VUKSANOVIC O INICIJATIVI

Inicijativu “mali Sengen” i ostale slicne potrebno je pazljivo razmotriti, jer mogu da oslabe fokus regiona sa Evropske unije i svih reformi koje moraju da budu sprovedene, ocijenio je predsjednik Hrvatske gradanske inicijative Adrijan Vuksanovic.

Vuksanovic je u intervjuu agenciji MINA kazao da je entuzijazam u zemljama Zapadnog Balkana, vezano za uclanjenje u Evropsku uniju (EU), dozivio niz izazova i udaraca, ali da podrska clanstvu u Uniji zbog toga nije oslabljena.

Kako je naveo, i gradani i politicari su svjesni da je clanstvo u EU najbolja buducnost za svaku od zemalja Zapadnog Balkana.

,,Veoma je vazno da to tako i ostane, jer istinska posvecenost evropskim integracijama znaci i istinske reformske procese i ,,ozdravljenje” naseg regiona u svakom smislu te rijeci”, rekao je Vuksanovic, koji je ranije bio na celu skupstinskog Odbora za evropske integracije.

On smatra da upravo zbog toga sve inicijative kao sto je ,,mali Sengen” treba veoma pazljivo razmotriti.

,,Jer mogu oslabiti nas fokus sa EU i svih reformi koje moramo sprovesti, a koje nas vode u njenom pravcu i za koje nam treba nesmanjena paznja i energija”, kazao je Vuksanovic.

Kako je naveo, inicijativa ,,Mali Sengen” predstavlja svojevrsni pokusaj jednog dijela zemalja Zapadnog Balkana da dodatno unaprijede medusobne odnose i saradnju regiona kroz cetiri osnovne slobode kretanja, na kojima pociva i EU.

,,Iako je njen glavni moto legitiman i razumljiv, smatram da mehanizam kroz koji pokusava da se sprovede u praksu nije najodgovarajuci za trenutak u kome se nalazi region”, kazao je Vuksanovic.

Kako je dodao, ne smije se zaboraviti da su zemlje Zapadnog Balkana potpisnice CEFTA sporazuma, kao i da su u odredenoj fazi pregovora o pristupanju EU.

,,Bez obzira na to da li su formalno otpocele pregovore ili ne, sve zemlje su centralni elemenat politike prosirenja EU”, istakao je Vuksanovic.

On smatra da kreiranje paralelnih inicijativa i formata koji se zasnivaju na istim principima kao oni koji vec postoje nece nuzno dodatno unaprijediti medusobnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

,,To moze samo skrenuti fokus sa produbljivanja i jacanja saradnje u okviru inicijativa koje vec imamo i, konacno, sa krajnjeg cilja svih nasih zemalja – clanstva u EU”, ocijenio je Vuksanovic.

Kako je naveo, Crna Gora je, kao sto Evropska komisija i svi evropski zvanicnici ocjenjuju vec godinama unazad, izuzetno posvecena regionalnoj saradnji i na tom polju biljezi veoma dobre i konkretne rezultate.

,,Zbog toga smatram da je stav koji je Vlada zauzela u vezi sa inicijativom ,,Mali Sengen” dokaz mudre politike, koja se prvenstveno vodi dugorocnim interesima i dobrobiti Crne Gore i Zapadnog Balkana – a takav je svakako i istinski napredak regiona i njegovo pristupanje evropskoj zajednici naroda”, dodao je Vuksanovic.

Kako je naveo, ta inicijativa nije nova, jer o njoj, pod drugacijim nazivom, slusamo vec nekoliko godina unazad.

Vuksanovic je dodao da se inicijativa ,,Mali Sengen” rodila u kontekstu price o evropskim integracijama regiona, konkretno poziva Unije da se unaprijedi saradnja izmedu zemalja Zapadnog Balkana, rijese sva otvorena pitanja i region ekonomski dovoljno razvije prije pristupanja EU.

,,Iako mozda nije direktno vezan za odluku Evropskog savjeta da se jos ne otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ipak mislim da je cin potpisivanja deklaracije i formalnog pokretanja ,,Malog Sengena” posljedica trenutnog momenta u politici prosirenja EU i unutrasnjih prioriteta i otvorenih pitanja u samoj Uniji”, rekao je Vuksanovic.

