To sto su u Crnoj Gori imali stalne i poslove koje vole, Tijanu Zeguru i njenog supruga nije odvratilo od ideje da zivot nastave negdje drugo.

U januaru ce biti dvije godine kako je Tijana sa cetvoro maloljetne djece odletjela sa podgorickog aerodroma u Svedsku, gdje ih je docekao suprug i roditelj, kojeg prije toga nisu vidjeli cetiri mjeseca.
Zegure su samo jedna od porodica i pojedinaca koji se posljednjih godina odlucuju da napuste Crnu Goru.

Tijana i suprug sada imaju 40, odnosno 42 godine, njihova djeca 17, 16, 8 i 6. U Stokholm su preselili krajem januara 2018, iako su planirali da to bude po zavrsetku skolske godine.

“Na brzinu smo prodali stan, regulisali obaveze koje smo imali, spakovali zivote u kofere i otisli u jednom pravcu”, kazala je “Vijestima” Tijana.

Odgovor na pitanje – zasto, kaze – nije jednostavan.

“Puno je razloga koji su se ispreplijetali, ali u principu od presudnog znacaja bila je situacija u zemlji. Rodeni u SFRJ i odrastali tokom ratova na prostorima bivse Jugoslavije, i suprug i ja smo stalno slusali da ce biti bolje, da dolazi to bolje. Nekako smo se putem umorili od cekanja, uvidjevsi da se taj obecani boljitak nece desiti u nasem zivotnom vijeku, a mi smo zeljeli da zivimo sa svojom djecom, a ne da gledamo kako zivot prolazi pored nas”, rekla je ona.
Dodaje da ona i suprug, koliko god se trudili i koliko god poslova u isto vrijeme radili, nisu uspijevali da finansijski obezbijede porodicu, u najvecoj mjeri jer su vracali stambeni kredit. Pa, ipak, to nije i jedini razlog za odlazak…

“Otisli smo, jer je najbolji dan mog djeteta tokom osnovne skole bio kad su na vrata skolskog toaleta postavljena vrata, jer mi je jedno od djece ucilo u ‘elitnom odjeljenju’ koje zvanicno ne postoji. Jer mi je vaspitacica u vrticu saopstila da je moju djevojcicu od cetiri godine morala disciplinovati tako sto joj je pocupala zulufe. Jer je moja majka, onkoloski pacijent, u 2018. godini morala vise puta prekinuti razlicite vrste tretmana, jer su aparati u kvaru ili ljekova nema. Jer smo se prosto umorili od cekanja na dostojanstvo”, kazala je “Vijestima” Tijana.

Iako su u Svedskoj nepune dvije godine, za sada su izuzetno zadovoljni uslovima zivota.

“Obrazovni sistem je nemoguce uporediti, jer se mom djetetu vrsi provjera znanja tako sto se ocjenjuje njegova sposobnost da kriticki razmislja i da usvojeno znanje primijeni u ralicitim situacijama, odnosno formira svoje misljenje na osnovu informacija koje su mu pruzene. Mladi se posmatraju kao izuzetno vrijedan resurs i dobijaju sansu za zaradom vec tokom ljetnjeg raspusta u srednjoj skoli, kada ih niko ne salje za burek i jogurt, vec ih dozivljava kao nekog ko znanjem i mladalackim pogledom na svijet moze unijeti novitete i poboljsati posao”, kaze Tijana.

Dodaje i da su prava radnika izuzetno zasticena, da sindikati stalno pregovaraju o poboljsanjima, a da su obrazovani gradani, bez obzira na politicko (ne)odredenje, izuzetno cijenjeni, te da politicka (ne)pripadnost ne igra nikakvu ulogu u necijem zaposljavanju ili napredovanju.

Ona je vecinu profesionalne karijere bila posvecena poboljsanju kvaliteta zivota u Crnoj Gori, najvise u oblasti ljudskih prava i sloboda, te socijalnoj i zdravstvenoj zastiti.

“Cesto me pitaju da li zalimo sto smo otisli. Zalimo samo zbog toga sto nismo mnogo ranije otisli, da bismo i nasoj starijoj djeci omogucili neke normalnije uslove u odrastanju”, rekla je “Vijestima” Tijana.

