Vise roditelja “Vijestima” je kazalo da se sa uputom, preko Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), ceka vise od godinu, dok se pregled zakazuje veoma brzo kada uslugu placaju iz svog dzepa

Roditelji iz Podgorice tvrde da djeca na pregled za uzimanje otisaka za protezu u stomatoloskoj ordinaciji supruge ministra zdravlja – Maide Hrapovic moraju da cekaju 15 mjeseci.

Vise roditelja “Vijestima” je kazalo da se sa uputom, preko Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), ceka vise od godinu, dok se pregled zakazuje veoma brzo kada uslugu placaju iz svog dzepa.
U FZO tvrde da je duze vrijeme cekanja na ortodonske aparate nastupilo ljetos, ali da vec ovog mjeseca ocekuju rjesavanje problema.

“Duze vrijeme cekanja od uobicajenog na ortodonske aparate nastupilo je od kraja jula, odnosno vezano je za pocetak radova na renoviranju i adaptaciji stomatoloske poliklinike. Nasi osiguranici iz Podgorice pravo na ortodontske aparate ostvaruju u dvije stomatoloske ambulante i poliklinici. Na poliklinici ortodontske usluge pruza osam ortodonata, gdje se radi znacajan broj ortodontskih proteza. Dobra vijest je da stomatoska poliklinika pocinje sa radom krajem ovog mjeseca i samim tim ce se vrijeme cekanja smanjiti”, odgovorili su “Vijestima” iz FZO.

Ortodonske usluge se o trosku Fonda, odnosno drzave, pruzaju pacijentima u ambulanti “DENT-ES”, cija je vlasnica Maida Hrapovic, supruga ministra Kenana Hrapovica, i “Dr Raznatovic”.

Hrapoviceva “Vijestima” nije odgovorila kako komentarise to sto se sa uputom ceka preko godinu na pregled, dok se mnogo brze zakazuje kada pacijenti ne dolaze preko FZO…

Jedan od roditelja “Vijestima” je kazao da im je u ordinaciji “DENT-ES” receno da dijete na pregled za uzimanje otisaka za protezu moze doci tek za 15 mjeseci.

“Posto je to predugo, a za 15 mjeseci ce vec biti kasno jer je poznato kolike promjene mogu nastati na djecjim zubima za toliki period, pitali smo sta je alternativa. Rekli su nam da mozemo kod njih privatno uraditi protezu, koja kosta 180 eura i tu nema cekanja jer se sve brzo zavrsava”, kazala je sagovornica.

Ona je istakla da se, osim proteze, u tom slucaju placaju i kontrolni pregledi u prvoj godini za svaki mjesec:

“Roditelji su na velikoj muci da li da plate protezu i kontrole oko 400 eura ili da cekaju godinu i vise na protezu koju bi platio Fond i da im tada stomatolog kaze da je kasno i da je jedini spas fiksna proteza koja ce ih kostati skoro duplo vise ako zele kvalitet, a koju Fond ne pokriva. To je nedopustivo”.

Sagovornica je kazala da su stotine malisana koji imaju velike probleme sa nepravilnim rastom zuba upucene na dvije privatne ordinacije u Podgorici, dok se renovira stomatoloska poliklinika.
Slican problem pocetkom ove godine imali su i pacijenti koji su zakazivali preglede u privatnim oftalmoloskim ordinacijama o trosku FZO, sa uputom izabranog doktora.

Pojedine ocne ordinacije u Podgorici pacijentima su zakazivali preglede sa uputom izabranog doktora za mjesec i po do dva, dok su istu uslugu mogli dobiti za najvise desetak dana, ako se pregled plati, bez uputa.

Iz FZO je tada saopsteno da osiguranici imaju pravo da biraju ordinaciju u kojoj ce da budu pregledani. Ugovorima su i definisani rokovi do kojih treba pruziti uslugu o trosku FZO, od dana javljanja pacijenta negdje su sedam dana, a u pojedinim 15 ili 30.

“Do sada nismo imali prituzbe osiguranika na duzinu cekanja, ali smo na osnovu obima pruzenih usluga u pojedinim ordinacijama zakljucili da neke od njih ne mogu u toku radnog vremena ispostovati rokove. Posebno jer se osiguranici opredjeljuju za pregled kod njih…”

Ocne preglede gradani o trosku FZO mogu da obave u pet privatih ordinacija u Podgorici i po jednoj u Beranama i Baru.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • Mujović u Trebinju o Bilećkom jezeru
  on 27/05/2024 at 06:22

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće danas u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.