SEKULIC VJERUJE

Ministarka ekonomije Dragica Sekulic kazala je da vjeruje da naredne godine nece doci do poskupljenja elektricne energije.

“Sagledavajuci stanje na berzi elektricne energije i stabilnost elektroenergetskog sistema Crne Gore ne ocekijemo u narednoj godini promjenu cijena elektricne energije. Vjerujemo da ce ona ostati na stabilnom nivou kao i u ovoj godini”, kazala je Sekulic u emisiji Ziva istina na Javnom servisu.

Vlada Crne Gore, kako kaze, nema procjenu koliko ce drzavu kostati raskid sedam ugovora za gradnju malih hidroelektrana. Ona je istakla da to sigurno nece biti milionski iznosi.

Ministarstvo ekonomije pokrenulo je proceduru sporazumnog raskida ugovora sa investitorima, koji su trebalo da grade sedam malih hidroelektrana.

Podsjecamo, Vlada Crne Gore je ranije objavila da raskida nekoliko ugovora za gradnju malih hidroelektrana u nekoliko opstina, te da ce rijeke Bistrica u Bijelom Polju, tri rijeke u Plavu, kao i Bukovica u Savniku i Trepacka rijeka u Andrijevici biti zasticene.

Sekulic je u emisji “Ziva istina”, na Javnom servisu, navela da u Vladi nijesu pravili projekciju koliko bi raskid ugovora sa sedam kompanija kostao drzavu.

“Moramo prvo da vidimo sa vjestacima dokle se stiglo. Sigurna sam da oni koji nemaju gradevinsku dozvolu, a mislim da je vise od pola onih o kojim razgovaramo bez gradevinske dozvole, oni nisu mogli da imaju legitimna ocekivanja bilo kakve vrste”, navela je Sekulic.

Zbog toga sto nijesu imali gradevinsku dozvolu, kako dodaje Sekulic, nijesu ni poceli da grade.

“U Bistrici nema gradevinske dozvole, u Plavu na dvije lokacije nema gradevinske dozvole. Gradevinske dozvole ima u Bukovici, ali je i ona u procesu razmatranja. Tako da ne ocekujem da to budu milionski iznosi u pitanju”, kazala je Sekulic.

Porucila je i da odstetu od 30 miliona niko ne moze da ocekuje. “Ako to neko ocekuje onda cemo ici na sud”, porucila je Sekulic.

Ministarka je u emisiji “Ziva istina”, porucila da na Vladu ne utice to sto se izgradnjom malih HE bavi sin predsjednika drzave Mila Dukanovica, Blazo Dukanovic.

“Nekoliko puta se desavalo da se na Vladi nadu materijali, a da niko ne obrati paznju na ime firme ili vlasnika firme. Gledamo zakonitost, gledamo benefite za drzavu, a imena i prezimena nijesmo uzimali u obzir”, zakljucila je Sekulic.

Trgovci ne najavljuju otpustanja

Trgovci, za sada, ne najavljuju otpustanja radnika zbog neradne nedjelje, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulic u emisiji “Ziva istina”. Ona je porucila da Vlada nece odustati od izmjena zakona, koje se primjenjuju od 20. oktobra.

“Ne ocekujemo otpustanje radnika, nemamo za sada takvih najava”, kazala je Sekulic i dodala da ocekuje da profit u trgovini bude raspodijeljen na sest radnih dana.

Sekulic je porucila da Vlada nece odustati od opredjeljenja da nedjelja bude neradna za trgovinu.

“Ako Ustavni sud definise da je ovo neustavno, svi cemo morati tome da se prilagodimo”, porucila je Sekulic.

Ona je navela da je izmjenama zakona 37 hiljada radnika dobilo sigurno slobodan dan. “Neradna nedjelja je jedna od svijetlih tacaka ove Vlade i Ministarstva ekonomije “, porucila je Sekulic.

U ovom trenutku, kako dodaje, analize pokazuju da nece biti potrebno da se zakon mijenja. “Nijedan zakon nije sveto pismo, ako za tim bude potrebe zakon cemo prilagoditi u narednom periodu”, porucila je Sekulic.

