VUCIC, RAMA I ZAEV

Samo mjesec dana od pokretanje inicijative za uspostavljenje regiona bez barijera za slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala izmedu Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije naziru se prvi konkretni koraci u tom smjeru, koje su sinoc, kako saznaje Tanjug, u Ohridu dogovorili predsjednik Aleksandar Vucic i premijeri Edi Rama i Zoran Zaev.

Vucic, Zaev i Rama su, prema Tanjugovim informacijama, postigli dogovor o konkretnim mjerama koje ce doprinijeti razvoju i rastu tri zemlje.

Kljucno pitanje za svakog investitora je politicka i ekonomska stabilnost, a ne postoji bolja poruka o stabilnosti regiona od zajednickog nastupa zemalja u regionu i kreiranja jedinstvenog trzista.

Sloboda kretanja, kako je konstatovano, imala bi visestruke efekte i maksimizuje konkurentnost cijelog regiona, koji ima potencijal od 12 miliona stanovnika.

Dogovoreno je da se uvede sistem koji bi omogucio putovanje izmedu zemalja samo uz posjedovanje licne karte, zajednicke radne dozvole koje ce omoguciti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura.

Ova mjera ce direktno podici dostupnost radne snage sto ce dovesti do povecanja atraktivnosti cijelog regiona za privlacenje novih investicija.

Kompanije koje budu dolazile u jednu od zemalja nece morati da brinu o radnoj snazi, jer ce moci bez dodatnih procedura da dovode potrebnu kvalifikovanu radnu snagu iz sve tri zemlje.

Slobodan i brz protok roba ce se podstaci kroz uvodenje 24-o casovnog radnog vremena svih inspekcijskih sluzbi sa akcentom na fotosanitarnu i veterinarsku inspekciju.

Planirano je i objedinjavanje i formiranje zajednickog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit roba u okviru zemalja clanica inicijative sa akcentom na uvodenje sistema sa sto manje “papira”, koji bi bio u skladu sa strategijom digitalnog razvoja zemlje.

Takode je predvideno i medusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u okviru zemalja clanica inicijative, te i podsticanje razmjene studenata i pokretanje zajednickih projekata za istrazivanje i razvoj.

Isto tako predvideno je da se uspostavi “mini Sengen”, to jest da stranci koji bi dosli u Beograd mogli bez dodatnih viza da putuju u ostale zemlje clanice ove inicijative i obratno.

Tako ce Srbija i Albanija, kako je planirano, prije kraja godine uvesti mogucnost putovanja svojim gradanima samo uz licnu kartu.

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, dalje, planiraju jacanje prekogranicne saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma putem saradnje u oblasti migracije i pomoci u vanrednim situacijama.

Sto se protoka kapitala tice ona je dio zajednicke inicijative ali podrazumijeva komplikovanu proceduru implementacije i izmjenu velikog dijela zakonodavnog okvira iz oblasti trzista kapitala, poreskog i finansijskog sistema.

Tri zemlje napravice sopstvena pravila u mnogim oblastima i tako unaprijediti svoju atraktivnost i saradnju, te ova inicijativa time moze postati najvaznija politicka inicijativa u 21. vijeku.

Na sastanku u Ohridu sve cetiri slobode ucice u akcioni plan, koji treba do iduceg sastanka 21.decembra u Albaniji, da donese konkretne rezultate.

Vazan podatak je, nakon sto je EU zaustavila proces prosirenja na Zapadni Balkan, da su SAD podrzale inicijativu za bolju saradnju u regionu, koja je otvorena za sve zemlje regiona.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.