Tesko je biti stranac u svojoj zemlji

Crnu Goru je napustio i Vlado Marojevic. Otisao je, kaze, iako mu “nista materijalno nije falilo”. Radio je nekad i dva, nekad tri posla, supruga je takode zaposlena. Marojevic je u Crnoj Gori zapoceo i privatni posao.

“Ulagao sam u njega, ali sam na kraju shvatio da placanjem nameta u stvari placas neravnopravnu konkurenciju. Shvatis da od novca kojim drzavi placas porez, drugi dobijaju podsticaje”, iznosi on svoje videnje situacije.

Kad je odlucio da napusti Crnu Goru, nije bio siguran i gdje da ide.

“Razmisljao sam o Americi, ali mi je ispao odlican posao, zapravo dva, u Sloveniji”, kazao je on.

Priznaje da ga uhvati nostalgija, ali kaze da je od toga teze osjecati se strancem u svojoj zemlji.

Ne vidi ni da ce u Crnoj Gori biti bolje.

“Niko se ne hvata u kostac sa problemom odliva stanovnistva, ni vlast ni opozicija. Nemaju vremena od ganjanja svojih interesa”, kaze Marojevic.

Povremeno razmislja o tome da li da se, kad dovoljno ustedi, vrati u Crnu Goru, pa da ponovo pokrene neki posao.

“Onda shvatis da ces opet udariti u isti zid, slomiti sebi glavu. Koliko god da sam ovdje stranac, ili cefur kako nam tepaju, vidis sta znaci biti gradanin u pravom smislu te rijeci, biti gradanin sa svim pravima uredenog drustva. Nisi Slovenac, ali osjecas da si ravnopravan”, kaze on.

Zdravo je otici, makar i privremeno

Vestminsterska fondacija za demokratiju nedavno je objavila rezultate istrazivanja, prema kojima oko 70 odsto mladih razmislja da napusti Crnu Goru.

Centar za gradansko obrazovanje u avgustu je objavio studiju, prema kojoj o odlasku iz Crne Gore razmislja 50 odsto mladih.
Cak i ako ne razmisljaju da trajno napuste Crnu Goru, Marojevic mladima predlaze da svakako odu, makar na neko vrijeme:
“Da malo osjete i nauce, pa da na nekim drugim izborima kazne odgovorne za ovakvo stanje”.

Da privremeni odlazak moze biti zdrav, uvjerena je i Zenepa Lika. Ona je arhitektica i aktivistkinja za zivotnu sredinu i zaljubljena je u prirodu Crne Gore. Rodena je u Baru 1969, odrastala u Ulcinju i Tuzima, a 1983. preselila je u Njemacku, gdje su ranije migrirali njeni roditelji. U Njemackoj je zivjela 32 godine. U Crnu Goru se prvi put na duze vratila 2008, kada je odlucila da tu provede dvije godine, upozna Crnu Goru i nauci albanski i crnogorski. Ocigledno zaljubljena u divlju ljepotu zemlje u kojoj je rodena, ipak joj nisu promakli i problemi.

I priroda je arhitektura:
I priroda je arhitektura:(Foto: Privatna arhiva)

“Korupcija, nesavjesan odnos politicke elite prema kulturnom i prirodnom nasljedu, nepotizam, povrsni odnosi u kojima je materijalno vaznije od moralnog… ovdje su jako prisutni. Vratila sam se u Njemacku 2010. godine, srecna sto napustam okruzenje kakvo sam dozivjela u Crnoj Gori”, ispricala je ona.

Njemacku zamijenila Crnom Gorom

Cetiri godine kasnije se ipak vratila i danas zivi u Crnoj Gori. Po dolasku je izabrana za potpredsjednicu Opstine Ulcinj, kada je vodila i inicijativu za zastitu Ulcinjske solane. Poslije dvije godine, podnijela je ostavku, ali je borbu za Solanu nastavila kao jedan od osnivaca udruzenja “Dr Martin Snajder-Jakobi”.

