SUNDIC PORUCIO

Na svecanosti povodom dana osnivanja Radio-televizije Crne Gore (RTCG), 27. novembra, bice pusten HD signal, kojim ce poceti nova era Javnog servisa, kazao je u intervjuu za Dnevne novine generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Bozidar Sundic.

On otkriva da ce se svi televizijski kanali proizvoditi i emitovati u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji ce ponuditi vrhunski zvuk.

DN: Radio-televizija Crne Gore ce 27. novembra proslaviti veliki jubilej, 75 godina postojanja Radija i 55 godina postojanja Televizije Crne Gore. Na koji nacin cete obiljeziti ovaj datum?

Sundic: Obiljezavanje 75. godisnjice Radija i pedeset i pete Televizije Crne Gore podudara se sa jos jednim, veoma vaznim, datumom iz nase istorije, a to je 115 godina od kada je, sa Volujice kod Bara, u svijet krenuo prvi radio-telegrafski signal iz tog dijela svijeta. Dodajmo tome i cinjenicu da ce se ti znacajni jubileji poklopiti sa prelaskom RTCG sa analognog na digitalni nacin emitovanja, onda je jasno koliko je 27. novembar 2019. vazan dan ne samo za RTCG, vec i Crnu Goru.

Svih tih sedam i po decenija, RTCG pratila je drustvenu i politicku stvarnost svoje zemlje, ucestvovala u kreiranju njene socijalne i kulturne klime, bila forum za razmjenu misljenja, za iznosenje razlicitih ideja, zagovarala manjinska, identitetska i prava osjetljivih kategorija drustva, zabavljala, edukovala i informisala o prilikama u zemlji i svijetu. Stoga, nasa je namjera da Javni servis ovaj dan obiljezi nizom svecanosti. Od otvaranja Muzeja i prikazivanja filma o RTCG, stampanja monografije, do svecane akademije i simbolicnog pritiska dugmeta kojim ce Radio i televizija Crne Gore okrenuti novu stranicu istorije.

DN: Kako je najavljeno, simbolicno ce 27. novembra biti pusten i HD signal, cime ce zapoceti nova era Javnog servisa. Kakve ce sve pogodnosti gradanima omoguciti emitovanje HD signala? Koje su njegove prednosti u odnosu na postojeci signal?

Sundic: Projektom modernizacije tehnoloskih kapaciteta sva se radijska i televizijska oprema koju RTCG trenutno koristi, a koja je najvecim dijelom nabavljena ’80 godina proslog vijeka mijenja i zamjenjuje opremom posljednje generacije, tako da ste u pravu kada kazete da pocinje nova era Javnog servisa. Sa nekim pogodnostima i prednostima visoke rezolucije nasi gledaoci mogli su se upoznati i tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu Moskva 2018.

Takode, vec izvjesno vrijeme na nasem Drugom televizijskom programu periodicno emitujemo HD signal kada prenosimo dogadaje novim reportaznim kolima ili kada ih pratimo putem satelitskih veza. No to je samo nagovjestaj onoga sto ce nakon 27. novembra biti realnost RTCG. Svi televizijski kanali ce se proizvoditi i emitovati u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji ce ponuditi vrhunski zvuk. Postavljen je sistem po najvisim standardima, tako da i svjetski strucnjaci iz oblasti medija dolaze da se upoznaju sa njim.

DN: U kojoj fazi je trenutno realizacija projekta digitalizacije RTCG? Sta je sve do sada uradeno u pogledu nabavke digitalne opreme i edukacije zaposlenih?

Sundic: U ovom trenutku je zavrsen najveci dio poslova oko adaptacije prostora masinskih soba. Okoncanje tog dijela posla je bio preduslov za pocetak instalacije radijske i televizijske opreme koja je u zavrsnoj fazi. Stotine kilometara kablova, nosaca razlicitih vrsta signala se postavlja duz citave zgrade i povezuje razlicite uredaje u funkcionalne cjeline. Sistem koji se instalira baziran je na najmodernijim rjesenjima koji se u najvecoj mjeri oslanjaju na IP opticku i elektricnu infrastrukturu. To ce omoguciti i laksi prelaz na nove tehnologije u buducnosti. Po okoncanju instalacije RTCG ce biti jedan od najmodernije opremljenih RTV sistema u Evropi. Takav polozaj nam omogucava cinjenica da kompletan sistem mijenjamo novim, sto nije uobicajena praksa.

