Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1833. roden je ruski kompozitor, hemicar i ljekar Aleksandar Porfirijevic Borodin, jedan od “Velike petorice”, cije je djelo znacajno doprinijelo razvoju ruske simfonijske i kamerne muzike. Komponovao je pod uticajem ruskog i istocnjackog folklora. Na svom zivotnom djelu, operi “Knez Igor” radio je 18 godina, a dovrsili su ga Rimski-Korsakov i Glazunov, stvorivsi remek-djelo ruske romanticne opere. Aleksandar Porfirijevic Borodin autor je i znacajnih radova iz hemije i biohemije. Bio je doktor medicine, a kao hemicar proucavao je reakcije u organskoj hemiji i hemijske veze, od kojih su neke od reakcija dobile njegovo ime.

1840 – Roden je francuski vajar Ogist Roden, jedan od najvecih umjetnika s kraja 19. i pocetka 20. vijeka. Njegovo djelo objedinilo je romanticarski duh i moderne teznje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo. Odbacivao je idealizam, apstrakciju i dekorativnost i u radu koristio dotad nepoznatu slobodu forme, s prepoznatljivom sposobnoscu da postigne snazan izraz i harmoniju duhovnog i tjelesnog na svojim skulpturama. Poznata djela: “Mislilac”, “Poljubac”, “Balzak”, “Gradani Kalea”, “Vrata pakla”, “Vjecni idol”.

1909 – U Kolasinu je zavrseno sudenje zavjerenicima koji su preko svoje tajne oraganizacije u svim plemenima i kapetanijama pokusali da organizuju ustanak protiv Knjaza Nikole i vlade, oslobode svoje drugove iz zatvora Jusovaca i dovedu za vladara knjazevog sina Danila. Pored glavnih zavjerenika, majora Nikole Mitrovica i potporucnika Petra Dinovica, jos pet je osudeno na smrt, a 33 osobe na vremenske kazne od jedne do dvadeset godina zatvora.

1920 – Potpisan je Rapalski ugovor kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pod pritiskom Velike Britanije i Francuske, ustupila Italiji Istru, Julijsku krajinu, Zadar i ostrva Cres, Losinj, Lastovo i Palagruzu, kasnije i Rijeku.

1955 – Umro je hrvatski pjesnik Avgustin Tin Ujevic, koji je svojom lirikom, ali i boemskim zivotom, obiljezio razdoblje izmedu dva rata u jugoslovenskoj knjizevnosti. Studirao je filozofiju u Zagrebu, Beogradu i Parizu, a zivio u Beogradu, Sarajevu i Splitu do 1940, kada se seli u Zagreb i u njemu ostaje do svoje smrti. Po prirodi povucen, od publiciteta se branio stavom da ,,javnost nema pravo da se bavi piscevim zivotom, no samo njegovim djelom”. Uprkos takvom misljenju, svojom je boemijom, neprestano, ali nenamjerno, izazivao paznju javnosti. Kao pjesnik formirao se na pozitivnim primjerima hrvatske moderne, s posebnom prepoznatljivoscu Matosevog pjesnickog koncepta. Iako pesimista, duboko je vjerovao u ljudski duh i tom je vjerom prozeta njegova poezija – originalna u izrazu, ispovjedna, misaona i senzibilna. Poezija usamljenosti, ocaja i patnje. Prevashodno pjesnik, znacajan je i kao pripovjedac, esejista, kriticar, novinar i publicista, prevodilac (s francuskog i engleskog) i polemicar. Poznata djela: ,,Lelek sebra”, ,,Kolajna”, ,,Auto na korzu”,”Zedan kamen na studencu”.

1962 – U Titogradu je osnovan Tehnicki fakultet, drugi novoosnovani crnogorski fakultet, nastao kao elektro-odsjek odjeljenja Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu, iz kojeg je 1978. izrastao Elektrotehnicki fakultet u Titogradu, koji danas djeluje u okviru Univerziteta Crne Gore.