U Crnoj Gori se, kaze, cesto osjeca kao vanzemaljac. Tesko prihvata bahatost, pohlepu, ograniceno razmisljanje… I ponekad razmislja da napusti Crnu Goru.

“Kome ne padne na pamet da to uradi? A onda razmislim zbog cega sam napustila Njemacku – posao, klijente, prijatelje, bezbjedan i lijep zivot… Moj zivot je bio jako dobar. Razmisljam da je najlakse odustati. Davno sam sebi obecala da to necu raditi. Srecna sam, iako u Crnoj Gori ne radim kao arhitekta, ne odustajem od nje. I zastita prirode je usko vezana za arhitekturu, prostor”, porucila je Zenepa.

Kao i Marojevic, mladima savjetuje da makar i privremeno odu iz Crne Gore, da osjete i drugaciji mentalitet i nacin zivota.

“Ali i da vide da ni tamo nije sve med i mlijeko. Evropa sigurno nije vise mjesto kao u vrijeme kada su moji roditelji migrirali”.
Smatra vaznim za mlade da se osamostale, al ii roditeljima porucuje da djeci prestanu da govore da cute i da se ne mijesaju.

“Roditelji bi trebalo da imaju vise povjerenja u djecu, da ih ohrabre, iskreno saslusaju… Kakvo je drustvo gdje cutis, trpis ili odakle moras da bjezis da bi se ostvario, jer nemas podrsku porodice, ni drustva”, kaze Zenepa.

Porucuje mladima i da budu glasniji…

“Dok sam studirala u Njemackoj, svake sedmice smo protestovali zbog svega i svacega. U Crnoj Gori izgleda kao da nema nikakvih problema. A student bi trebalo da su kriticki glas drustva, zar ne”.
Za mlade koji su iz Crne Gore otisli vani na studije, Zenepa zeli da se vrate.

“Ali ne kao elitna grupica, nego kao ljudi koji su stvarno iskreni i zele da ova zemlja postane gradanska, demokratska, ekoloska i drzava socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava”.

Do zdravog drustva preko dobrih i vrijednih ljudi

Tesko je odgovoriti na pitanje sta to treba mijenjati u Crnoj Gori, da bi postala zdravije drustvo, kaze Zenepa Lika.

“To je stvarno tesko pitanje, treba ici u srz naseg drustva. Mislim da smo prilicno zastarjelo drustvo, volimo podjele, vazni su nam statusni simboli, ko je od koje familije… Manje je vazno dali smo dobri, kako smo dosli do toga. Skromnost je kod nas, kako mi je davno rekao bivsi sef, ‘za budale’. Ne volimo ljude koji su skromni, iskreni. I, primijetila sam, mi ne poznajemo jedni druge, i to me ozbiljno cudi, ponekad i uznemiri”.

Dodaje da je, tokom borbe za Solanu, upoznala mnogo iskrenih i divnih ljudi, kako onih iz Crne Gore, poput Darka Saveljica, osnivaca Farme magaraca u Martinicima, tako i onih koji su dosli da zive iz inostranstva, kao sto je Njemac Michael Bader.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podrška Evropske delegacije će biti kontinuirana, stručna i ekspertska
  on 04/12/2023 at 16:31

  Evropska delegacija je i do sada bila izuzetno važan partner Crnoj Gori, a očekujemo u periodu koji slijedi da se saradnja intenzivira, imajući u vidu realizaciju Plana rasta koji je Evropska Komisija kreirala i čija implementacija se planira u 2024. godini, zajednički je stav tokom susreta ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i ambasadorke Oane Kristine Pope.

 • "Turska će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja"
  on 04/12/2023 at 16:24

  Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

 • Ivanović sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije
  on 04/12/2023 at 16:13

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović se danas sastao sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije. U fokusu razgovora bili su jačanje bilateralnih odnosa i vanjskopolitički prioriteti Vlade.

 • Venecuela: Više od 95 ljudi podržalo ideju o pripajanju Esekiboa, hoće li Maduro započeti rat
  on 04/12/2023 at 16:07

  Više od 95 odsto stanovnika ove latinoameričke države podržalo je ideju o pripajanju sporne teritorije bogate naftom.

