VUKSANOVIC STANKOVIC

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanovic Stankovic uputia je predsjedniku Skupstine Crne Gore Ivanu Brajovicu pismo u kojem od njega trazi hitno otvaranje pitanja Aerodroma Crne Gore u Parlamentu.

Imajuci u vidu da su planovi za davanje Aerodroma u dugorocni zakup u zavrsnoj fazi, predsjednica SDP u pismu Brajovicu navodi da ta cinjenica, svim odgovornim politickim subjektima, kao uostalom i siroj javnosti, namece obavezu da kroz adekvatnu institucionalnu reakciju odgovori na vec pripremljeni scenario u kojem ce se drzava Crna Gora sustinski odreci kontrole nad svojim aerodromima.

“Vise nego dobro vam je poznat stav Socijaldemokratske partije kada je u pitanju status Aerodroma Crne Gore. Nase rezolutno zalaganje je da ovo kapitalno dobro koje pripada svim gradanima mora ostati u drzavnom vlasnistvu, na nacin da drzava i njeni gradani, a ne bilo ko drugi, ostvaruju koristi od ogromnog profita koji donosi ova kompanija. Veoma dobro znate da je svih ovih godina, upravo zahvaljujuci cvrstom i principijelnom stavu SDP-a, u vise navrata, bila osujecena namjera da Aerodromi Crne Gore budu dati na koncesiju nekom privatnom investitoru”, navela je Vuksanovic Stankovic u saopstenju.

“Takode, poznato Vam je da je Skupstina Crne Gore, na cijem ste trenutno celu, u prethodnih 15 godina bila aktivno ukljucena u donosenje nekih strateskih drzavnih odluka kada je u pitanju raspolaganje vrijednim drzavnim resursima. Podsjecam na neke od najvaznijih parlamentarnih aktivnosti – Parlament je 2004. godine usvajanjem Deklaracije sacuvao rijeku Taru od potapanja i devastacije, 2007. godine sprijecio prodaju Termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja ruskom tajkunu Olegu Deripaski, a 2010. godine uspio da zastiti vecinsko drzavno vlasnistvo u Elektroprivredi Crne Gore. Skupstina Crne Gore je, svih ovih godina, bila mjesto gdje se vodio dijalog i na kraju donosile odluke vezano za vitalne drzavne resurse,” istakla je ona.

Vuksanovic Stankovic navodi da je neprimjereno da crnogorski Parlament cuti o pokusaju otudenja jednog od kljucnih resursa gradana Crne Gore, dodajuci da je pitanje buducnosti crnogorskih aerodroma, tema koja zasluzuje otvaranje parlamentarnog dijaloga, a da Skupstina, kao najvisi zakonodavni organ u primjerenoj formi, usvoji odgovarajuce odluke u ime gradana Crne Gore i tako sprijeci otudenje ovog vaznog resursa koji pripada gradanima Crne Gore.

“Ukoliko je stav partije na cijem ste celu oko buducnosti crnogorskih aerodroma onakav kakav se predstavlja u javnosti, a imajuci u vidu stavove vecine poslanika na ovu temu, lako je zakljuciti da je vecina predstavnika gradana Crne Gore na stanovistu da predlozeni koncesioni koncept nema podrsku vecine gradana i njihovih predstavnika” navodi u pismu Vuksanovic Stankovic.

Predsjednica SDP je pozvala Brajovica da, ukoliko su stavovi koje iznosi u javnost na ovu temu zaista do kraja iskreni, kao prvi covjek Skupstine Crne Gore inicira sastanak predstavnika poslanickih klubova i omoguci da se dijalog o buducnosti Aerodroma Crne Gore hitno, dok jos nije kasno, otvori u crnogorskom Parlamentu.

“Na vama je velika odgovornost i ocekujemo odgovor i prijedlog za otvaranjem dijaloga o ovom pitanju u kratkom roku. Mi u Socijaldemokratskoj partiji cemo, kao i u slicnim situacijama, znati kako da odgovorimo na jos jedan pokusaj ugrozavanja interesa gradana Crne Gore. U iscekivanju konkretnog odgovora i prijedloga,” zakljucuje u pismu Vuksanovic Stankovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Eksploatacijom šljunka u rizik dovedena i rijeka Morača i Skadarsko jezero
  on 22/04/2024 at 08:19

  Ekološki aktivista Vuk Vujisić kaže da je skoro svaka deponija u Crnoj Gori nelegalna, te i da opštine čine krivična djela u ovoj oblasti.

 • U Kini nestalo 11 osoba poslije obilnih kiša na jugu
  on 22/04/2024 at 08:15

  Ukupno 11 osoba se vode kao nestale na jugu Kine zbog poplava koje su dovele do evakuacije desetina hiljada stanovnika, javili su danas tamošnji mediji.

 • Izraelski dron oboren na teritoriji Libana
  on 22/04/2024 at 08:04

  Izraelska bespilotna letjelica srušila se u Libanu pošto je pogođena raketom, saopštila je jutros izraelska vojska dok libanski pokret Hezbolah tvrdi da ju je oborio.

 • Bivši dekan brani Katnića i Kaluđerovića
  on 22/04/2024 at 07:54

  Raniji dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnan Čirgić stao je u odbranu Milivoja Katnića, osumnjičenog za teška krivična djela. Čirgić je u tekstu "Crna Gora - tamnica za Crnogorce" takođe pomenuo i Nena Kaluđerovića, osumnjičenog za teška krivična djela i veze sa "kavačkim klanom".

