Nikola Rakocevic (DPS) je istakao da su spremni da prihvate sva rjesenja, i opozicije i poslanika vlasti, koja su sistemska i konstruktivna za unapredivanje ukupnog izbornog ambijenta

Poslanici u Skupstini Crne Gore raspravljaju o izmjenama Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kojima ce se rok za izborne reforme produziti do 18. decembra.

Odbor je trebalo da do 15. novembra zavrsi posao na izbornim reformama, ali do sada nije usaglasen nijedan predlog zakona.

Drugi produzetak rada Odbora dogovoren je na sjednici Kolegijuma, a predlog o tome su procesirali poslanici Ivan Brajovic (SD) i Genci Nimanbegu (FORCA).

Predsjednik Skupstine Ivan Brajovic kazao je da ako se zeli posveceno raditi, onda bi posao u Odboru mogli mogli zavrsiti u relativno kratkom roku na valjan nacin, a ako se ne zeli posveceno raditi, odgovorno i profesionalno sa svih strana, nema tog roka “koji nece biti kratak”.

“To zavisi od svih nas…Ako mi svi zelimo da unaprijedimo izborni ambijent, …onda to mozemo da zavrsimo u dogledno vrijeme”, kazao je Brajovic.

Nikola Rakocevic (DPS) je istakao da su spremni da prihvate sva rjesenja, i opozicije i poslanika vlasti, koja su sistemska i konstruktivna za unapredivanje ukupnog izbornog ambijenta:

“Madutim, ono sto nije primjenljivo u praksi, nije realno da bude prihvaceno”.

On je istakao da Odbor vec nije usaglasio rjesenja iako je imao dovoljno vremena, jer se dio opozicije u Odboru bavio samopromocijom i rjesenjima koja nijesu sistemskog karakatera, a manje su se bavili preporukama OEBS-a, ODIHR-a i medunarodne zajednice.

“Druga stvar na koju se trosilo puno vremena i koja je otegla ovaj proces, je prica o tehnickoj Vladi. Davno smo kazali da od tehnicke Vlade nece biti nista , da vlast nije raspolozena za takvu vrstu eksperimenta koji bi bio drugi u nizu…”, istakao je Rakocevic.

Rasko Konjevic (SDP) je kazao da SDP nece glasati za produzetak rada Odboru, jer je u dosadasnjem radu iskazan rezolutan stav DPS-a da ne zeli ni da razgovara o modelu koji predlaze opozicija (tehnicka Vlada) , sto ne daje dovoljno nade da se kroz taj dijalog, na bilo koji nacin, moze doci do stabilizacije politickih prilika u Crnoj Gori.

“Samo nemojte zaboraviti razloge koji su nas doveli u danasnje stanje. Nemojte zaboraviti da su poslednji parlamentarni izbori odrzani u danu drzavnog udara. Nemojte zaboraviti da je vas clan Predsjednistva akter afere “Koverta” i da nema objektivne ni bilo koje druge odgovornosti”, ocijenio je Konjevic.

Nezavisni poslanik Nedjeljko Rudovic je istakao da sa Miodragom Lekicem (DEMOS) dijeli stav da “treba pokusati i uciniti sve sto je do nas da drzava dobije izbore koji ce biti prihvatljivi”.

“Mi cemo to pokusati…Ako vi nastavite sa ovakvim pristupom, jasno je da su sanse skoro nikakve da dodemo do dogovora”, rekao je Rudovic, navodeci da bi bilo neoprostivo da se ne iskoriti medunarodna podrska koju imaju.

Boris Mugosa (SD) je kazao da ce SD glasati za produzetak roka, navodeci da ce Odbor pokazati pravo lice svih, da li svi iskreno zele da unaprijede izborno zakonodavstvo.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojsa Medojevic pozvao je Demokrate da napuste rad Odbora, navodeci da se na izbore ne moze ici dok se ne stvore fer uslovi.

” Fer uslova nema bez pobune….DPS, koja je nasljednik Komunisticke partije, ne daje vlast mirno. Oni su za vlast vezali svoj zivot i svoju slobodu….”.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilovic ocijenio je da bi iz DPS-a sami trebalo da ponude tehnicku Vladu, zbog toga sto se ni u jednoj zemlji u regionu ne moze vidjeti da bez ikakve odgovornosti, najveci drzavni cinovnici “rade ovo sto rade”.

