Nikola Rakocevic (DPS) je istakao da su spremni da prihvate sva rjesenja, i opozicije i poslanika vlasti, koja su sistemska i konstruktivna za unapredivanje ukupnog izbornog ambijenta

Poslanici u Skupstini Crne Gore raspravljaju o izmjenama Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kojima ce se rok za izborne reforme produziti do 18. decembra.

Odbor je trebalo da do 15. novembra zavrsi posao na izbornim reformama, ali do sada nije usaglasen nijedan predlog zakona.

Drugi produzetak rada Odbora dogovoren je na sjednici Kolegijuma, a predlog o tome su procesirali poslanici Ivan Brajovic (SD) i Genci Nimanbegu (FORCA).

Predsjednik Skupstine Ivan Brajovic kazao je da ako se zeli posveceno raditi, onda bi posao u Odboru mogli mogli zavrsiti u relativno kratkom roku na valjan nacin, a ako se ne zeli posveceno raditi, odgovorno i profesionalno sa svih strana, nema tog roka “koji nece biti kratak”.

“To zavisi od svih nas…Ako mi svi zelimo da unaprijedimo izborni ambijent, …onda to mozemo da zavrsimo u dogledno vrijeme”, kazao je Brajovic.

Nikola Rakocevic (DPS) je istakao da su spremni da prihvate sva rjesenja, i opozicije i poslanika vlasti, koja su sistemska i konstruktivna za unapredivanje ukupnog izbornog ambijenta:

“Madutim, ono sto nije primjenljivo u praksi, nije realno da bude prihvaceno”.

On je istakao da Odbor vec nije usaglasio rjesenja iako je imao dovoljno vremena, jer se dio opozicije u Odboru bavio samopromocijom i rjesenjima koja nijesu sistemskog karakatera, a manje su se bavili preporukama OEBS-a, ODIHR-a i medunarodne zajednice.

“Druga stvar na koju se trosilo puno vremena i koja je otegla ovaj proces, je prica o tehnickoj Vladi. Davno smo kazali da od tehnicke Vlade nece biti nista , da vlast nije raspolozena za takvu vrstu eksperimenta koji bi bio drugi u nizu…”, istakao je Rakocevic.

Rasko Konjevic (SDP) je kazao da SDP nece glasati za produzetak rada Odboru, jer je u dosadasnjem radu iskazan rezolutan stav DPS-a da ne zeli ni da razgovara o modelu koji predlaze opozicija (tehnicka Vlada) , sto ne daje dovoljno nade da se kroz taj dijalog, na bilo koji nacin, moze doci do stabilizacije politickih prilika u Crnoj Gori.

“Samo nemojte zaboraviti razloge koji su nas doveli u danasnje stanje. Nemojte zaboraviti da su poslednji parlamentarni izbori odrzani u danu drzavnog udara. Nemojte zaboraviti da je vas clan Predsjednistva akter afere “Koverta” i da nema objektivne ni bilo koje druge odgovornosti”, ocijenio je Konjevic.

Nezavisni poslanik Nedjeljko Rudovic je istakao da sa Miodragom Lekicem (DEMOS) dijeli stav da “treba pokusati i uciniti sve sto je do nas da drzava dobije izbore koji ce biti prihvatljivi”.

“Mi cemo to pokusati…Ako vi nastavite sa ovakvim pristupom, jasno je da su sanse skoro nikakve da dodemo do dogovora”, rekao je Rudovic, navodeci da bi bilo neoprostivo da se ne iskoriti medunarodna podrska koju imaju.

Boris Mugosa (SD) je kazao da ce SD glasati za produzetak roka, navodeci da ce Odbor pokazati pravo lice svih, da li svi iskreno zele da unaprijede izborno zakonodavstvo.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojsa Medojevic pozvao je Demokrate da napuste rad Odbora, navodeci da se na izbore ne moze ici dok se ne stvore fer uslovi.

