Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1405. umrla je srpska kneginja Milica, zena kneza Lazara Hrebeljanovica. Poslije Kosovske bitke 1389. sklopila je mir s Turcima i upravljala Srbijom u ime maloljetnog sina Stefana. Kasnije se zamonasila i podigla manastir Ljubostinja, gdje je sahranjena kao monahinja Evgenija.

1786 – Nakon pobjeda Crnogoraca na Vucjem dolu i Fundini, ruski car Aleksandar II u obracanju moskovskom plemstvu izrekao je komplimente na racun crnogorske vojske, odlucivsi da tim povodom odlikuje 50 crnogorskih i hercegovackih boraca.

1821 – Roden je Fjodor Mihajlovic Dostojevski, jedan od najvecih ruskih i svjetskih knjizevnika, koji je kroz psiholoska stanja likova otkrio u svojoj prozi najdublje slojeve ljudske duse, dobro i zlo u covjeku. Njegovo djelo postalo je u 20. vijeku neiscrpan izvor za najraznovrsnije knjizevno-teorijske, estetske, psiholoske i filozofske studije i tumacenja. Uticao je na ukupnu evropsku i americku knjizevnost, a posebno cesto su se na njega pozivali ekspresionisti u knjizevnosti i egzistencijalisti u filozofiji. Poznata djela:”Zlocin i kazna”, “Braca Karamazovi”, “Bijedni ljudi”,”Ponizeni i uvrijedeni”, “Zapisi iz mrtvog doma”, “Idiot”.

1855 – Umro je danski filozof Obi Seren Kjerkegor, zastupnik antihegelijanskog pravca, kriticar hriscanstva kao crkvene dogme i zacetnik egzistencijalizma. Za zivota je bio nepoznat izvan Danske i tek je posthumno, gotovo stotinu godina kasnije stekao svjetsku slavu. Znacajno je doprinio jednoj od sustinskih tendencija egzistencijalisticke filozofije, zasnovanoj na cinu postojanja, na culno- estetskom i neposredno ljudskom, ciji uticaj i danas traje. Poznata djela: “Ili-ili: fragmenti zivota”, “Pojam strepnje”, “Bolest na smrt”, “Filozofske mrvice”.

1869 – Roden je Vitorio Emanuele III, italijanski kralj od 1900. do 1946, ozenjen Jelenom, kcerkom crnogorskog kralja Nikole I. Podrzao je Musolinijev rezim i 1936. je proglasen carem Etiopije, a 1939. kraljem Albanije. Abdicirao je 1946. u korist sina Umberta, nadajuci se da ce tako spasiti Savojsku dinastiju, ali su se Italijani u junu 1946. na plebiscitu izjasnili za republiku.

1878 – U Becu je umro Stjepan Mitrov Ljubisa, crnogorski pisac i politicar. Roden je u Budvi 29. februara 1824. Bio je sekretar budvanske Opstine, potom poslanik u Dalmatinskom saboru u Zadru, a nakon toga i clan Carevinskog vijeca u Becu. Svoj politicki program ispunio je borbom za ravnopravnost naroda i jezika u okviru Austrougarske i za zblizavanje slovenskih naroda. Stjepan Mitrov Ljubisa pripada redu najznacajnijih crnogorskih pripovjedaca. Pisao je izvornim narodnim jezikom. Zavidno mjesto u knjizevnoj istoriji obezbijedila su mu djela:”Pripovjesti crnogorske i primorske”,”Kanjos Macedonovic” i “Pricanja Vuka Dojcevica”.

1918 – Kapitulacijom Njemacke zavrsen je Prvi svjetski rat u kojem je ucestvovalo 36 drzava. Zivot je izgubilo oko 10 miliona ljudi. Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Njemacka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alzas i Lorenu i lijevu obalu Rajne, potpisana je u zeljeznickom vagonu u francuskom mjestu Kompijenj.

1948 – Na inicijativu sportskih radnika Niksica: Dragana Perovica, Milije Jocovica, Bozidara Muja Stevovica i Kicuna Ljeskovica osnovan je Atletski klub >>Sutjeska>>. Prvi predsjednik kluba bio je Bimo Harovic, takode jedan od osnivaca. Ovaj, uz podgoricku “Buducnost” i “Mornar” iz Bara najstariji atletski kolektiv u Crnoj Gori iznjedrio je veliki broj takmicara – drzavnih reprezentativaca, osvajaca medalja na domacim i inostranim sampionatima.