DN: Koliko novca je do sada ulozeno u projekat digitalizacije Javnog servisa?

Sundic: U projekat modernizacije tehnoloskih kapaciteta Radija i televizije Crne Gore, Vlada je opredijelila 17.800.000 eura, a realizacija je podrazumijevala vise etapa. Od formiranja komisija i raspisivanja tendera, preko kupovine linkova i mobilne tehnike, do osavremenjavanja studijske opreme. Uz sav taj posao, neophodno je bilo odraditi i gradevinske radove u zgradi, obezbijediti adekvatne protivpozarne uslove, propisanu klimatizaciju i jos mnoga toga.

DN: Koji su planovi za dalje unapredenje rada RTCG? Sa kojim cete se izazovima suociti u narednom periodu? U posljednje vrijeme je vise puta isticano da Javni servis mora voditi racuna o identitetskim pitanjima. Da li cete se pozabaviti tim problemom i na koji nacin?

Sundic: Javni servis je slozen sistem koji funkcionise pod nadzorom gradana Crne Gore, a koje svemu zastupa Savjet RTCG. Menadzment je karika koja treba da obezbijedi slobodan i nesmetan rad novinara i urednika nasa tri medija, kao i da se, sa druge strane postara da RTCG sprovodi osnovnu ulogu na opstim principima javne radiodifuzije, a to su univerzalnost, raznolikost, nezavisnost i prepoznatljivost.

Javni servis je jedan od stubova drzavnosti i u tom smislu identitetska pitanja nikada nijesu mogla ni izostati iz Programsko-produkcionih planova Radija, Televizije i MMC-a. Tako ce biti i u narednom periodu jer, podsjeticu vas na jednu od obaveza RTCG kao nacionalnog, javnog emitera “da njeguje crnogorski nacionalni i kulturni identitet, kulturni i etnicki identitet manjinskih naroda, evropsko kulturno nasljede i kulturnu raznolikost.”

Svako dalje elaboriranje ovog pitanja treba prepustiti urednicima kojima je dato da kreiraju program.

DN: Pred nama je izborna godina u Crnoj Gori. Da li je menadzment razmotrio usvajanje posebnog pravilnika kojim bi se unutar kuce regulisalo pracenje i emitovanje predizbornog programa?

Sundic: Kao sto sam rekao u prethodnom odgovoru, funkcionisanje RTCG-a kao vrlo slozenog sistema, posebno se usloznjava u izbornim i godinama kada politicke partije nastupaju sa ambicioznim programima. No, odgovorno tvrdim da smo odgovorili na sve izazove. Kodeks i pravila profesije postoje, dugogodisnje iskustvo takode, a ukoliko bude neophodno dodatno normiranje tu je i Savjet koji usvaja pravilnike. Takva praksa bila je i do sada, mislim da je to formula i za ubuduce.

DN: Koliki je znacaj zakljucivanja kolektivnog ugovora za zaposlene u RTCG?

Sundic: Usvajanje Kolektivnog ugovara veoma je vazno sa stanovista zaposlenih, jer se njihov materijalni polozaj, tim aktom, popravio u prosjeku za 10%. Usaglasavanje Ugovora trajalo je veoma dugo i bio je to posao na kojem su partnerski radili clanovi dva reprezentativna sindikata, menadzment nase kuce, zajedno sa predstavnicima Vlade. Njegovim usvajanjem stvorene su i pretpostavke za dalje korigovanje tog dokumenta, a to je zadatak koji nam predstoji. Formiracemo komisiju koja ce analizirati postojeci Kolektivni ugovor i sistematizaciju radnih mjesta i predloziti izmjene tamo gdje bude neophodno.

