Nikola Rakocevic (DPS) je istakao da su spremni da prihvate sva rjesenja, i opozicije i poslanika vlasti, koja su sistemska i konstruktivna za unapredivanje ukupnog izbornog ambijenta

Poslanici u Skupstini Crne Gore raspravljaju o izmjenama Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kojima ce se rok za izborne reforme produziti do 18. decembra.

Odbor je trebalo da do 15. novembra zavrsi posao na izbornim reformama, ali do sada nije usaglasen nijedan predlog zakona.

Drugi produzetak rada Odbora dogovoren je na sjednici Kolegijuma, a predlog o tome su procesirali poslanici Ivan Brajovic (SD) i Genci Nimanbegu (FORCA).

Predsjednik Skupstine Ivan Brajovic kazao je da ako se zeli posveceno raditi, onda bi posao u Odboru mogli mogli zavrsiti u relativno kratkom roku na valjan nacin, a ako se ne zeli posveceno raditi, odgovorno i profesionalno sa svih strana, nema tog roka “koji nece biti kratak”.

“To zavisi od svih nas…Ako mi svi zelimo da unaprijedimo izborni ambijent, …onda to mozemo da zavrsimo u dogledno vrijeme”, kazao je Brajovic.

Nikola Rakocevic (DPS) je istakao da su spremni da prihvate sva rjesenja, i opozicije i poslanika vlasti, koja su sistemska i konstruktivna za unapredivanje ukupnog izbornog ambijenta:

“Madutim, ono sto nije primjenljivo u praksi, nije realno da bude prihvaceno”.

On je istakao da Odbor vec nije usaglasio rjesenja iako je imao dovoljno vremena, jer se dio opozicije u Odboru bavio samopromocijom i rjesenjima koja nijesu sistemskog karakatera, a manje su se bavili preporukama OEBS-a, ODIHR-a i medunarodne zajednice.

“Druga stvar na koju se trosilo puno vremena i koja je otegla ovaj proces, je prica o tehnickoj Vladi. Davno smo kazali da od tehnicke Vlade nece biti nista , da vlast nije raspolozena za takvu vrstu eksperimenta koji bi bio drugi u nizu…”, istakao je Rakocevic.

Rasko Konjevic (SDP) je kazao da SDP nece glasati za produzetak rada Odboru, jer je u dosadasnjem radu iskazan rezolutan stav DPS-a da ne zeli ni da razgovara o modelu koji predlaze opozicija (tehnicka Vlada) , sto ne daje dovoljno nade da se kroz taj dijalog, na bilo koji nacin, moze doci do stabilizacije politickih prilika u Crnoj Gori.

“Samo nemojte zaboraviti razloge koji su nas doveli u danasnje stanje. Nemojte zaboraviti da su poslednji parlamentarni izbori odrzani u danu drzavnog udara. Nemojte zaboraviti da je vas clan Predsjednistva akter afere “Koverta” i da nema objektivne ni bilo koje druge odgovornosti”, ocijenio je Konjevic.

Nezavisni poslanik Nedjeljko Rudovic je istakao da sa Miodragom Lekicem (DEMOS) dijeli stav da “treba pokusati i uciniti sve sto je do nas da drzava dobije izbore koji ce biti prihvatljivi”.

“Mi cemo to pokusati…Ako vi nastavite sa ovakvim pristupom, jasno je da su sanse skoro nikakve da dodemo do dogovora”, rekao je Rudovic, navodeci da bi bilo neoprostivo da se ne iskoriti medunarodna podrska koju imaju.

Boris Mugosa (SD) je kazao da ce SD glasati za produzetak roka, navodeci da ce Odbor pokazati pravo lice svih, da li svi iskreno zele da unaprijede izborno zakonodavstvo.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojsa Medojevic pozvao je Demokrate da napuste rad Odbora, navodeci da se na izbore ne moze ici dok se ne stvore fer uslovi.

