Crnogorski Telekom je, kroz konkurs “Za svako dobro”, dodijelio 30 hiljada eura za realizaciju tri projekta, a najveci broj glasova gradana dobio je projekat ,,Preduzetnistvo, inovacije i digitalne tehnologije za dobro mladih” Studentskog biznis udruzenja. Uz njih, podrsku ce dobiti i projekti NVO Crnogorski gitaristicki centar i NVO Ucionica u pokretu.

To je saopsteno na svecanosti povodom zvanicnog proglasenja pobjednika Telekomovog konkursa “Za svako dobro” za 2019. godinu.

Izvrsna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulksaja, kazala je da je konkurs “Za svako dobro” tradicija na koju je ta kompanija ponosna.

,,Kao i prethodnih pet godina, nastavili smo da podrzavamo razvoj zajednice, obrazovanje, zastitu zivotne sredine i digitalnu inkluziju, koji su i dalje glavna podrucja nasih drustveno odgovornih inicijativa”, rekla je Cibulskaja, isticuci da je korporativna odgovornost godinama neodvojivi dio Telekomove korporativne kulture.

,,Ona je sastavni dio svih nasih poslovnih aktivnosti, a kao jedna od vodecih kompanija u zemlji, Crnogorski Telekom zeli da se ukljuci u sve oblasti vazne za crnogorsko drustvo. Vec 12 godina podrzavamo obrazovni sistem u Crnoj Gori pruzajuci svim skolama u zemlji besplatan internet. Ove godine odlucili smo da odemo korak dalje u toj inicijativi pruzanjem besplatnog mobilnog interneta za 150 prigradskih i seoskih skola. Pouzdanost i brzina nase 4G mobilne mreze omogucavaju nam da im pruzimo jednake mogucnosti”, porucila je Cibulskaja.

Prema njenim rijecima, ovogodisnji pobjednicki projekti su iz oblasti obrazovanja i socijalne ukljucenosti.

,,Ove godine cemo s nasim novim NVO partnerima nastaviti da promovisemo svijet novih mogucnosti u obrazovanju, socijalnoj inkluziji, preduzetnistvu, jer verujemo da primjena digitalnih tehnologija moze da rijesi vazna pitanja u drustvu, a mi cemo nastaviti da podrzavamo razvoj svih oblasti vaznih za zajednicu u kojoj djelujemo”, kazala je Cibulskaja.

Ekspert za korporativnu komunikaciju u Crnogorskom Telekomu, Matija Otasevic, rekao je da je u prethodnih pet godina, kroz konkurs “Za svako dobro” podrzano 29 projekata od posebne vaznosti za zajednicu, sa ukupno 150 hiljada eura.

,,I ove godine smo birali projekte od posebnog znacaja za zajednicu kojima ce ukupno biti dodijeljeno 30 hiljada eura za realizaciju. Pravo da ucestvuju na konkursu imale su sve nevladine organizacije (udruzenja i fondacije) registrovane u Crnoj Gori, i njime se finansiraju drustveno odgovorni projekti iz oblasti obrazovanja i kulture, zastite zivotne sredine i inkluzije osjetljivih grupa, u cijem se sprovodenju primjenjuju digitalne tehnologije i koji promovisu digitalnu inkluziju, digitalizaciju i STEM obrazovanje”, objasnio je Otasevic.

Ove godine, kako je dodao, konkurs Za svako dobro predstavljen je u okviru Telekomove kampanje Svijet novih mogucnosti.

,,Ove godine smo odlucili da podrzimo tri projekta koja ce pojedinacno dobiti vise novca nego do sada – odnosno do 10 hiljada eura po projektu. Istovremeno, odlucili smo da samu zajednicu vise ukljucimo u odlucivanje, pa smo gradanima prepustili da odaberu dva projekta za koja smatraju da su od posebnog znacaja u oblastima podrzanim konkursom”, rekao je Otasevic.

On je rekao da je zahvaljujuci intenzivnoj promociji konkursa ove godine bilo gotovo cetiri puta vise glasova nego prethodne odnosno oko 13 i po hiljada glasova.

,,Najveci broj glasova dobio je projekat nevladine organizacije Studentsko biznis udruzenje – Preduzetnistvo, inovacije i digitalne tehnologije za dobro mladih. Dio svijeta novih mogucnosti, zahvaljujuci glasovima onlajn zajednice, postao je i Crnogorski gitaristicki centar sa projektom Muziku u sva srca”, kazao je Otasevic.

On je objasnio da se se posljednja novina u konkursu odnosi na nagradu za najbolje digitalno Idejno rjesenje.

,,Idejna rjesenja predstavilo je pet nevladinih organizacija, a najbolje je odabrala Ekspertska komisija sastavljena od predstavnika Crnogorskog Telekoma. Rijec je o Web i mobilnoj aplikaciji za roditelje koju je osmislila nevladina organizacija Ucionica u pokretu”, naveo je Otasevic.

Izvrsni direktor Studentskog biznis udruzenja, Nikola Micunovic, kazao je da projekat te organizacije sadrzi cetiri projektne aktivnosti, koje ce se kontinuirano realizovati tokom sest mjeseci.

,,Na realizaciji projektnih aktivnosti ukljuceni su ucenici i nastavnici srednjih skola, studenti, profesori univerziteta, predstavnici omladinskih organizacija, drustveno odgovornih kompanija, institucija u Crnoj Gori. Ovo je definitivno projekat koji za krajnji rezultat ima dobro mladih, a samim tim i dobro drustva u kojem se nalazimo”, ocijenio je Micunovic.

Direktor Crnogorskog gitaristickog centra, Rados Malidzan, rekao je da ce kroz projekat biti uraden sajt za obrazovanje slijepih.

,,Moci ce preko tog sajta da uce gitaru. Nabavicemo i Brajev stampac sa potrebnim materijalom, koji cemo pokloniti Muzickoj skoli ,,Vasa Pavic” i na taj nacin omoguciti svima u Crnoj Gori da mogu da se igraju muzikom, da se raduju i da sviraju gitaru i, naravno, druge instrumente. Ovo je prvi put da ce ovakav sajt biti preveden na nas jezik”, kazao je Malidzan.

Predstavnica Ucionice u pokretu, Dijana Kuzmanovic, pojasnila je da nagradeni projekat podrazumijava izradu aplikacije za roditelje.

,,To je svojevrsni vid elektronske usluge roditeljima, koji ce biti dostupan na svim uredajima. Cilj projekta je veca informisanost roditelja kada su u pitanju postignuca njihove djece u skoli, ali i veca informisanost kada su u pitanju izostanci djece, vaspitne mjere i sve ostale aktivnosti koje se ticu njihove djece. Cilj projekta je da ukljuci roditelje sto vise u obrazovni proces njihove djece, a sa druge strane da podrzi roditelje i skolu u njihovoj vaspitnoj ulozi”, rekla je Kuzmanovic.

Prosle godine Tim Za svako dobro obiljezio je mali jubilej – pet godina konkursa – kojeg, kako je danas ocijenio Otasevic, ne bi bilo bez podrske Eksterne komisije koja je godinama ocjenjivala projekte. Nju su, osim predstavnika Telekoma, cinile Marijana Kadic Bojanic, direktorica Televizije i Nezavisnog dnevnika Vijesti, Anica Maja Boljevic, direktorica Fonda za aktivno gradanstvo, i Jelena Miljanic, koordinatorka projekata u UNDP-u. Odluku o donaciji ove godine su, uz gradane, donijeli clanovi Ekspertske komisije, sastavljene od predstavnika Crnogorskog Telekoma.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • Netanjahu: Raste pritisak da se zaustavi rat, ali ja ću mu se oduprijeti
  on 01/03/2024 at 06:09

  Rat Izraela i Hamasa – 147. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se oduprijeti i da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do potpune pobjede. Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je dobio oprečne izvještaje o smrtonosnom incidentu u sjevernom delu Gaze, u kojem je stradalo više od 100 osoba, i dodao da će incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Huti su upozorili da će svojim neprijateljima prirediti "iznenađenja" tokom akcija u Crvenom moru.  

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Nosioci opasnih virusa se "primiču", potrebna hitna reakcija
  on 01/03/2024 at 05:51

  Virusi poput Zike, Denge, Zapadnog Nila, oni koji izazivaju meningitis, hemoragičnu groznicu, kao i paraziti koji izazivaju recimo malariju, mnogo su bliži nego što smo toga svjesni. Prema riječima docenta na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Igora Pajovića, klimatske promjene, blage zime, kao i sve veći promet robe i putovanja ljudi, povećavaju mogućnost za kretanje i neželjenih organizama, prije svih insekata, koji su prenosioci opasnih bolesti. Pojava vektora (organizama koji su nosioci patogena) na našem području je sve veća, a prema ocjeni Pajovića, reakcija donosioca odluka i državnih organa, kaže, mora biti udružena i bez čekanja.

 • Trgovina ljudima i dalje problem Crne Gore
  on 01/03/2024 at 05:42

  Posljednji izvještaj američke organizacije "Fridom Haus" pokazao je da ilegalni putevi trgovine ljudima ne zaobilaze našu državu i da su crnogorske kriminalne grupe uključene u te međunarodne kriminalne poslove.

 • Promjenljivo oblačno , moguća i kiša
  on 01/03/2024 at 05:30

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno, a moguća je i kiša.

 • Tužili Gugl zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju
  on 29/02/2024 at 21:56

  Evropske medijske grupe tužile su danas Gugl zahtijevajući da plati kaznu od 2,1 milijardu eura, jer su pretrpjele gubitke zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava.

 • Lažna dojava o bombi u avionu Air Montenegra
  on 29/02/2024 at 21:53

  Zbog lažne dojave o bombi na jednom od aviona Air Montenegra, saobraćaj na aerodromu Beograd bio je obustavljen.

 • Požar u SAD ugrozio postrojenje za nuklearno oružje
  on 29/02/2024 at 21:42

  Većina osoblja jednog postrojenja za nuklearno oružje u SAD bila je preventivno evakuisana zbog približavanja velikog poljskog požara.

 • Pogrebna služba odbija da prenese tijelo Navaljnog do crkve radi oproštaja
  on 29/02/2024 at 21:28

  Tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro ranije ovog mjeseca u arktičkom zatvoru sapoštio je da pogrebno preduzeće odbija da prenese njegovo tijelo do crkve gdje je za sjutra predviđena crkvena služba.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina?
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • "Vlast u Podgorici stabilna"
  on 29/02/2024 at 20:27

  Skupštinski odbor PES-a u Podgorici nije imao sastanak više od godinu dana, a nije postojala ni najava da će dio članova napustiti stranku, kazao je za Gradsku RTV član predsjedništva Pokreta Evropa sad, Boris Pejović. Ističe da je raspuštanje podgoričkog odbora bio logičan slijed događaja nakon ostavke Jakova Milatovića, te dodaje da vlast kako u Podgorici tako i na nivou države nije ugrožena.

 • Grubač: Vlada nije poljuljana
  on 29/02/2024 at 20:25

  Stabilnost Vlade nije poljuljana aktuelnostima i događajima u Pokretu Evropa sad, ocijenili su sagovornici emisije "Argumenti" koja se večeras emitovala na TVCG.

 • Milatović: Nijesam želio da dajem legitimitet odlukama protivnim principima PES-a
  on 29/02/2024 at 19:47

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je ostavku na funkcije u Pokretu Evropa sad (PES) podnio jer nije želio da više, kako je rekao, daje legitimitet odlukama koje su protivne principima i načelima stranke.

 • “Vlada bojkotom prijema ambasade Kosova plaća cijenu Mandićeve podrške”
  on 29/02/2024 at 19:39

  Činjenica da se na sinoć održanom prijemu povodom šesnaest godina od sticanja nezavisnosti Republike Kosovo, a u organizaciji ambasade ove države u Podgorici, nije pojavio niko od najviših zvaničnika države Crne Gore, najnoviji je diplomatski gaf aktuelne vlasti i parlamentarne većine, navela je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč.  