” Fer uslova nema bez pobune….DPS, koja je nasljednik Komunisticke partije, ne daje vlast mirno. Oni su za vlast vezali svoj zivot i svoju slobodu….”.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilovic ocijenio je da bi iz DPS-a sami trebalo da ponude tehnicku Vladu, zbog toga sto se ni u jednoj zemlji u regionu ne moze vidjeti da bez ikakve odgovornosti, najveci drzavni cinovnici “rade ovo sto rade”.

On je pozvao poslanike Demokratske Crne Gore i SDP-a da napuste Odbor.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Od reformi Crne Gore korist mogu imati i države regiona"
  on 05/12/2023 at 16:39

  Bosna i Hercegovina (BiH) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka EU, poručio je ambasador te države Branimir Jukić i poručio da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona. On je danas razgovarao sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić.

 • EU: Ograničeni napredak Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  on 05/12/2023 at 16:32

  Očekuje se da Savjet za opšte poslove Evropske unije na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava, saznaje portal koha.net.

 • IDF: Trupe u Kan Junisu, najintenzivnije borbe od početka operacije
  on 05/12/2023 at 16:17

  Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim djelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Junisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa. Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

 • Micev podnio ostavku u Zavodu za hidrometeorologiju
  on 05/12/2023 at 16:09

  Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Brgljez u potrazi za hranom na sjeveru Crne Gore
  on 05/12/2023 at 15:48

  Brgljez (latinski: Sitta europaea) vrsta je ptice koja pripada rodu Sitta. Čitalac Portala RTCG poslao nam je snimak druženja sa ovom pticom.

 • Lavrov: Stvaranje Kaspijskog savjeta znači jačanje regionalne saradnje
  on 05/12/2023 at 15:39

  Stvaranje Kaspijskog savjeta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

 • Britanska nagrada za modu 2023: Šta je ko obukao i ko je dominirao crvenim tepihom
  on 05/12/2023 at 15:38

  Svetske zvezde, među kojima su Pamela Anderson i Gvinet Paltrou, prošetale su crvenim tepihom u Londonu.

 • U trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola
  on 05/12/2023 at 15:30

  U Crnoj Gori je u trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

 • Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“
  on 05/12/2023 at 15:25

  „U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

 • Milatović upriličio svečanu večeru u čast diplomatskog kora
  on 05/12/2023 at 20:49

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

 • Važno depolitizovati izbornu administraciju
  on 05/12/2023 at 20:12

  Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, ocijenio je advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji "Okrugli sto" na TVCG.

 • Intenziviranje saradnje sa Alžirom da počiva na snažno postavljenim temeljima
  on 05/12/2023 at 19:45

  Intenziviranje saradnje Crne Gore i Alžira treba da počiva na snažno postavljenim temeljima i razumijevanju koje je u osnovi istorijskih odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Okrugli sto: Je li izborna reforma osuđena na propast?
  on 05/12/2023 at 19:18

  Izborna reforma uprkos zahtjevima iz Brisela skoro deceniju osuđena na propast. Je li vrijeme za iskorak, tema je emisije Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Ivanović sa ambasadorima: Poziv na prekid vatre na Bliskom istoku
  on 05/12/2023 at 14:31

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili, naglasivši da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

 • Spajić: Naredne godine da smanjimo budžetski deficit
  on 05/12/2023 at 14:22

  Za Crnu Goru je jako bitno da naredne godine smanji fiskalni i budžetski deficit, smatra premijer Milojko Spajić.

 • "Za rezultate na PISA testiranju kriva vlast i revanšizam"
  on 05/12/2023 at 14:07

  Za loše rezultate na PISA testiranju kriva je vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete, već revanšizmom i indoktrinacijom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

 • Zoran Šljukić v.d. direktor EPCG
  on 05/12/2023 at 13:52

  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao Zorana Šljukića, saznaje TVCG.

 • Naredne sedmice ponovno saslušanje kandidata za Sudski savjet
  on 05/12/2023 at 11:59

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ponovo će 12. decembra saslušati kandidate za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.