1989 – Umrla je spanska revolucionarka Dolores Ibaruri, legendarna La Pasionarija, predsjednica Komunisticke partije Spanije (od 1960). Pripisane su joj rijeci “No pasaran” (“nece proci”), parola pod kojom su republikanci u Spanskom gradanskom ratu branili Madrid od fasista. Poslije pada Republike provela je 38 godina u inostranstvu, najvise u SSSR-u. Vratila se u Spaniju 1977. i postala clan parlamenta.

1994 – Na Cetinju je zavrseno obiljezavanje 500. godisnjice osnivanja prve drzavne stamparije na Balkanu, iz koje su 1494. na Obodu, rijeckom gradu, i docnije na Cetinju izasle inkunabule – prve stamapane cirilicne knjige na slovenskom jugu: Oktoih prvoglasnik, Oktoih petoglasnik, Psaltir s posljedovanjem, Molitvenik, i Cetvorojevandelje…Obiljezavanje tog datuma, vezanog za izuzetno znacajan dogadaj kojim su stvoreni uslovi za brze i dalekoseznije sirenje pismenosti i kulture na nasim prostorima, pocelo je u januaru, kada je pola milenijuma ranije iz Crnojevica stamparije izasao prvi primjerak Oktoiha prvoglasnika. Proslavom 500 godina stamparstva u Crnoj Gori i svecanostima narednog dana – 13. novembra, obiljezen je i dan stamparije <> DD na Cetinju.

2001 – Jugoslovenski viceadmiral u penziji Miodrag Jokic, optuzen za ratne zlocine na podrucju Dubrovnika 1991, dobrovoljno se predao Medunarodnom sudu za ratne zlocine u Hagu.

2004 – U Podgorici je otvorena Kancelarija italijanskog instituta za kulturu, a u Kotoru ( dan kasnije) odjeljenje “Dante Aligijeri”.

2007 – U Podgorici je konstituisan Savjet za odbranu i bezbjednost, tijelo koje donosi odluke o komandovanju Vojskom Crne Gore.

2007 – U 79. godini umro je Ajra Leving, autor bestselera “Rozmarina beba” i “Momci iz Brazila”, pretocenih u istoimene uspjesne filmove.

2009 – U Plavom dvorcu na Cetinju otvoren je 31. Crnogorski likovni salon “13. novembar” na kome je Gran pri dobio slikar Drasko Dragas.

2010 – Zemni ostaci nekadasnjeg gospodara Zete i Crne Gore i osnivaca Cetinja Ivana Crnojevica prenijeti, su nakon 24 godine od otkopavanja, uz vojne pocasti, iz Narodnog muzeja u Dvorsku crkvu na Cipuru. Inhumaciji Ivana Crnojevica prisustvovali su Vladina radna grupa, ministar odbrane i pripadnici Vojske Crne Gore. Mermerni sarkofag je u zemlju spustio komandant pocasne jedinice, major Zeljko Radulovic, koji je zastavu kojom je bio prekriven sarkofag predao premijeru Crne Gore Igoru Luksicu.

2012 – Predstavnici crnogorske i italijanske vlade polozili su u Podgorici kamen temeljac za eko-zgradu, u kojoj ce biti smjesteno Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma i Studijska jedinica za ekologiju Univerziteta Crne Gore. Izgradnjom eko-zgrade, Crna Gora svrstala se u red prvih drzava u Evropi cija ce administracija u oblasti zivotne sredine raditi u ekoloskim uslovima. Polaganju kamena temeljca prethodilo je potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti zastite zivotne sredine izmedu dvije vlade, koji su potpisali crnogorski ministar Predrag Sekulic i ministar zastite zivotne sredine, kopna i mora Italije Korado Klini.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1918 – Proglasena je prva austrijska republika, dan poslije kapitulacije Njemacke u Prvom svjetskom ratu i abdikacije cara Karla I.

1929 – Na Cetinju je poceo da izlazi <>, zvanicni organ Zetske banovine. Urednik Glasnika bio je Milan Ramadanovic, koji je u prvom broju obecao da ce osim zvanicnih akata list donositi i sve ono sto je od opsteg interesa za banovinu, a odnosi se na ekonomsku, socijalnu i privrednu problematiku.