Ona je navela da trgovci najvise primjedbi imaju na benzinske pumpe, koje sada prodaju i prehrambene proizvode.

Medu onima, koji su najglasniji u kritikama neradne nedjelje je, kako navodi ministarka, Delta siti.

Rekonstrukcija TE po navisim standardima

Ministarka Sekulic kazala je i da ekoloskom rekonstrucijom Termoelektrana u Pljavljima mora da zadovolji sve standarde, kao pri izgradnji nove, te da ce emisija stetnih gasova biti kontrolisana.

Komisija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabrala je konzorcijum Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte za izvodenje radova na ekonoloskoj rekonstrukciji prvog bloka Termoelektrane Pljevlja.

Projekat ekoloske rekonstrukcije trebalo bi da bude realizovan do 2021. i omogucice nastavak rada tog kompleksa u narednih 20 do 30 godina.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Eksploatacijom šljunka u rizik dovedena i rijeka Morača i Skadarsko jezero
  on 22/04/2024 at 08:19

  Ekološki aktivista Vuk Vujisić kaže da je skoro svaka deponija u Crnoj Gori nelegalna, te i da opštine čine krivična djela u ovoj oblasti.

 • U Kini nestalo 11 osoba poslije obilnih kiša na jugu
  on 22/04/2024 at 08:15

  Ukupno 11 osoba se vode kao nestale na jugu Kine zbog poplava koje su dovele do evakuacije desetina hiljada stanovnika, javili su danas tamošnji mediji.

 • Izraelski dron oboren na teritoriji Libana
  on 22/04/2024 at 08:04

  Izraelska bespilotna letjelica srušila se u Libanu pošto je pogođena raketom, saopštila je jutros izraelska vojska dok libanski pokret Hezbolah tvrdi da ju je oborio.

 • Bivši dekan brani Katnića i Kaluđerovića
  on 22/04/2024 at 07:54

  Raniji dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnan Čirgić stao je u odbranu Milivoja Katnića, osumnjičenog za teška krivična djela. Čirgić je u tekstu "Crna Gora - tamnica za Crnogorce" takođe pomenuo i Nena Kaluđerovića, osumnjičenog za teška krivična djela i veze sa "kavačkim klanom".

 • Bez vode potrošači na Kakarickoj gori i u Ulici Vladike Danila
  on 22/04/2024 at 07:34

  Potrošači u podgoričkom naselju Kakaricka gora i u Ulici Vladike Danila danas će sedam sati biti bez vode, saopšteno je iz DOO "Vodovod i kanalizacija" Podgorica.

 • "Očekuje se rekordna sezona, velika potražnja za sezonskim radnicima"
  on 22/04/2024 at 07:32

  Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kazao je da prema bukingu koji je krenuo ranije, najavama turo-operatera i popunjenosti hotelijera u periodu predsezone ali i tokom cijele godine, može se reći da su očekivanja da će biti jedna veoma uspješna turistička sezona, možda čak i rekordna u svakom smislu.

 • Banke ostaju bez naplate troškova obrade kredita?
  on 22/04/2024 at 07:23

  Banke nemaju pravo da više naplaćuju troškove obrade kredita, a građani koji su to platili mogu da traže povraćaj novca, smatraju u Centru za zaštiti potrošača, pozivajući se na nedavnu presudu Višeg suda u slučaju jedne banke. Dok iz Centralne banke ukazuju na obavezu bankara da usklade svoje poslovanje sa tom presudom, iz Udruženja banaka najavljuju da će tražiti reviziju takve odluke suda.

 • Putevi mokri u višim planinskim predjelim i klizavi
  on 22/04/2024 at 07:12

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim putevima, a u všim planinskim predjelima i klizavim, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).

 • Rakete ispaljene iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji
  on 22/04/2024 at 06:54

  Najmanje pet raketa lansirano je sinoć iz iračkog grada Zumara ka američkoj vojnoj bazi na sjeveroistoku Sirije, rekla su "Rojtersu" dva iračka bezbjednosna izvora.

 • Bivši radnici Košute od danas radikalizuju protest
  on 22/04/2024 at 06:43

  Bivši radnici cetinjske Košute najavili su da će od danas radikalizovati protest i blokirati saobraćaj između Podgorice i Cetinja svaki drugi dan.

