SUNDIC PORUCIO

Na svecanosti povodom dana osnivanja Radio-televizije Crne Gore (RTCG), 27. novembra, bice pusten HD signal, kojim ce poceti nova era Javnog servisa, kazao je u intervjuu za Dnevne novine generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Bozidar Sundic.

On otkriva da ce se svi televizijski kanali proizvoditi i emitovati u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji ce ponuditi vrhunski zvuk.

DN: Radio-televizija Crne Gore ce 27. novembra proslaviti veliki jubilej, 75 godina postojanja Radija i 55 godina postojanja Televizije Crne Gore. Na koji nacin cete obiljeziti ovaj datum?

Sundic: Obiljezavanje 75. godisnjice Radija i pedeset i pete Televizije Crne Gore podudara se sa jos jednim, veoma vaznim, datumom iz nase istorije, a to je 115 godina od kada je, sa Volujice kod Bara, u svijet krenuo prvi radio-telegrafski signal iz tog dijela svijeta. Dodajmo tome i cinjenicu da ce se ti znacajni jubileji poklopiti sa prelaskom RTCG sa analognog na digitalni nacin emitovanja, onda je jasno koliko je 27. novembar 2019. vazan dan ne samo za RTCG, vec i Crnu Goru.

Svih tih sedam i po decenija, RTCG pratila je drustvenu i politicku stvarnost svoje zemlje, ucestvovala u kreiranju njene socijalne i kulturne klime, bila forum za razmjenu misljenja, za iznosenje razlicitih ideja, zagovarala manjinska, identitetska i prava osjetljivih kategorija drustva, zabavljala, edukovala i informisala o prilikama u zemlji i svijetu. Stoga, nasa je namjera da Javni servis ovaj dan obiljezi nizom svecanosti. Od otvaranja Muzeja i prikazivanja filma o RTCG, stampanja monografije, do svecane akademije i simbolicnog pritiska dugmeta kojim ce Radio i televizija Crne Gore okrenuti novu stranicu istorije.

DN: Kako je najavljeno, simbolicno ce 27. novembra biti pusten i HD signal, cime ce zapoceti nova era Javnog servisa. Kakve ce sve pogodnosti gradanima omoguciti emitovanje HD signala? Koje su njegove prednosti u odnosu na postojeci signal?

Sundic: Projektom modernizacije tehnoloskih kapaciteta sva se radijska i televizijska oprema koju RTCG trenutno koristi, a koja je najvecim dijelom nabavljena ’80 godina proslog vijeka mijenja i zamjenjuje opremom posljednje generacije, tako da ste u pravu kada kazete da pocinje nova era Javnog servisa. Sa nekim pogodnostima i prednostima visoke rezolucije nasi gledaoci mogli su se upoznati i tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu Moskva 2018.

Takode, vec izvjesno vrijeme na nasem Drugom televizijskom programu periodicno emitujemo HD signal kada prenosimo dogadaje novim reportaznim kolima ili kada ih pratimo putem satelitskih veza. No to je samo nagovjestaj onoga sto ce nakon 27. novembra biti realnost RTCG. Svi televizijski kanali ce se proizvoditi i emitovati u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji ce ponuditi vrhunski zvuk. Postavljen je sistem po najvisim standardima, tako da i svjetski strucnjaci iz oblasti medija dolaze da se upoznaju sa njim.

DN: U kojoj fazi je trenutno realizacija projekta digitalizacije RTCG? Sta je sve do sada uradeno u pogledu nabavke digitalne opreme i edukacije zaposlenih?

Sundic: U ovom trenutku je zavrsen najveci dio poslova oko adaptacije prostora masinskih soba. Okoncanje tog dijela posla je bio preduslov za pocetak instalacije radijske i televizijske opreme koja je u zavrsnoj fazi. Stotine kilometara kablova, nosaca razlicitih vrsta signala se postavlja duz citave zgrade i povezuje razlicite uredaje u funkcionalne cjeline. Sistem koji se instalira baziran je na najmodernijim rjesenjima koji se u najvecoj mjeri oslanjaju na IP opticku i elektricnu infrastrukturu. To ce omoguciti i laksi prelaz na nove tehnologije u buducnosti. Po okoncanju instalacije RTCG ce biti jedan od najmodernije opremljenih RTV sistema u Evropi. Takav polozaj nam omogucava cinjenica da kompletan sistem mijenjamo novim, sto nije uobicajena praksa.

DN: Koliko novca je do sada ulozeno u projekat digitalizacije Javnog servisa?