1993 – U Podgorici je osnovana nevladina organizacija “Almanah”, koja je okupila preko 300 intelektualaca razlicitog konfesionalnog, nacionalnog i kulturoloskog predznaka u cilju istrazivanja, ocuvanja i predstavljanja kulturno-istorijskog nasljeda Muslimana-Bosnjaka u Crnoj Gori. Nevladina organizacija “Almanah” pokrenula je 1994. i casopis Almanah, i objavila brojne vrijedne knjige.

2000 – Stupio je na snagu Zakon o Centralnoj banci Crne Gore, cime je zaokruzena monetarna vlast u Crnoj Gori, inaugurisana godinu dana ranije, uvodenjem njemacke marke u platni promet Republike.

2004 – U francuskoj vojnoj bolnici Persi kraj Pariza umro je, u 75, godini palestinski predsjednik Jaser Arafat, idejni voda visedecenijske borbe Palestinaca za nezavisnu domovinu. Arafat je jedan od osnivaca ilegalne organizacije Al Fatah (1964) – jezgra Palestinske oslobodilacke organizacije, na cijem je celu bio od 1968. Kao ucesnik mirovnih pregovora, s izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i ministrom inostranih poslova Simonom Peresom dobio je 1994. Nobelovu nagradu za mir.

2005 – Na Univerzitetu Crne Gore prvi put je organizovana odbrana diplomskog rada posredstvom Interneta. Student Ekonomskog fakulteta u Podgorici Vladan Jovanovic diplomirao je, naime, s Univerziteta Grand Kanion u Arizoni (SAD) posredstvom direktne video i audio veze s podgorickim Ekonomskim fakultetom na temu “Elektronsko bankarstvo”.

2009 – Lideri Njemacke i Francuske Angela Merkel i Nikola Sarkozi prvi put su od Prvog svjetskog rata zajedno prisustvovali obiljezavanju kraja tog sukoba i porucili da je vrijeme da se proslavi pomirenje i prijateljstvo njihovih zemalja.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1918 – Marsal Jozef Pilsudski proglasio je nezavisnu republiku Poljsku.

1945 – Odrzani su prvi poslijeratni izbori u Jugoslaviji na osnovu kojih je konstituisana Ustavotvorna skupstina Demokratske Federativne Jugoslavije.

1952 – Dzon Mulin i Vejn Dzonson u Los Andelesu prvi put su prikazali svoj izum – video rikorder.

1961 – Sovjetski grad Staljingrad preimenovan je u Volgograd.

1975 – Proglasena je nezavisnost Angole, poslije pet vjekova portugalske kolonijalne vlasti. Prvi predsjednik Narodne Republike Angole postao je Agostinjo Neto.

1992 – Engleska anglikanska crkva napustila je vjekovnu tradiciju i dopustila zenama da budu svestenice.

2008 – U sportskom centru “Moraca” u Podgorici, kosarkasi Buducnosti pobijedili su turski tim “Galatasaraj” 93:62 i plasirali se u Eurokup.

2012 – Novoosnovani ragbi klub ,,Buducnost”, pojacan s nekoliko igraca iz inostranstva, odigrao je prvu utakmicu na stadionu Crvene stijene u Tolosima protiv prvog crnogorskog ragbi kluba ,,Arsenal” iz Tivta.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podrška Evropske delegacije će biti kontinuirana, stručna i ekspertska
  on 04/12/2023 at 16:31

  Evropska delegacija je i do sada bila izuzetno važan partner Crnoj Gori, a očekujemo u periodu koji slijedi da se saradnja intenzivira, imajući u vidu realizaciju Plana rasta koji je Evropska Komisija kreirala i čija implementacija se planira u 2024. godini, zajednički je stav tokom susreta ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i ambasadorke Oane Kristine Pope.

 • "Turska će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja"
  on 04/12/2023 at 16:24

  Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

 • Ivanović sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije
  on 04/12/2023 at 16:13

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović se danas sastao sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije. U fokusu razgovora bili su jačanje bilateralnih odnosa i vanjskopolitički prioriteti Vlade.

