ZAKLJUCAK KONFERENCIJE

Uvodenje djelotvornog pravnog lijeka u upravne postupke omogucilo bi vecu pravnu sigurnost gradana Crne Gore, doprinijelo vecem stepenu odgovornosti upravnih organa, a za njegovu efikasnu primjenu neophodna je konstantna edukacija drzavnih sluzbenika.

To je poruceno na pres konferenciji Centra za gradanske slobode (CEGAS) povodom predstavljanja studije ,,Odluke bez snage- gradani bez prava”, koja je pripremljena u okviru projekta “Djelotvorno do vladavine prava-upravni postupak u sluzbi gradana”, a koji je podrzala Mreza za afirmaciju nevladinog sektora – MANS.

Izvrsni direktor CEGAS-a Boris Maric istakao je da je uvodenje djelotvornog pravnog lijeka u upravne postupke izuzetno znacajno, jer bi za gradane Crne Gore omogucilo vecu pravnu sigurnost.

,,Mnoge odluke Evropskog suda za ljudska prava protiv Crne Gore govore nam o neophodnosti uvodenja ovog pravnog instituta i potrebi ubrzanja upravnih postupaka, koji u nekim slucajevima traju duze od decenije. Cijenimo da je ovo jedno od krucijalnih pitanja i problema koje treba da se rijesi zarad vece pravne sigurnosti gradana”, naveo je Maric.

U predstavljenoj studiji, kako je pojasnio, ponuden je model Zakona o ubrzanju odlucivanja u upravnim postupcima.

,,Cijenimo da bi trebalo to zakonski rijesiti. Naravno, postoji nekoliko nacina da se ovo rijesi, jedan od njih je intervencija u vec postojecem zakonodavstvu Crne Gore. Prva preporuka se odnosi na usvajanje Zakona o zastiti prava na odlucivanje u razumnom roku”, rekao je Maric.

On je porucio da je neophodno uskladiti praksu Vrhovnog suda sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, u pogledu upravnih postupaka.

,,Vrhovni sud je jednim dijelom to i uradio ali to su ipak izuzeci, nije pravilo. Neophodno je izvrsiti izmjene i dopune Zakona o upravnom sporu, nastaviti sa sirenjem znanja o praksi Evropskog suda za ljudska prava u ovoj oblasti, kroz obuke i strucno usavrsavanje. Upravni postupak, na dnevnom nivou, vode hiljade drzavnih sluzbenika i mora doci do unapredenja”, istakao je Maric.

On je naveo slucaj KIPS-a, kao primjer u kojem je drzava zbog, kako je rekao, loseg postupanja organa, izgubila cetiri i po miliona iz javnih finansija.

,,Milionske su stete koje se prave, ne samo one koje se evidentiraju kroz odluke Evropskog suda za ljudska prava, vec i na svakodnevnom planu kroz ono sto su gubljenja prava gradana. Posebno je to izrazeno u pravima restitucije i u nekim pravima iz upravnog postupka, vezana za gradansku materiju”, pojasnio je Maric.

Govoreci o slobodnom pristupu informacijama, Maric je kazao da postoje zahtjevi za slobodan pristup informacijama koji nisu rijeseni jos iz 2014. godine, kao i da se nerijetko odgovor zagubi u upravnoj proceduri izmedu organa.

,,Cak ni Zakon o upravnom postupku koji je stupio na snagu 2016. godine nije doprinio da se ti postupci ubrzaju. Puno postupaka traje duze od deceniju, a oni koji su zapoceti prije 2016., bice zavrseni po starom Zakonu o opstem upravnom postupku, sto je poseban problem za gradane. Uvodenje jednog ovakvog instituta, koji bi afirmisao zastitu prava na sudenje u razumnom roku, odnosno odlucivanje u razumnom roku, bilo izuzetno znacajno”, ocijenio je Maric.

Advokat i osnivac CEGAS-a Sergej Sekulovic kazao je da gradani cesto cekaju na ostvarivanje prava u upravnim postupcima koji su, kako je ocijenio, najvazniji postupci koje imaju na raspolaganju.

,,Medutim, Zakon o zastiti prava na sudenje u razumnom roku, koji predvida dva mehanizma za ubrzanje postupka i naknadnu, nije obuhvatio upravni postupak. Ukoliko zelite da se upravni postupak ubrza, imate na raspolaganju tuzbu zbog cutanja uprave, koja cesto ne znaci nista. Problem u tom dijelu nesporno postoji”, rekao je Sekulovic.

On je naveo da je praksa Evropskog suda za ljudska prava u dijelu upravnog postupka jasna.

,,Iz pozicije Evropskog suda za ljudska prava, upravno i sudsko postupanje je jedan postupak koji treba i mora da ima zastitu. Odnosno, ukoliko odlucivanje odredenih organa uprave, pa na kraju i Upravnog suda predugo traje, gradani mogu pred Evropskim sudom za ljudska prava traziti nadoknadu stete zato sto im je povrijedeno pravo na sudenje u razumnom roku, kao jedan od bitnih elemenata prava na pravican postupak”, pojasnio je Sekulovic.

Govoreci o upravnoj reformi, primjeni novog Zakona o upravnom postupku i Zakona o upravnom sporu koji se primjenjuju poslednje dvije godine, on je ocijenio da problem i dalje postoji.

,,Za pohvalu je odredena praksa Vrhovnog suda koja ide u pravcu da prosiruje svoju zakonsku nadleznost, odnosno uzeo je u postupanje i odredene upravne postupke iz pozicije sudenja u razumnom roku, iako ga zakon na to eksplicitno ne ovlascuje. Medutim, ocjenjujemo da se radi o selektivnom pristupu jer se radi iskljucivo u predmetima koji su vezani za postupke koji imaju gradansko-pravni karakter, odnosno izdavanje gradevinske dozvole, restitucije”, naveo je Sekulovic

On je kazao da bi primjena predstavljenog modela Zakona o pravu na. odlucivanje u razumnom roku doprinijela vecem stepenu odgovornosti upravnih organa.

,,Tamo gdje je predsjednik suda adresa kojoj se obracate da bi se odredeni postupak, koji dugo traje, ubrzao, ta adresa u upravnom postupku treba da bude starjesina organa. Na taj nacin povecava se nivo i stepen odgovornosti samih upravnih organa. Upravo smo taj model Zakona ponudili crnogorskoj javnosti”, istakao je Sekulovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "ASK prati izborni proces, trudimo se da ga učinimo transparentnim"
  on 05/02/2023 at 19:17

  Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kazala je gostujući u Dnevniku 2 se ova Agencija trudi da prati svaki izborni proces. "ASK čini svaki izborni proces transparentnim", smatra Perović.

 • "Demokrate spremne za pobjedu na predsjedničkim izborima"
  on 05/02/2023 at 17:39

  Opštinski odbor Demokrata Nikšić saopštio je da je da daju punu podršku  Predsjedništvu tog političkog subjekta da pripremi i zakaže sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti utvrđen kandidat Demokrata za predsjednika Crne Gore.

 • "Nepokolebljiva vjera liberala u zajedničkog kandidata"
  on 05/02/2023 at 17:18

  Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je nepokolebljiva vjera liberala da Crna Gora ima zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • “Mijenjali vlasništva nad nekretninama da prikriju izvor novca”
  on 05/02/2023 at 17:04

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su bivši ministar finansija i kandidat za predsjednika Crne Gore Milojko Spajić, i njegova vanbračna supruga mijenjali vlasništva nad nekretninama da bi prikrili izvor novca.

 • "Nemamo dilemu da će Mandić biti novi predsjednik Crne Gore"
  on 05/02/2023 at 16:21

  Povodom predsjedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart ove godine, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da nema dilemu da će Andrija Mandić biti novi predsjednik države. Istakao je da je Mandićeva kandidatura predata u petak, a da potvrdu očekuju već sjutra.

 • "Kandidatura Spajića ogolila djelovanje DPS-a i Medojevića"
  on 05/02/2023 at 12:26

  Kandidatura Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore ogolila je sinhronizovano djelovanje DPS-a i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

 • Zakoni po mjeri partijskog, a ne javnog interesa
  on 05/02/2023 at 06:01

  Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

 • Spajić: Stan sam prodao
  on 04/02/2023 at 22:03

  Čelnik Pokerta Evropa Sad Milojko Spajić odgovorio je na navode Nebojše Medojevića (DF) da je sakrio stan u Beogradu.

 • Upozorenje Turskoj zbog izvoza u Rusiju
  on 04/02/2023 at 21:20

  Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne izvozi u Rusiju hemikalije, mikročipove i druge proizvode koji se mogu koristiti u ratu Moskve protiv Ukrajine, piše novinska agencija Rojters. 

 • Medojević: Spajić ima stan od 88 kvadrata u Beogradu na vodi
  on 04/02/2023 at 20:36

  Čelnik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je da je došao do dokumenta koji pokazuje da predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima stan u kompleksu "Beograd na vodi", u Republici Srbiji. Medojević je rekao da Spajić ima stan od 88 kvadrata, i garažu od 12 kvadrata, te da vrijednost te nekretnine iznosi od 500 hiljada do milion eura.  

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.

 • MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
  on 04/02/2023 at 21:35

  Kineska privreda bi trebalo da doprinese četvrtini globalnog ekonomskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko korone i stanja u sektoru nekretnina mogla da uspori zamah, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 • Bar i Crna Gora da postanu energetsko čvorište Zapadnog Balkana
  on 04/02/2023 at 09:41

  Izgradnja terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar pozicionirao bi taj primorski grad i Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta.

 • "Ugovor je već prekršen, procedura raskida jednostavna"
  on 04/02/2023 at 09:00

  Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kako je za Radio Crne Gore izjavio predsjednik te asocijacije, Agim Mila, podržava namjeru Vlade da Port of Adria ponovo bude dio Luke Bar, ali nijesu saglasni da država otkupi akcije i preuzme dug od 30 miliona eur. To je dug koji je nagomilao od početka privatizacije 2014. godine turski investitor.

 • Potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između CG i Azerbejdžana
  on 04/02/2023 at 07:57

  Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, saopšteno je nakon susreta Potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rašada Nabijeva.

 • Ko će upravljati trajektom: Cirkulišu milioni, mnogi bi rado u posao
  on 03/02/2023 at 18:54

  Nakon najave premijera Dritana Abazovića da će na narednoj sjednici Vlade staviti van snage zaključak kojim je Pomorskom saobraćaju, biznismena Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića, dato upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, iz Morskog dobra ne isključuju mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije.

 • Otvaranje novog energetskog koridora razvojna šansa Crne Gore
  on 03/02/2023 at 17:01

  Otvaranje novog energetskog koridora za region jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, nova je razvojna šansa Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Željezarci počeli pregovore sa predstavnicima EPCG
  on 03/02/2023 at 14:59

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.

 • Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura
  on 03/02/2023 at 10:39

  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.