 • "Milović bio zadužen za nadzor Belivuka i Miljkovića"
  on 22/04/2024 at 17:40

  Odbjegli policajac Ljubo Milović bio je zadužen za nadzor Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pripadnike kavačkog kriminalnog klana, tokom njihovog boravka u Crnoj Gori, ekskluzivno je u emisiji “Referat” saopštio bivši premijer Zdravko Krivokapić. Bivši pomoćnik direktora polcije Enis Baković, prema riječima Krivokapića, bio je jedan od ključnih ljudi koji su dali nalog da Belivuk i Miljković uđu u našu zemlju. Krivokapić tvrdi i da je informacije Europola od njega, gotovo pola godine, krio Dritan Abazović.

 • "Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od izuzetne važnosti"
  on 22/04/2024 at 17:03

  Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od izuzetne važnosti za naše društvo, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU, sa Martinom Bosmom, predsjednikom Predstavničkog doma Holandije. Mandić je predsjednika Bosmu upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori, ističući rezultate koje je postigao parlament.

 • "Članstvo u EU glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore"
  on 22/04/2024 at 15:41

  Članstvo u Evropskoj uniji glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore i naša zemlja je u proteklih šest mjeseci postigla izuzetno mnogo na tom putu, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Jusijem Hala-ahom, predsjednikom Parlamenta Finske. Oni su se susreli danas u Palma de Majorci - Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

 • DPS Pljevlja: Na Lekića "kidišemo" zbog njegovog kriminala
  on 22/04/2024 at 15:19

  Kada je Demokratska partija socijalista ukazivala javnosti na dosadašnja (ne)djela koja su produkt raznih „direktorovanja“ Milana Lekića, isti je “kojevitezao” da na njega “kidišemo” zato što je Srbin, a kada je krao kao izvršni direktor Rudnika, odbrana je drugačija – “kidišemo“ na njega jer je sačuvao Rudnik uglja od gašenja, smatraju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • CGO: PES da odustane od nauma da Zenović predvodi listu u Budvi
  on 22/04/2024 at 14:59

  Povodom medijskih navoda da će glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, nositi izbornu listu Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi u maju ove godine, a uoči sjednice Glavnog odbora PES, CGO poziva i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog i da odustanu od ovog nauma.

 • "Abazović nastavlja sa banalnim neistinama"
  on 22/04/2024 at 14:38

  Iako smo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću radili u saradnji sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope, SDT-om i drugim relevantnim institucijama, Dritan Abazović po starom običaju nastavlja sa banalnim neistinama u cilju provincijske teatralizacije politike u kojoj se jedino i snalazi, saopštio je ministar pravde Andrej Milović. On je reagovao nakon što je lider GP URA Dritan Abazović kazao da je Vlada Milojka Spajića predložila zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom".

 • Mandić se sreo sa španskim kraljem Felipeom VI
  on 22/04/2024 at 12:26

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sreo se danas u Palma de Majorci sa kraljem Felipeom VI od Španije.

 • "Mikijelj doprinio razvoju Budve i poboljšanju kvaliteta života građana"
  on 22/04/2024 at 12:15

  Mladen Mikijelj, nosilac liste "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" i budući predsjednik opštine Budva, istakao se kao sekretar Sekretarijata za investicije u opštini Budva, saopšteno je iz koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad". 

 • "Skupština postigla velike rezultate po pitanju reformi"
  on 22/04/2024 at 11:41

  Skupština Crne Gore postigla velike rezultate kada su u pitanju reforme neophodne za dalji proces pristupanja EU, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Laslo Koverom.

 • Podržan predlog o novoj metodologiji za izbor potpredsjednika Skupštine
  on 22/04/2024 at 11:31

  Na 21. sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore većinom glasova usvojen je predlog o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim se, kako je saopštio Vasilije Čarapić (PES) omogućava da se potpredsjednik skupštine iz manjinskih radova bira po drugačijoj metodologiji: "Može ga predložiti jedan poslanik, grupa poslanika iz reda manjina ili jedan klub".