ODLUKE SAVJETA KOSTACE NAS VISE OD 700.000 EURA

Vrhovni sud Crne Gore odbio je nedavno zahtjev za reviziju RTCG na odluku Osnovnog suda o nezakonitoj smjeni bivseg direktora Televizije Vladana Micunovica. Ista je situacija i kada je rijec o smjeni bivsih generalnih direktora ove kuce Rada Vojvodica i Andijane Kadije. Sundic nije zelio da komentarise odluke suda, ali je istakao da je rast rejtinga programa i povjerenje gledalaca, slusalaca i citalaca najbolji pokazatelj trenutnog rada u RTCG-u.

“Savjeti u proslim sazivima nezakonitim odlukama ostetili su ovu kucu za preko 700.000 eura i to nije dobro. Novi Savjet je konstituisan i upravo definisemo nacine saradnje. Saradnja Savjeta, generalnog direktora i menadzmenta je neophodna u svakom pogledu. Dijalog, medusobno uvazavanje i postovanje onoga sto zakoni nalazu pretpostavke su kvalitetnog rada. Novi zakoni o elektronskim medijima i Zakon o RTCG sve su definisali. Svako da radi svoj posao, da se osjeca jedinstvo u radu i uspjesi ove medijske kuce nece izostati”, kazao je Sundic.

Izvrseni radovi vrijedni 17,8 miliona eura

Sundic napominje da je proslo 11 mjeseci od imenovanja novog generalnog direktora i menadzerskog tima ove medijske kuce, te podsjeca da je za to vrijeme izvrsen tehnoloski razvoj RTCG montaza nove opreme, obuka kadra i pustanje digitalnog signala u etar, a da vrijednost radova iznosi 17.800.000 eura.

“Nakon tri godine pregovora, RTCG je 28. juna 2019.godine potpisala Kolektivni ugovor sa zaposlenima, gdje su poboljsani uslovi poslovanja i prosjecne zarade zaposlenih. Danas je u nacionalnom javnom servisu prosjecni licni dohodak 516 eura. Povecali smo proizvodnju i televizijskog i radijskog programa i danas televizija dnevno u prosjeku proizvodi 13,5 sati premijernog programa, a radio plasira 85 odsto sopstvene produkcije, odnosno 14 casova dnevno, dok portal objavljuje 120 informacija na dan, a prosjek azuriranja je od tri do pet minuta i dnevno biljezi preko 20.000 posjetilaca”, naglasio je Sundic.

On istice i da se privodi kraju otvaranje dopisnistva u Briselu gdje ce prvi put ova medijska kuca imati stalnog novinara u sjedistu evropskih institucija.

“Naredne godine postavicemo kamen temeljac za izgradnju zgrade sa 90 stanova na Starom aerodromu, za koju je grad Podgorica obezbijedio zemljiste i komunalije. U krugu RTCG planiramo otvaranje vrtica za djecu zaposlenih u ovoj medijskoj kuci. Time cemo doprinijeti da nasi zaposleni i na taj nacin poboljsaju standard i kvalitet zivota”, dodaje Sundic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • Netanjahu: Raste pritisak da se zaustavi rat, ali ja ću mu se oduprijeti
  on 01/03/2024 at 06:09

  Rat Izraela i Hamasa – 147. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se oduprijeti i da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do potpune pobjede. Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je dobio oprečne izvještaje o smrtonosnom incidentu u sjevernom delu Gaze, u kojem je stradalo više od 100 osoba, i dodao da će incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Huti su upozorili da će svojim neprijateljima prirediti "iznenađenja" tokom akcija u Crvenom moru.  

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Nosioci opasnih virusa se "primiču", potrebna hitna reakcija
  on 01/03/2024 at 05:51

  Virusi poput Zike, Denge, Zapadnog Nila, oni koji izazivaju meningitis, hemoragičnu groznicu, kao i paraziti koji izazivaju recimo malariju, mnogo su bliži nego što smo toga svjesni. Prema riječima docenta na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Igora Pajovića, klimatske promjene, blage zime, kao i sve veći promet robe i putovanja ljudi, povećavaju mogućnost za kretanje i neželjenih organizama, prije svih insekata, koji su prenosioci opasnih bolesti. Pojava vektora (organizama koji su nosioci patogena) na našem području je sve veća, a prema ocjeni Pajovića, reakcija donosioca odluka i državnih organa, kaže, mora biti udružena i bez čekanja.

