Prijava podnijeta u ponedjeljak je neblagovremena, a svako drugo tumacenje zakonskih rokova je krsenje zakona, navodi bivsa poslanica SNP-a, koja se prijavila na konkurs za VDT-a

Specijalna drzavna tuziteljka Lidija Vukcevic prijavila se na konkurs za vrhovnog drzavnog tuzioca po isteku zakonskog roka od 15 dana, koji je bio u subotu 2. novembra, kazala je bivsa poslanica Socijalisticke narodne partije Danijela Markovic.

Markovic je jedna od tri osobe koje su se prijavile na konkurs, uz Lidiju Vukcevic i profesora Blagotu Mitrica. U objavi na Fejsbuku navodi da su samo ona i Mitric podnijeli blagovremene prijave.

“Tuzilacki savjet je na osnovu cl. 44 Zakona o drzavnom tuzilastvu oglasio dana 16oktobra javni poziv za izbor Vrhovnog drzavnog tuzioca u kome stoji da da se prijava na javni poziv podnosi Tuzilackom savjetu u roku od 15 dana od dana oglasavanja javnog poziva u “Sluzbenom listu Crne Gore” i dnevnom listu “Pobjeda”. Javni poziv je oglasen u Sl. Listu Crne Gore br. 058/19 dnevnom listu “Pobjeda” dana 18.10.2019 godine. Zakonski rok od 15 dana za podnosenje prijave na javni poziv u smislu cl. 90 ZUP pocinje teci prvog dana od dana oglasavanja od objavljivanja tj. od 19.10.2019, pa do 02.11.2019. godine. Cl. 88: “Rok koji je odredilo sluzbeno lice, kao i rok propisan zakonom i drugim propisom za koji je predvidjena mogucnost produzavanja moze se produziti na zahtjev stranke ili drugog lica koje je ucesnik u upravnom postupku ako je zahtjev podnijeti prije isteka roka i ako postoje opravdani razlozi za produzava je”. Cl 89: “Pocetak i tok rokova ne sprecavaju nedelje i drzavni praznici. Ako poslednji dan roka pada u nedelju ili na dan drzavnog praznika ili neki drugi dan kada javnopravni organ pred kojim treba preduzeti radnju ne radi, rok istice istekom narednog radnog dana”,” navodi Markovic.

Tuzilacki savjet, kako navodi, nije mogao imati zakonsku mogucnost u smislu cl. 88 da produzava rok za podnosenje prijava, tako da je prijava koja je podnijeta u ponedjeljak neblagovremena, a “svako drugo tumacenje zakonskih rokova je krsenje zakona”.

“Blagovremene prijave na javni poziv podnijeli su dva kandidata, ja i profesor Mitric. Treci kandidat koja je inace zamenica specijalnog drzavnog tuzioca podnijela je prijavu poslije isteka roka i takva prijava se smatra neblagovremenom jer je podnijeta poslije zakonskog roka od 15 dana koji je u ovom slucaju bio u subotu 02.11.2019.(nije nedelja niti dan drzavnog praznika vec radni dan poste) u smislu Zakona o upravnom postupku. Tuzilacki savjet nije mogao imati zakonsku mogucnost u smislu cl. 88 da produzava rok za podnosenje prijava tako da prijava koja je podnijeta u ponedeljak ima se smatrati neblagovremenom. Svako drugo tumacenje zakonskih rokova je krsenje zakona jer niko nema visih prava nego sto ih zakon propisuje a shodno cl. 17 Ustava Crne Gore koji proklamuje osnovni ustavni princip jednakosti”, kazala je Markovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • FOTO: Pogledajte plate po programu Evropa sad 2
  on 18/07/2024 at 14:11

  Svi zaposleni u Crnoj Gori, njih oko 300 hiljada, kroz program Evropa sad 2 imaće uvećane zarade, saopštio je premijer Milojko Spajić.

 • Kockarska politika koja vrijeđa zdrav ekonomski razum
  on 18/07/2024 at 13:06

  Iz Socijaldemokrata Crne Gore ističu da su predstavljene mjere u okviru program "Evropa sad 2" bez uporišta u ekonomskoj praksi i logici i da vrijeđaju zdrav razum. Naglašavaju i da njime nijesu ispunjena obećanja data u predizbornoj kampanji.

 • Milović: Pokrenuta spirala potpunog uništenja crnogorske ekonomije
  on 18/07/2024 at 12:38

  Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Milović, kazao je da je pokrenuta spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije.

 • "Formirati tim i vidjeti kome treba subvencionisanje putarine"
  on 18/07/2024 at 12:24

  Izvršni direktor kompanije Monteput d.o.o. Milan Ljiljanić pozvao je da Opština Bar, zajedno sa MZ Crmnica, delegira predstavnike koji bi mogli dati doprinos pronalaženju održivog rješenja na zahtjeve mještana za oslobađanje od plaćanja putarine kroz tunel Sozina. Namjera je, kako navodi, da zajedno prepoznaju kategorije stanovništva sa toga područja, koji imaju potrebu za subvencionisanjem putarine.

 • Prosječna zarada 1.000 eura od oktobra, Fond PIO neće biti ukinut
  on 18/07/2024 at 12:15

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstavili su program "Evropa sad 2". Premijer Milojko Spajić kazao je na pres konferenciji da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura, dok će sve penzije od januara sljedeće godine biti uvećane za 50 - 60 eura.

 • Napadač na Trampa bio sumnjiv Tajnoj službi, ali su ga „izgubili“ u masi
  on 18/07/2024 at 11:25

  Tajna služba je atentatora na Donalda Trampa označila kao "sumnjivog" samo sat vremena prije nego što je pucnjava počela, ali ga je izgubila u gomili, rekli su zvaničnici bezbjednosnih snaga na saslušanju u Kongresu.

 • SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije
  on 18/07/2024 at 10:57

  Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.