1970 – U snaznom ciklonu i visokim talasima u Istocnom Pakistanu (Banglades) zivot je izgubilo najmanje 200.000 ljudi.

2007 – U danilovgradskom Domu zdravlja “Dimitrije-Dika Marenic” otvorena je skola za trudnice i roditeljstvo, prva te vrste u Crnoj Gori.

2007 – Na predsjednickim izborima u Sloveniji pobijedio je ljevicar Danil Tirk.

2010 – Ministarstvo kulture Crne Gore preselilo se iz Podgorice na Cetinje, u nekadasnju rezidenciju predsjednika drzave u Njegosevoj ulici, a predsjednik se nakon preseljenja Ministarstva uselio u Plavi dvorac.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "Prikupljeni dokazi da stanovi u “Master kvartu i “ničija kuća” imaju istog vlasnika"
    on 26/07/2024 at 19:23

    Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i službenici Specijalnog policijskog odjeljenja tokom finansijske istrage prikupili su dokaze koji ukazuju na sumnju da je ova imovina stečena kriminalnom djelatnošću odbjeglog šefa kavačkog klana, Radoja Zvicera, te da ,,ničija kuća" i ova imovina imaju istog vlasnika, kazao je poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Momčilo Leković.

  • Čarapić: Milatović i njegovi odbornici prihvatili opozionu agendu
    on 26/07/2024 at 17:55

    Kad je bila rekonstrukcija Vlade, jedan opozicioni poslanik je rekao da se sjutra ruši Podgorica i da je to uvertira za vanredne parlamentarne izbore. Rekonstrukcija Vlade je bila pokazna vježba stabilnosti i pokazala je da je vlast na državnom nivou stabilna. Očito da su predsjednik Milatović i njegovi odbornici prihvatili opozicionu agendu koja se odnosi na destabilizaciju i skratili mandat Skupštini Glavnog grada, izjavio je šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

  • "Nećemo povjerovati etno investicijama Ibrahimovića, neka se pravda do zore za ulazak u vlast"
    on 26/07/2024 at 17:14

    Nećemo povjerovati etno investicijama Ervina Ibrahimovića, pa neka se pravda do zore za svoj ulazak u vlast, saopšteno je iz Izvršnog odbora Partije crnogorskih Muslimana.

  • "SAD će nastaviti da podržavaju reformske procese neophodne za članstvo u EU"
    on 26/07/2024 at 16:40

    Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena definisanim vanjskopolitičkim prioritetima, poručio je ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović na sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke.

  • "Nervoza PES-a evidentna, strmoglavi pad rejtinga nezaustavljiv"
    on 26/07/2024 at 16:24

    Nervoza Pokreta Evropa sad (PES) više je nego očigledna i uzrokovana je nezaustavljivim padom rejtinga koji je posljedica promašene politike i zasićenosti građana populizmom, obmanama i lažima.

  • "Manjinski narodi u Baru najbolje znaju koliko ste se brinuli o njima"
    on 26/07/2024 at 15:58

    Projekti sa kojima je Bošnjačka stranka ušla u Vladu, a vezani su za Bar upravo su oni čija se realizacija čekala godinama, a pokrenuli su ih ministri i poslanici iz Bošnjačke stranke, saopšteno je Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Bar.

  • Pogledajte nova kadrovska rješenja Vlade
    on 26/07/2024 at 15:02

    Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić razmotrila više kadrovskih pitanja.

  • "Dijaspora veliki potencijal i najsnažnija privredna grana"
    on 26/07/2024 at 14:57

    Vjerujem da je u Crnoj Gori sazrela svijest da sveukupni ekonomski rast nije moguć bez aktiviranja svih potencijala koje naša zemlja ima, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović. On je učestovao danas na panel diskusiji "Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj Crne Gore" održanoj u okviru manifestacije "Dani dijaspori i iseljenika Crne Gore 2024".

  • "Crna Gora i Kina treba da nastave da njeguju tradicionalne veze"
    on 26/07/2024 at 14:30

    Crna Gora i Kina treba da nastave da snaže svoje bilateralne odnose i njeguju tradicionalne veze, poručeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa zamjenikom ministra međunarodnog odjeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Čen Žouom.

