ALARMANTNI PODACI

U Crnoj Gori 35,4 odsto stanovistva su pusaci, dok se udvostrucio broj mladih od 13 do 15 godina koji konzumiraju duvanske proizvode, saopstila je Nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana Agima Ljaljevic.

Ljaljevic je povodom obiljezava 11. novembra, Nacionalnog dana kontrole duvana, kazala da je obiljezavanje tog datuma prilika da se skrene paznja populaciji na pogubne uticaje duvanskog dima.

Ona je naglasila i da postoje podaci koji pokazuju da u jednoj populacionoj grupi od 18 do 24 godine ima vise zena pusaca nego muskaraca, sto jasno ukazuje da se nesto promijenilo u kulturi crnogorske zene kada je u pitanju konzumiranje duvanskih proizvoda.

Prema njenim rijecima, sto se tice mladih, upotreba duvanskih proizvoda je i kod njih rasprostranjena.

“Podaci pokazuju da u starosnoj grupi od 13 do 15 godina ima vise od deset odsto onih koji koriste duvanske proizvode, a medu djecom uzrasta 16 godina, cak 15 odsto onih koji su pusaci”, istakla je Ljaljevic.

Medu mladom populacijom, kako je pojasnila Ljuljevic, broj pusaca je prema istrazivanju koje je radeno za period 2014. do 2018. godine gotovo dvostruko porastao u populaciji od 13 do 15 godina.

Prema njenim rijecima, dugo je postajao trend smanjenja broja korisnika duvanskih proizvoda, medutim sada se zapaza da je taj broj znacajno porastao.

“Pusenje je pojava koje utice na zdravlje populacije, jer duvan afektira sve celije i tkiva u organizmu i nema bolesti koja ne moze biti uzrokovna uticajem duvana”, zakljucila je Ljaljevic.

Predstavnica Ministarstva zdravlja Sladana Pavlovic, kazala je da su prosla skoro tri mjeseca od pocetka primjene Zakona o ogranicavanju upotrebe duvanskih proizvoda i na osnovu podatak koje dobijaju rezultati o njegovoj primjeni su zadovoljavajuci.

“Kao drustvo smo pokazali ozbiljan odnos u odnosu na 2004. godinu kada je slican Zakon bio na snazi”, istakla je Pavlovic.

Ta cinjenica je, kako je pojasnila, dobar znak da se svijest crnogorskih gradana mijenja.

Ona je dodala da divanski dim visestruko utice na pogorsanje zdravlja, pojavu karcionoma pluca, smanjenje plodnosti i druge posljedice.

“Zbog svega toga je i donesen novi Zakon i svrha njega je zastita zdravlja i zivota ljudi, a ne nikako kaznena politika”, zakljucila je Pavlovic.

Internista-pulmolog iz KCCG Jelena Borovinic Bojovic rekla je da najveci broj karciona pluca izazvan pusenjem.

“Pusenje ne izaziva samo karcinom pluca, nego i karcionom jednjaka, debelog crijeva i materice”, pojasnila je Borovinic Bojovic, i dodala da je pojava astme neminovna kod pusaca.

Sefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije Mina Brajovic, kazala je da su podaci sa kojima raspolazu na globalnom i evropskom nivou su alarmantni.

Prema njenim rijecima, na globalnom nivou prevalenca pusenja je opala i to sa 27 na 20 odsto procenata.

“Ali ono sto zabrinjava jeste region Evrope koji je prvi u konzimiranju duvanskih proizvoda sa cak 29 odsto, pri cemu je prevalenca pusenja u Crnoj Gori preko 35 odsto”, istakla je Brajovic.

Svaki vid pusenja, naglasila je Brajovic, steti ljudskom zdravlju i primarno je uzrok prijevremenog mortaliteta.

Kako je navela, sva iskustva ukazuju na to da ukoliko se sprovede mjere za bolju kontrolu duvanskih proizvoda, moguce je taj trend preokrenuti.

“Praksa pokazuje da su pojedine zemlje koje su insistirale na osnovnim mjerama za kontrolu ponude i traznje duvanskih proizvoda uspjele da smanje potrosnju za 14 odsto u periodu od sedam godina”, kazala je Brajovic.

Ona smatra da Crna Gora treba da se potrudi da multisektorskom intervencijom i tijesnom saradnjom insistira na uvodenju tog Zakona.

“Jedna od najboljih mjera o kontroli upotrebe duvana i smanjenju duvanskih proizvoda jeste upotreba fiskalnih mjera”, kazala je Brajovic.

Prema njenim rijecima, uloga Ministarstva finansija je od krucijanog znacaja i ocekuje se da ce ono da redifinise akcizni kalendar, kako bi se povecalo poresko opterecenje.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • SD: Dobar rezultat naše koalicije u Budvi, bićemo još jači
  on 27/05/2024 at 10:17

  Rezultat koalicije "Čist izbor" pokazuje da su građanke i građani Budve prepoznali potencijal ovog političkog saveza koji će svakim danom biti sve jači, poruče

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.