Na pitanje da li ta inicijativa djeluje kao neki kompromis ili “utjeha” zbog pauze u prosirenju, o kojoj EU zvanicnici sve glasnije govore, Vuksanovic je odgovorio da se u posljednjih mjesec vode velike polemike o tome da li postoji pauza u prosirenju.

,,Iako su poruke iz Brisela u posljednje vrijeme cesto obesrabrujuce, Crna Gora, kao i sve zemlje regiona, veoma je svjesna koji su njeni kljucni problemi i izazovi sa kojima mora da se suoci i na njima treba da radi bez obzira na to da li postoji pauza u prosirenju ili ne”, istakao je Vuksanovic.

On je naglasio da se sve te stvari, u krajnjem, rade ne zbog samog clanstva u EU, vec zbog ukupnog kvaliteta zivota.

,,Zato podrzavam sve kvalitetne inicijative koje ce nam pomoci da u tom zadatku istrajemo. Da li je ,,Mali Sengen” jedna od njih, to treba veoma pazljivo procijeniti”, naveo je Vuksanovic.

Upitan da li se odlaganje pregovora o pridruzivanju Sjeverne Makedonije i Albanije moze okarakterisati kao privremeni zastoj u politici prosirenja EU, on je odgovorio da se moze polemisati o tome da li je i kojoj mjeri politika prosirenja u zastoju.

,,Ono sto je sigurno je da je vazno da se na nivou Unije postigne konsenzus oko buducih principa i pravaca te politike, kako bi i nama kandidatima i potencijalnim kandidatima stizale jasne poruke i signali vezano za nasu evropsku buducnost, koja nema alternativu i ne dovodi se u pitanje”, naglasio je Vuksanovic.

On je naveo da postoje izvjesne ideje o reformama vezanim za politiku prosirenja, ali smatra da su one posljedica trenutnih otvorenih pitanja unutar same EU i njenih prioriteta i funkcionisanja u narednom periodu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Bliski istok: Iran optužio Izrael za napad dronovima i najavio odgovor
  on 02/02/2023 at 13:21

  Izrael i Iran poslednjih godina vode „rat u senci" koji se sastoji od napada na imovinu, infrastrukturu i državljane.

 • I ovog vikenda vanredna vakcinacija protiv malih boginja
  on 02/02/2023 at 13:20

  Dom zdravlja Podgorica (DZPG) organizovaće i ovog vikenda vanrednu vakcinaciju MMR vakcinom u Domu zdravlja (DZ) Stara Varoš. Iz DZPG su podsjetili da je vakcinacija MMR vakcinom obavezna.

 • Veliko interesovanje Azerbejdžana za ulaganje u infrastrukturu i turizam u CG
  on 02/02/2023 at 13:15

  Šefom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori Nj.E. Azad Nagijev tokom razgovora sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodragom Lekićem ukazao je na veliku zainteresovanost azerbejdžana za dalje ulaganje u crnogorsku infrakstrukturu, kao i za intenziviranje saradnje u oblasti turizma.

 • Incident u Skupštini Srbije, opozicija prekinula obraćanje Vučića
  on 02/02/2023 at 13:11

  Žučna rasprava tokom sjednice Skupštine Srbije, na kojoj se govori o Kosovu i Metohiji, u jednom trenutku pretvorila se u incident. Došlo je do koškanja između opozicionih i poslanika vladajuće koalicije.

 • Od opstanka Bolnice Meljine i Instituta zavisi i turistička privreda
  on 02/02/2023 at 13:00

  Predstavnici turističke privrede iz Herceg Novog uputili su otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kojem apeluju na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica Meljine i Institut "Simo Milošević". Poručuju da je pitanje opstanka tih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede.

 • Krivična prijava protiv preduzeća Čelebić i izvršnog direktora
  on 02/02/2023 at 12:55

  Uprava policije podnijela je krivičnu prijavu protiv, preduzeća "Č. DOO", i izvršnog direktora u toj firmi A.R. koje sumnjiče da su počinili krivično djelo skidanje i povreda službenog pečata i znaka. Kako saznajemo, riječ je o preduzeću Čelebić doo. Odgovorno lice je, kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva Andrija Radusinović.

