SUNDIC PORUCIO

Na svecanosti povodom dana osnivanja Radio-televizije Crne Gore (RTCG), 27. novembra, bice pusten HD signal, kojim ce poceti nova era Javnog servisa, kazao je u intervjuu za Dnevne novine generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Bozidar Sundic.

On otkriva da ce se svi televizijski kanali proizvoditi i emitovati u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji ce ponuditi vrhunski zvuk.

DN: Radio-televizija Crne Gore ce 27. novembra proslaviti veliki jubilej, 75 godina postojanja Radija i 55 godina postojanja Televizije Crne Gore. Na koji nacin cete obiljeziti ovaj datum?

Sundic: Obiljezavanje 75. godisnjice Radija i pedeset i pete Televizije Crne Gore podudara se sa jos jednim, veoma vaznim, datumom iz nase istorije, a to je 115 godina od kada je, sa Volujice kod Bara, u svijet krenuo prvi radio-telegrafski signal iz tog dijela svijeta. Dodajmo tome i cinjenicu da ce se ti znacajni jubileji poklopiti sa prelaskom RTCG sa analognog na digitalni nacin emitovanja, onda je jasno koliko je 27. novembar 2019. vazan dan ne samo za RTCG, vec i Crnu Goru.

Svih tih sedam i po decenija, RTCG pratila je drustvenu i politicku stvarnost svoje zemlje, ucestvovala u kreiranju njene socijalne i kulturne klime, bila forum za razmjenu misljenja, za iznosenje razlicitih ideja, zagovarala manjinska, identitetska i prava osjetljivih kategorija drustva, zabavljala, edukovala i informisala o prilikama u zemlji i svijetu. Stoga, nasa je namjera da Javni servis ovaj dan obiljezi nizom svecanosti. Od otvaranja Muzeja i prikazivanja filma o RTCG, stampanja monografije, do svecane akademije i simbolicnog pritiska dugmeta kojim ce Radio i televizija Crne Gore okrenuti novu stranicu istorije.

DN: Kako je najavljeno, simbolicno ce 27. novembra biti pusten i HD signal, cime ce zapoceti nova era Javnog servisa. Kakve ce sve pogodnosti gradanima omoguciti emitovanje HD signala? Koje su njegove prednosti u odnosu na postojeci signal?

Sundic: Projektom modernizacije tehnoloskih kapaciteta sva se radijska i televizijska oprema koju RTCG trenutno koristi, a koja je najvecim dijelom nabavljena ’80 godina proslog vijeka mijenja i zamjenjuje opremom posljednje generacije, tako da ste u pravu kada kazete da pocinje nova era Javnog servisa. Sa nekim pogodnostima i prednostima visoke rezolucije nasi gledaoci mogli su se upoznati i tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu Moskva 2018.

Takode, vec izvjesno vrijeme na nasem Drugom televizijskom programu periodicno emitujemo HD signal kada prenosimo dogadaje novim reportaznim kolima ili kada ih pratimo putem satelitskih veza. No to je samo nagovjestaj onoga sto ce nakon 27. novembra biti realnost RTCG. Svi televizijski kanali ce se proizvoditi i emitovati u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji ce ponuditi vrhunski zvuk. Postavljen je sistem po najvisim standardima, tako da i svjetski strucnjaci iz oblasti medija dolaze da se upoznaju sa njim.

DN: U kojoj fazi je trenutno realizacija projekta digitalizacije RTCG? Sta je sve do sada uradeno u pogledu nabavke digitalne opreme i edukacije zaposlenih?

Sundic: U ovom trenutku je zavrsen najveci dio poslova oko adaptacije prostora masinskih soba. Okoncanje tog dijela posla je bio preduslov za pocetak instalacije radijske i televizijske opreme koja je u zavrsnoj fazi. Stotine kilometara kablova, nosaca razlicitih vrsta signala se postavlja duz citave zgrade i povezuje razlicite uredaje u funkcionalne cjeline. Sistem koji se instalira baziran je na najmodernijim rjesenjima koji se u najvecoj mjeri oslanjaju na IP opticku i elektricnu infrastrukturu. To ce omoguciti i laksi prelaz na nove tehnologije u buducnosti. Po okoncanju instalacije RTCG ce biti jedan od najmodernije opremljenih RTV sistema u Evropi. Takav polozaj nam omogucava cinjenica da kompletan sistem mijenjamo novim, sto nije uobicajena praksa.