 • Trgovina ljudima i dalje problem Crne Gore
  on 01/03/2024 at 05:42

  Posljednji izvještaj američke organizacije "Fridom Haus" pokazao je da ilegalni putevi trgovine ljudima ne zaobilaze našu državu i da su crnogorske kriminalne grupe uključene u te međunarodne kriminalne poslove.

 • Promjenljivo oblačno , moguća i kiša
  on 01/03/2024 at 05:30

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno, a moguća je i kiša.

 • Tužili Gugl zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju
  on 29/02/2024 at 21:56

  Evropske medijske grupe tužile su danas Gugl zahtijevajući da plati kaznu od 2,1 milijardu eura, jer su pretrpjele gubitke zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava.

 • Lažna dojava o bombi u avionu Air Montenegra
  on 29/02/2024 at 21:53

  Zbog lažne dojave o bombi na jednom od aviona Air Montenegra, saobraćaj na aerodromu Beograd bio je obustavljen.

 • Požar u SAD ugrozio postrojenje za nuklearno oružje
  on 29/02/2024 at 21:42

  Većina osoblja jednog postrojenja za nuklearno oružje u SAD bila je preventivno evakuisana zbog približavanja velikog poljskog požara.

 • Pogrebna služba odbija da prenese tijelo Navaljnog do crkve radi oproštaja
  on 29/02/2024 at 21:28

  Tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro ranije ovog mjeseca u arktičkom zatvoru sapoštio je da pogrebno preduzeće odbija da prenese njegovo tijelo do crkve gdje je za sjutra predviđena crkvena služba.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina?
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada će na današnjoj sjednici razmatrati predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a na predlog Komisije za kadrovska i administrativna pitanja. Ukoliko bude usvojen, Brđanin će morati da napusti direktorsku fotelju, što neće biti prvi put. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je za Televiziju Crne Gore da Brđanin treba da bude smijenjen, te da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju.

 • "Vlast u Podgorici stabilna"
  on 29/02/2024 at 20:27

  Skupštinski odbor PES-a u Podgorici nije imao sastanak više od godinu dana, a nije postojala ni najava da će dio članova napustiti stranku, kazao je za Gradsku RTV član predsjedništva Pokreta Evropa sad, Boris Pejović. Ističe da je raspuštanje podgoričkog odbora bio logičan slijed događaja nakon ostavke Jakova Milatovića, te dodaje da vlast kako u Podgorici tako i na nivou države nije ugrožena.

 • Grubač: Vlada nije poljuljana
  on 29/02/2024 at 20:25

  Stabilnost Vlade nije poljuljana aktuelnostima i događajima u Pokretu Evropa sad, ocijenili su sagovornici emisije "Argumenti" koja se večeras emitovala na TVCG.

 • Milatović: Nijesam želio da dajem legitimitet odlukama protivnim principima PES-a
  on 29/02/2024 at 19:47

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je ostavku na funkcije u Pokretu Evropa sad (PES) podnio jer nije želio da više, kako je rekao, daje legitimitet odlukama koje su protivne principima i načelima stranke.

 • “Vlada bojkotom prijema ambasade Kosova plaća cijenu Mandićeve podrške”
  on 29/02/2024 at 19:39

  Činjenica da se na sinoć održanom prijemu povodom šesnaest godina od sticanja nezavisnosti Republike Kosovo, a u organizaciji ambasade ove države u Podgorici, nije pojavio niko od najviših zvaničnika države Crne Gore, najnoviji je diplomatski gaf aktuelne vlasti i parlamentarne većine, navela je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč.  

 • Jednoglasno i odlučno uz Pokret i njegove ciljeve
  on 29/02/2024 at 19:05

  Na sastanku inicijalnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) koji je održan sinoć u Andrijevici, jednoglasno je donijeta odluka da se pruži podrška premijeru Spajiću i nastavku realizacije programa Evropa Sad 2, koja je započeta uvećanjem minimalnih penzija.

