VUKSANOVIC O INICIJATIVI

Inicijativu “mali Sengen” i ostale slicne potrebno je pazljivo razmotriti, jer mogu da oslabe fokus regiona sa Evropske unije i svih reformi koje moraju da budu sprovedene, ocijenio je predsjednik Hrvatske gradanske inicijative Adrijan Vuksanovic.

Vuksanovic je u intervjuu agenciji MINA kazao da je entuzijazam u zemljama Zapadnog Balkana, vezano za uclanjenje u Evropsku uniju (EU), dozivio niz izazova i udaraca, ali da podrska clanstvu u Uniji zbog toga nije oslabljena.

Kako je naveo, i gradani i politicari su svjesni da je clanstvo u EU najbolja buducnost za svaku od zemalja Zapadnog Balkana.

,,Veoma je vazno da to tako i ostane, jer istinska posvecenost evropskim integracijama znaci i istinske reformske procese i ,,ozdravljenje” naseg regiona u svakom smislu te rijeci”, rekao je Vuksanovic, koji je ranije bio na celu skupstinskog Odbora za evropske integracije.

On smatra da upravo zbog toga sve inicijative kao sto je ,,mali Sengen” treba veoma pazljivo razmotriti.

,,Jer mogu oslabiti nas fokus sa EU i svih reformi koje moramo sprovesti, a koje nas vode u njenom pravcu i za koje nam treba nesmanjena paznja i energija”, kazao je Vuksanovic.

Kako je naveo, inicijativa ,,Mali Sengen” predstavlja svojevrsni pokusaj jednog dijela zemalja Zapadnog Balkana da dodatno unaprijede medusobne odnose i saradnju regiona kroz cetiri osnovne slobode kretanja, na kojima pociva i EU.

,,Iako je njen glavni moto legitiman i razumljiv, smatram da mehanizam kroz koji pokusava da se sprovede u praksu nije najodgovarajuci za trenutak u kome se nalazi region”, kazao je Vuksanovic.

Kako je dodao, ne smije se zaboraviti da su zemlje Zapadnog Balkana potpisnice CEFTA sporazuma, kao i da su u odredenoj fazi pregovora o pristupanju EU.

,,Bez obzira na to da li su formalno otpocele pregovore ili ne, sve zemlje su centralni elemenat politike prosirenja EU”, istakao je Vuksanovic.

On smatra da kreiranje paralelnih inicijativa i formata koji se zasnivaju na istim principima kao oni koji vec postoje nece nuzno dodatno unaprijediti medusobnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

,,To moze samo skrenuti fokus sa produbljivanja i jacanja saradnje u okviru inicijativa koje vec imamo i, konacno, sa krajnjeg cilja svih nasih zemalja – clanstva u EU”, ocijenio je Vuksanovic.

Kako je naveo, Crna Gora je, kao sto Evropska komisija i svi evropski zvanicnici ocjenjuju vec godinama unazad, izuzetno posvecena regionalnoj saradnji i na tom polju biljezi veoma dobre i konkretne rezultate.

,,Zbog toga smatram da je stav koji je Vlada zauzela u vezi sa inicijativom ,,Mali Sengen” dokaz mudre politike, koja se prvenstveno vodi dugorocnim interesima i dobrobiti Crne Gore i Zapadnog Balkana – a takav je svakako i istinski napredak regiona i njegovo pristupanje evropskoj zajednici naroda”, dodao je Vuksanovic.

Kako je naveo, ta inicijativa nije nova, jer o njoj, pod drugacijim nazivom, slusamo vec nekoliko godina unazad.

Vuksanovic je dodao da se inicijativa ,,Mali Sengen” rodila u kontekstu price o evropskim integracijama regiona, konkretno poziva Unije da se unaprijedi saradnja izmedu zemalja Zapadnog Balkana, rijese sva otvorena pitanja i region ekonomski dovoljno razvije prije pristupanja EU.

,,Iako mozda nije direktno vezan za odluku Evropskog savjeta da se jos ne otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ipak mislim da je cin potpisivanja deklaracije i formalnog pokretanja ,,Malog Sengena” posljedica trenutnog momenta u politici prosirenja EU i unutrasnjih prioriteta i otvorenih pitanja u samoj Uniji”, rekao je Vuksanovic.

Na pitanje da li ta inicijativa djeluje kao neki kompromis ili “utjeha” zbog pauze u prosirenju, o kojoj EU zvanicnici sve glasnije govore, Vuksanovic je odgovorio da se u posljednjih mjesec vode velike polemike o tome da li postoji pauza u prosirenju.