 • Venecuela: Više od 95 ljudi podržalo ideju o pripajanju Esekiboa, hoće li Maduro započeti rat
  on 04/12/2023 at 16:07

  Više od 95 odsto stanovnika ove latinoameričke države podržalo je ideju o pripajanju sporne teritorije bogate naftom.

 • Važno da dijaspora aktivno učestvuje u popisu
  on 04/12/2023 at 16:07

  Popis stanovništva ima ogroman statistički značaj, jer predstavlja osnovu za kreiranje strategija u narednih deset godina i zbog toga je važno da crnogorska dijaspora aktivno učestvuju u tom procesu, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Arben Jakupi.

 • NDI veoma važan partner za demokratizaciju Crne Gore
  on 04/12/2023 at 16:05

  Ministarstvo pravde će obaviti reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već će uložiti i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa, koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

 • Izgradnja toplovoda na proljeće
  on 04/12/2023 at 15:50

  Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 • Prosječna plata u Norveškoj više od 4.600 eura
  on 04/12/2023 at 15:48

  Naprednija je od Švedske i od Danske, koje zajedno sa njima čine bogati “trio” sjeverne Evrope, a odskače i od Finske.

 • Nagrade Filipu Markoviću i Volonterskom klubu OŠ "Bratstvo i jedinstvo"
  on 04/12/2023 at 15:40

  U Skupštini su dodijeljene nagrade najboljim volonterima povodom njihovog dana koji se obilježava sjutra. S dodjele je poručeno da su volonteri svuda u svijetu prepoznati kao nosioci promjena. Godišnja nagrada za volonterizam ove godine pripala je Filipu Markoviću koji je, kako je rečeno, predano radio na uređenju prostora u mjestu gdje živi i Volonterskom klubu Osnovne škole "Bratstvo i jedinstvo" koji već osam godina učestvuje u humanitarim i ekološkim akcijama.

 • Vujović i Knežević novi načelnici OB Budva i OB Tivat
  on 04/12/2023 at 15:36

  Iz Ministarstva unutrašnjih poslova danas je saopšteno da je za novog načelnika Odjeljenja bezbjednosti Budva imenovan Dragoljub Vujović, dok je za načelnika Odjeljenja bezbjednosti Tivat postavljen Miodrag Knežević.

 • Bardić dobila prijetnje smrću, pozvala nadležne da hitno reaguju
  on 04/12/2023 at 17:47

  Potpredsjednici Foruma žena Socijaldemokrata (SD) Stanislavi Tanji Bardić u nedjelju je na društvenoj mreži X prijećeno smrću, a vrijeđana je i na osnovu nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti, saopšteno je iz te partije.

 • Saradnja Crne Gore i BiH prijateljska i dobrosusjedska
  on 04/12/2023 at 17:02

  Tradicionalno dobrosusjedska i prijateljska saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine ogleda se, prije svega, kroz regionalne inicijative i multilateralne organizacije na obostranu korist, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Dragoslava Šćekića sa ambasadorom BiH Branimirom Jukićem.

 • "Turska će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja"
  on 04/12/2023 at 16:24

  Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

 • NDI veoma važan partner za demokratizaciju Crne Gore
  on 04/12/2023 at 16:05

  Ministarstvo pravde će obaviti reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već će uložiti i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa, koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

 • Za objavu popisnice prijeti i zatvor do godinu
  on 04/12/2023 at 15:00

  Popisnice sa aktuelnog popisa stanovništva juče i danas ređaju se na društvenim mrežama, prvenstveno Tviteru. Za ovo je Krivičnim zakonikom Crne Gore predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Sagovornici Portala RTCG saglasni su da bi policija i tužilaštvo trebalo da reaguju.

 • Radnici Opštine Andrijevica decembarsku platu primiće nakon praznika
  on 04/12/2023 at 13:42

  Rebalans budžeta Opštine Andrijevica nije usvojen ni na današnjoj sjednici SO, tako da će radnici lokalne samouprave i preduzeća, čiji je Opština osnivač, decembarsku platu moći da prime tek poslije novogodišnjih i božićnih praznika.

