Prijava podnijeta u ponedjeljak je neblagovremena, a svako drugo tumacenje zakonskih rokova je krsenje zakona, navodi bivsa poslanica SNP-a, koja se prijavila na konkurs za VDT-a

Specijalna drzavna tuziteljka Lidija Vukcevic prijavila se na konkurs za vrhovnog drzavnog tuzioca po isteku zakonskog roka od 15 dana, koji je bio u subotu 2. novembra, kazala je bivsa poslanica Socijalisticke narodne partije Danijela Markovic.

Markovic je jedna od tri osobe koje su se prijavile na konkurs, uz Lidiju Vukcevic i profesora Blagotu Mitrica. U objavi na Fejsbuku navodi da su samo ona i Mitric podnijeli blagovremene prijave.

“Tuzilacki savjet je na osnovu cl. 44 Zakona o drzavnom tuzilastvu oglasio dana 16oktobra javni poziv za izbor Vrhovnog drzavnog tuzioca u kome stoji da da se prijava na javni poziv podnosi Tuzilackom savjetu u roku od 15 dana od dana oglasavanja javnog poziva u “Sluzbenom listu Crne Gore” i dnevnom listu “Pobjeda”. Javni poziv je oglasen u Sl. Listu Crne Gore br. 058/19 dnevnom listu “Pobjeda” dana 18.10.2019 godine. Zakonski rok od 15 dana za podnosenje prijave na javni poziv u smislu cl. 90 ZUP pocinje teci prvog dana od dana oglasavanja od objavljivanja tj. od 19.10.2019, pa do 02.11.2019. godine. Cl. 88: “Rok koji je odredilo sluzbeno lice, kao i rok propisan zakonom i drugim propisom za koji je predvidjena mogucnost produzavanja moze se produziti na zahtjev stranke ili drugog lica koje je ucesnik u upravnom postupku ako je zahtjev podnijeti prije isteka roka i ako postoje opravdani razlozi za produzava je”. Cl 89: “Pocetak i tok rokova ne sprecavaju nedelje i drzavni praznici. Ako poslednji dan roka pada u nedelju ili na dan drzavnog praznika ili neki drugi dan kada javnopravni organ pred kojim treba preduzeti radnju ne radi, rok istice istekom narednog radnog dana”,” navodi Markovic.

Tuzilacki savjet, kako navodi, nije mogao imati zakonsku mogucnost u smislu cl. 88 da produzava rok za podnosenje prijava, tako da je prijava koja je podnijeta u ponedjeljak neblagovremena, a “svako drugo tumacenje zakonskih rokova je krsenje zakona”.

“Blagovremene prijave na javni poziv podnijeli su dva kandidata, ja i profesor Mitric. Treci kandidat koja je inace zamenica specijalnog drzavnog tuzioca podnijela je prijavu poslije isteka roka i takva prijava se smatra neblagovremenom jer je podnijeta poslije zakonskog roka od 15 dana koji je u ovom slucaju bio u subotu 02.11.2019.(nije nedelja niti dan drzavnog praznika vec radni dan poste) u smislu Zakona o upravnom postupku. Tuzilacki savjet nije mogao imati zakonsku mogucnost u smislu cl. 88 da produzava rok za podnosenje prijava tako da prijava koja je podnijeta u ponedeljak ima se smatrati neblagovremenom. Svako drugo tumacenje zakonskih rokova je krsenje zakona jer niko nema visih prava nego sto ih zakon propisuje a shodno cl. 17 Ustava Crne Gore koji proklamuje osnovni ustavni princip jednakosti”, kazala je Markovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Crna Gora otvara ambasadu u Švajcarskoj
  on 03/10/2023 at 14:45

  Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o otvaranju Ambasade naše države u Švajcarskoj.

 • Miler: Pitanje formiranja vlade stvar Crne Gore
  on 03/10/2023 at 14:44

  Pitanje formiranja nove crnogorske vlade je isključivo u rukama Crne Gore, i Evropska unije ne treba da bude uključena u taj proces, kazao je ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler. On kaže i da je prozor Evropske unije (EU) za Crnu Goru širom otvoren i, ako i građani i institucije ulože napore, nije nemoguće da država postane dio evropske porodice 2028. godine.

 • Propao i posljednji pokušaj za smjenu Ćulafića
  on 03/10/2023 at 10:49

  Sprečavanjem održavanja sjednice Skupštine opštine od strane građana Andrijevice, propao je i posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Željka Ćulafića (SNP).

 • Vladi prihvatljiva platforma koju je predložio Milatović
  on 03/10/2023 at 10:29

  Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to kazao tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.

 • Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske
  on 03/10/2023 at 08:26

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

 • “Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”
  on 03/10/2023 at 08:09

  Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"
  on 03/10/2023 at 05:46

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

 • "Milatović želi da ubaci ZBCG u Vladu"
  on 02/10/2023 at 19:36

  Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju "Za budućnost Crne Gore" u sastav nove Vlade, tvrdi član Izvršnog odbora DPS-a Arsenije Boljević.

 • "Milatović radi na tome da se vlada ne sastavi"
  on 02/10/2023 at 15:28

  Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na današnjoj pres konferenciji u želji da sebe predstavi kao državnika zapravo, kako su kazali, nije pokazao ništa izuzev narcisoidnosti, površnosti i neznanja.

 • Abazović – Maske: Francuska jača svoje prisustvo u regionu
  on 02/10/2023 at 15:13

  Predsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas novoizabranu ambasadorku Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

 • Detaljnije o saradnji sa Saudijskom Arabijom
  on 03/10/2023 at 14:38

  O mogućnostima dalje saradnje Crne Gore i Saudijske Arabije detaljnije će biti razgovora na bilateralnom susretu ovog mjeseca u Marakešu u Maroku, saopšteno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa kolegama iz Saudijske Arabije.

 • Kolić: Vlada nas nezakonito smijenila
  on 03/10/2023 at 14:05

  Obrazloženje odluke Vlade o razrješenju predsjednika i članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo, ne odgovara činjenicama i pokazuje da Vlada nije raspolagala sa tačnim informacijama prilikom donošenja ove odluke ili je namjerno prećutala činjenicu da je Savjet ACV svoje obaveze u tom dijelu u roku ispunio, poručio je smijenjeni predsjednik ovog tijela Dženan Kolić.

 • Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema
  on 03/10/2023 at 13:45

  Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

 • Za dva dana 36 prekršajnih naloga, naplatiće 11.500 eura
  on 03/10/2023 at 12:50

  Turistički i sanitarni inspektori su 29. i 30. septembra u Podgorici kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i izdali 36 prekršajnih naloga, u iznosu od 11.500 eura.

 • Imenovan novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo
  on 03/10/2023 at 12:12

  Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

 • Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani
  on 03/10/2023 at 10:02

  Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

 • Link sa informacijama u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+
  on 03/10/2023 at 09:51

  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je link na kojem se mogu pronaći svi podaci u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+, koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije.

 • "Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena"
  on 03/10/2023 at 07:53

  Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

 • Cijene nekih namirnica snižene gotovo 40 odsto
  on 03/10/2023 at 05:56

  Građani su zadovoljni početkom akcije „Stop inflaciji 100+“, koja se odnosi na gotovo 150 artikla, što je, kako kažu više nego dobrodošlo.

 • Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje
  on 02/10/2023 at 18:31

  Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje, ukoliko bi se to poskupljenje moralo desiti, poručila je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić.