To sto su u Crnoj Gori imali stalne i poslove koje vole, Tijanu Zeguru i njenog supruga nije odvratilo od ideje da zivot nastave negdje drugo.

U januaru ce biti dvije godine kako je Tijana sa cetvoro maloljetne djece odletjela sa podgorickog aerodroma u Svedsku, gdje ih je docekao suprug i roditelj, kojeg prije toga nisu vidjeli cetiri mjeseca.
Zegure su samo jedna od porodica i pojedinaca koji se posljednjih godina odlucuju da napuste Crnu Goru.

Tijana i suprug sada imaju 40, odnosno 42 godine, njihova djeca 17, 16, 8 i 6. U Stokholm su preselili krajem januara 2018, iako su planirali da to bude po zavrsetku skolske godine.

“Na brzinu smo prodali stan, regulisali obaveze koje smo imali, spakovali zivote u kofere i otisli u jednom pravcu”, kazala je “Vijestima” Tijana.

Odgovor na pitanje – zasto, kaze – nije jednostavan.

“Puno je razloga koji su se ispreplijetali, ali u principu od presudnog znacaja bila je situacija u zemlji. Rodeni u SFRJ i odrastali tokom ratova na prostorima bivse Jugoslavije, i suprug i ja smo stalno slusali da ce biti bolje, da dolazi to bolje. Nekako smo se putem umorili od cekanja, uvidjevsi da se taj obecani boljitak nece desiti u nasem zivotnom vijeku, a mi smo zeljeli da zivimo sa svojom djecom, a ne da gledamo kako zivot prolazi pored nas”, rekla je ona.
Dodaje da ona i suprug, koliko god se trudili i koliko god poslova u isto vrijeme radili, nisu uspijevali da finansijski obezbijede porodicu, u najvecoj mjeri jer su vracali stambeni kredit. Pa, ipak, to nije i jedini razlog za odlazak…

“Otisli smo, jer je najbolji dan mog djeteta tokom osnovne skole bio kad su na vrata skolskog toaleta postavljena vrata, jer mi je jedno od djece ucilo u ‘elitnom odjeljenju’ koje zvanicno ne postoji. Jer mi je vaspitacica u vrticu saopstila da je moju djevojcicu od cetiri godine morala disciplinovati tako sto joj je pocupala zulufe. Jer je moja majka, onkoloski pacijent, u 2018. godini morala vise puta prekinuti razlicite vrste tretmana, jer su aparati u kvaru ili ljekova nema. Jer smo se prosto umorili od cekanja na dostojanstvo”, kazala je “Vijestima” Tijana.

Iako su u Svedskoj nepune dvije godine, za sada su izuzetno zadovoljni uslovima zivota.

“Obrazovni sistem je nemoguce uporediti, jer se mom djetetu vrsi provjera znanja tako sto se ocjenjuje njegova sposobnost da kriticki razmislja i da usvojeno znanje primijeni u ralicitim situacijama, odnosno formira svoje misljenje na osnovu informacija koje su mu pruzene. Mladi se posmatraju kao izuzetno vrijedan resurs i dobijaju sansu za zaradom vec tokom ljetnjeg raspusta u srednjoj skoli, kada ih niko ne salje za burek i jogurt, vec ih dozivljava kao nekog ko znanjem i mladalackim pogledom na svijet moze unijeti novitete i poboljsati posao”, kaze Tijana.

Dodaje i da su prava radnika izuzetno zasticena, da sindikati stalno pregovaraju o poboljsanjima, a da su obrazovani gradani, bez obzira na politicko (ne)odredenje, izuzetno cijenjeni, te da politicka (ne)pripadnost ne igra nikakvu ulogu u necijem zaposljavanju ili napredovanju.

Ona je vecinu profesionalne karijere bila posvecena poboljsanju kvaliteta zivota u Crnoj Gori, najvise u oblasti ljudskih prava i sloboda, te socijalnoj i zdravstvenoj zastiti.

“Cesto me pitaju da li zalimo sto smo otisli. Zalimo samo zbog toga sto nismo mnogo ranije otisli, da bismo i nasoj starijoj djeci omogucili neke normalnije uslove u odrastanju”, rekla je “Vijestima” Tijana.

Tesko je biti stranac u svojoj zemlji

Crnu Goru je napustio i Vlado Marojevic. Otisao je, kaze, iako mu “nista materijalno nije falilo”. Radio je nekad i dva, nekad tri posla, supruga je takode zaposlena. Marojevic je u Crnoj Gori zapoceo i privatni posao.

“Ulagao sam u njega, ali sam na kraju shvatio da placanjem nameta u stvari placas neravnopravnu konkurenciju. Shvatis da od novca kojim drzavi placas porez, drugi dobijaju podsticaje”, iznosi on svoje videnje situacije.

Kad je odlucio da napusti Crnu Goru, nije bio siguran i gdje da ide.

“Razmisljao sam o Americi, ali mi je ispao odlican posao, zapravo dva, u Sloveniji”, kazao je on.

Priznaje da ga uhvati nostalgija, ali kaze da je od toga teze osjecati se strancem u svojoj zemlji.

Ne vidi ni da ce u Crnoj Gori biti bolje.

“Niko se ne hvata u kostac sa problemom odliva stanovnistva, ni vlast ni opozicija. Nemaju vremena od ganjanja svojih interesa”, kaze Marojevic.

Povremeno razmislja o tome da li da se, kad dovoljno ustedi, vrati u Crnu Goru, pa da ponovo pokrene neki posao.

“Onda shvatis da ces opet udariti u isti zid, slomiti sebi glavu. Koliko god da sam ovdje stranac, ili cefur kako nam tepaju, vidis sta znaci biti gradanin u pravom smislu te rijeci, biti gradanin sa svim pravima uredenog drustva. Nisi Slovenac, ali osjecas da si ravnopravan”, kaze on.

Zdravo je otici, makar i privremeno

Vestminsterska fondacija za demokratiju nedavno je objavila rezultate istrazivanja, prema kojima oko 70 odsto mladih razmislja da napusti Crnu Goru.

Centar za gradansko obrazovanje u avgustu je objavio studiju, prema kojoj o odlasku iz Crne Gore razmislja 50 odsto mladih.
Cak i ako ne razmisljaju da trajno napuste Crnu Goru, Marojevic mladima predlaze da svakako odu, makar na neko vrijeme:
“Da malo osjete i nauce, pa da na nekim drugim izborima kazne odgovorne za ovakvo stanje”.

Da privremeni odlazak moze biti zdrav, uvjerena je i Zenepa Lika. Ona je arhitektica i aktivistkinja za zivotnu sredinu i zaljubljena je u prirodu Crne Gore. Rodena je u Baru 1969, odrastala u Ulcinju i Tuzima, a 1983. preselila je u Njemacku, gdje su ranije migrirali njeni roditelji. U Njemackoj je zivjela 32 godine. U Crnu Goru se prvi put na duze vratila 2008, kada je odlucila da tu provede dvije godine, upozna Crnu Goru i nauci albanski i crnogorski. Ocigledno zaljubljena u divlju ljepotu zemlje u kojoj je rodena, ipak joj nisu promakli i problemi.

I priroda je arhitektura:
I priroda je arhitektura:(Foto: Privatna arhiva)

“Korupcija, nesavjesan odnos politicke elite prema kulturnom i prirodnom nasljedu, nepotizam, povrsni odnosi u kojima je materijalno vaznije od moralnog… ovdje su jako prisutni. Vratila sam se u Njemacku 2010. godine, srecna sto napustam okruzenje kakvo sam dozivjela u Crnoj Gori”, ispricala je ona.

Njemacku zamijenila Crnom Gorom

Cetiri godine kasnije se ipak vratila i danas zivi u Crnoj Gori. Po dolasku je izabrana za potpredsjednicu Opstine Ulcinj, kada je vodila i inicijativu za zastitu Ulcinjske solane. Poslije dvije godine, podnijela je ostavku, ali je borbu za Solanu nastavila kao jedan od osnivaca udruzenja “Dr Martin Snajder-Jakobi”.

U Crnoj Gori se, kaze, cesto osjeca kao vanzemaljac. Tesko prihvata bahatost, pohlepu, ograniceno razmisljanje… I ponekad razmislja da napusti Crnu Goru.

“Kome ne padne na pamet da to uradi? A onda razmislim zbog cega sam napustila Njemacku – posao, klijente, prijatelje, bezbjedan i lijep zivot… Moj zivot je bio jako dobar. Razmisljam da je najlakse odustati. Davno sam sebi obecala da to necu raditi. Srecna sam, iako u Crnoj Gori ne radim kao arhitekta, ne odustajem od nje. I zastita prirode je usko vezana za arhitekturu, prostor”, porucila je Zenepa.

Kao i Marojevic, mladima savjetuje da makar i privremeno odu iz Crne Gore, da osjete i drugaciji mentalitet i nacin zivota.

“Ali i da vide da ni tamo nije sve med i mlijeko. Evropa sigurno nije vise mjesto kao u vrijeme kada su moji roditelji migrirali”.
Smatra vaznim za mlade da se osamostale, al ii roditeljima porucuje da djeci prestanu da govore da cute i da se ne mijesaju.

“Roditelji bi trebalo da imaju vise povjerenja u djecu, da ih ohrabre, iskreno saslusaju… Kakvo je drustvo gdje cutis, trpis ili odakle moras da bjezis da bi se ostvario, jer nemas podrsku porodice, ni drustva”, kaze Zenepa.

Porucuje mladima i da budu glasniji…

“Dok sam studirala u Njemackoj, svake sedmice smo protestovali zbog svega i svacega. U Crnoj Gori izgleda kao da nema nikakvih problema. A student bi trebalo da su kriticki glas drustva, zar ne”.
Za mlade koji su iz Crne Gore otisli vani na studije, Zenepa zeli da se vrate.

“Ali ne kao elitna grupica, nego kao ljudi koji su stvarno iskreni i zele da ova zemlja postane gradanska, demokratska, ekoloska i drzava socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava”.

Do zdravog drustva preko dobrih i vrijednih ljudi

Tesko je odgovoriti na pitanje sta to treba mijenjati u Crnoj Gori, da bi postala zdravije drustvo, kaze Zenepa Lika.

“To je stvarno tesko pitanje, treba ici u srz naseg drustva. Mislim da smo prilicno zastarjelo drustvo, volimo podjele, vazni su nam statusni simboli, ko je od koje familije… Manje je vazno dali smo dobri, kako smo dosli do toga. Skromnost je kod nas, kako mi je davno rekao bivsi sef, ‘za budale’. Ne volimo ljude koji su skromni, iskreni. I, primijetila sam, mi ne poznajemo jedni druge, i to me ozbiljno cudi, ponekad i uznemiri”.

Dodaje da je, tokom borbe za Solanu, upoznala mnogo iskrenih i divnih ljudi, kako onih iz Crne Gore, poput Darka Saveljica, osnivaca Farme magaraca u Martinicima, tako i onih koji su dosli da zive iz inostranstva, kao sto je Njemac Michael Bader.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Vučić: Sjutra će se vidjeti ko su pravi, a ko lažni prijatelji Srbije
  on 22/05/2024 at 21:20

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da će se sjutra, prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, vidjeti ko su prijatelji, a ko lažni prijatelji Srbije.

 • Rezolucije će destabilizovati region, a u Crnoj Gori dovesti do pada Vlade
  on 22/05/2024 at 20:29

  Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocjenjuje da rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu samo destabilizuju unutrašnje prilike u Crnoj Gori, ali i u regionu. Očekuje da će, ukoliko Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici sjutra na sjednici UN-a, to uzdrmati Vladu i dovesti do njenog pada i novih parlamentarnih izbora.

 • "Mi nismo genocidan narod, usvajanje rezolucije opasan čin"
  on 22/05/2024 at 17:50

  Okupljeni na skupu ispred zgrade Vlade koji su protestovali zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o Srebrenici, poručili su da Srbi nijesu genocidan narod, te da je usvajanje rezolucije opasan čin. Kazali su da to može izazvati sukobe na Balkanu i poručili premijeru Milojku Spajiću da izda zapadne partnere. Najavili su novo okupljanje sjutra u 16 sati.

 • "Vlada ne vodi ni antievropsku, ni antisrpsku politiku"
  on 22/05/2024 at 14:19

  Napadi opozicije i njima bliskih organizacija da Vlada zbog skupštinske procedure u vezi rezolucije o Jasenovcu ima antievropski karakter, kao i protesti nekih organizacija koje propagiraju da Vlada afirmiše antisrpsku politiku, jer će glasati za rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, iako su prihvaćeni naši amandmani koji individualizuju odgovornost, ukazuju da pojedine organizacije sa oba nacionalistička pola uporno kroz propagandne narative, dižu tenzije, ne bi li iz različitih motiva spriječili Crnu Goru da dobije IBAR u junu, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Nema istinske volje da se izađe iz VD stanja u Vrhovnom sudu"
  on 22/05/2024 at 12:39

  Samo stabilan i efikasan pravosudni sistem može garantovati dalji napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji (EU), poručio je koordinator programa u Građanskoj alijansi Pavle Ćupić, ocjenjujući da ne postoji istinska volja da se izađe iz VD stanja u Vrhovnom sudu.

 • Vuković: Može se desiti da Hrvatska povuče ambasadora
  on 22/05/2024 at 12:27

  Aktuelizovanje određenih istorijskih pitanja može da nanese ozbiljnu štetu evropskom putu Crne Gore, upozorio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković i ocijenio da se može desiti da Hrvatska povuče ambasadora iz Podgorice, ukoliko bude usvojena rezolucija o Jasenovcu.

 • Proslava Dana nezavisnosti bez čestitke predsjednika Skupštine
  on 22/05/2024 at 11:51

  Predsjednik Skupštine Andrija Mandić jedini od najviših državnih funkcionera Crne Gore nije građanima čestitao Dan nezavisnosti proslavljen 21. maja, na dan kada su građani na referendumu 2006. godine odlučili da Crna Gora izađe iz Državne zajednice sa Srbijom i da tako obnovi nezavisnost.

 • Podrška SAD-a važna za stabilnost i prosperitet Crne Gore
  on 22/05/2024 at 10:41

  Jačanje crnogorskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) veoma je značajno, jer omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju sa američkim zakonodavcima, čime se dodatno snaži podrška SAD-a Crnoj Gori, ocijenili su ministar pravde Andrej Milović i kongresmenka Čeli Pingri.

 • "Manipulaciju o Srbima kao genocidnom narodu spriječili amandmani"
  on 22/05/2024 at 10:12

  Iako se u rezoluciji UN niti jednom riječju nije pominjala odgovornost srpskog naroda ili Srbije za zločine koje su počinili pojedinci, amandmani Crne Gore su doprinijeli da se spriječi svaka manipulacija, pogrešna interpretacija ili bilo čija zloupotreba imputiranjem da su Srbi genocidan narod, poručio je Branko Krvavac, člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

 • DNP: Srbija i RS da zabrane ulazak Andreju Miloviću
  on 22/05/2024 at 08:29

  Ministar pravde Andrej Milović zbog izjave o "brzopletosti" i "nedržavotvornosti" ideje za glasanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu zaslužuje koliko danas da bude smijenjen, poručili su iz Demokratske narodne partije. Ipak, uvjereni su da premijer Milojko Spajić neće smijenti Milovića, zbog toga pozivaju Srbiju i Republiku Srpsku da Andreju Miloviću zabrane ulazak na njihovu teritoriju.

 • Prodaja Teslinih automobila u Evropi najniža za posljednjih 15 mjeseci
  on 22/05/2024 at 19:32

  Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) objavilo je da je u aprilu u Evropskoj uniji registrovano samo 13,95 hiljada električnih vozila (EV) američke kompanije Tesla, 2,3 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

 • Spajić: Luka Budva vraćena državi, uskoro linija Budva-Dubrovnik
  on 22/05/2024 at 17:36

  Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Dukley Marina potpisali su u Budvi Sporazum o predaji Luke Budva državi. Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da garantuje da će država stati iza Budve, jer samo ona može da "pogura" tako velike projekte. Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da će za nekoliko nedjelja biti otvorena linija Budva-Dubrovnik.

 • Mujović sjutra sa direktorima o stanju u energetskom sektoru
  on 22/05/2024 at 16:56

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović zakazao je za sjutra sastanak sa izvršnim direktorima i predsjednicima odbora direktora svih energetskih kompanija, saznaje Portal RTCG.

 • ASP: Za novo šumarsko preduzeće potrebna 24 miliona eura
  on 22/05/2024 at 11:08

  Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

 • Danas primopredaja Luke Budva
  on 22/05/2024 at 07:20

  Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Dukley Marina potpisaće danas u Budvi Sporazum o predaji državine Luke Budva, saopšteno je iz Vlade.

 • Vlasnici malih hidroelektrana falsifikovali PUP?
  on 22/05/2024 at 06:24

  Sekretarijat za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine opštine Andrijevica uputio je poziv Specijalnom državnom tužilaštvu da provjeri da li je faslifikovan Prostorno urbanistički plan kada su građene male hidroelektrane na području te sjeverne opštine.

 • Podnijeće prijavu SDT i pokrenuti tužbu Upravnom sudu zbog odluke o Luci Budva
  on 21/05/2024 at 15:30

  Odluka kojom se Luka Budva daje na upravljanje Morskom dobru je donijeta suprotno članu 10 Uredbe o Vladi Crne Gore, saopštio je v.d. sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva Vlado Ivanović.

 • Luka Budva vraćena građanima
  on 21/05/2024 at 12:17

  Vlada Crne Gore je na telefonskoj sjednici, 20. maja, usvojila Informaciju kojom se Luka Budva daje na upravljanje Morskom dobru.

 • Jeftinije sve vrste goriva
  on 21/05/2024 at 07:10

  Sve vrste goriva od danas su jeftinije tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

 • Sistemski rizik po finansijsku stabilnost umjeren
  on 20/05/2024 at 21:44

  Sistemski rizik po finansijsku stabilnost je umjeren, stoga je potrebno i dalje pažljivo pratiti prisutne rizike, posebno u kontekstu i dalje prisutne neizvjesnosti na tržištu, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.