 • "Dogovor oko tri sudije ohrabruje, očekujem saglasnost i za četvrtog"
  on 02/02/2023 at 12:52

  Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je za Radio Crne Gore da je ohrabrujuća činjenica da je postignuta dvotrećinska saglasnost oko izbora tri sudije Ustavnog suda, te da očekuje da će se adekvatna i potrebna saglasnost uspostaviti i za četvrtog potencijalnog sudiju.

 • "Otvoreni za dogovor, očekujemo podršku Demokrata"
  on 02/02/2023 at 12:45

  Uvažavajući napore kolega Demokratske Crne Gore da doprinesu jačanju bloka progresivnih snaga, smatramo da kucaju na otvorena vrata, kad je u pitanju Pokret Evropa sad, saopšteno je iz ovog Pokreta.

 • Staljingrad - velika prekretnica
  on 02/02/2023 at 12:44

  Industrijski grad na Volgi, za nemački Vermaht je zapravo bio samo usputni cilj na putu ka osvajanju naftnih polja na Kavkazu. Zbog svog imena, Staljingrad je, kako za Adolfa Hitlera, tako i za Josifa Staljina bio od posebno velikog značaja.

 • Andrija Mandić predsjednički kandidat
  on 02/02/2023 at 12:43

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.

 • "Dogovor oko tri sudije ohrabruje, očekujem saglasnost i za četvrtog"
  on 02/02/2023 at 12:52

  Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je za Radio Crne Gore da je ohrabrujuća činjenica da je postignuta dvotrećinska saglasnost oko izbora tri sudije Ustavnog suda, te da očekuje da će se adekvatna i potrebna saglasnost uspostaviti i za četvrtog potencijalnog sudiju.

 • "Otvoreni za dogovor, očekujemo podršku Demokrata"
  on 02/02/2023 at 12:45

  Uvažavajući napore kolega Demokratske Crne Gore da doprinesu jačanju bloka progresivnih snaga, smatramo da kucaju na otvorena vrata, kad je u pitanju Pokret Evropa sad, saopšteno je iz ovog Pokreta.

 • Andrija Mandić predsjednički kandidat
  on 02/02/2023 at 12:43

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.

 • Ustavni odbor u utorak predlaže sudije
  on 02/02/2023 at 12:15

  Ustavni odbor Skupštine Crne Gore utvrdiće u utorak predlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, na osnovu javnog poziva od 25. decembra.

 • Odbori sjutra o izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu
  on 02/02/2023 at 11:57

  Skupštinski odbori razmatraće sjutra predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu kojim je predviđeno da mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

 • Prava Crna Gora nastaviće borbu za prava samohranih roditelja
  on 02/02/2023 at 11:43

  Predstavnici Prave Crne Gore, Generalna sekretarka Aleksandra Deletić, predsjednik Odbora Prave Crne Gore Podgorica Stefan Vešović i sekretarka Odbora Prave Crne Gore Podgorica Ana Dujović održali su sastanak sa predstavnicima NVO Roditelji, Kristinom Mihailović i Dejanom Ponoš, tom prilikom razgovarali su o problemima samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u Crnoj Gori.

 • "Kandidat centra donio bi pobjedu na izborima"
  on 02/02/2023 at 07:58

  Kandidat partija centra izvjesno bi donio pobjedu i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović. Istakao je da će Demokrate vjerovatno izaći sa svojim kandidatom ukoliko Evropa sad ne prihvati njihovu ponudu po pitanju koalicije i predloga za predsjedničku i premijersku funkciju.

 • Ovo su kandidatkinje za sutkinje Ustavnog suda
  on 02/02/2023 at 05:41

  Kandidatkinje za sutkinje Ustavnog suda Crne Gore su, po jučerašnjem dogovoru predstavnika vlasti i opozicije, Momirka Tešić, Snežana Armenko i Dragana Đuranović. Njihove kandidature dobile su podršku članova Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora. Portal RTCG predstavlja tri kandidatkinje, koje su na sjednicama Odbora, tokom, januara, odgovarale na pitanja poslanika.

 • Kandidati za sudije: Dogovoren izbor Tešić, Armenko i Đuranović
  on 01/02/2023 at 19:43

  Članovi Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora postigli su na današnjem sastanku saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda, saopštila je predsjednica parlamenta Danijela Đurović. Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG, dogovoreno je da se podrže kandidature Momirke Tešić, Snežane Armenko i Dragane Đuranović.