DN: Koliko novca je do sada ulozeno u projekat digitalizacije Javnog servisa?

Sundic: U projekat modernizacije tehnoloskih kapaciteta Radija i televizije Crne Gore, Vlada je opredijelila 17.800.000 eura, a realizacija je podrazumijevala vise etapa. Od formiranja komisija i raspisivanja tendera, preko kupovine linkova i mobilne tehnike, do osavremenjavanja studijske opreme. Uz sav taj posao, neophodno je bilo odraditi i gradevinske radove u zgradi, obezbijediti adekvatne protivpozarne uslove, propisanu klimatizaciju i jos mnoga toga.

DN: Koji su planovi za dalje unapredenje rada RTCG? Sa kojim cete se izazovima suociti u narednom periodu? U posljednje vrijeme je vise puta isticano da Javni servis mora voditi racuna o identitetskim pitanjima. Da li cete se pozabaviti tim problemom i na koji nacin?

Sundic: Javni servis je slozen sistem koji funkcionise pod nadzorom gradana Crne Gore, a koje svemu zastupa Savjet RTCG. Menadzment je karika koja treba da obezbijedi slobodan i nesmetan rad novinara i urednika nasa tri medija, kao i da se, sa druge strane postara da RTCG sprovodi osnovnu ulogu na opstim principima javne radiodifuzije, a to su univerzalnost, raznolikost, nezavisnost i prepoznatljivost.

Javni servis je jedan od stubova drzavnosti i u tom smislu identitetska pitanja nikada nijesu mogla ni izostati iz Programsko-produkcionih planova Radija, Televizije i MMC-a. Tako ce biti i u narednom periodu jer, podsjeticu vas na jednu od obaveza RTCG kao nacionalnog, javnog emitera “da njeguje crnogorski nacionalni i kulturni identitet, kulturni i etnicki identitet manjinskih naroda, evropsko kulturno nasljede i kulturnu raznolikost.”

Svako dalje elaboriranje ovog pitanja treba prepustiti urednicima kojima je dato da kreiraju program.

DN: Pred nama je izborna godina u Crnoj Gori. Da li je menadzment razmotrio usvajanje posebnog pravilnika kojim bi se unutar kuce regulisalo pracenje i emitovanje predizbornog programa?

Sundic: Kao sto sam rekao u prethodnom odgovoru, funkcionisanje RTCG-a kao vrlo slozenog sistema, posebno se usloznjava u izbornim i godinama kada politicke partije nastupaju sa ambicioznim programima. No, odgovorno tvrdim da smo odgovorili na sve izazove. Kodeks i pravila profesije postoje, dugogodisnje iskustvo takode, a ukoliko bude neophodno dodatno normiranje tu je i Savjet koji usvaja pravilnike. Takva praksa bila je i do sada, mislim da je to formula i za ubuduce.

DN: Koliki je znacaj zakljucivanja kolektivnog ugovora za zaposlene u RTCG?

Sundic: Usvajanje Kolektivnog ugovara veoma je vazno sa stanovista zaposlenih, jer se njihov materijalni polozaj, tim aktom, popravio u prosjeku za 10%. Usaglasavanje Ugovora trajalo je veoma dugo i bio je to posao na kojem su partnerski radili clanovi dva reprezentativna sindikata, menadzment nase kuce, zajedno sa predstavnicima Vlade. Njegovim usvajanjem stvorene su i pretpostavke za dalje korigovanje tog dokumenta, a to je zadatak koji nam predstoji. Formiracemo komisiju koja ce analizirati postojeci Kolektivni ugovor i sistematizaciju radnih mjesta i predloziti izmjene tamo gdje bude neophodno.