” Fer uslova nema bez pobune….DPS, koja je nasljednik Komunisticke partije, ne daje vlast mirno. Oni su za vlast vezali svoj zivot i svoju slobodu….”.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilovic ocijenio je da bi iz DPS-a sami trebalo da ponude tehnicku Vladu, zbog toga sto se ni u jednoj zemlji u regionu ne moze vidjeti da bez ikakve odgovornosti, najveci drzavni cinovnici “rade ovo sto rade”.

On je pozvao poslanike Demokratske Crne Gore i SDP-a da napuste Odbor.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Vučić: Sjutra će se vidjeti ko su pravi, a ko lažni prijatelji Srbije
  on 22/05/2024 at 21:20

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da će se sjutra, prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, vidjeti ko su prijatelji, a ko lažni prijatelji Srbije.

 • Rezolucije će destabilizovati region, a u Crnoj Gori dovesti do pada Vlade
  on 22/05/2024 at 20:29

  Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocjenjuje da rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu samo destabilizuju unutrašnje prilike u Crnoj Gori, ali i u regionu. Očekuje da će, ukoliko Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici sjutra na sjednici UN-a, to uzdrmati Vladu i dovesti do njenog pada i novih parlamentarnih izbora.

 • "Mi nismo genocidan narod, usvajanje rezolucije opasan čin"
  on 22/05/2024 at 17:50

  Okupljeni na skupu ispred zgrade Vlade koji su protestovali zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o Srebrenici, poručili su da Srbi nijesu genocidan narod, te da je usvajanje rezolucije opasan čin. Kazali su da to može izazvati sukobe na Balkanu i poručili premijeru Milojku Spajiću da izda zapadne partnere. Najavili su novo okupljanje sjutra u 16 sati.

 • "Vlada ne vodi ni antievropsku, ni antisrpsku politiku"
  on 22/05/2024 at 14:19

  Napadi opozicije i njima bliskih organizacija da Vlada zbog skupštinske procedure u vezi rezolucije o Jasenovcu ima antievropski karakter, kao i protesti nekih organizacija koje propagiraju da Vlada afirmiše antisrpsku politiku, jer će glasati za rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, iako su prihvaćeni naši amandmani koji individualizuju odgovornost, ukazuju da pojedine organizacije sa oba nacionalistička pola uporno kroz propagandne narative, dižu tenzije, ne bi li iz različitih motiva spriječili Crnu Goru da dobije IBAR u junu, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Nema istinske volje da se izađe iz VD stanja u Vrhovnom sudu"
  on 22/05/2024 at 12:39

  Samo stabilan i efikasan pravosudni sistem može garantovati dalji napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji (EU), poručio je koordinator programa u Građanskoj alijansi Pavle Ćupić, ocjenjujući da ne postoji istinska volja da se izađe iz VD stanja u Vrhovnom sudu.

 • Vuković: Može se desiti da Hrvatska povuče ambasadora
  on 22/05/2024 at 12:27

  Aktuelizovanje određenih istorijskih pitanja može da nanese ozbiljnu štetu evropskom putu Crne Gore, upozorio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković i ocijenio da se može desiti da Hrvatska povuče ambasadora iz Podgorice, ukoliko bude usvojena rezolucija o Jasenovcu.

 • Proslava Dana nezavisnosti bez čestitke predsjednika Skupštine
  on 22/05/2024 at 11:51

  Predsjednik Skupštine Andrija Mandić jedini od najviših državnih funkcionera Crne Gore nije građanima čestitao Dan nezavisnosti proslavljen 21. maja, na dan kada su građani na referendumu 2006. godine odlučili da Crna Gora izađe iz Državne zajednice sa Srbijom i da tako obnovi nezavisnost.

 • Podrška SAD-a važna za stabilnost i prosperitet Crne Gore
  on 22/05/2024 at 10:41

  Jačanje crnogorskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) veoma je značajno, jer omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju sa američkim zakonodavcima, čime se dodatno snaži podrška SAD-a Crnoj Gori, ocijenili su ministar pravde Andrej Milović i kongresmenka Čeli Pingri.