 • Važno da dijaspora aktivno učestvuje u popisu
  on 04/12/2023 at 16:07

  Popis stanovništva ima ogroman statistički značaj, jer predstavlja osnovu za kreiranje strategija u narednih deset godina i zbog toga je važno da crnogorska dijaspora aktivno učestvuju u tom procesu, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Arben Jakupi.

 • NDI veoma važan partner za demokratizaciju Crne Gore
  on 04/12/2023 at 16:05

  Ministarstvo pravde će obaviti reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već će uložiti i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa, koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

 • Izgradnja toplovoda na proljeće
  on 04/12/2023 at 15:50

  Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 • Prosječna plata u Norveškoj više od 4.600 eura
  on 04/12/2023 at 15:48

  Naprednija je od Švedske i od Danske, koje zajedno sa njima čine bogati “trio” sjeverne Evrope, a odskače i od Finske.

 • Nagrade Filipu Markoviću i Volonterskom klubu OŠ "Bratstvo i jedinstvo"
  on 04/12/2023 at 15:40

  U Skupštini su dodijeljene nagrade najboljim volonterima povodom njihovog dana koji se obilježava sjutra. S dodjele je poručeno da su volonteri svuda u svijetu prepoznati kao nosioci promjena. Godišnja nagrada za volonterizam ove godine pripala je Filipu Markoviću koji je, kako je rečeno, predano radio na uređenju prostora u mjestu gdje živi i Volonterskom klubu Osnovne škole "Bratstvo i jedinstvo" koji već osam godina učestvuje u humanitarim i ekološkim akcijama.

 • Vujović i Knežević novi načelnici OB Budva i OB Tivat
  on 04/12/2023 at 15:36

  Iz Ministarstva unutrašnjih poslova danas je saopšteno da je za novog načelnika Odjeljenja bezbjednosti Budva imenovan Dragoljub Vujović, dok je za načelnika Odjeljenja bezbjednosti Tivat postavljen Miodrag Knežević.

 • Bardić dobila prijetnje smrću, pozvala nadležne da hitno reaguju
  on 04/12/2023 at 17:47

  Potpredsjednici Foruma žena Socijaldemokrata (SD) Stanislavi Tanji Bardić u nedjelju je na društvenoj mreži X prijećeno smrću, a vrijeđana je i na osnovu nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti, saopšteno je iz te partije.

 • Saradnja Crne Gore i BiH prijateljska i dobrosusjedska
  on 04/12/2023 at 17:02

  Tradicionalno dobrosusjedska i prijateljska saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine ogleda se, prije svega, kroz regionalne inicijative i multilateralne organizacije na obostranu korist, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Dragoslava Šćekića sa ambasadorom BiH Branimirom Jukićem.

 • "Turska će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja"
  on 04/12/2023 at 16:24

  Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

 • NDI veoma važan partner za demokratizaciju Crne Gore
  on 04/12/2023 at 16:05

  Ministarstvo pravde će obaviti reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već će uložiti i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa, koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

 • Za objavu popisnice prijeti i zatvor do godinu
  on 04/12/2023 at 15:00

  Popisnice sa aktuelnog popisa stanovništva juče i danas ređaju se na društvenim mrežama, prvenstveno Tviteru. Za ovo je Krivičnim zakonikom Crne Gore predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Sagovornici Portala RTCG saglasni su da bi policija i tužilaštvo trebalo da reaguju.

 • Radnici Opštine Andrijevica decembarsku platu primiće nakon praznika
  on 04/12/2023 at 13:42

  Rebalans budžeta Opštine Andrijevica nije usvojen ni na današnjoj sjednici SO, tako da će radnici lokalne samouprave i preduzeća, čiji je Opština osnivač, decembarsku platu moći da prime tek poslije novogodišnjih i božićnih praznika.