 • "Članovi Vlade se ponašaju kao taoci NSD"
  on 29/02/2024 at 17:28

  Ćutanje Vlade i MVP na protesnu notu BiH povodom pokušaja Andrije Mandića i Milorada Dodika da ponize ovu nama prijateljsku susjednu državu, predstavlja sramotu i odsustvo političkog integriteta, prije svega PES, partije koja čini osovinu ove vlade, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Jednoglasna podrška za nastavak procesa koje je započela 44. Vlada
  on 29/02/2024 at 17:17

  Inicijalni odbor Pokreta Evropa sad u Nikšiću pruža jednoglasnu podršku premijeru, Vladi, poslaničkom klubu i parlamentarnoj većini, da nastave sve procese započete nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore, istakli su u ovom odboru.

 • "Mandić da se vrati u okvir koalicionog sporazuma"
  on 29/02/2024 at 17:09

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić treba da se vrati u okvir koalicionog sporazuma, kako ne bi doveo do usporavanja dobro započetog posla na ispunjavanju obaveza prema EU partnerima, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Seid Hadžić.

 • Đurović: Prošla godina rekordna za crnogorski turizam
  on 29/02/2024 at 15:56

  Kao što smo najavljivali i planirali, 2023. godina je rekordna za crnogorski turizam po svim parametrima, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA i ministar ekonomskog razvoja i turizma u 43. Vladi Goran Đurović.

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Spoljnotrgovinska razmjena u januaru 260,8 miliona
  on 29/02/2024 at 14:35

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 260,8 miliona eura, što je 13,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

 • Pomorstvo snažnije razvijati na principima održivosti
  on 29/02/2024 at 14:16

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ostaje posvećeno razvoju sektora pomorstva i postizanju strateških ciljeva koji su definisani Strategijom razvoja pomorske privrede, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, na sastanku sa direktorom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Harisom Husićem.

 • Članstvo u EU do 2028, velike infrastrukturne projekte završiti do 2030.
  on 29/02/2024 at 11:46

  Predsjednik Vlade Milojko Spajić dao je intervju sa Financial Times u kome je najavio da Crna Gora nastoji da ostvari članstvo u Evropskoj uniji do 2028. godine te najavio brojne infrastrukturne projekte čija se realizacija očekuje do 2030. godine.

 • EPCG traži članove Odbora direktora CEDIS-a, Rudnika, Željezare i Solar gradnje
  on 29/02/2024 at 10:49

  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je konkurs za izbor članova Odbora direktora (OD) Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Rudnika uglja Pljevlja, EPCG Željezare Nikšić i EPCG Solar gradnje.

 • Varheji: Plan rasta može da udvostruči ekonomije Z. Balkana
  on 29/02/2024 at 10:21

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Tirani da je Plan rasta za Zapadni Balkan ambiciozan, te da bi njime zemlje u regionu utrostručile svoje ekonomije u narednih 10 godina.

 • Uskladili regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU
  on 29/02/2024 at 10:06

  Centralna banka (CBCG) je u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštila je guvernerksa vrhovne monetarne institucije, Irena Radović.

 • Ograničavanjem marži bez posla bi ostalo 2.500 radnika
  on 29/02/2024 at 08:42

  Oko 450 malih i srednjih preduzeća ne bi mogla da opstanu, ukoliko bi se usvojila najava Ministarstva ekonomskog razvoja da se ograniče trgovačke marže za gotovo pet hiljada proizvoda, kaže Željko Ćetković, predsjednik Udruženja malih trgovina.

 • Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće
  on 28/02/2024 at 21:28

  Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona eura, što je 10,75 odsto više nego 2022. godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Bitkoin prešao 60.000 dolara
  on 28/02/2024 at 18:29

  Vrijednost bitkoina prešla je 60.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine, nakon višemjesečnog rasta koji se uglavnom pripisuje odobrenju 11 fondova da ulažu u tu kriptovalutu.