Sundic: U projekat modernizacije tehnoloskih kapaciteta Radija i televizije Crne Gore, Vlada je opredijelila 17.800.000 eura, a realizacija je podrazumijevala vise etapa. Od formiranja komisija i raspisivanja tendera, preko kupovine linkova i mobilne tehnike, do osavremenjavanja studijske opreme. Uz sav taj posao, neophodno je bilo odraditi i gradevinske radove u zgradi, obezbijediti adekvatne protivpozarne uslove, propisanu klimatizaciju i jos mnoga toga.

DN: Koji su planovi za dalje unapredenje rada RTCG? Sa kojim cete se izazovima suociti u narednom periodu? U posljednje vrijeme je vise puta isticano da Javni servis mora voditi racuna o identitetskim pitanjima. Da li cete se pozabaviti tim problemom i na koji nacin?

Sundic: Javni servis je slozen sistem koji funkcionise pod nadzorom gradana Crne Gore, a koje svemu zastupa Savjet RTCG. Menadzment je karika koja treba da obezbijedi slobodan i nesmetan rad novinara i urednika nasa tri medija, kao i da se, sa druge strane postara da RTCG sprovodi osnovnu ulogu na opstim principima javne radiodifuzije, a to su univerzalnost, raznolikost, nezavisnost i prepoznatljivost.

Javni servis je jedan od stubova drzavnosti i u tom smislu identitetska pitanja nikada nijesu mogla ni izostati iz Programsko-produkcionih planova Radija, Televizije i MMC-a. Tako ce biti i u narednom periodu jer, podsjeticu vas na jednu od obaveza RTCG kao nacionalnog, javnog emitera “da njeguje crnogorski nacionalni i kulturni identitet, kulturni i etnicki identitet manjinskih naroda, evropsko kulturno nasljede i kulturnu raznolikost.”

Svako dalje elaboriranje ovog pitanja treba prepustiti urednicima kojima je dato da kreiraju program.

DN: Pred nama je izborna godina u Crnoj Gori. Da li je menadzment razmotrio usvajanje posebnog pravilnika kojim bi se unutar kuce regulisalo pracenje i emitovanje predizbornog programa?

Sundic: Kao sto sam rekao u prethodnom odgovoru, funkcionisanje RTCG-a kao vrlo slozenog sistema, posebno se usloznjava u izbornim i godinama kada politicke partije nastupaju sa ambicioznim programima. No, odgovorno tvrdim da smo odgovorili na sve izazove. Kodeks i pravila profesije postoje, dugogodisnje iskustvo takode, a ukoliko bude neophodno dodatno normiranje tu je i Savjet koji usvaja pravilnike. Takva praksa bila je i do sada, mislim da je to formula i za ubuduce.

DN: Koliki je znacaj zakljucivanja kolektivnog ugovora za zaposlene u RTCG?

Sundic: Usvajanje Kolektivnog ugovara veoma je vazno sa stanovista zaposlenih, jer se njihov materijalni polozaj, tim aktom, popravio u prosjeku za 10%. Usaglasavanje Ugovora trajalo je veoma dugo i bio je to posao na kojem su partnerski radili clanovi dva reprezentativna sindikata, menadzment nase kuce, zajedno sa predstavnicima Vlade. Njegovim usvajanjem stvorene su i pretpostavke za dalje korigovanje tog dokumenta, a to je zadatak koji nam predstoji. Formiracemo komisiju koja ce analizirati postojeci Kolektivni ugovor i sistematizaciju radnih mjesta i predloziti izmjene tamo gdje bude neophodno.

ODLUKE SAVJETA KOSTACE NAS VISE OD 700.000 EURA

Vrhovni sud Crne Gore odbio je nedavno zahtjev za reviziju RTCG na odluku Osnovnog suda o nezakonitoj smjeni bivseg direktora Televizije Vladana Micunovica. Ista je situacija i kada je rijec o smjeni bivsih generalnih direktora ove kuce Rada Vojvodica i Andijane Kadije. Sundic nije zelio da komentarise odluke suda, ali je istakao da je rast rejtinga programa i povjerenje gledalaca, slusalaca i citalaca najbolji pokazatelj trenutnog rada u RTCG-u.

“Savjeti u proslim sazivima nezakonitim odlukama ostetili su ovu kucu za preko 700.000 eura i to nije dobro. Novi Savjet je konstituisan i upravo definisemo nacine saradnje. Saradnja Savjeta, generalnog direktora i menadzmenta je neophodna u svakom pogledu. Dijalog, medusobno uvazavanje i postovanje onoga sto zakoni nalazu pretpostavke su kvalitetnog rada. Novi zakoni o elektronskim medijima i Zakon o RTCG sve su definisali. Svako da radi svoj posao, da se osjeca jedinstvo u radu i uspjesi ove medijske kuce nece izostati”, kazao je Sundic.