ODLUKE SAVJETA KOSTACE NAS VISE OD 700.000 EURA

Vrhovni sud Crne Gore odbio je nedavno zahtjev za reviziju RTCG na odluku Osnovnog suda o nezakonitoj smjeni bivseg direktora Televizije Vladana Micunovica. Ista je situacija i kada je rijec o smjeni bivsih generalnih direktora ove kuce Rada Vojvodica i Andijane Kadije. Sundic nije zelio da komentarise odluke suda, ali je istakao da je rast rejtinga programa i povjerenje gledalaca, slusalaca i citalaca najbolji pokazatelj trenutnog rada u RTCG-u.

“Savjeti u proslim sazivima nezakonitim odlukama ostetili su ovu kucu za preko 700.000 eura i to nije dobro. Novi Savjet je konstituisan i upravo definisemo nacine saradnje. Saradnja Savjeta, generalnog direktora i menadzmenta je neophodna u svakom pogledu. Dijalog, medusobno uvazavanje i postovanje onoga sto zakoni nalazu pretpostavke su kvalitetnog rada. Novi zakoni o elektronskim medijima i Zakon o RTCG sve su definisali. Svako da radi svoj posao, da se osjeca jedinstvo u radu i uspjesi ove medijske kuce nece izostati”, kazao je Sundic.

Izvrseni radovi vrijedni 17,8 miliona eura

Sundic napominje da je proslo 11 mjeseci od imenovanja novog generalnog direktora i menadzerskog tima ove medijske kuce, te podsjeca da je za to vrijeme izvrsen tehnoloski razvoj RTCG montaza nove opreme, obuka kadra i pustanje digitalnog signala u etar, a da vrijednost radova iznosi 17.800.000 eura.

“Nakon tri godine pregovora, RTCG je 28. juna 2019.godine potpisala Kolektivni ugovor sa zaposlenima, gdje su poboljsani uslovi poslovanja i prosjecne zarade zaposlenih. Danas je u nacionalnom javnom servisu prosjecni licni dohodak 516 eura. Povecali smo proizvodnju i televizijskog i radijskog programa i danas televizija dnevno u prosjeku proizvodi 13,5 sati premijernog programa, a radio plasira 85 odsto sopstvene produkcije, odnosno 14 casova dnevno, dok portal objavljuje 120 informacija na dan, a prosjek azuriranja je od tri do pet minuta i dnevno biljezi preko 20.000 posjetilaca”, naglasio je Sundic.

On istice i da se privodi kraju otvaranje dopisnistva u Briselu gdje ce prvi put ova medijska kuca imati stalnog novinara u sjedistu evropskih institucija.

“Naredne godine postavicemo kamen temeljac za izgradnju zgrade sa 90 stanova na Starom aerodromu, za koju je grad Podgorica obezbijedio zemljiste i komunalije. U krugu RTCG planiramo otvaranje vrtica za djecu zaposlenih u ovoj medijskoj kuci. Time cemo doprinijeti da nasi zaposleni i na taj nacin poboljsaju standard i kvalitet zivota”, dodaje Sundic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Važna međuparlamentarna saradnja"
  on 06/02/2023 at 18:08

  Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se danas sa ambasadorkom Kraljevine Belgije u Crnoj Gori, Keti Bugenhout. Tom prilikom konstatovana je neophodnost uvezivanja rada dva parlamenta.

 • Razmatrano formiranje, izgradnja i upravljanje Opštom bolnicom u Budvi
  on 06/02/2023 at 17:44

  Predstavnici renomiranih svjetskih investicionih kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abdulla Mohammad Matar Lahej Alfalasi koji je predsjednik i osnivač „Aiana Holding-a”, kao i predstavnici njemačke kompanije “Lindner”, na sastanku sa predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem, razmatrali su mogućnosti za realizaciju najvažnijih investicionih projekata na teritoriji opštine Budva u narednom periodu i podsticaju direktnih stranih investicija.

 • Opština Bar uputiće pomoć Turskoj
  on 06/02/2023 at 17:18

  Pripadnici barske Službe zaštite i spašavanja dio su tima za spašavanje koji će biti upućen u Tursku, saopštili su iz Opštine Bar i dodali da će toj državi pružiti i finansijsku i materijalnu pomoć.