 • Bez vode potrošači na Kakarickoj gori i u Ulici Vladike Danila
  on 22/04/2024 at 07:34

  Potrošači u podgoričkom naselju Kakaricka gora i u Ulici Vladike Danila danas će sedam sati biti bez vode, saopšteno je iz DOO "Vodovod i kanalizacija" Podgorica.

 • "Očekuje se rekordna sezona, velika potražnja za sezonskim radnicima"
  on 22/04/2024 at 07:32

  Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kazao je da prema bukingu koji je krenuo ranije, najavama turo-operatera i popunjenosti hotelijera u periodu predsezone ali i tokom cijele godine, može se reći da su očekivanja da će biti jedna veoma uspješna turistička sezona, možda čak i rekordna u svakom smislu.

 • Banke ostaju bez naplate troškova obrade kredita?
  on 22/04/2024 at 07:23

  Banke nemaju pravo da više naplaćuju troškove obrade kredita, a građani koji su to platili mogu da traže povraćaj novca, smatraju u Centru za zaštiti potrošača, pozivajući se na nedavnu presudu Višeg suda u slučaju jedne banke. Dok iz Centralne banke ukazuju na obavezu bankara da usklade svoje poslovanje sa tom presudom, iz Udruženja banaka najavljuju da će tražiti reviziju takve odluke suda.

 • Putevi mokri u višim planinskim predjelim i klizavi
  on 22/04/2024 at 07:12

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim putevima, a u všim planinskim predjelima i klizavim, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).

 • Rakete ispaljene iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji
  on 22/04/2024 at 06:54

  Najmanje pet raketa lansirano je sinoć iz iračkog grada Zumara ka američkoj vojnoj bazi na sjeveroistoku Sirije, rekla su "Rojtersu" dva iračka bezbjednosna izvora.

 • Bivši radnici Košute od danas radikalizuju protest
  on 22/04/2024 at 06:43

  Bivši radnici cetinjske Košute najavili su da će od danas radikalizovati protest i blokirati saobraćaj između Podgorice i Cetinja svaki drugi dan.

 • "Članstvo u EU glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore"
  on 22/04/2024 at 15:41

  Članstvo u Evropskoj uniji glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore i naša zemlja je u proteklih šest mjeseci postigla izuzetno mnogo na tom putu, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Jusijem Hala-ahom, predsjednikom Parlamenta Finske. Oni su se susreli danas u Palma de Majorci - Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

 • DPS Pljevlja: Na Lekića "kidišemo" zbog njegovog kriminala
  on 22/04/2024 at 15:19

  Kada je Demokratska partija socijalista ukazivala javnosti na dosadašnja (ne)djela koja su produkt raznih „direktorovanja“ Milana Lekića, isti je “kojevitezao” da na njega “kidišemo” zato što je Srbin, a kada je krao kao izvršni direktor Rudnika, odbrana je drugačija – “kidišemo“ na njega jer je sačuvao Rudnik uglja od gašenja, smatraju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • CGO: PES da odustane od nauma da Zenović predvodi listu u Budvi
  on 22/04/2024 at 14:59

  Povodom medijskih navoda da će glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, nositi izbornu listu Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi u maju ove godine, a uoči sjednice Glavnog odbora PES, CGO poziva i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog i da odustanu od ovog nauma.

 • "Abazović nastavlja sa banalnim neistinama"
  on 22/04/2024 at 14:38

  Iako smo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću radili u saradnji sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope, SDT-om i drugim relevantnim institucijama, Dritan Abazović po starom običaju nastavlja sa banalnim neistinama u cilju provincijske teatralizacije politike u kojoj se jedino i snalazi, saopštio je ministar pravde Andrej Milović. On je reagovao nakon što je lider GP URA Dritan Abazović kazao da je Vlada Milojka Spajića predložila zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom".

 • Mandić se sreo sa španskim kraljem Felipeom VI
  on 22/04/2024 at 12:26

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sreo se danas u Palma de Majorci sa kraljem Felipeom VI od Španije.

 • "Mikijelj doprinio razvoju Budve i poboljšanju kvaliteta života građana"
  on 22/04/2024 at 12:15

  Mladen Mikijelj, nosilac liste "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" i budući predsjednik opštine Budva, istakao se kao sekretar Sekretarijata za investicije u opštini Budva, saopšteno je iz koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad". 

 • "Skupština postigla velike rezultate po pitanju reformi"
  on 22/04/2024 at 11:41

  Skupština Crne Gore postigla velike rezultate kada su u pitanju reforme neophodne za dalji proces pristupanja EU, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Laslo Koverom.

 • Podržan predlog o novoj metodologiji za izbor potpredsjednika Skupštine
  on 22/04/2024 at 11:31

  Na 21. sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore većinom glasova usvojen je predlog o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim se, kako je saopštio Vasilije Čarapić (PES) omogućava da se potpredsjednik skupštine iz manjinskih radova bira po drugačijoj metodologiji: "Može ga predložiti jedan poslanik, grupa poslanika iz reda manjina ili jedan klub".

 • Luci Kotor ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu
  on 22/04/2024 at 10:30

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović saopštio je da je Vlada odlučila da ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu ubuduće ima Luka Kotor.

 • "Vlada predložila "mafija zakon", potpuno suprotan od našeg zakona"
  on 22/04/2024 at 10:24

  Vlada Crne Gore Milojka Spajića predložila je zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom" koji smo mi sačinili, ovo što su oni predložili je "mafija zakon", kazao je lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović.