ZAKLJUCAK KONFERENCIJE

Uvodenje djelotvornog pravnog lijeka u upravne postupke omogucilo bi vecu pravnu sigurnost gradana Crne Gore, doprinijelo vecem stepenu odgovornosti upravnih organa, a za njegovu efikasnu primjenu neophodna je konstantna edukacija drzavnih sluzbenika.

To je poruceno na pres konferenciji Centra za gradanske slobode (CEGAS) povodom predstavljanja studije ,,Odluke bez snage- gradani bez prava”, koja je pripremljena u okviru projekta “Djelotvorno do vladavine prava-upravni postupak u sluzbi gradana”, a koji je podrzala Mreza za afirmaciju nevladinog sektora – MANS.

Izvrsni direktor CEGAS-a Boris Maric istakao je da je uvodenje djelotvornog pravnog lijeka u upravne postupke izuzetno znacajno, jer bi za gradane Crne Gore omogucilo vecu pravnu sigurnost.

,,Mnoge odluke Evropskog suda za ljudska prava protiv Crne Gore govore nam o neophodnosti uvodenja ovog pravnog instituta i potrebi ubrzanja upravnih postupaka, koji u nekim slucajevima traju duze od decenije. Cijenimo da je ovo jedno od krucijalnih pitanja i problema koje treba da se rijesi zarad vece pravne sigurnosti gradana”, naveo je Maric.

U predstavljenoj studiji, kako je pojasnio, ponuden je model Zakona o ubrzanju odlucivanja u upravnim postupcima.

,,Cijenimo da bi trebalo to zakonski rijesiti. Naravno, postoji nekoliko nacina da se ovo rijesi, jedan od njih je intervencija u vec postojecem zakonodavstvu Crne Gore. Prva preporuka se odnosi na usvajanje Zakona o zastiti prava na odlucivanje u razumnom roku”, rekao je Maric.

On je porucio da je neophodno uskladiti praksu Vrhovnog suda sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, u pogledu upravnih postupaka.

,,Vrhovni sud je jednim dijelom to i uradio ali to su ipak izuzeci, nije pravilo. Neophodno je izvrsiti izmjene i dopune Zakona o upravnom sporu, nastaviti sa sirenjem znanja o praksi Evropskog suda za ljudska prava u ovoj oblasti, kroz obuke i strucno usavrsavanje. Upravni postupak, na dnevnom nivou, vode hiljade drzavnih sluzbenika i mora doci do unapredenja”, istakao je Maric.

On je naveo slucaj KIPS-a, kao primjer u kojem je drzava zbog, kako je rekao, loseg postupanja organa, izgubila cetiri i po miliona iz javnih finansija.

,,Milionske su stete koje se prave, ne samo one koje se evidentiraju kroz odluke Evropskog suda za ljudska prava, vec i na svakodnevnom planu kroz ono sto su gubljenja prava gradana. Posebno je to izrazeno u pravima restitucije i u nekim pravima iz upravnog postupka, vezana za gradansku materiju”, pojasnio je Maric.

Govoreci o slobodnom pristupu informacijama, Maric je kazao da postoje zahtjevi za slobodan pristup informacijama koji nisu rijeseni jos iz 2014. godine, kao i da se nerijetko odgovor zagubi u upravnoj proceduri izmedu organa.

,,Cak ni Zakon o upravnom postupku koji je stupio na snagu 2016. godine nije doprinio da se ti postupci ubrzaju. Puno postupaka traje duze od deceniju, a oni koji su zapoceti prije 2016., bice zavrseni po starom Zakonu o opstem upravnom postupku, sto je poseban problem za gradane. Uvodenje jednog ovakvog instituta, koji bi afirmisao zastitu prava na sudenje u razumnom roku, odnosno odlucivanje u razumnom roku, bilo izuzetno znacajno”, ocijenio je Maric.

Advokat i osnivac CEGAS-a Sergej Sekulovic kazao je da gradani cesto cekaju na ostvarivanje prava u upravnim postupcima koji su, kako je ocijenio, najvazniji postupci koje imaju na raspolaganju.

,,Medutim, Zakon o zastiti prava na sudenje u razumnom roku, koji predvida dva mehanizma za ubrzanje postupka i naknadnu, nije obuhvatio upravni postupak. Ukoliko zelite da se upravni postupak ubrza, imate na raspolaganju tuzbu zbog cutanja uprave, koja cesto ne znaci nista. Problem u tom dijelu nesporno postoji”, rekao je Sekulovic.

On je naveo da je praksa Evropskog suda za ljudska prava u dijelu upravnog postupka jasna.

,,Iz pozicije Evropskog suda za ljudska prava, upravno i sudsko postupanje je jedan postupak koji treba i mora da ima zastitu. Odnosno, ukoliko odlucivanje odredenih organa uprave, pa na kraju i Upravnog suda predugo traje, gradani mogu pred Evropskim sudom za ljudska prava traziti nadoknadu stete zato sto im je povrijedeno pravo na sudenje u razumnom roku, kao jedan od bitnih elemenata prava na pravican postupak”, pojasnio je Sekulovic.