,,Iako su poruke iz Brisela u posljednje vrijeme cesto obesrabrujuce, Crna Gora, kao i sve zemlje regiona, veoma je svjesna koji su njeni kljucni problemi i izazovi sa kojima mora da se suoci i na njima treba da radi bez obzira na to da li postoji pauza u prosirenju ili ne”, istakao je Vuksanovic.

On je naglasio da se sve te stvari, u krajnjem, rade ne zbog samog clanstva u EU, vec zbog ukupnog kvaliteta zivota.

,,Zato podrzavam sve kvalitetne inicijative koje ce nam pomoci da u tom zadatku istrajemo. Da li je ,,Mali Sengen” jedna od njih, to treba veoma pazljivo procijeniti”, naveo je Vuksanovic.

Upitan da li se odlaganje pregovora o pridruzivanju Sjeverne Makedonije i Albanije moze okarakterisati kao privremeni zastoj u politici prosirenja EU, on je odgovorio da se moze polemisati o tome da li je i kojoj mjeri politika prosirenja u zastoju.

,,Ono sto je sigurno je da je vazno da se na nivou Unije postigne konsenzus oko buducih principa i pravaca te politike, kako bi i nama kandidatima i potencijalnim kandidatima stizale jasne poruke i signali vezano za nasu evropsku buducnost, koja nema alternativu i ne dovodi se u pitanje”, naglasio je Vuksanovic.

On je naveo da postoje izvjesne ideje o reformama vezanim za politiku prosirenja, ali smatra da su one posljedica trenutnih otvorenih pitanja unutar same EU i njenih prioriteta i funkcionisanja u narednom periodu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Amandmani Crne Gore pobjeda su za sve narode u regionu
  on 19/05/2024 at 12:44

  Amandmani Crne Gore na Rezoluciju Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995. su prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu, saopšteno je iz Kabineta premijera.

 • "Vlada da utiče da se povuče rezolucija o Jasenovcu"
  on 19/05/2024 at 12:23

  Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da očekuju da će Vlada uticati da se iz skupštinske procedure povuče predlog Rezolucije o Jasenovcu.

 • Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24
  on 19/05/2024 at 11:33

  U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti razlog za nedobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), smatra glavni pregovarač Predrag Zenović.

 • Fokus u radu - neriješeni predmeti u specijalnom odjeljenju
  on 19/05/2024 at 06:15

  Novog predsjednika Višeg suda u Podgorici Zorana Radovića čeka veliki broj neriješenih predmeta, a to pitanje ključno je u pregovorima sa Evropskom unijom. Prije svega, kako kaže Radović za TVCG, tražiće se rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dodaje da je najvažniji cilj da se predmeti okončaju pravosnažnim presudama.

 • Spajić Plenkoviću: Nadam se bliskoj saradnji naših prijateljskih država
  on 18/05/2024 at 20:43

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić uputio je čestitku Andreju Plenkoviću povodom izbora za predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

 • Vlade u regionu aktivno da podrže Rezoluciju o Srebrenici
  on 18/05/2024 at 19:51

  Strateška grupa za Zapadni Balkan pozvala je vlade država regiona, posebno Srbije i Crne Gore, da aktivno podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici.

 • DNP: Đeljošaj promijenio stav o Rezoluciji o Jasenovcu
  on 18/05/2024 at 19:34

  Potpredsjednik vlade i ministar ekonomije Nik Đeljošaj promijenio svoj stav o podršci Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, jer je na sastanku lidera parlamentarne većine početkom protekle nedjelje saopštio da će istu podržati, navela je u reagovanju Jovana Todorović, portparolke Demokratske narodne partije.

 • Nikolić: Spajić popustio pred ucjenom Kneževića i zaustavio put ka EU
  on 18/05/2024 at 17:58

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić i zvanično je zaustavio put Crne Gore ka EU nakon što je popustio pred ucjenom koju je pred njega stavio Milan Knežević, a koja se odnosi na potpisivanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saopštio je Miloš Nikolić, portparola DPS Crne Gore.

 • Albanski forum: PES i Demokrate da ne prihvataju uslove za tuđe interese
  on 18/05/2024 at 17:45

  Albanski forum, zbog evropskog puta i dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), neće podržati rezoluciju o Jasenovcu, poručili su iz te koalicije i dodali da su zabrinuti zbog potencijalnog sukoba sa jednom članicom Evropske unije (EU).

 • "Prijateljski smo ubijedili Spajića da potpišu rezoluciju o Jasenovcu"
  on 18/05/2024 at 16:52

  Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević misli da premijer Milojko Spajić Spajić još uvijek nije donio odluku kako će Crna Gora glasati i vjeruje da do 23. maja može odlučiti da Crna Gora bar bude uzdržana, ako, kako kaže, “ne smije da bude protiv".

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

 • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
  on 17/05/2024 at 09:58

  Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.