 • U zemljotresima stradalo više od 2.500 ljudi
  on 06/02/2023 at 17:12

  Novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru pogodio južnu tursku provinciju Kahramanmaraš u 13.24 sati po lokalnom vremenu. Najmanje 1.651 osoba poginula, 11.119 povrijeđeno u zemljotresima u Turskoj, potvrdio je turski ministar zdravstva Fahretin Koca. U Siriji je stradalo najmanje 968 osoba, a više od 2.400 povrijeđeno. Na teritorijama koje drže sirijski pobunjenici poginulo je više od 220 osoba, prenosi Al džazira Balkans.

 • Pregovori da Fronteks kontroliše kompletnu granicu Crne Gore
  on 06/02/2023 at 17:04

  Iako je Vlada usvojila Osnovu prijedloga novog sporazuma Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), koji će njihove nadležnosti proširiti na čitavu crnogorsku granicu, neizvjesno je kada će se to dogoditi, jer pregovori nijesu vremenski ograničeni, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u Evropskoj komisiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

 • Demokrate formirale Centralni izborni štab kandidata
  on 06/02/2023 at 16:45

  Predsjedništvo Demokratske Crne Gore formiralo je, u susret predsjedničkim izborima Centralni izborni štab predsjedničkog kandidata Demokrata, na predlog lokalnih odbora partije.

 • Zemljotresi u Turskoj: Zašto su bili tako razorni i smrtonosni
  on 06/02/2023 at 16:21

  Stručnjaci navode da na to utiče više faktora, poput jačine zemljotresa, ali i toga koliko su objekti na površini otporni na njih.

 • Crnogorski spasioci ne mogu u Tursku, otkazan let za Istanbul
  on 06/02/2023 at 16:02

  Iako je bilo planirano da večeras preko 50 crnogorskih spasioca pristigne u pomoć Turskoj radi traganja i spašavanja stanovništva iz ruševina, to je spriječeno usljed otkazivanja leta za Istanbul, kazao je komandir Nikšićke službe zaštite i spašavanja Slavko Tadić.

 • Podrška obnovi puta Bar-Kamenički most-Krute
  on 06/02/2023 at 16:01

  Ministarstvo kapitalnih investicija, kako su rekli njegovi predstavnici, pruža konstantnu podršku realizaciji projekta rekonstrukcije regionalnog puta Bar-Kamenički most-Krute, koji je izuzetno važan, na prvom mjestu, za građane koji gravitiraju tom području.

 • EK: Sjevernoj Makedoniji do 100 miliona eura
  on 06/02/2023 at 15:53

  Evropska komisija je predložila da Sjevernoj Makedoniji bude odobreno do 100 miliona eura makrofinansijske pomoći (MFA) za pokrivanje finansijskih potreba te zemlje u ovoj i narednoj godini, saopšteno je u Briselu.

 • "Važna međuparlamentarna saradnja"
  on 06/02/2023 at 18:08

  Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se danas sa ambasadorkom Kraljevine Belgije u Crnoj Gori, Keti Bugenhout. Tom prilikom konstatovana je neophodnost uvezivanja rada dva parlamenta.

 • Pregovori da Fronteks kontroliše kompletnu granicu Crne Gore
  on 06/02/2023 at 17:04

  Iako je Vlada usvojila Osnovu prijedloga novog sporazuma Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), koji će njihove nadležnosti proširiti na čitavu crnogorsku granicu, neizvjesno je kada će se to dogoditi, jer pregovori nijesu vremenski ograničeni, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u Evropskoj komisiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

 • Demokrate formirale Centralni izborni štab kandidata
  on 06/02/2023 at 16:45

  Predsjedništvo Demokratske Crne Gore formiralo je, u susret predsjedničkim izborima Centralni izborni štab predsjedničkog kandidata Demokrata, na predlog lokalnih odbora partije.

 • Obaviće konsultativno saslušanje o izmjenama Zakona o porijeklu imovine
  on 06/02/2023 at 11:42

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće konsultativno saslušanje povodom Predloga izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

 • Opstrukcije predstavnika DPS-a u DIK-u posljednji trzaj Đukanovića
  on 06/02/2023 at 11:39

  Iz Demokratskog fronta (DF) poručuju da su spremni da odgovore na svaki vid opstrukcije od strane DPS-a, i dodaju da su ako bude trebalo dostaviti i 100 hiljada potpisa podrške Andriji Mandiću za predsjedničke izbore.