 • Ka Srbiji najviše zamolnica za izručenja
  on 04/12/2023 at 13:32

  Ministarstvo pravde je tokom prošle godine uputilo 42 zamolnice ka 15 država radi izručenja osuđenih ili osumnjičenih lica, a najveći broj zamolnica je upućen ka Srbiji i Njemačkoj, dok se u isto vrijeme najviše lica tražilo zbog sumnji za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i u vezi sa trgovinom opojnim drogama, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

 • Podrška Slovačke u procesu EU integracija
  on 04/12/2023 at 13:30

  Posvećeni smo preduzimanju neophodnih koraka za reformu, postizanje ekonomskog rasta i ispunjavanje evropskih standarda u svim oblastima, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj.

 • Uspješna saradnja sa IOM u okviru poglavlja 24
  on 04/12/2023 at 12:42

  Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći, na taj način, većem stepenu bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, a i šire, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i šefa Misije Međunarodne organizacije za migracije u Crnoj Gori, Vladimira Gjorgjieva.

 • Stigla donacija od tri miliona eura za nauku i obrazovanje
  on 04/12/2023 at 11:09

  Bivši premijer Crne Gore saopštio je da je stigla donacija od tri miliona eura za nauku i obrazovanje.

 • Izgradnja toplovoda na proljeće
  on 04/12/2023 at 15:50

  Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 • Sve cijene goriva od ponoći jeftinije jedan cent
  on 04/12/2023 at 13:24

  Od ponoći sve cijene goriva u Crnoj Gori biće jeftinije jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

 • Radulović: Mogućnost vraćanja linije Bar-Bari teško realizovati
  on 03/12/2023 at 12:46

  Mogućnost vraćanja pomorske linije Bar-Bari je svima želja, ali je u ovom trenutku teško realizovati, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

 • Novac iz EU fondova za energetsku krizu biće iskorišćen
  on 03/12/2023 at 06:24

  Sredstva koja je Crna Gora dobila od Evropske komisije u sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, a koja nijesu bila planirana budžetom za 2023, pa ih nije bilo moguće trošiti, biće iskorištena, potvrđeno je Portalu RTCG iz Ministarstva energetike i rudarstva, na čijem je čelu Saša Mujović.

 • "Mislimo da se približava još jedan vazduhoplovni stečaj u Crnoj Gori"
  on 02/12/2023 at 19:52

  Povodom navoda Pavla Tripkovića u emisiji "Okvir" na TVCG u petak veče, reagovali su iz NVO "Bivši zaposleni Montenegro Airlines".

 • Eko fond smanjuje upotrebu goriva u saobraćaju, podrška od resora
  on 02/12/2023 at 12:41

  Ministar Saša Mujović sastao se danas sa direktorom Eko fonda Draškom Boljevićem, ocjenujući da je jako važno zajednički raditi kako na sprovođenju konkretnih programa i projekata, tako i na daljem razvoju i osnaživanju Eko fonda.

 • Vrijednost otkupa 15,2 miliona eura
  on 02/12/2023 at 12:30

  Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u trećem kvartalu iznosila je 15,2 miliona eura.

 • Poslanici da podrže izmjene Zakona o PIO i Alimentacionom fondu
  on 02/12/2023 at 10:45

  Poslanici Građanskog pokreta URA ponovo su zatražili proširenje Dnevnog reda sa izmjenama Zakona o PIO i Alimentacionom fondu. Kako su saopštili iz te partije, većina premijera Milojka Spajića, sada će imati drugu priliku da pokaže jesu li im preča djeca neodgovornih roditelja, samohrani roditelji i naše starije građanke i građani koji žele da ostvare pravo na penziju ili isključivo partijski interesi.

 • Socijalni savjet o starosnoj granici za odlazak u penziju
  on 02/12/2023 at 07:21

  Danas bi trebalo da bude održana sjednica Socijalnog savjeta na kojoj će se razmatrati granica za starosnu penziju u okviru Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju.

 • Penzioneri KAP-a od države potražuju 1,1 miliona eura
  on 02/12/2023 at 06:46

  Zbog pogrešno obračunatih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje 88 penzionera Kombinata aluminijuma Podgorica od države potražuje preko 1,1 miliona eura.