 • "Manipulaciju o Srbima kao genocidnom narodu spriječili amandmani"
  on 22/05/2024 at 10:12

  Iako se u rezoluciji UN niti jednom riječju nije pominjala odgovornost srpskog naroda ili Srbije za zločine koje su počinili pojedinci, amandmani Crne Gore su doprinijeli da se spriječi svaka manipulacija, pogrešna interpretacija ili bilo čija zloupotreba imputiranjem da su Srbi genocidan narod, poručio je Branko Krvavac, člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

 • DNP: Srbija i RS da zabrane ulazak Andreju Miloviću
  on 22/05/2024 at 08:29

  Ministar pravde Andrej Milović zbog izjave o "brzopletosti" i "nedržavotvornosti" ideje za glasanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu zaslužuje koliko danas da bude smijenjen, poručili su iz Demokratske narodne partije. Ipak, uvjereni su da premijer Milojko Spajić neće smijenti Milovića, zbog toga pozivaju Srbiju i Republiku Srpsku da Andreju Miloviću zabrane ulazak na njihovu teritoriju.

 • Prodaja Teslinih automobila u Evropi najniža za posljednjih 15 mjeseci
  on 22/05/2024 at 19:32

  Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) objavilo je da je u aprilu u Evropskoj uniji registrovano samo 13,95 hiljada električnih vozila (EV) američke kompanije Tesla, 2,3 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

 • Spajić: Luka Budva vraćena državi, uskoro linija Budva-Dubrovnik
  on 22/05/2024 at 17:36

  Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Dukley Marina potpisali su u Budvi Sporazum o predaji Luke Budva državi. Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da garantuje da će država stati iza Budve, jer samo ona može da "pogura" tako velike projekte. Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da će za nekoliko nedjelja biti otvorena linija Budva-Dubrovnik.

 • Mujović sjutra sa direktorima o stanju u energetskom sektoru
  on 22/05/2024 at 16:56

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović zakazao je za sjutra sastanak sa izvršnim direktorima i predsjednicima odbora direktora svih energetskih kompanija, saznaje Portal RTCG.

 • ASP: Za novo šumarsko preduzeće potrebna 24 miliona eura
  on 22/05/2024 at 11:08

  Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

 • Danas primopredaja Luke Budva
  on 22/05/2024 at 07:20

  Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Dukley Marina potpisaće danas u Budvi Sporazum o predaji državine Luke Budva, saopšteno je iz Vlade.

 • Vlasnici malih hidroelektrana falsifikovali PUP?
  on 22/05/2024 at 06:24

  Sekretarijat za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine opštine Andrijevica uputio je poziv Specijalnom državnom tužilaštvu da provjeri da li je faslifikovan Prostorno urbanistički plan kada su građene male hidroelektrane na području te sjeverne opštine.

 • Podnijeće prijavu SDT i pokrenuti tužbu Upravnom sudu zbog odluke o Luci Budva
  on 21/05/2024 at 15:30

  Odluka kojom se Luka Budva daje na upravljanje Morskom dobru je donijeta suprotno članu 10 Uredbe o Vladi Crne Gore, saopštio je v.d. sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva Vlado Ivanović.

 • Luka Budva vraćena građanima
  on 21/05/2024 at 12:17

  Vlada Crne Gore je na telefonskoj sjednici, 20. maja, usvojila Informaciju kojom se Luka Budva daje na upravljanje Morskom dobru.

 • Jeftinije sve vrste goriva
  on 21/05/2024 at 07:10

  Sve vrste goriva od danas su jeftinije tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

 • Sistemski rizik po finansijsku stabilnost umjeren
  on 20/05/2024 at 21:44

  Sistemski rizik po finansijsku stabilnost je umjeren, stoga je potrebno i dalje pažljivo pratiti prisutne rizike, posebno u kontekstu i dalje prisutne neizvjesnosti na tržištu, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.