 • "Podrška Mandiću, da bi detronizovali DPS i sa ove važne pozicije"
  on 06/02/2023 at 09:54

  Lider Prave Crne Gore Marko Milačić ističe da su podržali Andriju Mandića kao kandidata za predsjednika Crne Gore, jer su smatrali da je potrebno objedinjavanje programski sličnih partija da bi se detronizovao DPS i sa ove veoma važne pozicije.

 • CG spremna da pruži svu neophodnu pomoć svojim prijateljima
  on 06/02/2023 at 09:31

  Crna Gora je spremna da pruži svu neophodnu pomoć svojim prijateljima, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović povodom zemljotresa koji je jutros pogodio Tursku.

 • Demokrate da imaju svog predsjedničkog kandidata
  on 06/02/2023 at 09:22

  Opštinski odbor Demokrata Ulcinj podržao je odluku Predsjedništvada Demokrate imaju svog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • Đurović uputila saučešće porodicama poginulih u Turskoj
  on 06/02/2023 at 09:04

  Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je u ime Skupštine Crne Gore i svoje lično ime, izraze najdubljeg saučešća porodicama poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj a povrijeđenima poželjela brz i uspješan oporavak.

 • "Mandić se kandidovao da bi ojačao DF"
  on 06/02/2023 at 08:05

  Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kaže da su predstojeći predsjednički izbori test na osnovu kojeg će partije vlasti odlučiti da li da se ide na vanredne parlamentarne.

 • Usvojiti Granski kolektivni ugovor u sektoru bankarstva
  on 06/02/2023 at 13:35

  Usvajanje Granskog kolektivnog ugovora u bankarskom sektoru je neophodno u cilju poboljšanja uslova rada njihovih zaposlenih, saopšteno je na sastanku predstavnika sindikalnih organizacija i potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak.

 • Pristanište Pine na korišćenje Opštini Tivat
  on 06/02/2023 at 13:12

  Pristanište Pine Vlada će ustupiti na korišćenje Opštini Tivat, odlučeno je na današnjem sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića i predsjednika Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Blaža Rađenovića.

 • Otvoren Institut “Simo Milošević”
  on 06/02/2023 at 13:02

  Institut “Simo Milošević” otvoren je danas i prvog dana će primiti oko 50 pacijenata, dok se do kraja sedmice očekuje njih oko 180, saopštio je vršilac dužnosti direktora Savo Marić.

 • "DRI da nepristrasno i profesionalno obavlja posao"
  on 06/02/2023 at 12:10

  Bivši direktor Uprave za sport i mlade Marko Begović pozvao je Državnu revizorsku instituciju (DRI) da preuzme odgovornost na način što će se, kako je kazao, konačno odvažiti da nepristrasno i profesionalno obavlja posao za koji je plaćena od građana Crne Gore.

 • Odustali od protesta, počinju pregovori sa EPCG
  on 06/02/2023 at 12:05

  Bivši radnici nikšićke Željezare odustali su od, za sjutra najavljenog okupljanja ispred upravne zgrade Elektroprivrede, jer su počeli razgovori sa upravom kompanije o rješavanju njihovog statusa, za koji se protestom bore već devet mjeseci.

 • Kalamperu izdali više licenci za energetske djelatnosti
  on 06/02/2023 at 10:41

  Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je barskoj kompaniji Kalamper više licenci za obavljanje energetskih djelatnosti.

 • Prenijeto 80 hiljada telefonskih brojeva
  on 06/02/2023 at 07:56

  U Crnoj Gori je od kraja 2011. godine, od kada se pruža usluga prenosa telefonskih brojeva, do sada prenijeto njih 80 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Njemačka kompanija spremna da preuzme aerodrom u Beranama
  on 06/02/2023 at 05:45

  Njemačka kompanija Elite-private-jet-sevice spremna je da već ove sedmice obezbijedi novac i započne posao oko valorizacije aerodrome u Beranama, ali za to čekaju samo telefonski poziv iz Vlade Crne Gore.

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.