 • Većina u opoziciji za zajedničkog kandidata na izborima
  on 01/02/2023 at 18:25

  Većina učesnika večerašnjeg sastanka predstavnika opozicije smatra da na predsjedničke izbore moraju izaći sa zajedničkim kandidatom, nezvanično saznaje Portal RTCG. Očekuje se da se do kraja sedmice, odnosno tokom vikenda, nastave razgovori.

 • Veliko interesovanje Azerbejdžana za ulaganje u infrastrukturu i turizam u CG
  on 02/02/2023 at 13:15

  Šefom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori Nj.E. Azad Nagijev tokom razgovora sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodragom Lekićem ukazao je na veliku zainteresovanost azerbejdžana za dalje ulaganje u crnogorsku infrakstrukturu, kao i za intenziviranje saradnje u oblasti turizma.

 • Od opstanka Bolnice Meljine i Instituta zavisi i turistička privreda
  on 02/02/2023 at 13:00

  Predstavnici turističke privrede iz Herceg Novog uputili su otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kojem apeluju na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica Meljine i Institut "Simo Milošević". Poručuju da je pitanje opstanka tih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede.

 • "Pomoć iz EU za prevazilaženje krize morala biti dodijeljena i CEDIS-u"
  on 02/02/2023 at 10:32

  Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Cađenovic kazao je u emisiji Link na Radiju Crne Gore da očekuje da će EPCG u narednom periodu nastaviti sa odobrenjima koja će pokriti gibitke nastale zbog promjena cijena na berzi.

 • Namjera bila da se Budvanska rivijera proda manje nego što vrijedi
  on 02/02/2023 at 10:19

  Povećanje procijenjene vrijednosti imovine Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera za 55 miliona eura dokaz je namjere Demokratske partije socijalista (DPS) da je proda po mnogo nižoj cijeni od njene stvarne, ocijenjeno je iz Prave Crne Gore.

 • "Možemo da se radujemo budućim zaradama"
  on 02/02/2023 at 06:16

  Premijer Dritan Abazović kazao je da su prosvjetni radnici i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova već primili uvećane zarade, a da se ostali zaposleni u javnom sektoru tome mogu nadati čim bude potpisan Granski kolektivni ugovor.

 • Turizam će ove godine biti na nivou prije krize
  on 02/02/2023 at 06:00

  Vlada Crne Gore objavila je da sve relevantne međunarodne institucije predviđaju kako će ekonomija Crne Gore u 2023. godini rasti brže od regionalnog prosjeka, uz poboljšanje uslova na tržištu rada, postepeno povećanje broja zaposlenih i dalji pad stope nezaposlenosti ispod nivoa prije pandemije. To je navedeno u Programu ekonomskih reformi za period 2023. do 2025. godine, a taj je dokument izvršna vlast objavila. Istaknuto je da se ove godine očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo.

 • EPCG da ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži
  on 01/02/2023 at 12:24

  Vlada je Odboru direktora Elektroprivrede (EPCG) preporučila da za period od 1. januara do 28. februara ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), na nivou regulatorno odobrene cijene metodom knjižnog odobrenja.

 • CEFTA počinje primjenu prelaznih pravila
  on 01/02/2023 at 08:43

  Članice CEFTA-e počinju primjenu prelaznih pravila o preferencijalnom porijeklu robe, zajedno sa pravilima Paneuromediteranske (PEM) konvencije.

 • MMF poboljšao prognoze za svjetsku ekonomiju
  on 01/02/2023 at 07:26

  Svjetska ekonomija pokazuje male znakove poboljšanja. Međunarodni monetarni fond (MMF) ažurirao je svoje prognoze i iako je naslov njegovog izvještaja još uvijek zastrašujući (inflacija dostigla vrhunac usred niskog rasta), ima mjesta i za dobre vijesti.

 • MMF poboljšao izglede za globalni rast u ovoj godini
  on 31/01/2023 at 20:12

  Međunarodni monetarni fond (MMF) neznatno je povećao izglede za globalni rast ove godine, zbog iznenađujući otporne potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon ublažavanja ograničenja u vezi sa koronavirusom.