Izvrseni radovi vrijedni 17,8 miliona eura

Sundic napominje da je proslo 11 mjeseci od imenovanja novog generalnog direktora i menadzerskog tima ove medijske kuce, te podsjeca da je za to vrijeme izvrsen tehnoloski razvoj RTCG montaza nove opreme, obuka kadra i pustanje digitalnog signala u etar, a da vrijednost radova iznosi 17.800.000 eura.

“Nakon tri godine pregovora, RTCG je 28. juna 2019.godine potpisala Kolektivni ugovor sa zaposlenima, gdje su poboljsani uslovi poslovanja i prosjecne zarade zaposlenih. Danas je u nacionalnom javnom servisu prosjecni licni dohodak 516 eura. Povecali smo proizvodnju i televizijskog i radijskog programa i danas televizija dnevno u prosjeku proizvodi 13,5 sati premijernog programa, a radio plasira 85 odsto sopstvene produkcije, odnosno 14 casova dnevno, dok portal objavljuje 120 informacija na dan, a prosjek azuriranja je od tri do pet minuta i dnevno biljezi preko 20.000 posjetilaca”, naglasio je Sundic.

On istice i da se privodi kraju otvaranje dopisnistva u Briselu gdje ce prvi put ova medijska kuca imati stalnog novinara u sjedistu evropskih institucija.

“Naredne godine postavicemo kamen temeljac za izgradnju zgrade sa 90 stanova na Starom aerodromu, za koju je grad Podgorica obezbijedio zemljiste i komunalije. U krugu RTCG planiramo otvaranje vrtica za djecu zaposlenih u ovoj medijskoj kuci. Time cemo doprinijeti da nasi zaposleni i na taj nacin poboljsaju standard i kvalitet zivota”, dodaje Sundic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "Prikupljeni dokazi da stanovi u “Master kvartu i “ničija kuća” imaju istog vlasnika"
    on 26/07/2024 at 19:23

    Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i službenici Specijalnog policijskog odjeljenja tokom finansijske istrage prikupili su dokaze koji ukazuju na sumnju da je ova imovina stečena kriminalnom djelatnošću odbjeglog šefa kavačkog klana, Radoja Zvicera, te da ,,ničija kuća" i ova imovina imaju istog vlasnika, kazao je poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Momčilo Leković.

  • Čarapić: Milatović i njegovi odbornici prihvatili opozionu agendu
    on 26/07/2024 at 17:55

    Kad je bila rekonstrukcija Vlade, jedan opozicioni poslanik je rekao da se sjutra ruši Podgorica i da je to uvertira za vanredne parlamentarne izbore. Rekonstrukcija Vlade je bila pokazna vježba stabilnosti i pokazala je da je vlast na državnom nivou stabilna. Očito da su predsjednik Milatović i njegovi odbornici prihvatili opozicionu agendu koja se odnosi na destabilizaciju i skratili mandat Skupštini Glavnog grada, izjavio je šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

  • "Nećemo povjerovati etno investicijama Ibrahimovića, neka se pravda do zore za ulazak u vlast"
    on 26/07/2024 at 17:14

    Nećemo povjerovati etno investicijama Ervina Ibrahimovića, pa neka se pravda do zore za svoj ulazak u vlast, saopšteno je iz Izvršnog odbora Partije crnogorskih Muslimana.

  • "SAD će nastaviti da podržavaju reformske procese neophodne za članstvo u EU"
    on 26/07/2024 at 16:40

    Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena definisanim vanjskopolitičkim prioritetima, poručio je ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović na sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke.

  • "Nervoza PES-a evidentna, strmoglavi pad rejtinga nezaustavljiv"
    on 26/07/2024 at 16:24

    Nervoza Pokreta Evropa sad (PES) više je nego očigledna i uzrokovana je nezaustavljivim padom rejtinga koji je posljedica promašene politike i zasićenosti građana populizmom, obmanama i lažima.

  • "Manjinski narodi u Baru najbolje znaju koliko ste se brinuli o njima"
    on 26/07/2024 at 15:58

    Projekti sa kojima je Bošnjačka stranka ušla u Vladu, a vezani su za Bar upravo su oni čija se realizacija čekala godinama, a pokrenuli su ih ministri i poslanici iz Bošnjačke stranke, saopšteno je Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Bar.

  • Pogledajte nova kadrovska rješenja Vlade
    on 26/07/2024 at 15:02

    Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić razmotrila više kadrovskih pitanja.

  • "Dijaspora veliki potencijal i najsnažnija privredna grana"
    on 26/07/2024 at 14:57

    Vjerujem da je u Crnoj Gori sazrela svijest da sveukupni ekonomski rast nije moguć bez aktiviranja svih potencijala koje naša zemlja ima, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović. On je učestovao danas na panel diskusiji "Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj Crne Gore" održanoj u okviru manifestacije "Dani dijaspori i iseljenika Crne Gore 2024".