  • "Crna Gora će imati problema na putu prema članstvu u EU"
    on 26/07/2024 at 14:06

    Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula komentarisao je situaciju u kojoj crnogorski političari Andrija Mandić, Milan Knežević i Aleksa Bečić nisu poželjni u Hrvatskoj.

  • USSCG: Ne ukidajte doprinose; UPCG: Fond PIO oduvijek bio neodrživ
    on 26/07/2024 at 18:35

    Povećanje minimalne prosječne zarade, smanjenje poreskog opterećenja na rad čini komponentu programa Evropa sad 2, a koristi će imati i zaposleni i poslodavci, poručili su predstavnici Vlade koji su na okruglom stolu, u okviru javne rasprave predstavili Fiskalnu strategiju do 2027.

  • Ulaganja u Željezaru preko 44 miliona eura u narednih šest godina
    on 26/07/2024 at 18:16

    Zaposleni u Željezari vrlo brzo će osjetiti benefite ugovora koji je danas potpisala Elektroprivreda Crne Gore sa švajcarskom kompanijom „8B Capital“, o zakupu proizvodnih pogona nikšićke Željezare, Kovačnice i Čeličane. Siguran sam da ćemo u roku koji je predviđen svjedočiti značajnim poslovnim rezultatima i da će to biti pokretačka snaga za napredak Elektroprivrede i ekonomije naše države, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Uglješa Urošević.

  • Otpis kamate privrednicima koji plate dug
    on 26/07/2024 at 16:20

    Vlada Crne Gore danas je utvrdila Predlog zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze.

  • Bivši vlasnici i njihovi nasljednici dolaze do svojih prava
    on 26/07/2024 at 14:14

    Vlada Crne Gore usvojila je Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za ovu godinu.

  • "Programom Evropa sad 2 postajemo država sa najmanjim troškovima na rad u Evropi"
    on 26/07/2024 at 13:18

    Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente – smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

  • Mujović: Biću zadovoljan kada zaposleni u Željezari osjete benefite
    on 26/07/2024 at 11:09

    Odbor direktora Elektroprivrede prihvatio je ponudu švajcarske kompanije 8B kapital za zakup Željezare na 50 godina, a u fabriku bi za pet godina uložili blizu 37 miliona eura. Ugovor je potpisan na sastanku koji je počeo u podne u Nikšiću.

  • Hala u Željezari poslužila kao pretovarna stanica za otpad
    on 26/07/2024 at 09:47

    U hali Željezare je PUP-om predviđena izgradnja Centra za upravljanje otpadom, a zbog sanacije deponije i velikog požara koji je, izvjesno, podmetnut, ista je poslužila kao pretovarna stanica, a otpad se već danas odvozi na deponiju Livade u Podgorici, saopšteno je iz Opštine Nikšić.

  • "Ne koristite položaj za dodatna primanja"
    on 26/07/2024 at 09:39

    Upozoravam sve iz energetskog sektora da ne koriste svoj položaj kako bi sebi obezbijedili mjesečna primanja od nekoliko prosječnih zarada u državi, na račun građana, navodi se u dopisu, koji je ministar energetike Saša Mujović uputio Odborima direktora povodom informacije da pojedini članovi Odbora direktora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države u energetskom sektoru, pored značajnih apanaža koje primaju po osnovu članstva u Odborima direktora, dodatno primaju i naknade u raznim tijelima i komisijama, koje, kako se navodi u dopisu, nijesu zanemarljive, naprotiv.

  • Iz Rajanera tvrde da neće vraćati linije ka Crnoj Gori po sadašnjim cijenama
    on 26/07/2024 at 06:13

    Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner smatra da aerodromi u Crnoj Gori imaju povećane naknade u poređenju sa drugim evropskim aerodromima, koji, kako kažu, smanjuju naknade kako bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja, što je u suprotnosti sa onim što se može vidjeti širom Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.

  • Spajić i Vuković u utorak pred Odborom o Evropi sad 2
    on 25/07/2024 at 20:18

    Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet saslušaće u utorak premijera Milojka Spajića i ministra finansija Novicu Vukovića, u vezi sa programom Evropa sad 2.