 • Jednoglasno i odlučno uz Pokret i njegove ciljeve
  on 29/02/2024 at 19:05

  Na sastanku inicijalnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) koji je održan sinoć u Andrijevici, jednoglasno je donijeta odluka da se pruži podrška premijeru Spajiću i nastavku realizacije programa Evropa Sad 2, koja je započeta uvećanjem minimalnih penzija.

 • "Članovi Vlade se ponašaju kao taoci NSD"
  on 29/02/2024 at 17:28

  Ćutanje Vlade i MVP na protesnu notu BiH povodom pokušaja Andrije Mandića i Milorada Dodika da ponize ovu nama prijateljsku susjednu državu, predstavlja sramotu i odsustvo političkog integriteta, prije svega PES, partije koja čini osovinu ove vlade, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Jednoglasna podrška za nastavak procesa koje je započela 44. Vlada
  on 29/02/2024 at 17:17

  Inicijalni odbor Pokreta Evropa sad u Nikšiću pruža jednoglasnu podršku premijeru, Vladi, poslaničkom klubu i parlamentarnoj većini, da nastave sve procese započete nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore, istakli su u ovom odboru.

 • "Mandić da se vrati u okvir koalicionog sporazuma"
  on 29/02/2024 at 17:09

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić treba da se vrati u okvir koalicionog sporazuma, kako ne bi doveo do usporavanja dobro započetog posla na ispunjavanju obaveza prema EU partnerima, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Seid Hadžić.

 • Đurović: Prošla godina rekordna za crnogorski turizam
  on 29/02/2024 at 15:56

  Kao što smo najavljivali i planirali, 2023. godina je rekordna za crnogorski turizam po svim parametrima, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA i ministar ekonomskog razvoja i turizma u 43. Vladi Goran Đurović.

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Spoljnotrgovinska razmjena u januaru 260,8 miliona
  on 29/02/2024 at 14:35

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 260,8 miliona eura, što je 13,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

 • Pomorstvo snažnije razvijati na principima održivosti
  on 29/02/2024 at 14:16

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ostaje posvećeno razvoju sektora pomorstva i postizanju strateških ciljeva koji su definisani Strategijom razvoja pomorske privrede, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, na sastanku sa direktorom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Harisom Husićem.

 • Članstvo u EU do 2028, velike infrastrukturne projekte završiti do 2030.
  on 29/02/2024 at 11:46

  Predsjednik Vlade Milojko Spajić dao je intervju sa Financial Times u kome je najavio da Crna Gora nastoji da ostvari članstvo u Evropskoj uniji do 2028. godine te najavio brojne infrastrukturne projekte čija se realizacija očekuje do 2030. godine.

 • EPCG traži članove Odbora direktora CEDIS-a, Rudnika, Željezare i Solar gradnje
  on 29/02/2024 at 10:49

  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je konkurs za izbor članova Odbora direktora (OD) Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Rudnika uglja Pljevlja, EPCG Željezare Nikšić i EPCG Solar gradnje.

 • Varheji: Plan rasta može da udvostruči ekonomije Z. Balkana
  on 29/02/2024 at 10:21

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Tirani da je Plan rasta za Zapadni Balkan ambiciozan, te da bi njime zemlje u regionu utrostručile svoje ekonomije u narednih 10 godina.

 • Uskladili regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU
  on 29/02/2024 at 10:06

  Centralna banka (CBCG) je u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštila je guvernerksa vrhovne monetarne institucije, Irena Radović.

 • Ograničavanjem marži bez posla bi ostalo 2.500 radnika
  on 29/02/2024 at 08:42

  Oko 450 malih i srednjih preduzeća ne bi mogla da opstanu, ukoliko bi se usvojila najava Ministarstva ekonomskog razvoja da se ograniče trgovačke marže za gotovo pet hiljada proizvoda, kaže Željko Ćetković, predsjednik Udruženja malih trgovina.

 • Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće
  on 28/02/2024 at 21:28

  Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona eura, što je 10,75 odsto više nego 2022. godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Bitkoin prešao 60.000 dolara
  on 28/02/2024 at 18:29

  Vrijednost bitkoina prešla je 60.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine, nakon višemjesečnog rasta koji se uglavnom pripisuje odobrenju 11 fondova da ulažu u tu kriptovalutu.