Govoreci o upravnoj reformi, primjeni novog Zakona o upravnom postupku i Zakona o upravnom sporu koji se primjenjuju poslednje dvije godine, on je ocijenio da problem i dalje postoji.

,,Za pohvalu je odredena praksa Vrhovnog suda koja ide u pravcu da prosiruje svoju zakonsku nadleznost, odnosno uzeo je u postupanje i odredene upravne postupke iz pozicije sudenja u razumnom roku, iako ga zakon na to eksplicitno ne ovlascuje. Medutim, ocjenjujemo da se radi o selektivnom pristupu jer se radi iskljucivo u predmetima koji su vezani za postupke koji imaju gradansko-pravni karakter, odnosno izdavanje gradevinske dozvole, restitucije”, naveo je Sekulovic

On je kazao da bi primjena predstavljenog modela Zakona o pravu na. odlucivanje u razumnom roku doprinijela vecem stepenu odgovornosti upravnih organa.

,,Tamo gdje je predsjednik suda adresa kojoj se obracate da bi se odredeni postupak, koji dugo traje, ubrzao, ta adresa u upravnom postupku treba da bude starjesina organa. Na taj nacin povecava se nivo i stepen odgovornosti samih upravnih organa. Upravo smo taj model Zakona ponudili crnogorskoj javnosti”, istakao je Sekulovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • Netanjahu: Raste pritisak da se zaustavi rat, ali ja ću mu se oduprijeti
  on 01/03/2024 at 06:09

  Rat Izraela i Hamasa – 147. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se oduprijeti i da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do potpune pobjede. Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je dobio oprečne izvještaje o smrtonosnom incidentu u sjevernom delu Gaze, u kojem je stradalo više od 100 osoba, i dodao da će incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Huti su upozorili da će svojim neprijateljima prirediti "iznenađenja" tokom akcija u Crvenom moru.  

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Nosioci opasnih virusa se "primiču", potrebna hitna reakcija
  on 01/03/2024 at 05:51

  Virusi poput Zike, Denge, Zapadnog Nila, oni koji izazivaju meningitis, hemoragičnu groznicu, kao i paraziti koji izazivaju recimo malariju, mnogo su bliži nego što smo toga svjesni. Prema riječima docenta na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Igora Pajovića, klimatske promjene, blage zime, kao i sve veći promet robe i putovanja ljudi, povećavaju mogućnost za kretanje i neželjenih organizama, prije svih insekata, koji su prenosioci opasnih bolesti. Pojava vektora (organizama koji su nosioci patogena) na našem području je sve veća, a prema ocjeni Pajovića, reakcija donosioca odluka i državnih organa, kaže, mora biti udružena i bez čekanja.

 • Trgovina ljudima i dalje problem Crne Gore
  on 01/03/2024 at 05:42

  Posljednji izvještaj američke organizacije "Fridom Haus" pokazao je da ilegalni putevi trgovine ljudima ne zaobilaze našu državu i da su crnogorske kriminalne grupe uključene u te međunarodne kriminalne poslove.

 • Promjenljivo oblačno , moguća i kiša
  on 01/03/2024 at 05:30

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno, a moguća je i kiša.

 • Tužili Gugl zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju
  on 29/02/2024 at 21:56

  Evropske medijske grupe tužile su danas Gugl zahtijevajući da plati kaznu od 2,1 milijardu eura, jer su pretrpjele gubitke zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava.

 • Lažna dojava o bombi u avionu Air Montenegra
  on 29/02/2024 at 21:53

  Zbog lažne dojave o bombi na jednom od aviona Air Montenegra, saobraćaj na aerodromu Beograd bio je obustavljen.

 • Požar u SAD ugrozio postrojenje za nuklearno oružje
  on 29/02/2024 at 21:42

  Većina osoblja jednog postrojenja za nuklearno oružje u SAD bila je preventivno evakuisana zbog približavanja velikog poljskog požara.

 • Pogrebna služba odbija da prenese tijelo Navaljnog do crkve radi oproštaja
  on 29/02/2024 at 21:28

  Tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro ranije ovog mjeseca u arktičkom zatvoru sapoštio je da pogrebno preduzeće odbija da prenese njegovo tijelo do crkve gdje je za sjutra predviđena crkvena služba.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina?
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • "Vlast u Podgorici stabilna"
  on 29/02/2024 at 20:27

  Skupštinski odbor PES-a u Podgorici nije imao sastanak više od godinu dana, a nije postojala ni najava da će dio članova napustiti stranku, kazao je za Gradsku RTV član predsjedništva Pokreta Evropa sad, Boris Pejović. Ističe da je raspuštanje podgoričkog odbora bio logičan slijed događaja nakon ostavke Jakova Milatovića, te dodaje da vlast kako u Podgorici tako i na nivou države nije ugrožena.

 • Grubač: Vlada nije poljuljana
  on 29/02/2024 at 20:25

  Stabilnost Vlade nije poljuljana aktuelnostima i događajima u Pokretu Evropa sad, ocijenili su sagovornici emisije "Argumenti" koja se večeras emitovala na TVCG.