  • "Crna Gora i Kina treba da nastave da njeguju tradicionalne veze"
    on 26/07/2024 at 14:30

    Crna Gora i Kina treba da nastave da snaže svoje bilateralne odnose i njeguju tradicionalne veze, poručeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa zamjenikom ministra međunarodnog odjeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Čen Žouom.

  • "Crna Gora će imati problema na putu prema članstvu u EU"
    on 26/07/2024 at 14:06

    Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula komentarisao je situaciju u kojoj crnogorski političari Andrija Mandić, Milan Knežević i Aleksa Bečić nisu poželjni u Hrvatskoj.

  • USSCG: Ne ukidajte doprinose; UPCG: Fond PIO oduvijek bio neodrživ
    on 26/07/2024 at 18:35

    Povećanje minimalne prosječne zarade, smanjenje poreskog opterećenja na rad čini komponentu programa Evropa sad 2, a koristi će imati i zaposleni i poslodavci, poručili su predstavnici Vlade koji su na okruglom stolu, u okviru javne rasprave predstavili Fiskalnu strategiju do 2027.

  • Ulaganja u Željezaru preko 44 miliona eura u narednih šest godina
    on 26/07/2024 at 18:16

    Zaposleni u Željezari vrlo brzo će osjetiti benefite ugovora koji je danas potpisala Elektroprivreda Crne Gore sa švajcarskom kompanijom „8B Capital“, o zakupu proizvodnih pogona nikšićke Željezare, Kovačnice i Čeličane. Siguran sam da ćemo u roku koji je predviđen svjedočiti značajnim poslovnim rezultatima i da će to biti pokretačka snaga za napredak Elektroprivrede i ekonomije naše države, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Uglješa Urošević.

  • Otpis kamate privrednicima koji plate dug
    on 26/07/2024 at 16:20

    Vlada Crne Gore danas je utvrdila Predlog zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze.

  • Bivši vlasnici i njihovi nasljednici dolaze do svojih prava
    on 26/07/2024 at 14:14

    Vlada Crne Gore usvojila je Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za ovu godinu.

  • "Programom Evropa sad 2 postajemo država sa najmanjim troškovima na rad u Evropi"
    on 26/07/2024 at 13:18

    Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente – smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

  • Mujović: Biću zadovoljan kada zaposleni u Željezari osjete benefite
    on 26/07/2024 at 11:09

    Odbor direktora Elektroprivrede prihvatio je ponudu švajcarske kompanije 8B kapital za zakup Željezare na 50 godina, a u fabriku bi za pet godina uložili blizu 37 miliona eura. Ugovor je potpisan na sastanku koji je počeo u podne u Nikšiću.

  • Hala u Željezari poslužila kao pretovarna stanica za otpad
    on 26/07/2024 at 09:47

    U hali Željezare je PUP-om predviđena izgradnja Centra za upravljanje otpadom, a zbog sanacije deponije i velikog požara koji je, izvjesno, podmetnut, ista je poslužila kao pretovarna stanica, a otpad se već danas odvozi na deponiju Livade u Podgorici, saopšteno je iz Opštine Nikšić.

  • "Ne koristite položaj za dodatna primanja"
    on 26/07/2024 at 09:39

    Upozoravam sve iz energetskog sektora da ne koriste svoj položaj kako bi sebi obezbijedili mjesečna primanja od nekoliko prosječnih zarada u državi, na račun građana, navodi se u dopisu, koji je ministar energetike Saša Mujović uputio Odborima direktora povodom informacije da pojedini članovi Odbora direktora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države u energetskom sektoru, pored značajnih apanaža koje primaju po osnovu članstva u Odborima direktora, dodatno primaju i naknade u raznim tijelima i komisijama, koje, kako se navodi u dopisu, nijesu zanemarljive, naprotiv.

  • Iz Rajanera tvrde da neće vraćati linije ka Crnoj Gori po sadašnjim cijenama
    on 26/07/2024 at 06:13

    Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner smatra da aerodromi u Crnoj Gori imaju povećane naknade u poređenju sa drugim evropskim aerodromima, koji, kako kažu, smanjuju naknade kako bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja, što je u suprotnosti sa onim što se može vidjeti širom Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.

  • Spajić i Vuković u utorak pred Odborom o Evropi sad 2
    on 25/07/2024 at 20:18

    Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet saslušaće u utorak premijera Milojka Spajića i ministra finansija Novicu Vukovića, u vezi sa programom Evropa sad 2.