On je pozvao poslanike Demokratske Crne Gore i SDP-a da napuste Odbor.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "ASK prati izborni proces, trudimo se da ga učinimo transparentnim"
  on 05/02/2023 at 19:17

  Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kazala je gostujući u Dnevniku 2 se ova Agencija trudi da prati svaki izborni proces. "ASK čini svaki izborni proces transparentnim", smatra Perović.

 • "Demokrate spremne za pobjedu na predsjedničkim izborima"
  on 05/02/2023 at 17:39

  Opštinski odbor Demokrata Nikšić saopštio je da je da daju punu podršku  Predsjedništvu tog političkog subjekta da pripremi i zakaže sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti utvrđen kandidat Demokrata za predsjednika Crne Gore.

 • "Nepokolebljiva vjera liberala u zajedničkog kandidata"
  on 05/02/2023 at 17:18

  Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je nepokolebljiva vjera liberala da Crna Gora ima zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • “Mijenjali vlasništva nad nekretninama da prikriju izvor novca”
  on 05/02/2023 at 17:04

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su bivši ministar finansija i kandidat za predsjednika Crne Gore Milojko Spajić, i njegova vanbračna supruga mijenjali vlasništva nad nekretninama da bi prikrili izvor novca.

 • "Nemamo dilemu da će Mandić biti novi predsjednik Crne Gore"
  on 05/02/2023 at 16:21

  Povodom predsjedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart ove godine, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da nema dilemu da će Andrija Mandić biti novi predsjednik države. Istakao je da je Mandićeva kandidatura predata u petak, a da potvrdu očekuju već sjutra.

 • "Kandidatura Spajića ogolila djelovanje DPS-a i Medojevića"
  on 05/02/2023 at 12:26

  Kandidatura Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore ogolila je sinhronizovano djelovanje DPS-a i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

 • Zakoni po mjeri partijskog, a ne javnog interesa
  on 05/02/2023 at 06:01

  Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

 • Spajić: Stan sam prodao
  on 04/02/2023 at 22:03

  Čelnik Pokerta Evropa Sad Milojko Spajić odgovorio je na navode Nebojše Medojevića (DF) da je sakrio stan u Beogradu.

 • Upozorenje Turskoj zbog izvoza u Rusiju
  on 04/02/2023 at 21:20

  Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne izvozi u Rusiju hemikalije, mikročipove i druge proizvode koji se mogu koristiti u ratu Moskve protiv Ukrajine, piše novinska agencija Rojters. 

 • Medojević: Spajić ima stan od 88 kvadrata u Beogradu na vodi
  on 04/02/2023 at 20:36

  Čelnik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je da je došao do dokumenta koji pokazuje da predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima stan u kompleksu "Beograd na vodi", u Republici Srbiji. Medojević je rekao da Spajić ima stan od 88 kvadrata, i garažu od 12 kvadrata, te da vrijednost te nekretnine iznosi od 500 hiljada do milion eura.  

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.

 • MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
  on 04/02/2023 at 21:35

  Kineska privreda bi trebalo da doprinese četvrtini globalnog ekonomskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko korone i stanja u sektoru nekretnina mogla da uspori zamah, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 • Bar i Crna Gora da postanu energetsko čvorište Zapadnog Balkana
  on 04/02/2023 at 09:41

  Izgradnja terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar pozicionirao bi taj primorski grad i Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta.

 • "Ugovor je već prekršen, procedura raskida jednostavna"
  on 04/02/2023 at 09:00

  Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kako je za Radio Crne Gore izjavio predsjednik te asocijacije, Agim Mila, podržava namjeru Vlade da Port of Adria ponovo bude dio Luke Bar, ali nijesu saglasni da država otkupi akcije i preuzme dug od 30 miliona eur. To je dug koji je nagomilao od početka privatizacije 2014. godine turski investitor.

 • Potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između CG i Azerbejdžana
  on 04/02/2023 at 07:57

  Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, saopšteno je nakon susreta Potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rašada Nabijeva.

 • Ko će upravljati trajektom: Cirkulišu milioni, mnogi bi rado u posao
  on 03/02/2023 at 18:54

  Nakon najave premijera Dritana Abazovića da će na narednoj sjednici Vlade staviti van snage zaključak kojim je Pomorskom saobraćaju, biznismena Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića, dato upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, iz Morskog dobra ne isključuju mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije.

 • Otvaranje novog energetskog koridora razvojna šansa Crne Gore
  on 03/02/2023 at 17:01

  Otvaranje novog energetskog koridora za region jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, nova je razvojna šansa Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Željezarci počeli pregovore sa predstavnicima EPCG
  on 03/02/2023 at 14:59

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.

 • Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura
  on 03/02/2023 at 10:39

  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.