 • Ka Srbiji najviše zamolnica za izručenja
  on 04/12/2023 at 13:32

  Ministarstvo pravde je tokom prošle godine uputilo 42 zamolnice ka 15 država radi izručenja osuđenih ili osumnjičenih lica, a najveći broj zamolnica je upućen ka Srbiji i Njemačkoj, dok se u isto vrijeme najviše lica tražilo zbog sumnji za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i u vezi sa trgovinom opojnim drogama, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

 • Podrška Slovačke u procesu EU integracija
  on 04/12/2023 at 13:30

  Posvećeni smo preduzimanju neophodnih koraka za reformu, postizanje ekonomskog rasta i ispunjavanje evropskih standarda u svim oblastima, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj.

 • Uspješna saradnja sa IOM u okviru poglavlja 24
  on 04/12/2023 at 12:42

  Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći, na taj način, većem stepenu bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, a i šire, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i šefa Misije Međunarodne organizacije za migracije u Crnoj Gori, Vladimira Gjorgjieva.

 • Stigla donacija od tri miliona eura za nauku i obrazovanje
  on 04/12/2023 at 11:09

  Bivši premijer Crne Gore saopštio je da je stigla donacija od tri miliona eura za nauku i obrazovanje.

 • Izgradnja toplovoda na proljeće
  on 04/12/2023 at 15:50

  Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 • Sve cijene goriva od ponoći jeftinije jedan cent
  on 04/12/2023 at 13:24

  Od ponoći sve cijene goriva u Crnoj Gori biće jeftinije jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

 • Radulović: Mogućnost vraćanja linije Bar-Bari teško realizovati
  on 03/12/2023 at 12:46

  Mogućnost vraćanja pomorske linije Bar-Bari je svima želja, ali je u ovom trenutku teško realizovati, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

 • Novac iz EU fondova za energetsku krizu biće iskorišćen
  on 03/12/2023 at 06:24

  Sredstva koja je Crna Gora dobila od Evropske komisije u sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, a koja nijesu bila planirana budžetom za 2023, pa ih nije bilo moguće trošiti, biće iskorištena, potvrđeno je Portalu RTCG iz Ministarstva energetike i rudarstva, na čijem je čelu Saša Mujović.

 • "Mislimo da se približava još jedan vazduhoplovni stečaj u Crnoj Gori"
  on 02/12/2023 at 19:52

  Povodom navoda Pavla Tripkovića u emisiji "Okvir" na TVCG u petak veče, reagovali su iz NVO "Bivši zaposleni Montenegro Airlines".

 • Eko fond smanjuje upotrebu goriva u saobraćaju, podrška od resora
  on 02/12/2023 at 12:41

  Ministar Saša Mujović sastao se danas sa direktorom Eko fonda Draškom Boljevićem, ocjenujući da je jako važno zajednički raditi kako na sprovođenju konkretnih programa i projekata, tako i na daljem razvoju i osnaživanju Eko fonda.

 • Vrijednost otkupa 15,2 miliona eura
  on 02/12/2023 at 12:30

  Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u trećem kvartalu iznosila je 15,2 miliona eura.

 • Poslanici da podrže izmjene Zakona o PIO i Alimentacionom fondu
  on 02/12/2023 at 10:45

  Poslanici Građanskog pokreta URA ponovo su zatražili proširenje Dnevnog reda sa izmjenama Zakona o PIO i Alimentacionom fondu. Kako su saopštili iz te partije, većina premijera Milojka Spajića, sada će imati drugu priliku da pokaže jesu li im preča djeca neodgovornih roditelja, samohrani roditelji i naše starije građanke i građani koji žele da ostvare pravo na penziju ili isključivo partijski interesi.

 • Socijalni savjet o starosnoj granici za odlazak u penziju
  on 02/12/2023 at 07:21

  Danas bi trebalo da bude održana sjednica Socijalnog savjeta na kojoj će se razmatrati granica za starosnu penziju u okviru Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju.

 • Penzioneri KAP-a od države potražuju 1,1 miliona eura
  on 02/12/2023 at 06:46

  Zbog pogrešno obračunatih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje 88 penzionera Kombinata aluminijuma Podgorica od države potražuje preko 1,1 miliona eura.