vremenu u kojem je napravljen. Pa i ovaj novi Stari most predstavlja vjerovatno jedan od najbolje ostvarenih UNESCO projekata, s obzirom na to da smo mi bili pilot-projekat, a da nikad nista sto je potpuno sruseno se nije diglo i dobilo status UNESCO. Ali procedure koje smo mi pratili i citav simbolizam za taj grad, za tu regiju i za citav svijet je znacio puno vise i na moju veliku srecu to je u potpunosti ostvareno”, zadovoljno ce Popovac.

Istice da se to vidi i u rijekama turista koji i prolaze gradom na Neretvi i odnosom gradana Mostara prema tom mostu.

Stari most u Mostaru srusen je tokom rata u Bosni i Hercegovini 9. novembra 1993. godine. Njegova obnova pocela je 2000. godine, a za javnost 23. jula 2004. rekonstruisani Stari most je otvoren, dok je sljedece godine uvrsten na UNESCO popis zasticenih spomenika kulture.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Miler: Nije nemoguće da Crna Gora postane dio EU 2028.
  on 03/10/2023 at 13:53

  Prozor Evropske unije (EU) za Crnu Goru je širom otvoren i, ako i građani i institucije ulože napore, nije nemoguće da država postane dio evropske porodice 2028. godine, rekao je austrijski ambasador u Podgorici Karl Miler.

 • Propao i posljednji pokušaj za smjenu Ćulafića
  on 03/10/2023 at 10:49

  Sprečavanjem održavanja sjednice Skupštine opštine od strane građana Andrijevice, propao je i posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Željka Ćulafića (SNP).

 • Vladi prihvatljiva platforma koju je predložio Milatović
  on 03/10/2023 at 10:29

  Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to kazao tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.

 • Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske
  on 03/10/2023 at 08:26

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

 • “Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”
  on 03/10/2023 at 08:09

  Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"
  on 03/10/2023 at 05:46

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

 • "Milatović želi da ubaci ZBCG u Vladu"
  on 02/10/2023 at 19:36

  Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju "Za budućnost Crne Gore" u sastav nove Vlade, tvrdi član Izvršnog odbora DPS-a Arsenije Boljević.

 • "Milatović radi na tome da se vlada ne sastavi"
  on 02/10/2023 at 15:28

  Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na današnjoj pres konferenciji u želji da sebe predstavi kao državnika zapravo, kako su kazali, nije pokazao ništa izuzev narcisoidnosti, površnosti i neznanja.

 • Abazović – Maske: Francuska jača svoje prisustvo u regionu
  on 02/10/2023 at 15:13

  Predsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas novoizabranu ambasadorku Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

 • Zabrinuti zbog biračkog spiska, zloupotrebe resursa i potpisa
  on 02/10/2023 at 14:38

  Dugogodišnje zabrinutosti vezane za tačnost biračkog spiska, posebno zbog preminulih i osoba koje žive van Crne Gore a imaju pravo glasa podriva povjerenje javnosti u proces upisa u birački spisak, ukazala je posmatračka misija Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (PSSE) u konačnom Izvještaju o praćenju parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 11. juna 2023. Autor izvještaja je Rajnhold Lopatka, a dokument će biti pred poslanicima PSSE sledeće sedmice u Strazburu.

 • Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema
  on 03/10/2023 at 13:45

  Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

 • Za dva dana 36 prekršajnih naloga, naplatiće 11.500 eura
  on 03/10/2023 at 12:50

  Turistički i sanitarni inspektori su 29. i 30. septembra u Podgorici kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i izdali 36 prekršajnih naloga, u iznosu od 11.500 eura.

 • Imenovan novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo
  on 03/10/2023 at 12:12

  Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

 • Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani
  on 03/10/2023 at 10:02

  Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

 • Link sa informacijama u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+
  on 03/10/2023 at 09:51

  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je link na kojem se mogu pronaći svi podaci u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+, koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije.

 • "Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena"
  on 03/10/2023 at 07:53

  Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

 • Cijene nekih namirnica snižene gotovo 40 odsto
  on 03/10/2023 at 05:56

  Građani su zadovoljni početkom akcije „Stop inflaciji 100+“, koja se odnosi na gotovo 150 artikla, što je, kako kažu više nego dobrodošlo.

 • Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje
  on 02/10/2023 at 18:31

  Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje, ukoliko bi se to poskupljenje moralo desiti, poručila je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić.

 • Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta Igalo
  on 02/10/2023 at 17:32

  Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta „Simo Milošević“, saopštio je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović nakon sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem. Sastankom su zadovoljni i u sindikatu, iz kojeg su kazali da su dogovorili potpisivanje kolektivnog ugovora, rješavanje duga prema Jugobanci i povećanje cijena Instituta prema Fondu za zdravstvo.

 • "PKCG eliminiše sektor malih i srednjih trgovaca naftom"
  on 02/10/2023 at 14:40

  Netransparentnim i neinkluzivnim procesom formiran je novi saziv Odbora Udruženja za rudarstvo i energetiku, pa je takvim načinom PKCG u potpunosti eliminisala predstavnike sektora malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, ukazuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore Boris Spalević.