 • Milatović: Nijesam želio da dajem legitimitet odlukama protivnim principima PES-a
  on 29/02/2024 at 19:47

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je ostavku na funkcije u Pokretu Evropa sad (PES) podnio jer nije želio da više, kako je rekao, daje legitimitet odlukama koje su protivne principima i načelima stranke.

 • “Vlada bojkotom prijema ambasade Kosova plaća cijenu Mandićeve podrške”
  on 29/02/2024 at 19:39

  Činjenica da se na sinoć održanom prijemu povodom šesnaest godina od sticanja nezavisnosti Republike Kosovo, a u organizaciji ambasade ove države u Podgorici, nije pojavio niko od najviših zvaničnika države Crne Gore, najnoviji je diplomatski gaf aktuelne vlasti i parlamentarne većine, navela je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč.  

 • Jednoglasno i odlučno uz Pokret i njegove ciljeve
  on 29/02/2024 at 19:05

  Na sastanku inicijalnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) koji je održan sinoć u Andrijevici, jednoglasno je donijeta odluka da se pruži podrška premijeru Spajiću i nastavku realizacije programa Evropa Sad 2, koja je započeta uvećanjem minimalnih penzija.

 • "Članovi Vlade se ponašaju kao taoci NSD"
  on 29/02/2024 at 17:28

  Ćutanje Vlade i MVP na protesnu notu BiH povodom pokušaja Andrije Mandića i Milorada Dodika da ponize ovu nama prijateljsku susjednu državu, predstavlja sramotu i odsustvo političkog integriteta, prije svega PES, partije koja čini osovinu ove vlade, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Jednoglasna podrška za nastavak procesa koje je započela 44. Vlada
  on 29/02/2024 at 17:17

  Inicijalni odbor Pokreta Evropa sad u Nikšiću pruža jednoglasnu podršku premijeru, Vladi, poslaničkom klubu i parlamentarnoj većini, da nastave sve procese započete nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore, istakli su u ovom odboru.

 • "Mandić da se vrati u okvir koalicionog sporazuma"
  on 29/02/2024 at 17:09

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić treba da se vrati u okvir koalicionog sporazuma, kako ne bi doveo do usporavanja dobro započetog posla na ispunjavanju obaveza prema EU partnerima, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Seid Hadžić.

 • Đurović: Prošla godina rekordna za crnogorski turizam
  on 29/02/2024 at 15:56

  Kao što smo najavljivali i planirali, 2023. godina je rekordna za crnogorski turizam po svim parametrima, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA i ministar ekonomskog razvoja i turizma u 43. Vladi Goran Đurović.

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Spoljnotrgovinska razmjena u januaru 260,8 miliona
  on 29/02/2024 at 14:35

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 260,8 miliona eura, što je 13,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

 • Pomorstvo snažnije razvijati na principima održivosti
  on 29/02/2024 at 14:16

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ostaje posvećeno razvoju sektora pomorstva i postizanju strateških ciljeva koji su definisani Strategijom razvoja pomorske privrede, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, na sastanku sa direktorom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Harisom Husićem.

 • Članstvo u EU do 2028, velike infrastrukturne projekte završiti do 2030.
  on 29/02/2024 at 11:46

  Predsjednik Vlade Milojko Spajić dao je intervju sa Financial Times u kome je najavio da Crna Gora nastoji da ostvari članstvo u Evropskoj uniji do 2028. godine te najavio brojne infrastrukturne projekte čija se realizacija očekuje do 2030. godine.

 • EPCG traži članove Odbora direktora CEDIS-a, Rudnika, Željezare i Solar gradnje
  on 29/02/2024 at 10:49

  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je konkurs za izbor članova Odbora direktora (OD) Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Rudnika uglja Pljevlja, EPCG Željezare Nikšić i EPCG Solar gradnje.

 • Varheji: Plan rasta može da udvostruči ekonomije Z. Balkana
  on 29/02/2024 at 10:21

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Tirani da je Plan rasta za Zapadni Balkan ambiciozan, te da bi njime zemlje u regionu utrostručile svoje ekonomije u narednih 10 godina.

 • Uskladili regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU
  on 29/02/2024 at 10:06

  Centralna banka (CBCG) je u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštila je guvernerksa vrhovne monetarne institucije, Irena Radović.

 • Ograničavanjem marži bez posla bi ostalo 2.500 radnika
  on 29/02/2024 at 08:42

  Oko 450 malih i srednjih preduzeća ne bi mogla da opstanu, ukoliko bi se usvojila najava Ministarstva ekonomskog razvoja da se ograniče trgovačke marže za gotovo pet hiljada proizvoda, kaže Željko Ćetković, predsjednik Udruženja malih trgovina.

 • Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće
  on 28/02/2024 at 21:28

  Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona eura, što je 10,75 odsto više nego 2022. godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Bitkoin prešao 60.000 dolara
  on 28/02/2024 at 18:29

  Vrijednost bitkoina prešla je 60.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine, nakon višemjesečnog rasta koji se uglavnom pripisuje odobrenju 11 fondova da ulažu u tu kriptovalutu.